Het onkruid en de bloem door Remco Campert

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 963 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1971
Pagina's
169
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het onkruid en de bloem
Shadow
Het onkruid en de bloem door Remco Campert
Shadow
Zakelijke gegevens:

Titel: het onkruid en de bloem
Auteur: het is vertaald door Remco Campert
1e druk in het nederlands: 1972
Over de vertaler, Remco Campert:
Remco Wouter Campert,geboren op 28 juli 1929 in Den Haag als zoon van de schrijver Jan Campert en de actrice Joekie Broedelet. In september 1945, In de schoolkrant verzorgde hij een eigen rubriek en een strip. Daarna heeft Campert een tijd gehad van scheiden en trouwen (hij heeft vier vrouwen gehad) en hij heeft op veel plaatsen gewoond.
Begonnen als dichter, begon Campert vanaf de jaren zestig steeds meer verhalen te schrijven. Waarschijnlijk deed hij dat in de jaren vijftig uit geldgebrek en publiceerde hij cursiefjes in bladen als 'Podium', 'Tirade', 'Vrij Nederland' en 'Het Parool'. Deze hele korte verhalen maakten langzamerhand plaats voor langere teksten, die net als zijn latere gedichten, somberder werden.


Inhoud van het verhaal:

Het boek is een dagboek van een verslaafd meisje aan drugs, die er uiteindelijk aan dood gaat.

Samenvatting:
Alice is een 15jarig meisje, dat meteen in het begin van het verhaal gaat verhuizen.
Het begint allemaal ermee dat ze zichzelf te dik vind en wat wil afvallen, haar ouders doen hier dus moeilijk over, dan wordt ze uitgenodigd door iemand van haar nieuwe school om naar een feestje te komen. Ze doen daar een spelletje: iedereen krijgt een glas met drinken en in 1 ervan zit iets raars (drugs/ lsd). Dit was dus bij Alice. Ze vond het gevoel helemaal geweldig en wilde dit dus vaker doen. Ze gebruikt ook mariuana en hasj. Door dit leert ze veel dealers kennen en ze gaat daar ook mee naar bed als ze stoned is, waar ze later spijt van heeft. Dan leert ze Rich kennen, hij is ook een dealer en ze is ook met hem naar bed geweest. Dan vraagt hij haar om te dealen bij een basisschool en omdat ze hem vertrouwd en verliefd op hem is doet ze dat. Na een tijd wil ze dat niet meer doen omdat ze zich realiseert dat ZIJ de volgende generatie aan de drug help. Als ze dit tegen hem wil gaan zeggen ligt hij in bed met een andere jongen. En ze geeft Rick aan bij de politie. Zelf vindt ze het nog steeds wel te gek, ze kan er niet meer van afblijven. Ze heeft zelf shots gehad. (dat zijn spuiten) Dan ontmoet ze Chris, ze denken er hetzelfde over; weg uit deze stad, hier heel ver vandaan. Ze besluiten om samen naar San Francisco te gaan, omdat ze daar toch geen dealers kennen, en om zo dus van de drugs af te blijven, maar daar komen ze nog meer in de problemen, ze besluiten weer te stopen met drugs en een eigen boetiekwinkel te beginnen. Alice krijgt ontzettend heimwee naar huis en laat haar ophalen door haar ouders. Ze zijn daar ong. 1 maand geweest.
Het lukt Alice en Chris best wel om van de drugs af te blijven maar telkens als ze naar een feestje gaan geven ze zich weer over aan de drugs. Op school wordt Alice gepest omdat ze nu ineens geen drugs meer gebruikt. Ze wordt zelfs bedreigd door een paar klasgenoten. Dan overlijd haar opa, en daar heeft ze het heel moeilijk mee. Ze heeft er ook nachtmerries over hoe haar opa opgevreten word door wormen maaien en andere insecten. Haar oma komt bij hun wonen maar die overlijd na 2 maanden ook. Mevrouw Larsen (hun buurvrouw) heeft een auto ongeluk gehad en daarbij haar been gebroken.daarom helpt Alice hun met het huishouden en ze past vaak op hun baby. Een keer als ze daar aan het oppassen is eet ze wat pinda`s die op een schaaltje lagen. Daar bleek dus sterke drug in te zitten en ze was helemaal doorgedraait. Ze zag allemaal wormen die haar wilde opeten, en ze probeert die weg te slaan maar de beesten zijn sterker en vermenigvuldigen zich veel sneller dan dat zij ze dood kan maken. Dus er komen er steeds meer bij, dan word het haar teveel en begint ze met haar hoort tegen de muur. Hiervan heeft ze een zware hersenschudding en een schedelbreuk.

Als de buren thuiskomen, sluiten ze haar op in de kast waar ze haar haren eruit trekt en zichzelf nog meer pijn doet. Ze trekt haar nagels eraf, en breekt haar vingers en tenen.
Ze komt in het ziekenhuis terecht. Dan geven 2 meiden haar aan bij de politie als dealer en moet ze naar een `gekkenhuis`voor verslaafde. Dan mag ze nadat de aanklachten zijn ingetrokken weer naar huis toe. En ze is nu weer heel gelukkig. In het nawoord word verteld dat nadat ze 3 weken thuis was ze dood gevonden was door haar ouders die een avondje weg waren, waar ze gestorven is aan een overdosis. Het is niet duidelijk of het zelfmoord was ofdat iemand haar vermoord heeft.

Spanningen en open plekken:
Of ze nu van de drugs af kan blijven, wat er is gebeurd als ze stoned is, of die mensen haar wat aan gaan doen omdat ze haar gaan bedreigen, en of alles goed af loopt.

Ik heb dit boek gekozen omdat ik meer wilde gaan lezen.
Ik vroeg dus of ze boeken hadden over problemen, probleemverhalen.
En dit was ook nog het meest gelezen boek ofzo.

Mijn mening:
Ik vond het een inspirerend boek omdat ze weet dat de drugs wel super leuk is enzo maar dat je uiteindelijk toch beter af bent zonder. Je leert er ook wel van. Het was ook spannend, want je wist niet of ze wel of niet zwanger was, wel of niet weer verslaafd raakt enzo. En ik vond dat je je goed kon inleven omdat het een meisje is van jou leeftijd en om je heen heb je ook met drugs te maken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het onkruid en de bloem door Remco Campert"