Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2800 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 395 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 395 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2001
Pagina's
332
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inleiding

Waarom gekozen?
Bij het mijn keuze voor dit boek heb ik gekeken naar een film die bruikbaar was om het met het verfilmde boek te vergelijken. Ik had eigenlijk 2 keuzes “Turksfruit” , of “Het Schnitzel Paradijs”. Ik had de mogelijkheid om deze films te downloaden. Mijn voorkeur ging uiteindelijk naar “Het Schnitzel Paradijs”, omdat deze film toch komischer is dan “Turksfruit”.

Verwachting vooraf.
Ik had voor het lezen van het boek eerst de film gekeken. Zo kon ik beter beoordelen waar het boek over zou gaan. Mijn verwachting was dan ook dat het boek niet veel zal verschillen met de film. Zo zal het gaan over dat Nordip bij de Blauwe Gier gaat werken.


1e reactie.
Het boek begon met een krantenbericht, dus het was niet meteen duidelijk hoe anders dit verhaal zou lopen met de film. In film werd er niks gezegd over het aansteken van de Blauwe Gier. Mijn verwachting kwam dus niet helemaal uit, omdat de film anders in elkaar steekt. De film heeft de grote delen van het boek genomen en daar zijn eigen draai aan gegeven.
Samenvatting

Het verhaal begint met een krantenbericht dat het restaurant, de Blauwe Gier in brand gestoken is. In dat restaurant was met de belasting gefraudeerd.
Daarvoor had Nordip, een Marokkaanse jongen, 2 jaar lang “geslapen.”(niets met zijn leven gedaan) Hij wilde zijn leven weer een beetje oppakken en wilde gaan werken. Hij vond via zijn neef Krimo een baan in een restaurant, De Blauwe Gier. Toen hij voor het eerst in de keuken kwam werd er gezegd tegen de chef-kok dat hij, Nordip, het spel niet mee hoefde te spelen. Hij moest in de keuken stage lopen, daar moest hij de pannen schoonmaken en werd door de mensen in de keuken Sopkop genoemd. Hij werd voor dit werk niet betaalt.
Zijn vader was erg trots dat zijn zoon een baan had, Nordip had tegen hem gezegd dat hij de administratie deed. Hij had een pannenhoek, daar kwamen de koks even hun hart uitstorten, als ze problemen hadden.

De baas van de tent was meneer Meerman, en de restaurant manager was meneer Bartels. Meerman sprong altijd in als er wat fout ging in de keuken of als er ruzie werd gemaakt tussen de koks.
Bokma, de spierbundel, had altijd wel ruzie met iemand. Verder werken er in de keuken; Amimoen, Krimo, Agnes (serveerster), Sophie (serveerster), Wilhelm (chef-kok), Ali (schoonmaker) en er waren ook een paar andere mensen, maar daar had Nordip niet mee te maken.

Nordip moest een keer, toen er vreemde mensen in het restaurant waren naar voren komen om te zeggen hoe hij in het leven stond. Hij had toen gezegd dat hij eigenlijk 2 jaar lang geslapen had en nu aan het ontdekken was wat er in de wereld te doen was.

Toen er op een gewone doordeweekse dag opeens allemaal mensen met rode vestjes waren, was het wel even schrikken voor Nordip. De mannen waren van de FIOD, en kwamen het restaurant controleren omdat ze dachten dat er gefraudeerd werd. Nordip vond het wel vreemd dat er veel mensen illegaal werkten, Ali en nog meer mensen werden meegenomen. De gehele boekhouding werd meegenomen, Meerman ook. De sfeer in de keuken werd er niet beter op en er gingen verschillende mensen weg, zijn neef Krimo ook. De kwaliteit van het restaurant werd ook minder omdat er minder koks waren.

Nordip vroeg zich de hele tijd af wat het spel nou eigenlijk was. Volgens Meerman, die weer uit de gevangenis was, moest Nordip het spel maar eens spelen. Wilhelm ging het spel spelen met Nordip. Het bleek een eenvoudig potje dammen te zijn. Als Nordip won mocht hij de vleesvork hebben en dus eerste kok worden. Nordip had het spel nog nooit gespeeld, Wilhelm had al van iedereen gewonnen. In het begin van het spel was Nordip aan het verliezen, maar uiteindelijk won hij toch, hij werd eerste kok!

De andere koks, Amimoen en Bokma vonden dat niet leuk. Toen Nordip op een dag naar huis ging stond het restaurant in brand, Amimoen en Bokma stonden naast twee flacons spiritus. Nordip liep rustig weg, en dacht aan zijn neef Krimo.

