Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

De Analyses:1
Titelbeschrijving

VAN DER HEIJDEN, A.F.Th.

Het leven uit een dag.

1e druk: 1988 Amsterdam

Gelezen penta pockets 1994-1995Motto

L’enfer c’est la répétation

Vertaling: “de hel is de herhaling”

Uitleg: In het gewone leven is niets herhaalbaar, de hoofdpersoon Benny komt, nadat hij een moord heeft gepleegd, in de hel. Hier is alles wel herhaalbaar.SamenvattingHet WonderwielOp een ochtend wordt Benny Wult geboren. Zijn grootvader zal bijna sterven en wil graag één keer in zijn leven de zon zien ondergaan in zee, het wonderwiel genaamd. Hij sterft daarna.

‘Niets wordt twee keer uitgelegd’

Om halfacht 's ochtend gaat Benny naar school. In de loop van de ochtend leren ze hem alles: lezen, schrijven en rekenen. Naarmate de lessen vorderen, wordt de stof steeds ingewikkelder. Niets van de stof wordt twee keer uitgelegd.

De ventilator

Benny gaat in dienst bij de luchtmacht. Als hij aan een bar zit, komt er een meisje binnen. Een blinde man, die ook aan de bar zit, waarschuwt haar voor de laaghangende ventilator. Benny raakt met haar aan de praat. Het meisje blijkt Gini te heten. Ze is erg verlegen. Gini en Benny worden vrienden en later zelfs verliefd.

Het ovale portret

Om kwart voor elf gaat Benny naar het huis waar Gini woont. Daar bedrijven ze de liefde. Aanvankelijk wil Gini het niet, omdat het slechts voor één keer is.

PostcoitumBenny en Gini gaan terug naar de bar, waar de blinde man nog steeds zit. De blinde kan ruiken wat ze hebben gedaan. Ze praten over het eenmalige. Allebei verlangen ze naar een wereld vol herhaling.

Motief onbekend

Er is nu een proces op gang gekomen tegen Benny en Gini, die samen de blinde man vermoord hebben. Ze zullen vrijwel zeker ter dood veroordeeld worden en in de hel (de wereld van herhaling) terechtkomen. De blinde man blijkt Scant te heten, een ex-diplomaat. De aanklagers kunnen geen motief bedenken en houden het op een politieke afrekening. Gini is zwanger. Ze stuurt Benny, die dan al in de cel zit, een brief waarin ze vertelt over haar bevalling in de gevangenis. Ze noemt hun zoon Benny. Benny en Gini worden ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt uitgevoerd door middel van elektrocutie.

De schietstoel

Benny wordt naar de executieverdieping van de gevangenis geleid. Hij probeert zo koel mogelijk te blijven. Eerst gaat hij in bad, zijn haar wordt afgeschoren en tot slot krijgt hij een uitgebreide maaltijd. Hij hoort dan dat Gini al dood is. Op weg naar de stoel wordt zijn houding steeds minder koel en als hij op de stoel zit, spartelt hij tegen. Als de schok komt, denkt Benny dat hij in een schietstoel zit en naar de aarde daalt. Hij ruikt de geur van verbrand vlees. Op het moment dat hij denkt dat hij geland is, merkt hij dat hij nog steeds in de stoel zit. Hij wordt losgegespt en een vrouw dweilt zijn urine op. Al zijn ledematen voelen pijnlijk aan en hij wordt naar buiten gebracht. Benny heeft het vermoeden dat hij de elektrocutie overleefd heeft. Buiten ziet hij dat de zon sneller beweegt dan normaal. Alle stroom is uitgevallen en de bouw in de stad is stil komen te staan. Hij steelt wat nieuwe kleren en gaat naar het ziekenhuis. Als zijn brandwonden verzorgd zijn, gaat hij de stad in. Het lijkt of hij sneller ouder wordt, naarmate de avond vordert.

Het liefdesoverschot

Benny wordt de volgende ochtend wakker. Hij is niet ouder geworden. Hij bevindt zich in de wereld van herhaling, de hel. Gini heeft hij nog steeds niet gevonden. Scant komt hij wel tegen. Scant is naar de hel gegaan, omdat hij eigenlijk spion is. Scant wil dat Benny geld gaat verdienen en brengt hem naar een hoerenbuurt. In een zaaltje kijkt Benny naar een show met naakte jongens die een spel uitvoeren. Na er een paar keer geweest te zijn, gaat Benny er werken.

Op een gegeven moment gaat hij naar de kerk. Hij vraagt aan een priester wat er gebeurt als hij zelfmoord pleegt. De priester antwoordt dat de angsten uit zijn gewone leven, in de hel tot in de eeuwigheid herhaald zullen worden.

Het bliksembezoek

Benny gaat naar de plek waar hij denkt dat het huis van Gini gestaan heeft. Er staat nu een hotel. Als hij binnen is, begint het te onweren. In zijn hotelkamer voelt hij heel even de aanwezigheid van Gini. Benny begint haar te zoeken, maar kan haar niet vinden. Hij gaat naar Scant, die ruikt dat Gini hem bezocht heeft. Benny weet dat Scant het allemaal heeft voorzien en dat Scant zich heeft laten vermoorden om hen uit elkaar te drijven. Scant lacht en zegt: ