Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het verboden pad door Kees van Beijnum

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
Boekcover Het verboden pad
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 831 woorden
  • 9 november 2006
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
23 keer beoordeeld

Boekcover Het verboden pad
Shadow
Het verboden pad door Kees van Beijnum
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tijd 1. Geef de fabel van het boek. Een groep probleemjongeren gaat met hun mentoren op vakantie, waar abrupt een einde aan het leven van 1 van de kinderen komt. 2. Wordt het verhaal continu of niet-continu verteld? Geef 2 voorbeelden waaruit dat blijkt. Het verhaal wordt niet-continu verteld. Het begint met een terugblik en in het verdere verhaal wordt door de hoofdpersoon vaak op zijn eigen leven teruggeblikt. 3. Wat is de belangrijkste flashback? De belangrijkste flashback is de val van Djeu, een flashback die meerdere malen herhaald wordt.
4. Hoe lang duurt de vertelde tijd? Waarom denk je dat? Leg uit. De vertelde tijd is ongeveer 4 weken: De tijd dat Philip begint met zijn stage in Amsterdam en een paar dagen op vakantie in Bretagne. 5. Hoe lang duurt de verteltijd? De verteltijd duurt ongeveer 4 uur. 6. In welke historische tijd speelt het verhaal? Geef 3 voorbeelden uit de tekst waaruit dit blijkt. Het verhaal speelt zich in deze tijd (21e eeuw) af. - De mensen betalen met euro’s - Philip is 25. Door met de gegevens uit zijn verleden een kleine berekening te maken moet hij op z’n 25e ergens rond 2002 leven - De jongeren zijn druk bezig met sms’en, er wordt gepraat over internet en mobiele telefoons e.d., iets wat bijv. in de jaren ’90 nog maar in opkomst was. Personages 8. Noem alle personages. Wie is de hoofdpersoon? Geef een karakterisering van de 6
belangrijkste.
Philip is de hoofdpersoon. Hij is vrij jong, geduldig, beschaafd en vriendelijk. Djeu speelt in het verhaal een belangrijke rol, maar over haar wordt niet veel bekend. Het enige wat gezegd wordt is dat ze een donkere huidskleur heeft, veel op zichzelf is en erg verlegen is tegenover andere mensen. Harley is iets ouder dan Philip en heeft een baard. Hij is een thrill-seeker maar daarnaast ook zorgzaam. Walter is, vergeleken bij Philip en Harley, de oudste. Hij is erg rustig, geduldig en oplettend. Tom is totaal niet verlegen, hij heeft een stoer imago. Freis is stil, slordig en creatief. In het begin een beetje het buitenbeentje van de groep. Andere personages zijn Agnes, Susan, Samantha, Erwin, Bruno, Saskia, Ayla, Philip’s vader, Philip’s ex, de 2 gepensioneerde campinghouders en hun kleindochter. 9. Beschrijf de relaties tussen de 6 belangrijkste personages. Philip, Harley en Walter zijn de teamleiders van Djeu, Tom, en Freis.
10. Beschrijf de rollen van deze personages. Philip: Hoofdpersoon. Zijn doel is zijn stage tot mentor/opvoeder goed volbrengen. Harley: Helper
Walter: Helper
Djeu: Helper/tegenstander
Tom: Tegenstander
Freis: Helper Structuur 12. Hoe is de opbouw van het boek: a. de geleding
Het boek bestaat uit een proloog, 53 hoofdstukken en een epiloog. b. De verhaallijnen
De belangrijkste verhaallijn is die uit Philip’s leven nu: de kinderen en de reis naar Bretagne. Op de achtergrond zit de verhaallijn van Philip’s jeugd, zijn herinneringen aan zijn ouders en zijn zoektocht naar zijn broer. c. Het begin van het boek
Het boek begint post rem. Perspectief 14. Welke vertelsituatie heeft het boek? Is deze situatie betrouwbaar? Het boek heeft een ik-vertelsituatie, maar omdat de hoofdpersoon de dingen objectief belicht is deze situatie wel betrouwbaar.
Thematiek 20. Wat is de thematiek van jouw boek? Leg uit. De thematiek is de relaties tussen moeilijk opvoedbare kinderen zelf en hun begeleiders, de afstandelijkheid en in zware omstandigheden de verbroedering. 22. Verklaar de titel / ondertitel ‘Het verboden pad’: Het pad waarop de groep tijdens de survivalroute liep was eigenlijk verboden terrein. Op dit pad ging Djeu dood. 23. Hoe luidt het motto? Waarom gebruikt de schrijver dat motto? Leg uit. Het boek heeft geen motto. 24. Aan wie is het boek opgedragen? Aan Tatjana, Allard en Zelda (het is niet bekend wie dat zijn) 25. Werk 3 motieven uit. -De telefoontjes vanuit De Helmer naar Philip thuis. Een paar nachten lang wordt hij wakker gebeld, hij komt er uiteindelijk achter dat het een van de kinderen is die gewoon behoefte heeft aan een gesprek. -De relatie tussen Philip en zijn vader. Zijn moeder is in zijn jeugd weggegaan en hij heeft altijd alleen op zijn vader kunnen vertrouwen. -De vijandige houding van de tieners tegenover de buitenwereld. Hun band verbroedert na de dood van Djeu, wat volgens mij de hele moraal in dit verhaal is. Ruimte 26. Waar speelt het verhaal zich af? Beschrijf minimaal 6 plaatsen. - In De Helmer. Dat is het opvangtehuis voor de kinderen. Beneden is een ruime kamer met banken, stoelen en een tv. Er is een redelijk ruime tuin. Boven heeft ieder kind een aparte slaapkamer. - De camping in Bretagne. De camping ligt aan zee en is niet erg groot. - Het verboden pad; de survival-route langs de kust. Het is een bijna ontoegankelijk, erg gevaarlijk stuk rots en land. Als de survival-tocht wordt gehouden is het ook stormachtig weer. - Het strand waar de kinderen en leiders vaak zijn. Een rustig, mooi stukje zand, rotsen en zee wat niet gevaarlijk is. - Het huis van Philip’s ex-vriendin, Selma. Er speelt zich maar 1 scene in dit huis af, veel wordt er niet beschreven. Het is redelijk ruim.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het verboden pad door Kees van Beijnum"