Verdiepingsopdracht Film & Boek

1. Vergelijk de film en het boek qua:

-Opbouw en gebeurtenissen
Het boek begint met een krantenbericht over dat de Blauwe gier in brand gestoken is. Waarna het verhaal begint over Nordip die een nieuw leven wil beginnen. In de film wordt er niks gezegd over de brand in de Blauwe gier. De film begint ook met dat Nordip een nieuw leven wil beginnen, maar op een andere manier. Hier is Nordip niet de jonge die alleen maar in bed ligt en niet gaat werken. Hij wil kijken wat hij later wil doen en daarom gaat hij eerst in de Blauwe gier werken om ervaring op te doen. De film heeft de grootste gebeurtenissen uit het boek genomen en dat in een betere verhaallijn gezet. Ze hebben alleen enkele gebeurtenissen verdraaid, zoals de inval van de FIOD. Ze hebben dit in de film verdraaid naar een inval van de arbeidsinspectie. Zo hoefden ze ook niet de gebeurtenissen rondom het aansteken van Blauwe gier en belasting fraude te laten zien in de film. Nog een heel groot verschil is dat de gebeurtenissen die in film komen grappiger zijn gemaakt dan die in het boek.

-Tijd
Het boek verteld net zoals in de film over het leven wat Nordip na zijn middelbare school tijd. In het boek blijft Nordip 2 jaar bij de Blauwe gier werken. In de film is het niet duidelijk hoelang de film precies duurt, het lijkt meer 2 maanden dan 2 jaar in het boek. In de film komen er geen flashbacks voor, in het boek wel, zoals de flashback van Nordip die over zijn tijd ging op de middelbare school.

-Personages
Nordip
Het grote verschil is dat Nordip in de film een zeer intelligente jongen is en zeer goed Nederlands spreekt. Zijn broertje is juist iemand die van de straat komt en niks uitvoert. In het boek zou ik Nordip meer beschrijven als een Marokkaanse jongen van de straat. Hij praat ook in het boek ook minder ABN. Hier is juist zijn broertje heel intelligent en ligt veel te leren. Je kan dus zeggen dat ze de rollen hebben omgedraaid.

Agnes
In de film heeft Agnes een hoofdrol zij is de tegenspeelster van Nordip, zij worden ook uiteindelijk verliefd op elkaar. In de film is Agnes de dochter van Meerman, in het boek is zij de dochter van een rijke fabrikant. In het boek staat Agnes ook meer op de achtergrond er ontstaat ook niet een echte liefde tussen deze twee.

Krimo
Krimo is de neef van Nordip in het boek. Hij vervult ook een belangrijke taak in het boek. Nordip is ook dankzij hem bij de Blauwe gier gaan werken. Krimo komt in de film niet voor, hoewel hij toch heel belangrijk was in het boek was hij blijkbaar niet nodig.

-Ruimte/sfeer
Het boek en de film spelen beide af in Nederland en vooral in de keuken van de Blauwe gier. Waar Nordip achter in de keuken in de afwas hoek zit. Bij de film heb je de beste indruk van de sfeer. In de keuken is het altijd druk en iedereen loopt door elkaar en ligt tegen elkaar te schreeuwen of hebben ruzie met elkaar. In het begin van de film is de sfeer nogal vijandig tegen Nordip, omdat hij maar de afwas doet. Naarmate de film vordert wordt de sfeer steeds beter tussen Nordip en de andere mensen uit de keuken. In het boek is de sfeer minder goed te volgen, maar het is in het begin net zoals in de film, alleen duurt het in het boek langer voordat de sfeer beter wordt. Net op het einde van de film veranderd de sfeer, omdat Nordip een promotie krijgt. In het boek wordt de verhouding ook wat verstoord door die promotie.

-Thema, motieven en titel
Het thema van het boek zijn voor een gedeelte hetzelfde, Nordip is in het boek en de film op zoek naar een nieuw leven. Alleen wordt er in de film liefde bijgevoegd, om er een echte film van te maken, want elke film heeft een liefde scène nodig.
In het boek komt er een heel duidelijk motief terug “O, boy” dit is een stopwoord van Nordip wat elke keer terug komt als er iets gaat gebeuren. “Sopkop” dit wordt ook veelvuldig genoemd door de andere mensen uit de keuken. In de film komen er maar weinig motieven naar voren.
Waar je bij andere films vaak een andere titel ziet bij een verfilming, hebben ze het bij “Het Schnitzel Paradijs” hetzelfde gehouden.

-Taal
In het taalgebruik van Nordip zit het meeste verschil, in de film praat hij behoorlijk goed Nederlands. In het boek wordt er meer in straattaal gesproken, afgeleid van het arabisch.
Doordat er in de film goed Nederlands werd gesproken was het eenvoudig om de film te volgen. Bij het boek kwamen er plotseling een aantal termen door het verhaal heen waardoor je de weg kwijt raakte. De termen die voorkwamen stonden wel achter in het boek zoals: “oulaiallah” wat “Oh god” betekend.

2. Wat zijn de belangrijkste verschillen en overeenkomsten?

De grootste verschillen die er tussen het boek en de film zijn gaat over dat Nordip in het boek een “straat Marokkaan” is en dat hij in de film meer een intelligente jongen is en zeer netjes Nederlands spreekt. Terwijl in de film zijn broertje een “straat Marokkaan” is en in het boek juist zijn broertje een intelligente jongen is. Nog een groot verschil is de relatie tussen Agnes en Nordip. In het boek is er geen echte relatie tussen hen twee, maar in de film is er juist wel een liefdes relatie.
Een grote overeenkomst is de algemene indeling van de personen. Zo zijn er 2 serveerster in de film en in het boek. Net zoals de indeling in de keuken, er is een eerste kok, een chefkok die bijna niks doet, een slager en Nordip die de afwas doet.

3. Wat is je verklaring voor de verschillen.

De extra scènes zouden niet goed in het verhaallijn passen, want de verhaallijn in de film gaat voornamelijk over de liefde en dan zou iets over een belastingfraude niet goed passen. Je krijgt dan 2 verhaallijnen door elkaar en dat zou voor de kijker alleen maar verwarring opwekken. In een boek is een tweede verhaallijn eenvoudiger te volgen.

4. Wat heb je het meest in de film gemist?

Ik zou bijvoorbeeld iets laten zien over de belastingfraude en over dat de Blauwe gier is aangestoken en afgebrand. Dit zou wat meer actie in de film brengen en nog meer amusement. Als je dit in de film zou zetten kom je wel in conflict met andere scènes in de film komen. In de film hebben ze in plaats van de inval van de FIOD een inval van de arbeidsinspectie gedaan.

5. Wat zeiden de filmrecensenten over de verfilming en was jij het al dan niet met hen eens?

Ik heb onderstreept waar ik mee eens ben.

Multiculturele aangelegenheden zijn tegenwoordig een extra heet hangijzer in onze samenleving. Menig Nederlands discussieprogramma wordt er mee gevuld, ze domineren krantenkoppen en pillendikke boeken worden erover geschreven. Regisseur Martin Koolhoven ('De grot') voelde door deze recente stortvloed aan voornamelijk negatieve berichten, dan ook sterk de behoefte een feel good-film te maken met een multicultureel sausje. Hij wilde een positieve film maken met in de hoofdrol een jonge Marokkaanse Nederlander. Het resulteerde uiteindelijk in een hedendaags, multicultureel sprookje dat losjes gebaseerd is op de gelijknamige roman 'Het schnitzelparadijs' van auteur Khalid Boudou.

De film laat zich het beste omschrijven als een kruising tussen de tv-serie 'Najib en Julia' van de vermoorde cineast Theo van Gogh, en het multiculturele kassucces van enkele jaren geleden 'Shouf shouf habibi!'. De drijvende kracht van 'Het schnitzelparadijs' zijn de dolkomische situaties en daar ligt dan ook de nadruk op. Het verwachte 'Romeo en Julia'-drama lijkt echter naar de achtergrond te zijn verdreven en slechts te fungeren als een kapstok voor nog meer grappige gebeurtenissen.

De onmogelijke liefde tussen Nordip (Mounir Valentyn) en Agnes (Bracha van Doesburgh) is dan ook niet zo zeer gebaseerd op het feit dat hij van Marokkaanse afkomst is en zij niet, maar meer op de aanwezige rangorde in de keuken van hotel De Blauwe Gier. Nordip is gebombardeerd tot 'sopper' en het afwassen van vuile potten en pannen is wel het laagste wat je kunt bereiken binnen de keuken. Zijn enige doorgroeimogelijkheid ligt verscholen in de functie van kok en dan niet als equivalent van Jamie Oliver. En voor serveerster Agnes staat het als een paal boven water dat ze uiteindelijk het roer van De Blauwe Gier zal overnemen. Mogelijke familiedrama's, culturele verschillen en soortgelijke problemen komen niet ter sprake en blijven beperkt tot een geringe teleurstelling van beide familieleden.

Nieuwkomer Mounir Valentyn en actrice Bracha van Doesburgh laten zich van hun beste kant zien, maar het script lijkt zich dan ook tegen hen te keren. Het zijn voornamelijk de wanordelijke situaties op de keukenvloer die 'Het schnitzelparadijs' kracht en snelheid geven. Rondvliegende kippen, vervelende gasten en nog vreemdere collegae maken er een groot soepzooitje van dat alleen maar lachwekkend kan zijn. Mimoun Oaïssa, die we kennen als de hoofdrolspeler uit 'Shouf shouf habibi!', vormt samen met Yahya Galer een gouden duo. En ook Frank Lammers in een kleine bijrol als chef-kok Willem, weet een optimaal effect op de lachspieren te bereiken.

Na de nodige drama's heeft Koolhoven het duidelijk over een andere boeg willen gooien. Geen moeilijk of dramatisch gezeur. Nee, gewoon een film met positieve boodschap, licht verteerbaar en alles behalve zwaar op de maag. 'Het schnitzelparadijs' is een waar eetfestijn, maar dan wel één waar slechts gepaneerde schnitzels met vette patatten worden geserveerd. Lekker maar verwacht niet meer dan dat.

Tom Weijl

Ik ben het groot deel met deze recensent eens, het is een eenvoudig te volgen film waar veel grappige momenten in voorkomen.

Eigen Oordeel

Onderwerp
Het onderwerp van het boek is: “een nieuw leven”. Ik kan me niet volledig inleven in dit onderwerp, er wordt ook niet ontzettend veel toegelicht op het onderwerp. Het enige is dat de hoofdpersoon een nieuw leven wil beginnen en daarom gaat werken in de Blauwe Gier om daar ervaring op te doen.

Gebeurtenissen
De inval van de FIOD is een gebeurtenis wat het meest effect heeft gehad op het leven in de keuken van de Blauwe Gier, want er gingen verschillende mensen weg zoals Krimo. De gebeurtenis rondom het aansteken van de Blauwe Gier is het meest interessant, want je moet zelf de conclusie trekken, waarom is het in brand gestoken en door wie. De gebeurtenissen op het einde werden steeds grimmiger rondom Nordip. Collegae van Nordip waren niet zo blij dat hij eerste kok werd.

Personages
Je krijgt in het boek geen duidelijke beschrijving van alle personages. Nordip wordt omschreven als een luie Marokkaan die altijd te laat komt. Ik vind dat ze hem anders hadden moet beschrijven, want later in het verhaal bewijst hij dat hij meer kan. Dat wordt ook uiteindelijk beloond, want hij wordt eerste kok. Bokma wordt omschreven als een sterke grote man, die een soort slager is van de keuken. Ik vind deze omschrijving uitstekend bij hem passen, hij is ook de domme kracht van de keuken.

Bouw
Je begint in het boek bij het einde, want eerst krijg je een krantenbericht over de Blauwe gier dat het in brand is gestoken. Terwijl dat de Blauwe gier pas op het einde in brand wordt gestoken.
De manier waarop het boek is geschreven vind ik zeer verwarrend, zo komt er vaak een verandering voor, waarbij Nordip niet praat, maar aan het denken is. Dus je moet opletten of dat direct bij de verhaallijn hoort, of dat hij alleen maar aan het denken is.
De flashback die in het boek voorkomen gaan voornamelijk over de middelbareschooltijd van Nordip. Het gaat zoal over hoe hij toen leefde, dat hij de hele tijd aan het slapen was en op school nooit zijn best deed.

Taalgebruik
Het taalgebruik in dit boek is niet zozeer moeilijk te volgen, maar er ontstaat soms wel een verwarring wat een bepaald woord betekend. Bijvoorbeeld het woord: “oulaiallah” wat “o, God!” betekend, of het woord “feshjkel” wat “heel goed; geweldig” betekend. Deze stijl is een soort straatstijl wat in het boek alleen onder de Marokkanen onderling wordt gesproken. De schrijfstijl van schrijven is nogal uitbundig, hij beschrijft alle dingen die in boek voorkomen zeer uitgebreid, zoals dit stuk: “ Terwijl ik de nachtprut uit mijn ooghoeken frunnik en van mijn wimpers pluk met cafeïnegretig trillende vingers, groet ik Wilhelm”. Er wordt uitvoerig beschreven wat Nordip doet terwijl hij groet. Deze uitvoerige details maken het verhaal zeer langdradig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

bitchessssss
gekke movie

11 jaar geleden

J.

J.

Goede samenvatting kan ik wat mee! Bedankt!

11 jaar geleden

H.

H.

Echt slechte spelling!

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"