Het Nerthusmysterie door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 865 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1990
Pagina's
143
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1991 Genomineerd)

Boekcover Het Nerthusmysterie
Shadow
Het Nerthusmysterie door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Algemene informatie

Ik heb gekozen voor het boek: “Het Nerthusmysterie” dat geschreven is door Theo Hoogstraaten. De genre is een spanning, detective verhaal en daarom heb ik ook het boek gekozen.

Toen ik voor het boek koos snapte ik niet waarom het boek “Het Nerthusmysterie” heet, maar Lamstra, een leraar van Henk , (Henk speelt de hoofdrol in het verhaal) legde onder een geschiedenisles uit dat Nerthus een Germaanse Aardgodin is en dat mensen vroeger werden geofferd om de Godin het naar haar zin te maken. In het verhaal is er een boerderij waar er veel dingen gebeuren. Dat boerderij heet het “Nerthus Hoeve”.

Personages, tijd en plaats

Henk:


Hij is de hoofdpersoon van het boek en is bijna 19 jaar. Hij is bij meisjes erg verlegen en rustig. Hij schaamt zich als mensen erachter komen dat ze met Mirjam om gaat omdat ze nog maar 13 jaar oud is.

Mirjam:

Mirjam woont op een boerderij dat dichtbij de plek licht waar Henk met de auto tegen een meisje aan had gereden. Samen proberen ze erachter te komen waar dat meisje opeens was gebleven. Ze is verder klein en slank, ze heeft als bijnaam Titi omdat ze in verhouding erg grote borsten heeft en daar wordt ze mee gepest.

Mevrouw van Dam:

Is de moeder van Henk. Ze is ook best wel rustig en bemoeit zich niet te veel met hem.

Monica:

Monica is het zusje van Henk. In tegenstelling tot haar moeder is ze druk en bemoeit ze zich met de zaken van Henk. Ze weet dat Mirjam en Henk veel met elkaar opschieten en plaagt ze Henk ermee.

Mr.van Vliet

Hij werkt bij de politie en doet mee aan het onderzoek. Hij is stevig gebouwd en is niet echt rustig.

Van deze personen vind ik Mirjam zeker het sympathiekst. Ze helpt Henk met moeilijke zaken dat ook veel tijd kost terwijl het helemaal niet haar zaak is.


Het verhaal speelt zicht in deze tijd af. Ook is alles op de juiste volgorde verteld, dus chronologisch. Het verhaal speelt zich in een paar dagen af. Het boek heeft 143 bladzijden.

Het verhaal

Henk wil met de auto die hij van zijn moeder geleend had hout ophalen. Het regende erg hard en hij kon bijna niks zien. Opeens botste hij tegen een meisje met een mooi gezichtje maar was verder bijna kaal op een paar stekeltjes na. Hij moest hulp gaan zoeken en liet haar alleen achter en deed een plaid van de achterbank van de auto over haar heen en een plastic zak over haar hoofd. Hij zocht toen in de buurt naar een boerderij en daar woonde tot zijn verbazing een meisje op haar school dat Mirjam heette. Toen ze de ambulance hadden gebeld lag ze er niet meer. Later vond Mirjam een man die verdacht deed bij het vissen en er lag een plastic zak. Ze nam hem mee en Henk zei dat het zijn plastic zak was. Ze schakelde de hulp van de politie in en ze vonden nog meer lijken. Mirjam en Henk gingen daar samen een keer schaatsen buiten. Mirjam komt ineens vast te zitten in het ijs en valt hard op haar hoofd. Er kwamen andere schaatsers bij die haar wilde helpen. Ze tilde haar op en brachten haar naar een boerderij. De moeder van Henk (mevrouw van Dam) haalde ze op maar ze waren hun schaatsen vergeten. Toen deed er een meisje open dat bijna naakt was en zei dat hij later moest komen om ze op te halen. Binnen zaten er meerdere van dat soort meisjes. Henk zag er ook mannen die hij hoorde praten over “het spul”. Toen schakelde hij de politie in en ze vonden drugs. De mannen werden opgepakt en kregen celstraf. De meisjes werkte voor ze omdat ze anders vermoord en opgeofferd werden aan Nerthus, de god van de aarde.

Ik vond het stukje toen ze wilden ontdekken waar het meisje was verdwenen de beste passage. Per toeval ontdekte ze wie haar en de andere meisjes hadden vermoord omdat Mirjam hulp nodig had en gingen ze naar de boerderij waar ze de meisjes hadden vermoord. Dit is denk ik ook de belangrijkste verhaallijn in het verhaal.

Mening

Ik kan het me moeilijk voorstellen hoe het is om iemand aangereden te hebben die bijna dood is. Ze gingen ook alles zelf onderzoeken. Ze kwamen lijken tegen en gingen naar een boerderij waar er met drugs werd gesmokkeld. Verder in het verhaal kan ik me wel een beetje voorstellen hoe het zou zijn als er zulke dingen gebeuren.

Het meeste in het boek vond ik wel boeiend, alleen zaten er wel wat ingewikkelde stukjes in die ik niet allemaal snapte en dat is soms wel vervelend. Verder was het boek wel heel erg spannend in het begin tot het einde.

Ik had het niet verwacht dat er met vrouwen werd gehandeld, dat de mannen ze als slaven gebruikte, mee moesten doen aan de drugssmokkel en dat ze anders werden vermoord. Maar het was al erg bizar dat de vrouw ineens was verdwenen dus ik verwachtte wel een spannend en gek einde.

De schrijver wilde denk ik een goed verhaal bedenken en er een spannend verhaal van maken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Nerthusmysterie door Theo Hoogstraaten"