Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het recht op terugkeer door Leon de Winter

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Het recht op terugkeer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas aso | 3837 woorden
  • 8 juli 2013
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
12 keer beoordeeld

Boekcover Het recht op terugkeer
Shadow

Het jaar is 2024, de plaats is Tel Aviv. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat. Daar, op dat desolate strookje land, runt Bram Mannheim een bureautje dat ouders helpt hun verdwenen kinderen op te sporen. Zijn eigen zoontje verdween zestien jaar eerder. In zijn vrije tijd werkt hij als vrijwilliger bij de ambulancedienst. Na een bloedige aanslag op…

Het jaar is 2024, de plaats is Tel Aviv. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat. Daar, op dat desolate strookje land, runt Bram Mannheim een bureautje dat ouder…

Het jaar is 2024, de plaats is Tel Aviv. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat. Daar, op dat desolate strookje land, runt Bram Mannheim een bureautje dat ouders helpt hun verdwenen kinderen op te sporen. Zijn eigen zoontje verdween zestien jaar eerder. In zijn vrije tijd werkt hij als vrijwilliger bij de ambulancedienst. Na een bloedige aanslag op een grenspost doet Bram een ontdekking die zijn leven opnieuw ingrijpend zal veranderen.

Een zinderende roman van een internationale bestsellerauteur over hoop en wanhoop, waanzin en zelfbedrog, op de puinhopen van een mensenleven.

Het recht op terugkeer door Leon de Winter
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

- Personages

Familie van Bram

Ibrahim Avraham Mannheim (Bram)

33 jaar(2004), 53 jaar(2024)

Ambulancier (2024), oud mobieltje, Jood, hoogleraar geschiedenis (2004), vertelt altijd het slechte nieuws aan ouders van vermiste kinderen.

Bram verkreeg na 3 jaar universiteit zijn geschiedenis diploma.

Bram beroemd doordat hij het beeld van Joodse verdedigingsoorlog weerlegde, Joden hebben juist vanaf 1930 op Arabierenverdrijving gestuurd.

Is jaloers op bewonderaars van Rachel en voelt dat hij tekortschiet om haar schoonheid en pracht. Kan niet koken.

Rachel Mannheim

Vrouw van Bram, ouders waren Indiase Joden, donkerrood Hennahaar, snel jaloers na zwangerschap door onzekerheid over zwanger uiterlijk, ze is erg mooi, werd niet gediscrimineerd in India wel in Tel Aviv(om huidskleur en schoonheid), vroeger een Bollywood ster  en model en speelde in vijf films, heeft goede intuïties, houdt ervan als mannen naar haar kijken, kinderarts (2004), kan geweldig koken, parttime werk bij huisartsenpraktijk (2008)

2024: Gescheiden van Bram en heeft drie kinderen met haar man, een Indiase industrieel, ze is ook weer filmster.

Ben Mannheim

Zoon bram pas geboren in 2004, fel, uitbundig, houdt van geweld (programma’s, geweren en messen), wordt een gespierde jongen, eet als een beest (net als Hartog), wil graag piloot worden, slaapwandelt, misschien autisme of momenten van volledige afwezigheid, noemt zichzelf Eineb Menam op vierjarige leeftijd. 20(2024)

Thaqib: uit Amerika, op missie gestuurd voor het weeshuis verdween. In Aggul Markt draagt hij groen kapje, beige kleding, dikke rode kroeshaar baard, rossig blond

Hartog Mannheim

2004: woont in niet luxe driekamer-appartement, bijna 74 jaar, wit haar

Vindt precisie tijd belangrijk en was zelf nooit te laat (met 120 seconden speling), vroeger professor biochemie, won Nobelprijs, vrek, woonde vroeger in Zwolle. Blond met blauwe ogen. Zijn zwakke plekken zijn de jongen (Ben) en Rachel. Is fel tegen Jitzcak ‘De Arabieren willen je ingewanden’

2024: Alzheimer, 93 jaar, brabbelt Nederlands, rollator, levervlekken, luiers, vloekt godeverdomme

Jana: Vriendin van Hartog, 50 jaar, blond, grote borsten, serveerster, vroeger professor, draagt sieraden

Vrouw van Hartog stierf jong, 5 weken nadat ze ontdekten dat ze ziek was. Ze had gulzige lippen, grote Spaanse ogen, donkere vrouw, parttime bibliothecaresse

Hendrikus

2024: Heel oude hond, pezig, hardhorend, 1 blind oog

likt elke ochtend Bram’s handen, klein, hamstergroot, bastaard, deel van de familie

 

De Bank

Ikki Peisman

24 jaar, kunstbeen en kunstarm

Gehele linkerkant is mechanisch en elektronisch door toedoen van een explosie.

Bram en Ikki kennen elkaar al een lange tijd sinds een aardbeving. Ikki bezit het talent om kinderen op te sporen. Heeft altijd een gevoel als er iets fout is.

Bram’s partner van ‘De Bank’, dat is een bureau dat verdwenen kinderen opspoort.

Was een uitzonderlijke student en studeerde aan het MIT Cambridge, Massachusetts. Na zelfmoordaanslag op 25/12/2009 in een hotel op Aruba waar hij werkte moest hij anderhalf jaar revalideren.

Samir

Een betrouwbare bron van Ikki, die tips over vermiste kinderen doorgeeft in de ruil voor geld. Heeft samen met Ikki 4 zaken opgelost. Stuurde Ikki door naar neef Johnny in de ruil voor 25 000.

Neef Johnny Weissmuller

Draagt opvallende replica Rolex, rookt Ronson. Kent de acteur die Tarzan speelde, beroemdheden en honkbalspelers. Waarschijnlijk een kidnapper.

Sara

Meisje dat op vijfjarige leeftijd vermist raakte op het strand van Tel Aviv. Sara heeft blonde krullen en blauwe ogen. Volgens neef Johnny is ze onlangs op achtjarige leeftijd gestorven. Hersentumor, Begraven in Bethlehem op Christelijke Orthodoxe manier, werd geadopteerd door een kinderloos koppel dat eerder al een meisje hadden verloren en zij wisten waarschijnlijk niet eens dat de broer van de pleegmoeder Sara verhandelde.

Batja Lapinski->Eva

Moeder van Sara, apothekersassistent

Eva: ontmoet Bram al 5 maanden lang elke week in The Rainbow Room, drinkt Wodka, rode lippen, geblondeerd haar, zwarte ogen, ongeveer 40 jaar, altijd eerlijk, rookt, hoer?, Bram is niemand bij haar, nicht in Moskou, grootmoeder was Rus, Russisch visum voor 70 000

Yoram

Tijdens de Eilat evacuatie op zesjarige leeftijd vermist( dit is 8 jaar geleden (2024)), 2 oudere zussen,

Judith Kohlberg

Met vriendje weggelopen, maar kwam twee dagen later terug.

 

Amerika

Frederick Johanson

Zweedse afstammeling, baas van het Amerikaanse historici departement Princeton.

Channah

Amerikaanse journalist, jong, knap, vind Bram interessant

Rosen

Miljardair, telegram, Hartog’s medicijnen redde zijn dochters leven, Amerikaan, wil groot feest geven voor Hartog’s  75 verjaardag met Boston Philharmonie orkest

Judy Rosen

Dochter van rijke Amerikaanse filantroop, sponser van De Bank, woont in New Mexico Santa Fe, heeft kinderen 

Giotti

Psychiater die wordt geprefereerd door Princeton, Italiaans uiterlijk, zwart geverfd haar, baardje, klein van gestalte, vrouwelijke zwarte ogen.

John O’Connor

Aanbevolen aannemer die over het dak en vijver regelt, rode pick-up truck, weegt 300 pond, dik, groot, rood hoofd, sterke handen, kan niet zonder airco, Ierse Keltische naam wat machtige leider betekent, afstammeling van de Concovar stam, op zijn 17de Edmonton Alberta Canada verlaten voor Boston. Aannemer die aan flip doet: goedkoop kopen, opknappen, snel verkopen. Heeft een Juvenile File, want hij was verdacht van het seksueel misbruik van een zesjarige op Summer Camp.

Mevrouw Putnam

Klant van John, waarmee hij over tegels praat vlak voordat Bram op hem afstapt.

Samuel W. Berenstein

Amerikaanse filantroop die de geriatrie afdeling van Sheba Medical heeft gefinancierd.

 

Presser familie

Steven Presser

Grootvader van het verwondde meisje, bankier van bank daar, koopt vastgoed, 2 huwelijken, 2 zoons, 1 dochter, rijker dan hij ooit op kan maken

Eerste ontmoeting: paraplu, witte gymschoenen, donkerblauw trainingspak, kort geknipt grijs haar

Tweede ontmoeting: witte Cadillac, geeft flesje water (bestuderen)

Derde ontmoeting: kostuum, roze diamant pinkring, zwarte band rond pols, Dure Patek Philippe horloge (* minstens 19 500 euro)

Anna

Dochter van Presser, weduwe (2008), slank, blond, woont in Brentwood

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Diana

Kleindochter van Steven Presser, 4 jaar (2010), zwarte krullen, mollig, woont in Brentwood

Eddie Frenkel

Was de man van Anna, maar stierf in Seattle toen hij naar een gebouw ging kijken in de plaats van Steven Presser waar hij voor werkte.

Saul Frenkel

Collega van Hartog in Nederland, Duitse Jood

Michael Frenkel

Zoon van Saul, verbleef in Nederland tot 2002, sheidde van zijn vrouw, 2 dochters, affaire met een student, joods, professor Natuurkunde aan Harvard Boston, 65 jaar (2024)

Judith de Vries

Studente, Amsterdam, 23 jaar(2002)

Jacob de Vries (Jaap-Japie)

Geboren oktober 2002, verdween op zesjarige leeftijd op 2 september 2002, blond, blauwe ogen

Daniel Levy: Zelfmoordterrorist uit Jeruzalem, blond, Jood, Allahoe Ahkbar=God is groots

Hayud: uit Nederland, zijn naam betekent berg, schaken

Rick

Tweede man van Anna, woont in Brentwood

Steven

Tweede kind van Anna en kind van Rick, woont in Brentwood

  

Magen David Adom

Hadassa Ronek

Meldcentrale, In moskou bekend als Kristina, forse vrouw, witte huid, bordeaux rood haar, lichtblauwe oogschaduw, jood, Russisch accent

Max Ronek

Broer van Hadassa, 1 vinger kwijt, in Moskou bekend als Matvey (Mattheus), ros, groot, blauwe ogen, rookt, spreekt gebrekkig, ervaren chauffeur, had een vrouw in Moskou maar zij werd gek en zelfmoord in een trappenhuis, heeft nieuwe vriendin en in 2025 uit, 2 meter groot, 150 kilo, werkt voor de Mossad, spreekt heel goed alle Westers talen, maar gebrekkig Ivriet

Dov Ohayoun

Bram’ vaste ambulanciers-partner, donkere huid, zwarte ogen, ouders uit Marrakech, ziet er verzorgd uit, Sefardische Jood, met mokkel aan de haal.

Ronnie Katz

Architect die nu klusjesman is, heeft een prachtig gebouw gemaakt wat nu een moskee is

Baruch Peretz

Voedingsmanager van het vroegere Hilton, heeft een neef

Reuven Baumel

Snackbareigenaar en maakt falafels

Ted Joffe

Leraar

Zev Miran

Computerman

Janusz->Henryk Goldfarb

Vroeger edelsmid, kunstenaar en dichter, in shock geraakt, grappig, 83 jarige man in Ramat Gan, vertelde mop in ambulance over een lucifer aansteken op de dag van Sjaab. DOA

Tom Brandeis

Een supervisor van Magen David Adom

 

Anderen

Tamara

Assistente van Hartog, is niet bang om terug te praten, werkt er nog steeds zes jaar na Hartog’s pensioen op zijn kantoor.

Rana

Zat in leger, crèche-leider van ‘De Stille Oceaan’

Regisseur

Ethiopiër, een falasha, heeft taxi met kleurige lampjes en lijkt op kermiswagen, serieuze filmmaker, prijzen gewonnen in Venetië en Cannes.

Lila (2004)

Secretaresse van Bram, vindt Hendrikus leuk, Jemeniet, traag, faalangst, moederlijke toewijding

Vladimir Latoschenko

Taxichauffeur die Bram naar de brandende crèche brengt.

Jitzchak Balin

Toekomstige minister van buitenlandse zaken, Shabak

2008: twee jaar geleden hertrouwd en twee maanden geleden een dochter gekregen. Hij was de tweede mogelijke persoon voor de baan aan Princeton. Hij weet dat Bram de moordenaar van O’Connor was.

 Jo

Barman en eigenaar van The Rainbow Room, goede hand voor inschenken

Rita Kohn

Kleine grijze vrouw, dun, kalkoenhals, leesbril, Ikki’s tante, verzorgt Hartog voor oppasloon, woont in zelfde gebouw als Hartog, weduwe van Maurice

Chaim Protzke

Oud-student van Bram, twee zoons Lonnie en Tonnie. Lonnie krijgt voetbalcontract bij Legia en Tonnie ook. Grenswachter bij Jaffe controlepost

Sira Protzke

Vrouw van Chaim, ethiopische, zwarte huid, hennakleurig kroeshaar, beschermend

Eiszmund

80 jaar, leidt het onderzoek van Hartog’ nieuwe medicijnen, 2 wandelstokken

Erkin

Opzichter van het museumhuis in Kalifaat, door Hayud schaak leren spelen (verboden spel), zit in rolstoel, geen benen

Jos& Hermine Vermeulen

Gezin waar Bram verbleef in Amsterdam, zoon al uit huis, lerarenkoppel, terwijl Bram in Tel Aviv was stierven ze

Sonja

Meisje,16 toen Bram haar kende, eerste keer, ontdekte zijn seksualiteit met haar, zat ook op Vossius Gymnasium

 

- Gebeurtenissen

Tel Aviv 2024 April

Bram en Ikki steken de streng bewaakte grens, met speekselmonsters en röntgenstralen, van Tel Aviv (Joden) naar Jaffa (Palestijnen) over om te onderhandelen met neef Johnny over het vermiste meisje Sara. Neef Johnny vertelt misschien de waarheid over Sara’s dood, maar hij had gewed op honkbalwedstrijd dat speler 30 punten ging maken voor verdubbeling van bedrag, hoewel het tijdverschil met Amerika niet klopt voor een Live-wedstrijd.

Tel Aviv 2004 April

Tijd van de digital camera’s. Bram twijfelt of hij de baan, die Frederick aanbiedt, zal aannemen. Aan de ene kant wil hij graag Tel Aviv verlaten en Princeton is een grote kans, maar aan de andere kant is zijn zoontje net in Tel Aviv geboren en zijn vader woont hier nog. Ook lijkt het dan alsof hij zijn land verraadt. Eerst weigert hij, maar nadat hij door drie Joodse achttienjarigen met messen bijna werd beroofd, heeft hij ja gezegd. Vader van Bram heeft twee croissantjes bij de Russen gekocht, geeft Bram een hond voor zijn zoon (+ geschiedenis Hendrikus I: vernoemd naar premier Hendrikus Colijn, doodgeslagen door Nazi’s, haat), bekent dat hij een vriendin heeft gevonden.

Rachel heeft twijfels over het aannemen van rol en wil dat Bram het haar uit haar hoofd praat, ze besluiten om elkaar bij de crèche te ontmoeten. Bram voelt dat er iets fout is en verlaat taxi om naar de crèche te rennen. Gelooft niet dat Rachel en Ben dood zijn, maar schreeuwt wel ‘Mijn lief’. Hij wordt op de grond geduwd door politieagenten en dan komt Rachel met ben in haar armen tevoorschijn, levend.

Princeton 2008 Augustus

Rachel vliegt met maatschappij El Al van Newark naar Tel Aviv om haar vader te verrassen met zijn 65ste verjaardag. Bram is nog steeds zenuwachtig na 9/11 tijdens het vliegen, ook al vliegt hij 2 keer per maand. Ze hebben geld nodig voor verbouwing van het vervallen landhuis, daarom hard werken en naar lezingen gaan. Bram slaapt slecht en droomt over het volgen van Hendrikus in het huis(-> Nederlands rijksinstituut). Hij interpreteert dit als zijn zorgen voor het huis af te krijgen voor de winter en zijn vader. De vriendin van Bram zijn vader is gestorven door een hartstilstand. Enkele dagen later val zijn vader flauw op straat vanwege een kleine herseninfarct. Bram praat met John en Ben gaat naar de zolder, ziet veel wormen/slangen in het gat. Hendrikus waarschuwde Bram over dit incident.

Ontdekt wat er gebeurde in Tel Aviv: Ben huilde luid, want hij had krampjes. Rachel nam hem mee naar buiten en hij stopte met huilen, maar begon weer zodra ze terug wandelde. Rachel gelooft dat Ben hun heeft gered. Zij gelooft niet in toeval maar wel in lijnen tussen voorvallen en gevoelens.

Telefoon van Jitzchak en maakt afspraak om zondag langs te komen met bodyguards. Na telefoontje vindt Bram Ben niet. Hij zoekt eerst boven (door wat er die middag was gebeurd) en dan pas buiten, daar roept hij Hendrikus en die komt af met een bloedende poot. Hij vindt Ben niet. 28/8/2008 om 18.18u op 282 Goodhill Road.

Santa Monica, California 2010 April

Bram is al 3 weken in Venice. Hij heeft een methode uitgedokterd door onderzoek naar getallen om Bennie terug te vinden. De cijfers 2 en 8 zijn erg belangrij en getallen deelbaar door deze, behalve veelvouden ervan. Waarschijnlijk zoekt de FBI hem. Terwijl hij geld aan het afhalen is, rijdt er een blauwe auto door rood en raakt een meisje in een kinderwagen in haar been. Hij verlaat de automaat, waar zijn bankkaart nog in zit, en helpt het meisje door haar been af te binden met een koord. Bij terugkomst is zijn bankkaart weg en word hij kort daarna weer overvallen door 3 mannen met een mes. Het mes komt in zijn linkerbeen. Zonder geld (behalve 2 dollar en nog wat voor noodgevallen) wordt hij als een dakloze: graait uit vuilnisbak (Sprite drinken) en vegetarisch eten van een gaarkeuken, die twee blanken en enkele gekleurden mensen verzorgen.

Steven Presser vindt Bram door hulp van bankautomaatcamera en wil zijn ingeleverde bankkaart teruggeven, maar Bram weigert want dan moet hij zijn identiteit toegeven en dat wil hij niet. Hij wil niet de bram zijn zonder Ben, zolang hij geen Ben heeft. Later ontmoet Bram Steven nog eens en Steven vraagt om 30 minuten van zijn tijd om hem iets te laten zien. Bram stapt in, maar bedenkt zich later omdat hij tijd verliest om Ben te vinden. Hij vergeet echter zijn schrift in de witte Cadilac en gaat naar het gebouw van Presser onder een verzonnen naam. Daar wacht hij tot er iemand beneden komt en keert zijn blik naar het raam. Achter hem verschijnt zijn vader en Hendrikus (leeft!). Willen hem terug meenemen: vader toont liefde door zijn zoon vanaf achteren te omhelzen en snikt.

Santa Monica, California 2012 December

Bram vraagt hoe het met Diana gaat aan Steven Presser en Presser stuurt hem een business-vliegticket voor Amerika. Hij vliegt naar Amerika op 12 December en wordt opgehaald door een zwarte auto, gebracht naar het Miramar (er goed complexgebouw voor 250 euro/nacht). Bram ontmoet Steven weer en daarna Anna. Bezoekt de bank van Princeton, waar hij in 2008 het illegale onbewust meegenomen wapen Kel-Tec PII in een kluisje had gelegd. Hij is zijn sleutel van het kluisje verloren en de kluis moet worden opgebroken op 15 december. Hij gaat met Steven mee in zijn Challenger- jet. Hij ontvangt van Steven een gratis Mastercard zonder limiet, waarmee hij zwarte kleding koopt en een Honda Civic huurt. Bram woont tegenwoordig bij zijn vader in, maar hij heeft ook een hok gehuurd waar hij verder onderzoek naar Ben doet. Er hangen daar 7 prikborden voor de verschillende theorieën die hij heeft: 1 weggelopen en later door een pedofiel vermoord 2 weggelopen en aangereden en later gedropt 3 weggelopen en verdronken 4 meegenomen door een pedofiel en vermoord 5 meegenomen door een pedofiel en verhandeld 6 meegenomen door een kinderhandelaar en verkocht aan een echtpaar 7 meegenomen en motief onbekend. Sowieso meegenomen of weggelopen. Bram haalt het 9 mm, blauw metalig wapen met  10 patronen uit kluis 817 (8+8=goed) en gaat met de zilvergrijze Honda Civic naar het vinyl siding huis van John O’Connor. Bram is ervan overtuigd dat John een pedofiel is en verdenkt hem van Ben te laten verdwijnen. Hij basseert dit op het feit dat er rond de verdwijning drie mannelijke snelheidsovertreders waren waaronder John. Ook waar John 19 klussen (van 350) heeft gedaan zijn later 5 kinderen vermist, 12 seksueel misbruikt en 2 vermist (waaronder Ben?). Bram benadert John en slaat hem meerdere keren met een honkbalknuppel, daarna dwingt hij hem om zijn kluis te openen met de code 2244. In de kluis vindt Bram foto’s van jongen en in de tweede kluis cd’s. O’Connor probeert Bram te wurgen, maar Bram schiet hem in zijn been , maag en gezicht.

Tel Aviv 2024 April

De eerste missie van Bram was een oude man helpen. De tweede missie is bij de controlepost van Jaffa. Officiële bericht is een raket raakte de post, waardoor 11 doden, 17 zwaargewonden en 31 lichtgewonden (alle priemgetallen). Chaim Protzke was een van de zwaargewonden met een inwendige bloeding. Later bezoekt bram Protzke in het Sheba Medical ziekenhuis, als hij daar ook voor de maandelijkse controle van zijn vader moet zijn. Buiten het ziekenhuis ontmoet hij Balin. Later gaat hij langs de apotheek om Sara’s moeder de waarheid te vertellen en komt erachter dat Batja Eva is. Batja kan niet leven als Sara’s moeder zonder Sara net Als Bram zonder Ben. Hierna bezoekt Bram na 12 jaar het hok weer en versnipperd de foto van Sara op haar sterfbed. Balin bezoekt Bram op De Bank en vraagt hem vier namen op te zoeken: Adelman, Brody, Frenkel, Kohlberg. Batja nodigt allen uit voor een picknick op het strand en Rita vertelt over haar ontmoeting met Maurice, De Jodenvogel  van Malamud Bernard, De levens van Dubin boek die ze allebei lazen. Batja zegt later dat ze zwanger is van zijn kind, een meisje en ze wil graag dat ze naar Rusland gaan. Tijdens een moment in hun appartement denkt Bram terug aan zijn examenuitreiking. Hij had niet verwacht zijn vader te zien, maar zag hem daar toch. Zijn vader was eindelijk eens trots op hem en gaf hem een knuffel, daarna gingen ze het vieren in een chique restaurant. Het afstudeerdiner was niet vrolijk, want Hartog had het over het afmaken van de Arabieren en verdedigde zijn positie door het verhaal over de Arabierse held Samir Kuntnar en Ahmed al-Abras. Zij waren lid van het Palastijnse bevrijdingsfront en vermoorden leden van een gezin: Danny Haran en Einat Haran(dochter). Moeder Smadar Haran zat verstopt samen met Yael Haran(dochter) en versmoorde haar dochter in haar angst. Bram bezoekt Ikki op De Bank en deze heeft meer informatie gevonden over de collega’s van Hartog. Bram zegt dat Ikki het moet laten rusten, want zijn zoon is twaalf jaar geleden vermoorde door een pedofiel.

De eerste missie van Bram was een oude man helpen. De tweede missie is bij de controlepost van Jaffa. Officiële bericht is een raket raakte de post, waardoor 11 doden, 17 zwaargewonden en 31 lichtgewonden (alle priemgetallen). Chaim Protzke was een van de zwaargewonden met een inwendige bloeding. Later bezoekt bram Protzke in het Sheba Medical ziekenhuis, als hij daar ook voor de maandelijkse controle van zijn vader moet zijn. Buiten het ziekenhuis ontmoet hij Balin. Later gaat hij langs de apotheek om Sara’s moeder de waarheid te vertellen en komt erachter dat Batja Eva is. Batja kan niet leven als Sara’s moeder zonder Sara net Als Bram zonder Ben. Hierna bezoekt Bram na 12 jaar het hok weer en versnipperd de foto van Sara op haar sterfbed. Balin bezoekt Bram op De Bank en vraagt hem vier namen op te zoeken: Adelman, Brody, Frenkel, Kohlberg. Batja nodigt allen uit voor een picknick op het strand en Rita vertelt over haar ontmoeting met Maurice, De Jodenvogel  van Malamud Bernard, De levens van Dubin boek die ze allebei lazen. Batja zegt later dat ze zwanger is van zijn kind, een meisje en ze wil graag dat ze naar Rusland gaan. Tijdens een moment in hun appartement denkt Bram terug aan zijn examenuitreiking. Hij had niet verwacht zijn vader te zien, maar zag hem daar toch. Zijn vader was eindelijk eens trots op hem en gaf hem een knuffel, daarna gingen ze het vieren in een chique restaurant. Het afstudeerdiner was niet vrolijk, want Hartog had het over het afmaken van de Arabieren en verdedigde zijn positie door het verhaal over de Arabierse held Samir Kuntnar en Ahmed al-Abras. Zij waren lid van het Palastijnse bevrijdingsfront en vermoorden leden van een gezin: Danny Haran en Einat Haran(dochter). Moeder Smadar Haran zat verstopt samen met Yael Haran(dochter) en versmoorde haar dochter in haar angst. Bram bezoekt Ikki op De Bank en deze heeft meer informatie gevonden over de collega’s van Hartog. Bram zegt dat Ikki het moet laten rusten, want zijn zoon is twaalf jaar geleden vermoorde door een pedofiel.

Tel Aviv 2024 April

Bram bezoekt Balin op zijn kantoor en geeft zichzelf op als vrijwilliger om naar Kalifaat te gaan en uit te zoeken wat er nu werkelijk was gebeurd met Japie de Vries. Ook komt hij erachter dat Balin wist waar de vier namen hun zouden leiden (Ben) en zei dit niet gewoon, omdat hij wou dat Bram zich zou aanmelden als vrijwilliger. Bram zijn theorie over Dossay Israilov dat hij Jaden haat omdat zijn vader de Nobelprijs won en hij niet. Zijn plan was om alle mannelijke jonge nageslachten van zijn Joodse collega’s (Frenkel, Bernard, Sharpe) te kidnappen en op te leiden als vrijwillige zelfmoordterroristen. Jitzchak vertelt dat de explosie in het laboratorium van Dossay Israilov een plan van de Mossad was.

De stad van het Kalifaat 2024 Oktober

Bram is undercover in de stad om te zoeken naar de waarheid over het weeshuis en zijn zoon. Hij draagt tulbanden en heeft een grijze baard. Elke dag geeft hij een muntje aan een bedelaar. Hij is vrijwilliger om de puin, die na de aardbeving is achtergebleven, op te ruimen. Hier is hij ook bekend als Ibrahim en ‘bekeerd tot Moslim’. Na enkele dagen bezoekt hij het museumhuis van Dossay Israilov en begroet de opzichter daar met Kaj inli kuuun. Er hangen er twee belangrijke foto’s: een met de collega’s (Frits de Graaf, Jolande Smits, Bernard, Lewis, Sharpe, Frenkel, Mannheim) en een van het weeshuis, waar hij Japie ontdekt. Dossay Israilov was in 1988 51 jaar oud en de explosie van het weeshuis was in 2000. Sallallahu alaihi wa sallam= Gods zegen en vrede zij met hem. De bunker waar de zelfmoordterroristen worden opgeleid en uitgestuurd is op 22.8.8NB en 22.8.8OL.

Amsterdam 2025 Januari

Bram brengt in Amsterdam eerst een bezoek aan zijn ouderlijke huis, wat nu een bank is geworden. Max Ronek legt het plan aan Bram uit, hoe de Mossad zijn zoon gaat oppakken. Balin had Bram beloofd dat ze zijn zoon niet gingen martelen. Bram is ervan overtuigd dat als Ben iets gaat doen, dat dat op 29 januri gaat gebeuren, het begin van het Chinese jaar van de slang (-> slangen in het Princeton huis). Op 28 januari is er een groot vuurwerkfeest in Amsterdam ter eren van het jaar van de slang, perfect moment voor een zelfmoordterrorist. Bram toch overtuigd dat het de 29 gaat gebeuren, volgens zijn cijfertheorie, formule van God. Volgens plan gaat Bram naar de Turkse supermarkt Aggül Market als Ben daar ook is. Hij zorgt ervoor dat Ben hem opmerkt en vertrekt daarna naar buiten. Als Ben hem volgt is er hoop, als hij dat niet doet moet de Mossad hem op een hardhandigere manier gevangen nemen. Ben herkent hem ergens van en volgt hem naar buiten. Hij vraagt in het Engels waar hij hem misschien van zou kennen en wat zijn naam is. Bram antwoordt, dat zijn naam Eineb Menam. Ben trekt een blik van herkenning, voordat hij werd opgepakt door de Mossad. Bram verlaat de scene en heeft meer alleen-tijd nodig. Hij denkt over wat hij nu heeft(->Eva, kind onderweg, vader, Ben?) en waar hij voor moet zorgen, hij is gelukkig dat hij voor mensen moet zorgen.

- Extra informatie

-2024: Weinig honden in Tel Aviv en enkel gehouden door de weinige rijken. Veel armen in Tel Aviv.

-Taiwanese helikopters ‘Dragon Wings XR3’ andere naam, omdat ze een te onjoods naam hadden tot Chicken Wings. De helikopters zijn erg stil en zwart. Ze hebben een herkenningssysteem aan boord, waarmee je met een enkele foto in gezichtendatabase profielen kunt checken.

-In 2004 veranderde de stad Bombay van naam naar Mumbai.

-Hartog’s vrouw is twaalf weken voor de Nobelprijsceremonie jong gestorven en jaar na haar dood is Hartog naar de universiteit van Tel Aviv gegaan voor baan als professor. Hartog gaf elfjarige Bram dilemma: blijven bij Amsterdams gastgezin of meegaan. Bram koos blijven, wat hij heel eng vond, maar niet elke dag zijn vaders teleurstelling en rouw om vrouw gezicht wou zien.

-Bram verhuisde uit Nederland op achttienjarige leeftijd naar Tel Aviv en bleef daar tot zijn drieëndertigste.

-Hartog kan niet schaken en Bram wel, daarin vindt Bram zijn vaders liefde en waardering.

-Tel Aviv ambulancewagen heet Magen David Adom/ Israëlisch Rode Kruis

-2004: Bram bezit een Japanse Mazda wagen

Bram bekend in Israël als Avi, in Nederland als Bram en in Amerika als Abe.

-2008: Bram rijdt met een Explorer

-Terwijl Bram weg was (2010) heeft Rachel het huis verkocht aan een jong wetenschappersechtpaar met drie kinderen.

-Rachel heeft al Ben zijn spullen aan Bram gegeven om hem te laten herinneren aan de pijn.

-Politie gelooft dat Ben is verdronken in de rivier en Bram is verdacht, want hij verdween naar Princeton, Maryland voor Rachel’s terugkeer.

-Rachel verdenkt Bram niet, maar ziet hem wel als schuldig.

-Bij de ambulance geven ze als begroeting een high five, net zoals de testpiloten van NASA.

-Bij de ambulance rijden ze met een 30 jaar oude Chevrolet

REACTIES

L.

L.

De uitgewerkte personages zijn erg handig Bedankt.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het recht op terugkeer door Leon de Winter"