Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het recht op terugkeer door Leon de Winter

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Het recht op terugkeer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2609 woorden
  • 25 juni 2013
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5
10 keer beoordeeld

Boekcover Het recht op terugkeer
Shadow

Het jaar is 2024, de plaats is Tel Aviv. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat. Daar, op dat desolate strookje land, runt Bram Mannheim een bureautje dat ouders helpt hun verdwenen kinderen op te sporen. Zijn eigen zoontje verdween zestien jaar eerder. In zijn vrije tijd werkt hij als vrijwilliger bij de ambulancedienst. Na een bloedige aanslag op…

Het jaar is 2024, de plaats is Tel Aviv. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat. Daar, op dat desolate strookje land, runt Bram Mannheim een bureautje dat ouder…

Het jaar is 2024, de plaats is Tel Aviv. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat. Daar, op dat desolate strookje land, runt Bram Mannheim een bureautje dat ouders helpt hun verdwenen kinderen op te sporen. Zijn eigen zoontje verdween zestien jaar eerder. In zijn vrije tijd werkt hij als vrijwilliger bij de ambulancedienst. Na een bloedige aanslag op een grenspost doet Bram een ontdekking die zijn leven opnieuw ingrijpend zal veranderen.

Een zinderende roman van een internationale bestsellerauteur over hoop en wanhoop, waanzin en zelfbedrog, op de puinhopen van een mensenleven.

Het recht op terugkeer door Leon de Winter
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

HET RECHT OP TERUGKEER

Leon de Winter, Het recht op terugkeer

De Bezige Bij, Amsterdam, Tweede druk, 2008

Verwachting

Ik had van het boek eigenlijk niet veel verwacht. Ik dacht dat het een heel langdradige, moeilijke roman zou zijn met veel uitleg over de situatie in het Midden-Oosten en veel  moeilijke woorden. Ik had ook geen origineel verhaal verwacht, en meer voorspelbaar dan het uiteindelijk bleek te zijn.

Eerste reactie

Wow, dat boek zit goed in elkaar. Toen ik het boek dichtsloeg was ik een beetje verontwaardigd over het einde, omdat Bram zijn zoon eindelijk weer ziet, en deze dan weer wordt opgepakt. Aan de ene kant is het einde helemaal niet bevredigend, maar aan de andere kant ook weer wel, omdat Bram heel rustig de verantwoordelijkheden van zijn nieuwe gezin op zich neemt en daar vrede mee lijkt te sluiten. Ik vond het boek niet ingewikkeld om te lezen, wel om af en toe te volgen. Het zit heel goed in elkaar, elke gebeurtenis valt uit te leggen. Dat vind ik heel goed aan het boek, omdat je merkt dat er echt veel over nagedacht is, en niet uit de losse pols is geschreven

Samenvatting

Bram Mannheim woont samen met zijn vrouw Rachel en zijn zoontje Bennie in Tel Aviv. Tel Aviv is een zwaarbeveiligde, joodse staat, omringd door Palestijnen. Bram geeft les in de geschiedenis van het Midden-Oosten. Op een dag krijgt hij een aanbod om les te komen geven in de Verenigde Staten, in Princeton. Ze kopen er een bouwval van een huis, dat ze gaan opknappen. Als Rachel op reis is verdwijnt hun zoontje Bennie. Rachel geeft Bram daar de schuld van en scheidt van hem. Twee jaar later zwerft Bram door Santa Monica, op zoek naar zijn zoontje. Hij doet dit met een ijzeren discipline, en een getallenneurose. Op een dag staat hij te pinnen als er een ongeluk gebeurd. Hij redt het dochtertje van de vrouw en wordt bedankt door de vader van deze vrouw. Het gaat niet goed met Bram en zijn vader, Hartog komt hem ophalen. Bram kan het verleden niet achter zich laten en wreekt zijn zoon door de aannemer, John O’Connor te vermoorden. Deze heeft een verleden als pedofiel, en alles lijkt erop te wijzen dat hij ook Bennie heeft ontvoerd en vermoord.

Twaalf jaar later heeft Bram samen met zijn vriend Ikki Peisman een bureautje om vermiste kinderen op te sporen. Ze hebben een hint gehad over het meisje Sara Lapinski. Ze blijkt overleden te zijn. Eva, de vriendin van Bram, blijkt de eigenlijke moeder te zijn: Batja Lapinski. Op een dag is er een ontploffing bij de controlepost in Jaffa. Er wordt gezegd dat het een raketinslag is, maar Chaim Protzke getuigt dat het een jongen was, een zelfmoordterrorist. Van Jitzchak Balin krijgen Bram en Ikki de opdracht om vier namen na te trekken. Ze komen  Ze komen er dan achter dat de aanslagpleger de kleinzoon is van de man die ooit samen heeft gewerkt met de vader van Bram. Die had met een heel team de Nobelprijs gekregen maar waarschijnlijk is er sprake van een soort jaloezie onder één van de teamleden van oorspronkelijk Arabische afkomst. Die radicaliseert en is waarschijnlijk de boosdoener achter de kidnappings van twee kleinzoons van andere leden van het team. De twee kleinzonen zijn toen in het zelfde jaar 2008 kort na elkaar verdwenen. Dat is teveel toeval ook voor de Geheime Dienst. Balin verwacht dat de gekidnapte jongetjes een soort hersenspoeling hebben ondergaan en in een terroristenstaat als Kazachstan worden opgeleid om aanslagen te plegen. Ze bezitten immers een joods Y-chromosoom. Balin wist dit al, hij wilde alleen dat Bram er zelf achter zou komen, omdat zijn zoontje waarschijnlijk het zelfde lot heeft ondergaan. Bram gaat naar Kazachstan, waar hij Atal adopteert, een blinde jongen. Daar komt hij erachter dat zijn zoon nog leeft, onder de naam Thaqib. Hoogstwaarschijnlijk zal ook hij een zelfmoordaanslag plegen waarbij zoveel mogelijk joden om moeten komen. Hij bespreekt dit met Balin en gaat naar Nederland, waar Bennie nu leeft. Hij herkent zijn vader en vraagt hem wie hij is. Nadat Bram heeft geantwoord wordt Bennie opgepakt door de geheime dienst. Ondertussen is Eva zwanger van Bram, en gaan ze in Rusland samen wonen.

Thema

Het thema van dit boek gaat erom hoe dramatische ervaringen mensen kunnen veranderen. Ook is Israël en de geschiedenis en toekomst daarvan een belangrijk thema.

Motieven

Er zitten verschillende motieven in, zoals het joods-Palestijnse conflict, de ontvoering van Brams zoon, de getallenneurose van Bram, de zoektocht naar zijn zoon en andere vermiste kinderen en de zelfmoordaanslagen van verscheidene Arabieren. De getallenneurose is een opmerkelijk motief omdat dit heel vaak terugkomt, alsof het een heel normaal iets is dat bijvoorbeeld alleen huisnummers met 28 of 80 mogen worden onderzocht. Ook als Bram aan de medicijnen is en er jaren zijn verstreken, houdt hij nog een beetje vast aan die neurose, het komt heel vaak terug.

Ook slangen komen meerdere keren terug. Zijn zoontje beweert in het grote huis in Amerika dat hij slangen heeft gezien, en later hoort Bram van de museumbewaker dat er iemand uit Amerika was die het altijd over slangen had.

“Einneb” is ook een motief. Het zoontje Bennie noemt zichzelf zo aan de telefoon: het omgekeerde van zijn eigen naam. Op die manier roept Bram hem ook, en aan het einde van het boek zegt hij dat hij zelf zo heet, omdat hij weet dat Bennie hem zich op die manier zal herinneren

Motto

Het boek heeft geen motto. Wel een opdracht, deze is: “Voor Moon, Moos & Jes”. Dit zijn zijn kinderen en zijn vrouw Jessica Durlacher.

Personages

Bram Mannheim: ook wel Abe of Avi genoemd. Hij woont in Tel Aviv en runt het bedrijfje “De Bank” waarbij hij samen met zijn vriend Ikki Peisman vermiste kinderen opspoort. Zijn eigen zoontje is verdwenen toen hij met zijn vroegere vrouw Rachel in Princeton woonde.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Bennie: het zoontje van Bram en Rachel. Op vierjarige leeftijd wordt hij ontvoerd en opgeleid tot extremistische moslim. Hij overleefd de aardbeving in Kazachstan en leeft en werkt nu in Amsterdam onder de naam Thaqib. Nadat Bram hem heeft opgezocht, wordt hij meegenomen naar Tel Aviv.

Rachel: was eerst de vrouw van Bram. Als hij Bennie kwijtraakt, scheidt ze van hem en rolt ze terug de filmwereld in en trouwt ze daar met iemand, en krijgt opnieuw kinderen.

Ikki Peisman: runt samen met Bram “De Bank”. Na een ongeluk waarbij Bram hem heeft gered zijn ze vrienden en collega’s geworden. Hij bestaat na dat ongeluk voor de helft uit titanium. Hij voelt het aan wanneer er iets gaat gebeuren, of wanneer er iets niet goed zit.

Eva: de huidige vriendin van Bram. Eigenlijk heeft zij Batja Lapinski, en is zij de moeder van het meisje dat Bram en Ikki een tijd lang hebben gezocht met hun bedrijf. Bram en zij verwachten een kind, en zullen in Rusland gaan wonen om het kind een toekomst te bieden.

Jitzchak Balin: hoofd van de veiligheidsdienst. Hij heeft vaak discussies met Bram over de joodse staat; hij denkt dat deze een vergissing was. Hij verdenkt Israilov van de kidnapping van meerdere kinderen.

Atal: een blind jongetje dat Bram meeneemt uit Kazachstan. Dankzij hem weet hij er weer weg te komen.

Chaim Protzke: werkt bij de controlepost in Jaffa. Vroeger was hij een leerling van Bram, toen deze nog hoogleraar was. Na een aanslag vertelt hij in het ziekenhuis dat de aanslag niet kwam door een raket, maar door een jongen die een zelfmoordaanslag pleegde.

Titel

De titel “Het recht op terugkeer” wijst waarschijnlijk op twee dingen. Ten eerste natuurlijk de terugkeer van Bennie, hier hoopt Bram op. Ten tweede de terugkomst van de joden naar Israël na de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor is het hele joods-Palestijnse conflict begonnen.

LEON DE WINTER

Leon de Winter is geboren in 1954 in Den Bosch. Zijn ouders zijn van joods-orthodoxe afkomst. Zijn jeugd was niet cultureel, niet literair en niet intellectueel. Hij ging naar de Nederlandse Filmacademie. Deze heeft hij niet afgerond, maar hij heeft wel met enkele vrienden een paar films gemaakt. In die tijd schreef hij ook zijn eerste novelle. Daarna werkte hij als recensent van Duitse literatuur. Zijn eerste boeken waren allemaal zwaar, en vervreemdend. Vanaf 1986 is hij anders gaan schrijven, maar bestseller-waardig. Vanaf die tijd ging hij ook meer over joodse personages schrijven. Een overeenkomst tussen zijn boeken is dat de personages altijd op zoek zijn naar iets, soms iets wat er niet is. De hoofdpersonen veranderen door gebeurtenissen en zijn op weg naar een beter leven. Leon de Winter schrijft veel over joden en conflicten in het Midden-Oosten omdat hij zegt dat zijn achtergrond een verleden heeft en dat het interessant is. Het thema “dood” komt in veel van zijn boeken terug, waarschijnlijk omdat zijn vader stierf toen hij nog maar elf jaar oud was. Dat De Winter veel schrijft over conflicten in het Midden-Oosten en over joden, komt doordat hij zijn mening wil uiten. In 1982 dacht hij erover na en dacht hij: “Zo oud was mijn vader, toen de oorlog begon. Wat zou ik gedaan hebben? Wat zou ik geweten hebben? Wat zou ik gezien hebben? Hoe bang zou ik geweest zijn? Hoe zou ik overleefd hebben?” en is hij daarover gaan schrijven.

Mens- en wereldbeeld:

“De mens gaat in het industriële tijdperk gebukt onder de last van de wereld, die haar onderdrukkende mechanismen niet blootgeeft, chaotisch overkomt en zinloos en leeg lijkt. De kloof tussen utopische mensen enerzijds en maatschappelijke obstakels anderzijds roept mythische verhalen op waarin de mens in het op reproductie gebaseerde kapitalisme zijn denken en handelen zin wil geven om aan de leegte te ontkomen."

EINDOORDEEL

 

Belangrijkste gebeurtenissen

  • April 2004: aanslag op de crèche. Omdat Rachel het aanvoelde heeft ze Bennie gehaald en leeft hij nog.
  • Augustus 2008: Bennie verdwijnt uit hun nieuwe huis in Princeton.
  • April 2010: Bram zwerft rond om Bennie te zoeken, ziet een vrouw met haar dochtertje aangereden worden en snelt hen te hulp. Hierbij vergeet hij zijn pinpas. De vader van deze moeder wil hem bedanken en via hem komt Hartog om Bram op te halen.
  • December 2012: Bram wreekt zijn zoontje; hij vermoord de aannemer John O’Connor.
  • 2024: Ikki en Bram krijgen een tip over Sara Lapinski, en horen dat zij is overleden.
  • 2024: Er wordt een aanslag gepleegd bij de controlepost in Jaffa door een zelfmoordterrorist.
  • 2024: Bram komt erachter dat zijn vriendin Eva eigenlijk de moeder van Sara Lapinski was.
  • 2024: Ikki komt erachter dat de aanslagterrorist is gekidnapt door Israilov, en is opgeleid tot extremistische moslim. Hij was de kleinzoon van een collega van Hartog, dus Bennie is waarschijnlijk door dezelfde man ontvoerd.
  • Oktober 2024: Bram is in Kazachstan en neemt de zorg van een blind jongetje op zich. In een museum komt hij erachter dat zijn zoon de aardbeving heeft overleefd, nog leeft onder de naam Thaqib en eveneens is opgeleid tot zelfmoordterrorist.
  • Januari 2025: Bram zoekt Bennie op en deze herkent hem. Daarna wordt Bennie opgepakt door de geheime dienst.

Personen

In vond het goed dat alle personen wel iets met elkaar te maken leken te hebben. Dit maakte het boek heel ingewikkeld en goed uitgedacht, maar ook weer minder realistisch. Ik leefde erg mee met Bram, vooral toen hij in Santa Monica zo de weg kwijt is terwijl hij zichzelf dwingt om zijn zoon te vinden. Ook aan het einde als hij weet dat hij zijn zoon eigenlijk kwijt is omdat deze een vreselijk extremistische opvoeding heeft gehad, heeft hij nog steeds hoop dat zijn zoon naar hem zal terugkeren. Ik leefde ook aan het einde nog mee met Bennie, terwijl deze helemaal niet “goed” is aan het eind. Ik vond het een beetje jammer dat je na het verdwijnen van Bennie in 2008 helemaal niets meer hoort van Rachel, ik had verwacht dat zij aan het einde van het boek ook nog erin zou worden verwerkt.

In vond het goed dat alle personen wel iets met elkaar te maken leken te hebben. Dit maakte het boek heel ingewikkeld en goed uitgedacht, maar ook weer minder realistisch. Ik leefde erg mee met Bram, vooral toen hij in Santa Monica zo de weg kwijt is terwijl hij zichzelf dwingt om zijn zoon te vinden. Ook aan het einde als hij weet dat hij zijn zoon eigenlijk kwijt is omdat deze een vreselijk extremistische opvoeding heeft gehad, heeft hij nog steeds hoop dat zijn zoon naar hem zal terugkeren. Ik leefde ook aan het einde nog mee met Bennie, terwijl deze helemaal niet “goed” is aan het eind. Ik vond het een beetje jammer dat je na het verdwijnen van Bennie in 2008 helemaal niets meer hoort van Rachel, ik had verwacht dat zij aan het einde van het boek ook nog erin zou worden verwerkt.

Opbouw

Het goede aan dit boek vond ik dat er heel veel werd weggelaten. Eigenlijk werd er steeds naar een climax toegewerkt, en dan was dat deel voorbij. De rest werd vaak in een volgend hoofdstuk een beetje nader uitgelegd, maar ook niet helemaal. De opbouw vond ik goed omdat je steeds een beetje meer informatie krijgt over alles, en niet in één keer. Het maakte dat het niet voorspelbaar werd, maar wel spannend.

 

Taalgebruik

Het taalgebruik vond ik heel fijn om te lezen. Er werd heel veel gebruik gemaakt van metaforen en de woordvolgorde was soms anders dan in andere boeken. Heel simpele, dagelijkse dingen konden worden aangetoond met enorme zinnen met beeldspraak, waardoor alles eigenlijk bijzonderder leek. Ik vond het niet moeilijk om te lezen.

Slechte science fiction in Het Recht op Terugkeer

Tekst: Lieke van der Pol

26 juni 2008

Het is het jaar 2024, in Tel Aviv, een ommuurde stad beheerd door Palestijnen. Hier speelt het nieuwe boek van Leon de Winter Het Recht op Terugkeer zich af. Voor zijn laatste boek daalde de waardering van recensenten net zo snel als de verkoop van zijn boeken steeg. Leon de Winter werd een ordinaire thrillerschrijver. Is hij dat in dit boek nog steeds?

Vermist zoontje

In de proloog wordt verteld dat hoofdpersoon Brams zoontje op vierjarige leeftijd wordt vermist. Bram lijdt hier erg onder, zijn vrouw gaat bij hem weg en hij komt zelf op straat te staan. Als een soort compensatie redt hij een baby bij een auto-ongeluk en vermoordt hij een pedofiel. Deze gebeurtenissen worden allemaal uitgestreken over twintig jaar en 457 bladzijden. Door wat er met zijn zoontje gebeurd is, heeft Bram tegenwoordig een eigen opsporingsbureau

welke gespecialiseerd is in vermiste kinderen.

Luie Leon

De Winter probeert spannend te schrijven, maar het werkt juist een beetje vermoeiend. Hij wil de lezer wakker schudden , maar de onverwachte scènes vormen alleen obstakels bij het omslaan van volgende bladzijden. Daarbij komt dat science fiction nu niet echt het juiste genre is voor deze auteur. Hij is iets te lui bezig als hij over 2024 schrijft: “Brams mobieltje klonk. Het was een antiek blokje, dertien jaar oud, zonder de laatste

gadgets.”  Zo kunnen wij het ook, Leon!

Vakantieboek

Het verhaal is oké, omdat je soms een glimp op kunt vangen van De Winters vroegere schrijfstijl. Maar verwacht niet teveel van dit dikke boek. Het heeft geen diepgang, zoals echte literatuur zou moeten hebben. Het Recht op Terugkeer komt precies op het juiste moment, want op vakantie komt dit boek het best tot zijn recht.

Bron: http://www.deadline.nl/news/Slechte+science+fiction+in+Het+Recht+op+Terugkeer

Ik vond de manier waarop Leon de Winter het spannend probeerde te schrijven, juist wel geslaagd en niet vermoeiend. Ik weet niet wat de recensent er vermoeiend aan vond, maar ik denk dat dat gaat om het taalgebruik. Dat vond ik juist mooi om te lezen.

Hoe Leon de Winter het toekomstbeeld heeft uitgewerkt, wordt in deze recensie bekritiseerd. Ik had hier zelf nog niet aan gedacht, maar ik ben het er wel mee eens dat hij daar een beetje makkelijk over heeft gedaan. Ik had ook niet echt het idee dat ik een toekomstroman aan het lezen was.

Ik heb geen andere, oudere boeken van De Winter gelezen, dus ik kan niets zeggen over wat de recensent in de laatste alinea zegt, maar ik vond juist dat er wel diepgang in dit boek zat               

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het recht op terugkeer door Leon de Winter"