Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 470 woorden
  • 12 oktober 2006
  • 18 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 18 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1982
Pagina's
278
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee …

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander he…

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee kunnen zeggen, ik kies er toch zelf voor om mee te doen. Want de angst die ik dán heb, is altijd nog kleiner dan de angst om alleen te blijven als ik nee zeg. Ik zou best willen afkicken, ik ben nou vijftien jaar en ik wil best kappen met dit verrotte leven.  Maar ik ben als de dood dat ze mij dan met een KZ-verklaring in een gekkenhuis gaan stoppen. Want ze kunnen toch niet anders? Heroïnehoertjes passen nergens bij en er is toch niks voor zulke mensen als ik? Kan jij niet proberen of er wél iets komt, want ik leef toch nog… ik ben toch nog steeds niet verloren?’

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Het verrotte leven van Floortje Bloem
Auteur: Yvonne Keuls
Uitgeverij: Wolterf-Noordhoff
Aantal bladzijden: 264 bladzijden
Informatie over de auteur:
Yvonne Keuls werd op 17 december 1931 geboren in Batavia. Haar moeder heette Jopi Bamberg en was Javaans. Haar vader heette Samuel Bamberg en was een Joodse Nederlander. Yvonne had 2 broers en 1 zus. In 1938 gingen ze naar Nederland. Ze gingen wonen in Den Haag. Op de middelbare school deed ze aan toneel. In 1954 trouwde ze met Rod Keuls. Ze kregen 3 meisjes. Ze begon toen met schrijven.
Inhoud:
Het is een levensverhaal een soort van dagboek dat verteld word door Floortje en haar tante Gerda en Beppie haar zus. Het genre is Haat/Liefde.

Hoofdpersoon:
De hoofdpersoon is Floortje Bloem.
Bijpersonen:
De bijpersonen zijn:
Beppie
Martien
Haar moeder
Verschillende hulpverleners
De pleegezinnen waar ze was
Haar stiefvader
Tante Gerda
Sjon
Gerben
Haar konijn
Tijd:
Het speelt zich af in het heden of in het verleden het kan allebei. Want het is vroeger geschreven. Maar nu kan het nog steeds zo gaan dus het kan allebei.
Ruimte:
Het verhaal gebeurt in verschillende tehuizen en internaten. Bij haar tante Gerda in Leiden. Bij haar moeder thuis en in Rotterdam, waar ze tippelde aan het eind van het verhaal.

Belangrijkste probleem:
Het belangrijkste probleem van het boek is: Hoe ze in de wereld van Heroïnehoertjes komt, de fouten die ze maakt en zich met andere mensen mee laat slepen. Ze vertelt haar verhaal aan haar konijn dat ze van Gerben heeft gehad.

Samenvatting:
Floortje woonde in een tehuis. Ze wilde heel graag weer in een gezien wonen maar dat ging op de een of andere manier altijd weer fout. Op een gegeven moment kwam ze bij haar echte moeder en zus in huis. Dat ging een poos goed. Daar kwam ze voor het eerst met drugs en drank in aanraking. Maar thuis wilde haar moeder haar al gauw niet meer hebben. Dus ging ze weer terug naar een tehuis, waar ze weer wegliep. Ze ging naar haar tante Gerda. Daar liep ze ook weg. Ze had via via gehoord waar Beppie was. Daar ging ze heen! Na een paar dagen zag ze Beppie. Toen zijn ze samen een paar dagen helemaal high geweest. Toen moest Floortje ook gaan tippelen omdat ze geen geld meer hadden. Ze was ondertussen helemaal verslaaft. Op een avond was Beppie naar een feest en Floortje zag het niet meer zitten. Toen is ze naar tante Gerda gegaan die heeft toen voor haar gezorgd alleen liep ze weer weg. Ze ging terug naar Rotterdam. ’s Avonds hadden Beppie en Floortje erg ruzie. Beppie gooide het konijn van Floortje door het raam… en Floortjes leven werd nog verrotter dan dat het al was…
Eigen mening:
Ik vond het een heel mooi boek. Het komt in het echt ook voor. In het begin snapte ik er niet zoveel van maar later werd alles duidelijk. Ik wilde alsmaar doorlezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls"