Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2063 woorden
  • 18 maart 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8
4 keer beoordeeld

Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee …

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander he…

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee kunnen zeggen, ik kies er toch zelf voor om mee te doen. Want de angst die ik dán heb, is altijd nog kleiner dan de angst om alleen te blijven als ik nee zeg. Ik zou best willen afkicken, ik ben nou vijftien jaar en ik wil best kappen met dit verrotte leven.  Maar ik ben als de dood dat ze mij dan met een KZ-verklaring in een gekkenhuis gaan stoppen. Want ze kunnen toch niet anders? Heroïnehoertjes passen nergens bij en er is toch niks voor zulke mensen als ik? Kan jij niet proberen of er wél iets komt, want ik leef toch nog… ik ben toch nog steeds niet verloren?’

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A.) Samenvatting
Floortje Bloem zit vanaf haar geboorte in een kindertehuis omdat haar ouders niet voor haar kunnen zorgen. Ze wordt een aantal keren geadopteerd door families, maar steeds gaat het op de een of andere manier mis. Bij een van de families wordt ze zelfs seksueel misbruikt door een van de zonen.
Na een poosje in een observatietehuis gezeten te hebben krijgt ze contact met haar biologische moeder en zusje. Met haar moeder krijgt ze ruzie en Floortje en haar zus lopen weg. Door haar zus raakt Floortje aan de drugs en later ook in de prostitutie. Daar proberen ze verschillende keren uit te komen, maar ze raken alleen maar verder in de put.
Het enige wat ze nog hebben is elkaar, maar aan het eind van het boek krijgen ze een ongelofelijke ruzie omdat Floortje geen geld voor drugs aan Beppie wil geven. Het boek eindigt als Floortje’s zus het knuffelkonijntje (dat Floortje van een man van wie ze echt hield gekregen had) uit het raam de tuin in gooit, en dan weet ze het zeker. Het komt nooit meer goed!


Deze samenvatting heb ik van het internet:
http://www.scholieren.com/boekverslagen/5331


B.1) Titel
a.) Dit boek gaat over het leven van Floortje Bloem dat ze behoorlijk verrot vind. Je kunt de titel ook opvatten als het verhaal wat Floortje aan haar konijntje vertelt als ze samen weggelopen zijn. Ze zegt: “Konijn, ik ga je nu een verhaal vertellen. Het heet: "Het verrotte leven van Floortje Bloem".
b.) Ik vind dat deze titel perfect geschikt is voor het boek en zou het daarom ook niet een andere titel geven. Eventueel zou de titel van het boek nog iets meer over drugs en prostitutie kunnen zeggen, aangezien dit is waar het verhaal echt om draait.

B.2) Genre
a.) Het is een naar het leven geschreven boek met veel drama en verdriet.
b.) Het is een volwassenenboek, alhoewel ik het erg lekker weg vond lezen. Ik heb genoten van het verhaal en er werden tamelijk weinig moeilijke woorden gebruikt.
c.) Het thema van het verhaal is eigenlijk meer vertellen over het leven van een jong meisje dat al veel heeft meegemaakt. Juist omdat Floortje zoveel heeft meegemaakt blijft het spannend en kom je meer te weten over drugs verwaarlozing en prostitutie.

B.3) Personen
a.) De hoofdpersoon is duidelijk Floortje. Haar leven wordt in grote lijnen door haar en door anderen verteld. Het probleem dat hier voorop staat heeft zoals al eerder gezegd met drugs, prostitutie en verwaarlozing door haar ouders te maken. Allereerst begint Floortje met te vertellen over alle inrichtingen waar zij wel niet gezeten heeft en dat ze almaar haar echte ouders wou zien. Haar moeder heeft haar bij de geboorte gelijk afgestaan, omdat zij al een dochter had. Daardoor komt Floortje in meerdere pleeggezinnen waarbij het altijd fout afloopt. Uiteindelijk komt zij dan alsnog terecht bij haar moeder die inmiddels een nieuwe man heeft en toch wel graag wil zien hoe haar dochter het tegenwoordig maakt. Door het contact met haar zus gaat het niet veel beter met haar. Floortje raakt uiteindelijk verslaafd aan de drugs en komt in de prostitutie terecht. Zo stapelen de problemen zich dus op.

b.) Floortje zelf is een heel lief meisje dat eigenlijk slechts de genegenheid van ouders nodig heeft, vooral dan van de vaderfiguur. Ze heeft een sterk karakter en wil graag een vrije vogel zijn. Om die reden ontsnapt Floortje ook uit alle inrichtingen, omdat ze niet het gevoel heeft dat die mensen haar snappen of kunnen helpen. Haar psychiaters beschrijven haar vaak als nerveus, bijdehand, dominant en nog van alles meer, terwijl Floortje gewoon eigenlijk geen zin heeft om haar echte eigen persoonlijkheid te laten zien.
c.) Een aantal belangrijke bijpersonen zijn bijvoorbeeld: Floortje’s zus Beppie, waarvoor Floortje zoveel overheeft. Floortje’s moeder met haar kunstgebit en zenuwuitbarstingen. Floortje’s stiefvader Adri, die eigenlijk een heel lieve man is maar altijd maar en beetje bij haar moeder hangt. Tante Gerda die flink grofgebekt is, zegt wat ze vind maar toch altijd klaar staat voor anderen. En dan hebben we nog Sjon, een goeie vriend van Floortje en Beppie die ze vaak uit de problemen haalt en er voor ze is als ze hulp nodig hebben.
d.) Beppie is in eerste instantie heel erg lief voor Floortje, maar na een tijdje verandert dit, als de beide zusjes verslaafd en geïrriteerd raken. Floortje’s moeder en Adri denken eerst dat het heel leuk is om Floortje in huis te hebben, maar haken toch weer heel snel af als Floortje niet voldoet aan hun verwachtingen. Tante Gerda helpt Floortje en vooral Beppie meerdere keren in het verhaal. Ze vangt ze op als ze nergens anders heen kunnen. Ook probeert tante Gerda nog Beppie en Floortje af te laten kicken, maar tevergeefs. Sjon is een vriend die al vroeg opduikt in het verhaal. Eerst gewoon als zomaar een jongen die ze vaak tegenkomen in hun lokale ‘’keet’’. Later als goeie vriend die hun probeert te helpen maar op een gegeven moment niet meer weet hoe.

B.4) Opbouw
a.) Het boek begint bij haar moeder, die het niet meer aan kan en naar de lieve tante Gerda gaat. Ze trekt het niet meer bij haar voormalige man. Ze rijdt op haar fiets met Beppie naar tante Gerda, omdat ze het gevoel heeft nergens anders heen te kunnen. Tante Gerda verzorgt Beppie zo goed alsof het haar eigen kind is. Op een gegeven moment blijkt de moeder nog zwanger te zijn ook, van Floortje! Als ze dit tante Gerda verteld, zegt die: ‘’Je kan nog niet eens voor 1 kind zorgen, laat staan voor 2!’’ En dus besluit Haar moeder Floortje maar af te staan. Toch heeft Floortje’s moeder altijd spijt gehad van haar beslissing
b.) Het einde van het boek verhuld daarentegen veel minder. Het boek heeft een redelijk open einde, waarbij je niet weet hoe Floortje eindigt. Je hebt het leven van Floortje in grote lijnen verteld gekregen tot nu toe. Floortje zit nog diep in de problemen en weet totaal niet hoe ze daaruit moet komen. Ze vertrouwt haast niemand meer en door haar gedrag kan ze ook bij niemand meer terecht, behalve haar zus die bovendien heel erg verandert is. Haar zus waarop ze altijd steunde, is zwaar verslaafd en doet dus alles voor haar smack. Als Floortje het zat is om haar altijd maar geld te geven, wordt Beppie helemaal boos en smijt ze het lieve konijn van Floortje (dat ze van Gerben heeft gehad) zo uit het raam.

B.5) Tijd
a.) De tijd speelt zich af in het heden.
b.) Het verhaal duurt een aantal jaar. Floortje begint te vertellen vanaf ongeveer een jaar of 9 tot een jaar of 14. Je komt dus te weten hoe zij de jaren die zij zich herinnerd heeft beleefd.
c.) Het is een redelijk Chronologisch verhaal. Doordat het steeds verteld wordt uit een ander perspectief kan het een klein beetje schelen, maar Floortje begint te vertellen van voor af aan.
d.) Voor zover ik weet zijn er geen terugverwijzingen. Floortje denkt wel eens terug aan haar goeie oude tijd, aan de mensen die zij liefhad. Dan verteld zij bijvoorbeeld over de familie Peperzak of over haar eerste pleeggezin waarbij ze zich zo heerlijk voelde.


B.6) Perspectief
a.) Je beleefd het verhaal door meerdere ogen. Alle belangrijke personen die voorkomen in het verhaal, doen hun zegje over hun belevenissen met Floortje. In het begint was dit redelijk verwarrend, maar in de loop van het verhaal raakte je eraan gewend en je merkte ook duidelijk dat de schrijver hiermee slechts meer informatie kwijt wou.
b.) Het verhaal is een ik-verhaal dat over alleen het leven van Floortje gaat. Er wordt wel door meerdere mensen een woordje over gegeven maar het gaat voornamelijk over de gebeurtenissen in Floortjes leven. Het gevolg hiervan is zoals al eerder genoemd dat je alleen maar meer te weten komt en ook begrijpt hoe anderen over sommige situaties denken.

