Het rookoffer door Tessa de Loo

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Het rookoffer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 753 woorden
  • 3 augustus 1999
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
11 keer beoordeeld

Boekcover Het rookoffer
Shadow

Een tragische liefde op een middelbare school tussen een lerarers en een leerling. Bespot, verraden en in de steek gelaten is het de vrouw die ten slotte moet boeten.

 

'Toen Guido Maenhout geboren werd was Barbara zo oud als hij nu was. Daarom deed ze net alsof ze nog sliep, toen de matras naast haar opveerde. Ze hoorde hoe zijn benen in zijn broekspijpen gled…

Een tragische liefde op een middelbare school tussen een lerarers en een leerling. Bespot, verraden en in de steek gelaten is het de vrouw die ten slotte moet boeten.

 

'Toe…

Een tragische liefde op een middelbare school tussen een lerarers en een leerling. Bespot, verraden en in de steek gelaten is het de vrouw die ten slotte moet boeten.

 

'Toen Guido Maenhout geboren werd was Barbara zo oud als hij nu was. Daarom deed ze net alsof ze nog sliep, toen de matras naast haar opveerde. Ze hoorde hoe zijn benen in zijn broekspijpen gleden, zijn voeten in zijn schoenen, zijn vingers door zijn haar - al die ingehouden, heimelijke geluiden sneden haar door de ziel. Ze had het gevoel dat de adertjes in haar hoofd knapten terwijl ze zich inspande om ontspannen te lijken: lippen iets van elkaar, gladde roerloze oogleden, handen onbevangen geopend aan weerszijden van haar gezicht. Hij liep op zijn tenen over het tapijt, draaide zich met de deurknop in de hand om.'

Het rookoffer door Tessa de Loo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Rookoffer Auteur De Loo, Tessa; Uitgave C.P.N.B., Amsterdam, 1987 Korte inhoud Barbera Rozemeyer, een zesendertigjarige lerares Frans, gaat een relatie aan met de achtienjarige leerling Guido Maenhout. Ze komen nader tot elkaar door hun gezamelijke passie voor Franse literatuur en de steeds inniger wordende vriendschap tussen docent en leerling groeit uit tot een liefdesrelatie. Vreemd genoeg worden belangrijke gesprekken in hun relatie niet gevoerd. Hiervoor in de plaats voert Guido, die naar de toneelschool wil, toneelstukjes op die gebaseerd zijn op scènes uit Franse Literaire werken. Een collega van Barbera, Beverdam, die een oogje op haar heeft ontdekt dat ze een relatie hebben. Hij heeft Guido op een ochtend gezien op het balkon van Barbera en legt de link als Barbera, fervent tegenstander van roken in de school, zich hevig verzet tegen de langdurige schorsing van Guido voor herhaaldelijk overtreden van het in school geldende rookverbod. Waarschijnlijk uit wraak voor haar afwijzing gooit Beverdam zijn bevindingen in de groep midden in een docentenvergadering. Langzaam verspreiden de geruchten zich door de school. Barbera krijgt allerlei brieven en wordt ontslagen. Waar ze het allerbangst voor was gebeurt: Guido gaat na zijn eindexamen verhuizen naar een andere sttad en Barbera blijft alleen achter. Ze probeert van hem af te komen maar vooralsnog mislukt dat grondig. Als Guido de dag voor zijn verhuizing voor haar staat kan ze de verleiding niet weerstaan. Verantwoording van en reactie op het boek Ik ben het boek gaan lezen omdat ik boeken die op een middelbare school spelen altijd wel interessant vind. Daarbij komt dat ik mijn hele middelbare school periode heb moeten horen dat Tessa de Loo les gegeven heeft op Texel, dus dit boek moest ik gewoon gelezen hebben. Ik vond het boek mooi. Het verhaal wordt totaal van achter naar voren verteld. Ik vind het heel knap dat het de schrijfster gelukt is om dit consequent door te voeren, al maakt dit het verhaal soms wel wat verwarrend. Ik wilde steeds heel graag weten hoe het verhaal af zou lopen, of liever gezegd begonnen was. Die Guido, die constant toneelstukjes opvoert vind ik wat absurd. Dat Barbera in eerste instantie een hekel heeft aan de perfecte zelfbewuste Guido en pas voor hem valt als ze zijn onderontwikkelde hoektanden ontdekt vind ik wel herkenbaar. Ik kan me mateloos ergeren aan jongens die gewoon weg perfect zijn/lijken. (En vooral als zich hier ook vreselijk bewust van zijn.)
Commentaar op het leitmotiv Het leitmotiv in dit verhaal is franse literatuur en dan met name de boeken 'Cheri' van de schrijver Collette en 'De eerbiedige lichtekooi' van Sartre. (Verder heeft de muziek die in het verhaal genoemd wordt volgens mij ook nog een symbolische betekenis.) Guido Maenhout speelt voor Barbera Rozemeyer scènes uit boeken die hij gelezen heeft en bewerkt heeft tot korte toneelstukjes. Barbera kent veel waarde aan deze toneelstukjes toe. Volgens haar zijn deze toneelstukjes Guido's manier om iets duidelijk te maken. Echte gesprekken voeren ze namelijk nooit. De franse literatuur is datgene dat Barbera en Guido in eerste instantie dichterbij elkaar brengt. Zonder hun gezamelijke liefde voor deze teksten was er waarschijnlijk nooit een liefdesrelatie ontstaan tussen Barbera en Guido. Het leitmotiv komt meestal terug in de vorm van een citaateen toneelstukje van Guido. Soms wordt er door Barbera (Bij haar ligt het perspectief) gesproken over franse literatuur. Door de citaten kom je als lezer meer te weten over het gevoelsleven van Guido. Gesprekken over gevoelens hebben Barbera en Guido niet en aangezien je als lezer totaal van haar afhankelijk bent wil je wat te weten komen over Guido is het interpreteren van de citaten het enige middel dat je hebt om de persoon Guido te leren kennen. (Barbera vertelt wel over Guido, maar haar meningen over Guido hoeven niet per definitie juist te zijn. Misschien bedoelde Guido sommige dingen wel heel anders dan zij ze opvatte.) Het leitmotiv is heel duidelijk aanwezig in het boek, maar het is niet vervelend. Ik vind het over het algemeen het mooist als het leitmotiv gehuld is in een lichte mist, niet duidelijk aanwezig, maar wel herkenbaar, een beetje mysterieus. Hier is dat niet zo maar toch is het leitmotiv mysterieus genoeg. De citaten die in het boek verwerkt zijn, zijn erg mooi. Ze zijn niet storend door bijvoorbeeld verschil in schrijfstijl van Tessa de Loo en de franse schrijvers. Doordat je Guido alleen door de citaten leert kennen, moet je goed opletten bij het lezen. Het leitmotiv maakt het voor de lezer dus iets inspannender.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het rookoffer door Tessa de Loo"