Het rookoffer door Tessa de Loo

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2559 woorden
  • 4 juli 2007
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1987
Pagina's
92
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Het rookoffer
Shadow

Een tragische liefde op een middelbare school tussen een lerarers en een leerling. Bespot, verraden en in de steek gelaten is het de vrouw die ten slotte moet boeten.

 

'Toen Guido Maenhout geboren werd was Barbara zo oud als hij nu was. Daarom deed ze net alsof ze nog sliep, toen de matras naast haar opveerde. Ze hoorde hoe zijn benen in zijn broekspijpen gled…

Een tragische liefde op een middelbare school tussen een lerarers en een leerling. Bespot, verraden en in de steek gelaten is het de vrouw die ten slotte moet boeten.

 

'Toe…

Een tragische liefde op een middelbare school tussen een lerarers en een leerling. Bespot, verraden en in de steek gelaten is het de vrouw die ten slotte moet boeten.

 

'Toen Guido Maenhout geboren werd was Barbara zo oud als hij nu was. Daarom deed ze net alsof ze nog sliep, toen de matras naast haar opveerde. Ze hoorde hoe zijn benen in zijn broekspijpen gleden, zijn voeten in zijn schoenen, zijn vingers door zijn haar - al die ingehouden, heimelijke geluiden sneden haar door de ziel. Ze had het gevoel dat de adertjes in haar hoofd knapten terwijl ze zich inspande om ontspannen te lijken: lippen iets van elkaar, gladde roerloze oogleden, handen onbevangen geopend aan weerszijden van haar gezicht. Hij liep op zijn tenen over het tapijt, draaide zich met de deurknop in de hand om.'

Het rookoffer door Tessa de Loo
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A.) Zakelijke gegevens:

Titel: Het rookoffer
Naam auteur: Tessa de Loo
Naam van uitgever: Uitgeverij De Arbeiderspers geproduceerd voor de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek in het kader van de Boekenweek 1987.
Jaar van verschijnen: 1987

B.) Korte uitleg waarom je het boek gekozen hebt:

In de les had u uit een paar boeken een stukje voorgelezen, u had toe ‘Het rookoffer’ en ‘Kinderjaren’ en nog een paar voorgelezen. Die twee boeken spraken mij erg aan. Ik hou zelf niet van lezen, maar vooral ‘Kinderjaren’ sprak mij heel erg aan. Als ik lees zijn het boeken die over oorlog gaan, dat vind ik heel boeiend om te lezen. Ik heb ook in de derde De Aanslag gelezen. In de bibliotheek hadden ze kinderjaren niet meer en thuis hadden mijn ouders ‘Het rookoffer’, dus ben ik die gaan lezen.

C.) Bespreking:

C1.) Eerste persoonlijke reactie:

Ik vond het boek vooral heel erg moeilijk! Alles werd in details verteld. Ik werd er gek van. Je kon noot eens goed doorlezen, in bijna elke bladzijde staat wel zo’n detail. Heel vervelend. Ik vond het ook een leuk boek, want het was wel een heel leuk verhaal dat een Frans lerares(Barbara Rozemeyer) verliefd word op een leerling(Guido Maenhout) en ook een affaire krijgen. En dat een andere leraar(Meneer Beverman) weer een oogje heeft op Barbara(de Franse lerares). Ik hou wel van romantische verhalen. Wel minder dan oorlogsverhalen. Ook vind ik het verhaal ook een beetje onbegrijpelijk. Een lerares die helemaal verliefd wordt op een leerling, oké dat kan gebeuren, maar dat ze er dan zo raar over doet. Ze hoopt alleen maar dat hij niet bij haar weggaat. Terwijl het Guido helemaal niks kan schelen. Hij vindt het allemaal wel oké, hij vindt z’n examen veel belangrijker. Ook op het begin snap je er helemaal niks van. Pas helemaal aan het einde snap je het boek, want het word heel raar verteld. Ze beginnen met het einde en dan naar het begin. Ik denk dat dat juist ook wel het leuke van het boek is, maar ook heel irritant. Soms heb je echt helemaal geen zin meer om te lezen, omdat je het gewoon niet snapt. Maar alles bij elkaar, is het een leuk boek.


C2.) Samenvatting van de inhoud.

Het boek is een hele rare volgorde. Het boek is eigenlijk verkeerd om verteld, maar ik vertel de samenvatting in gewone volgorde.

Zo gaat het in het boek:
Hoofdstuk;

1.Augustus 6.Maart 11.December
2.Mei 7.Maart 12. Augustus-oktober
3.April 8.Maart
4.April 9.Maart
5.Maart 10.Februari

Samenvatting: (ik doe de samenvatting in gewone volgorde)

Ik zal even uitleggen hoe Guido Maenhout en Barbara Rozemeyer elkaar ontmoeten.
Guido is een leerling bij haar in de examenklas. Als hij binnen komt is ze al helemaal verliefd op z’n uiterlijk. Als ze ook nog ontdekt dat hij heel veel kennis heeft op het gebied van Frans is ze helemaal niet meer te stoppen. Op een dag regent het heel hard en Barbara is haar paraplu vergeten. Guido biedt haar een paraplu aan. Ze gaan even kletsen en hebben ook nog dezelfde interesses. Want ze houden allebei heel veel van het toneel stuk 'Cherie'. Ze is nu echt helemaal verliefd op hem.
Guido en Barbara trekken steeds vaker met elkaar op, hij vergeet expres zijn boeken zodat hij de boeken van Barbara kan lenen.

Als hij een keer bij Barbara thuis is, speelt hij korte scènes uit romans of toneelstukken voor haar(hij wil later namelijk naar de Toneelschool). Tijdens die avonden drinken ze wel wat. En op een avond besluiten ze te gaan dobbelen. Ze waren nogal aangeschoten, want ze hadden in die avond een beetje veel gedronken. Ze gingen strippokeren. Voor Barbara het wist zat ze nog maar in haar lingerie. Ze dacht eigenlijk helemaal niks meer, ze wist niet of ze nou wel of niet wilde wat ze deed. Ze had geen gedachtes meer en had ze zich helemaal overgegeven aan haar liefde voor Guido en het eindigde allemaal in vrijpartij.
Steeds vaker komt Guido bij haar thuis en bedrijven dan 's avonds de liefde. Barbara kan zich soms heel erg ergeren aan Guido wanneer hij de hele tijd voor de televisie hangt. Maar daar durft ze niks van te zeggen, omdat de bang is dat hij haar verlaat.
Er is een brugklassers-feest en meneer Beverman is erg opdringerig tegen Barbara, ze vind hem helemaal niet leuk. Ze is verliefd op Guido. Als ze qua gedrag meneer Beverman duidelijk maakt dat ze hem niet wil, en niet leuk vind, begint hij iets te vermoeden. Dat heeft ze zelf ook wel in de gaten. De volgende ochtend als het brugklassers-feest achter de rug is worden Barbara en Guido samen wakker. Er wordt aan gebeld, het is Meneer Beverman, maar ze doen niet open.
De dag daarna is er een examencommissie vergadering. Op die vergadering verteld de rector dat Guido Maenhout voor 3 dagen geschorst is wegens roken op het schoolplein voor de derde keer. Hij had daarna ook nog een grote bek geven en nu moten de leraren overleggen wat ze ermee aanmoeten. Of Guido gaat van school af, of hij mag blijven. Ze moeten allemaal stemmen. Maar Barbara wil natuurlijk niet dat Guido van school afgaat, dan zal ze hem voor eeuwig kwijt raken. Hij zal naar de toneelschool gaan en ze zal hem nooit meer zien. Dat wil ze absoluut niet. Een aantal leraren zijn het eens met meneer Beverman, die wil dat Guido weggaat(omdat hij dan kan aanpappen met Barbara). En andere leraren vinden het oneerlijk als hij van school af moet voor zo iets onbenulligs(roken op school). De meningen zijn dus verdeeld. Barbara mag als laatste haar stem uitbrengen. Het staat 15-15, dus het is heel beslissend. Meneer Beverman weet dat ze heel erg tegen is qua roken op het schoolplein, ze stemt dat hij mag blijven. Meneer Beverman heeft het nu in de gaten, er speelt iets tussen die twee.
Op de volgende vergadering is Barbara heel zenuwachtig, wat zal Beverman zeggen. ‘Het is officieel dat Guido mag blijven’ wordt er vertelt door de rector. Meneer Beverman is daar helemaal niet blij mee. Hij deelt z’n verklaring met de andere docenten. Hij vertelt dat Barbara Rozemeyer en Guido Maenhout een relatie hebben. De leraren zijn erg geschokt, maar het heeft verder geen effect op de verwijdering van Guido, hij mag wel gewoon blijven.
De dagen daarop word Barbara erg genegeerd door alle leraren. Op het bord worden rare dingen getekend door leerlingen, zoals; een klein poppetje met een penis en dan erbij geschreven ‘juf wanneer zijn wij aan de beurt’. Daar wordt ze heel erg onzeker van. Ook worden er dingen bij haar thuis op de ramen geschreven. Guido komt langs, maar wat hij doet is de tekst van de ramen afhalen en zeggen tegen Barbara dat ze elkaar voorlopig even niet meer kunnen zien. Hij heeft het ook aan z’n ouders vertelt dat ze een affaire hadden/hebben. En zijn ouders vind het verstandig dat hij zich meer op school moet gaan richten. Nu bedenkt Barbara zich dat ze heel eenzaam en verdrietig verder moet gaan de komende maanden. Want hij betekent alles voor haar.
Bij een mondeling examen dat Guido nog bij haar moet inhalen, gaat ze extra moeilijke vragen bedenken om een soort van wraak te nemen. Maar Guido weet alles en de wraak actie mislukt.
De rooms-katholieke school heeft veel klachtenbrieven gekregen van ouders, die vinden dat het niet kan. Ze moet bij de rector komen die haar vraagt of ze een ontslagbrief naar school wil sturen. Haar gedrag is slecht geweest voor de reputatie van de school, het vertrouwen van de ouders en het vertouwen van de docenten is er niet meer. Het lijkt alsof het Barbara niet veel kan schelen dat ze ontslagen is. Op een dag zou ze toch van die school weg gaan, bovendien Guido was alles dat ze had om nog op de school te blijven, nu hij er niet meer is heeft ze er niks meer te zoeken.
Na maandenlang niets van Guido gehoord te hebben, belde hij opeens weer bij Barbara aan. Hij vertelt haar dat hij naar de Toneelschool gaat, en dus afscheid neemt van Barbara. Guido die opeens uit haar leven verdwijnt. Hij verwijt haar een heleboel dingen. Maar als afscheid slapen ze toch nog de laatste nacht samen, voordat ze samen gaan slapen voert Guido voor het laatst een toneelstukje op.

C.3`1) Onderwerp:

Ik heb al vertelt dat ik persoonlijk meer hou van oorlogsboeken, ook al hou ik helemaal niet van lezen. Dit boek vond ik ook een heel leuk boek, heel apart geschreven, en ook wel moeilijk. Maar ik vind het een leuk onderwerp, romantisch dat vind ik ook leuk om te lezen. Er zijn volgens mij ook wel meer boeken doe over een docent en een leerling gaan, die dan op elkaar vallen. Maar ik had nog nooit een boek erover gelezen.

C.3`2) gebeurtenissen: (Ik doe 2 belangrijke gebeurtenissen)

Belangrijke gebeurtenissen:
• Een belangrijke gebeurtenis is dat ze moeten stemmen of Guido mag blijven of niet, want dat betekent wel alles, want door dat Barbara stemt dat hij mag blijven weet Meneer Beverman dat ze een relatie hebben, want ze is altijd heel erg tegen roken op het plein. En als ze zegt dat hij weg moet, dan zal ze hem nooit meer zien. Dat is wil ze niet dus stemt ze dat hij mag blijven. En door die stem word eigenlijk bekent dat ze een relatie hebben. En dat is wel een belangrijke gebeurtenis.
• De ontmoeting van Barbara en Guido is ook heel erg belangrijk, anders was er geen verhaal. Ze ontmoeten elkaar in de klas. Barbara heeft weer een nieuwe Frans examen klas. En Guido zit in die klas, als hij binnenkomt is ze al helemaal onder de indruk van zijn uiterlijk, en dal ze erachter komt dat hij ook nog heel goed is in Frans, vind ze hem helemaal geweldig.
-De gebeurtenissen hebben wel veel invloed op de hoofdpersoon, hierdoor ontmoet ze de liefde van haar leven, maar raakt die ook weer kwijt.
-De gebeurtenis die de meeste indruk op mij heeft gemaakt, sowieso dat Beverman hun verlinkt, dat vond ik echt een rotstreek van hem. Daardoor loopt de relatie tussen Barbara en Guido ook stuk. En ook dat ze gaan strippokeren, dat vond ik ook wel grappig. Dat stuk van dat pokeren daar lees je zo doorheen. Aan het begin dacht ik ‘ow, wat een stom boek ik snap er niks van’! Maar later als je het verband snapt is het een leuk boek. En als het dan saai is en er komt een leuker stukje, zoals met dat pokeren, dat is dan wel leuk om door te lezen.
-Ik denk dat het accent meer op het verhaal licht dan de gevoelens. Er wordt haast niks over gevoelens vertelt. Alleen over het verhaal, er staan ook haast geen leestekens in het boek. Het boek word echt verteld, er zijn haast geen gevoelens omschreven. Ja, alleen als Barbara en Guido ruzie hebben of als ze uit elkaar gaan zijn er gevoelens. Verder niet echt.

C.3`3) Personages:

-Barbara Rozemeyer: Ze is de hoofdpersoon van het boek. Ze is een 36-jarige lerares Frans en geeft les op een rooms-katholieke middelbare school. Ze heeft een verhouding met een van haar leerlingen, Guido. Ze is al een keer eerder getrouwd geweest. Ze heeft donker haar en donkere ogen. Ze vindt Guido helemaal geweldig en verlangt voortdurend naar hem. Ze kan haar collega, Beverman, niet uitstaan.
-De hoofdpersoon veranderd niet echt in het verhaal, ze word heel erg verliefd, maar ik weet nou niet of dat nou echt veranderen is.
-Ik denk dat als je echt verliefd bent, dat het allemaal niks meer uitmaakt. Dus echt iets oplossen, dat is er niet. Misschien had ze het anders aan kunnen pakken, en gelijk kunnen vertellen dat ze een relatie hadden. Dan was het denk ik minder erg geweest.

C.3`3a) Relaties:

-Barbara Rozemeyer; ze heeft een relatie met Guido en is erg gek op hem. Ze hebben wel eens ruzie. Maar ze houden echt wel van elkaar. Barbara heeft een hekel aan Meneer Beverman, hij vind haar wel erg leuk, maar zij vind hem echt afschuwelijk.
-Guido Maenhout; hij heeft een relatie met zijn Frans lerares(Barbara Rozemeyer). Hij is ook erg verliefd op haar, maar wel minder dan zij op hem. In het boek word niet echt omschreven hoe hij denkt en wat hij van Meneer Beverman vind. Ik denk zelf ook niet echt aardig, want hij doe er alles aan op hun 2 uit elkaar te krijgen.
-Meneer Beverman; hij heeft een oogje op Barbara, en hij doet er alles aan om Guido en Barbara uit elkaar te krijgen. Dus hij vind Guido niet aardig, omdat hij jaloers is.

C.4) Bouw:

-Beginsituatie:
De ontmoeting tussen Guido en Barbara, als hij het klaslokaal binnen loopt. Zij vindt hem heel leuk, hij begint haar ook steeds leuker te vinden.
-Ontstaan van het probleem:
Meneer Beverman(die een oogje heeft op Barbara) heeft een beetje iets in de gaten tussen Guido en Barbara, maar hij weet het nog niet helemaal zeker of ze iets hebben.
Verslechtering van het probleem:
Barbara moet stemmen, en ook nog andere leraren, of Guido mag blijven of niet, want hij heeft voor de 3de keer gerookt op het schoolplein. En nu moet de rector en nog een paar leraren stemmen of ze willen dat hij blijft of niet. Maar Barbara is een sterke tegenstander tegen roken, en dat weet Meneer Beverman ook. Als ze kiest dat hij mag blijven is het heel verdacht, om dat Meneer Beverman dat ook weet dat ze zwaar tegen roken is op school. Maar als ze ervoor kiest dat hij weg moet, zal ze hem nooit meer zien. Want dan gaat hij naar de toneelschool.
-Dieptepunt:
Ze stemt dat hij mag blijven. Meneer Beverman weet nu zeker dat ze iets hebben, anders had ze wel anders gestemd. Meneer Beverman staat op, er zegt; ‘Ze hebben een relatie!’. Dat is wel het dieptepunt. Alle leraren op school en de meeste leerling weten het. Ze negeren haar, of ze leerlingen schrijven rare dingen op het schoolbord. Na veel klacht brieven gekregen te hebben, wordt Barbara ontslagen.
-Verbetering van de situatie:
Als ze ontslagen is, ziet ze Guido ook heel lang niet meer. Ik denk dat dat wel een verbetering is, dat ze elkaar even niet zien.

Afronding:
Op een dag word er aangebeld. Het is Guido. Hij zegt dat hij naar de toneelschool gaat, en dat ze elkaar dus niet meer zien. Hij heeft het ook aan z’n ouders vertelt en die zeggen dat hij zich nu meer op school moet gaan richten. Dus hij komt afscheid nemen. Als afscheid gaan ze de laatste nacht nog met elkaar naar bed. En voert hij het laatste toneelstukje voor haar op.

-Wat vond je van het einde?
Nu snap ik het boek pas, helemaal aan het eind. Het is achterstevoren verteld, en als je dat niet weet is het een heel moeilijk boek. Het eind is dus eigenlijk het begin. Het eind vond ik wel stom, ik had gehoopt dat ze nu gewoon leuk verder konden met z’n tweeën. Niet dus. Het boek valt als een puzzelstukje in elkaar. Dus ik snap het boek nu wel.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het rookoffer door Tessa de Loo"