B.7) Plaats
De omgeving is zeker belangrijk voor het verhaal. Het verhaal speelt zich namelijk af op meerdere plaatsen en die worden ook nauwkeurig beschreven. Het verhaal verteld iets meer over de tehuizen waar Floortje zoal heeft gezeten, maar ook over de woningen van haar pleeggezinnen en de straat waar Floortje later in het verhaal terechtkomt als ze in de prostitutie beland. Ook vertelt het boek over het huis van Gerben waar Floortje af en toe langs ging omdat hij de enige man was die volgens haar echt om haar gaf. Gerben was een pedofiele man die van jongere kinderen hield, alleen maakte dat Floortje verder niets uit zolang zij maar genegenheid kreeg. Toen ze vertelde over het tehuis waar een konijn al haar jongen verloor snapte Gerben meteen waarom ze zo meeleefde. Op een gegeven moment werd Gerben opgepakt en alles wat Floortje nog van hem had was een zacht pluizig konijn. Het huis van tante Gerda wordt beschreven in het boek en de auto waarin Floortje slaapt als ze nergens anders heen kan op een geven moment.

B.8) Persoonlijke reactie
Ik vond het een erg mooi boek, omdat het een boek is waarvan je kunt leren. Je kan echt meeleven met de hoofdpersonages. Het is op zo’n goede manier geschreven dat je wél medelijden met de personages krijgt maar toch voelt dat ze sterk zijn, waardoor je niet een overdreven zielig gevoel krijgt. Het mooiste vind ik nog dat Floortje zoveel heeft meegemaakt en zich toch sterk houdt tegenover anderen. Floortje probeert er altijd nog iets van te maken en dat is erg motiverend. Ik vind het boek ook erg fijn om weg te lezen, vooral omdat je echt in Floortje kan kruipen. Ook was het taalgebruik op normaal niveau, dus in mijn opinie geschikt voor alle leeftijden. Het mooiste vind ik nog dat Floortje zoveel heeft meegemaakt en zich toch sterk houdt tegenover anderen. Floortje probeert er altijd nog iets van te maken en dat is erg motiverend.

B.9) Recensie
Twee romans van Yvonne Keuls over een probleemkind gebundeld. Het verrotte leven van Floortje Bloem doet het relaas van een 15-jarig heroïnehoertje, gebaseerd op dier persoonlijk verhaal en getuigenissen van haar naaste familie. Keuls weet hier zeer goed het evenwicht te bewaren tussen objectiviteit en inleving. Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel verhaalt een treurig leven aan de rand van de maatschappij. Het is een zoeken naar goed en kwaad in de mens, maar vooral naar verantwoordelijkheid, die niet altijd of volledig bij het individu in kwestie te zoeken is.
Het verrotte leven van Floortje Bloem verhaalt dus over een heroïnehoertje: hoe kom je daartoe, wat maak je mee, welke hoop heb je nog? Na lange gesprekken met zo'n 15-jarig meisje schreef Yvonne Keuls daarover een relaas; het relaas over één onder hen, Floortje, vanaf haar prille jeugd tot de leeftijd van 15 jaar, wanneer ze van haar eigen leven zegt dat het "verrot is maar niet hopeloos"; een relaas aangevuld met de getuigenissen van haar moeder, zusje, vriend, tante enz., die zowel Floortjes gedragingen als hun eigen optreden toelichten.

Keuls hanteerde deze gegevens objectief, maar niet zakelijk; begripvol maar niet noodzakelijk goedkeurend; aan iedereen pogend recht te laten wedervaren. Uit dit warm gekoesterd levensverhaal dat zo uit de mond lijkt opgetekend, treedt zodoende enorm veel denkstof naar voor: de complexiteit van zulke gevallen, de rol van de sociale omgeving, van de eigen geaardheid; de ontoereikendheid van de begeleiding en de falende functie van het maatschappelijk gedragsmodel. Kortom een zowel op vormtechnisch als op inhoudelijk vlak uitstekend werk, ontroerend van toon en hanteerbaar als lees- of als gespreksmateriaal.
Zie ook: Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel
[Hugo van Hoecke, 28.04.98]

a.) De recensent vind dat Yvonne Keuls het boek heeft geschreven naar hoe het door Floortje en familieleden verteld is. Ook zegt hij dat het een oproep is naar de maatschappij, dat ze hier wat aan moeten doen. Dat zulke gruwelijkheden niet langer tolereerbaar zijn. Verder zegt hij over het boek zelf dat het een uitstekend boek is al bij al en dat mensen er nog lang over zullen praten.
b.) Hij geeft bijvoorbeeld als argument dat alle punten zijn aangevuld met getuigenissen van de personen om Floortje heen.
c.) Ik vind dat de recensent het niet beter had kunnen beschrijven. Het is onvoorstelbaar dat zulke jonge meisjes door zo’n hel kunnen gaan. En het boek is simpelweg indrukwekkend goed geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls"