Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1120 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 77 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 77 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2001
Pagina's
332
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boekverslag Nederlands: Het schnitzelparadijs

Samenvatting “Het schnitzelparadijs”:
Na 2 jaar slapen(hier wordt bedoeld: niks doen en lang in bed blijven liggen), besluit de 19e jarige Nordip Doenia om zijn leven weer op te pakken. Zijn neef Krimo raadt hem aan om te solliciteren bij het restaurant waar hij ook werkt: “De blauwe Gier”. Hij wil niet betaald worden en daarom krijgt hij als werk, om alle vieze pannen uit de keuken schoon te maken. Meerman, zijn baas, vindt het raar dat hij niet voor geld wil werken en besluit daarom om hem niet aan “het spel” te laten meedoen. In de keuken werken nog meer mensen, die hem later Sopkop gaan noemen. Wilhelm is de chef-kok , een klein driftig mannetje dat graag de baas speelt. Dan heb je ook nog Amimoem, een jongen met een hele grote mond, maar die wel heel goed kan koken. Hij is verliefd op Agnes, de rijkeluisdochter, die als serveerster werkt. Het is altijd een chaos in de keuken en als mensen even hun verhaal kwijt willen, gaan ze naar Nordip. Langzaam aan begint Nordip respect te krijgen van de rest. Toch wil hij nog steeds graag weten wat dat spel nou precies inhoudt. Op een dag valt de FIOD binnen en staat heel het restaurant op zijn kop. Omdat er heel veel zwartwerkers zijn en Krimo opstapt, dreigt de Blauwe Gier failliet te gaan. Dan besluit Meerman om Nordip ook mee te laten doen aan het spel. Hij moet met Wilhelm een potje dammen spelen, en hoe beter hij het doet, hoe hoger zijn positie in de keuken zal zijn. Uiteindelijk wint hij, wat betekent dat híj chef-kok wordt. Hierdoor heeft hij zijn plaats in de keuken en in de wereld weten te krijgen.

UPR:

Onderwerp:
Het onderwerp is volwassen worden, wat ik zelf wel interessant vind, omdat ik daar zelf ook mee bezig ben. Nordip(hoofdpersoon) is wel ouder, maar toch zitten er herkenbare dingen in. De schrijver heeft het onderwerp ook zeer goed beschreven. Je kunt je heel goed voorstellen hoe Nordip zich voelt, omdat zijn gevoelens en gedachten op een goede, maar ook leuke manier worden beschreven. Het is ook leuk om te zien, hoe iemand anders omgaat met het volwassen worden en hoe hij daar op reageert.

Gebeurtenissen:
De belangrijkste gebeurtenissen uit het boek zijn eigenlijk de eerste en de laatste. Het boek begint namelijk dat Nordip besluit na 2 jaar `slapen´, eindelijk iets te doen met zijn leven en eindigt met dat hij het ´spel` heeft gewonnen. De meeste gebeurtenissen in het boek zijn wel humoristisch en ook herkenbaar. In de keuken is het altijd heel druk en niet iedereen kan het even goed met elkaar vinden, wat tot grappige situaties leidt. Tussen sommige gebeurtenissen moet je zelf verbanden leggen, bijv. als het verhaal opeens over gaat naar een periode in het verleden. Maar dat maakt het juist wel leuk, omdat je dan zelf een beetje moet uitzoeken.

Personages:
Nordip leer je al lezende kennen en zijn karakter wordt heel goed omschreven. De personen in het boek zijn ook allemaal heel realistisch, omdat het gewoon uit een leven van een gewone jongen wordt verteld. Met de keuzes die Nordip tijdens zijn leven heeft gemaakt ben ik niet altijd eens, ik zou bijvoorbeeld zelf nooit 2 jaar in mijn bed blijven liggen en niks doen. Dat vind ik hartstikke zonde van je leven. En als ik dat al gedaan zou hebben, zou ik zeker geen baantje nemen als pannenschrobber. Wel leuk vind ik dat de personages heel onvoorspelbaar zijn, je weet nooit wat er gaat gebeuren en dat zorgt wel voor een beetje spanning.

Opbouw:
Soms vond ik de opbouw van het verhaal wel ingewikkeld, omdat er veel flashbacks zijn, die niet worden aangekondigd. Je moet zelf maar uitvinden dat het daar dan weer over iets heel anders gaat. Dat maakte het soms wel ingewikkeld. Maar al die flashbacks passen wel bij het verhaal, want Nordip probeert te besluiten wat hij met zijn leven wil, en daar is verleden, heden en toekomst bij nodig. Het verhaal heeft wel een beetje een open einde, want hij heeft dan het spel wel gewonnen, maar je weet niet wat hij er verder mee gaat doen.


Taalgebruik:
De dialogen in het boek waren wel leuk, vooral omdat ze meestal nergens over gingen en er veel werd geschreeuwd. Het taalgebruik paste vaak goed bij de personages, bijv. de hoofdkok is best dominant en agressief en dat komt ook terug in zijn manier van praten.

Verdiepingsopdracht:
De volgorde van de gebeurtenissen zijn niet-chronologisch, want er komen redelijk veel flashbacks in voor. Een belangrijke flashback is als er wordt terugverwezen naar toen Nordip klein was en samen met zijn opa en zijn neef Krimo aan het spelen was. Hij denkt dan aan hoe gelukkig hij was, en of hij dat gevoel ooit nog terug zal krijgen. Door die flashbacks kreeg je steeds meer te weten over het leven van Nordip en hoe hij hier in Nederland is gekomen. Ook kom je meer te weten over die dromerige neef van hem, die ook een belangrijke rol speelt bij de beslissingen die Nordip moet maken.

De vertelde tijd is korter dan de verteltijd, want ik heb ongeveer 3 dagen gedaan over iets wat zich in 2 jaar afspeelt. Het verhaal speelt zich de 20e eeuw af, want er waren nog guldens en er wordt iets verteld over de jaren 90´.

De belangrijkste personages zijn Krimo, Wilhelm, Amimoen en Agnes. Krimo is dus de dromerige neef, die groot en aantrekkelijk is, hij is wel heel droevig, want hij moest tegen zijn zin trouwen met een meisje, waar hij nu bij weg is en hij wil muzikant worden. Wilhelm is de chef-kok van de ´Blauwe Gier` en is een klein en driftig mannetje, hij onderschat de talenten van Nordip en loopt daar nog tegen aan. Amimoen is een jonge jongen met een grote mond, maar met een klein hartje. Hij komt ook uit Marokko en vindt dat ze allemaal hun cultuur verwaarlozen. Hij heeft een oogje op Agnes. Agnes is een dochter van een man met hoge rang en is bij de `blauwe gier` om te bewijzen dat ze ook iets kan bereiken zonder hulp van haar vader. Ze is een knap, slank meisje en is verliefd op Krimo. De personages in het boek zijn karakters, want ze hebben allemaal aparte eigenschappen en ze zijn ook onvoorspelbaar.

Evaluatie:
Ik vond het een erg leuk boek om te lezen. Het is echt zo´n boek dat je niet kan laten liggen, omdat je steeds wilt weten hoe het verder gaat. Het was dan ook helemaal niet moeilijk om het verhaal te lezen. De verdiepingsopdracht vond ik ook niet zo moeilijk, omdat het allemaal wel duidelijk was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

superrecensie!

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"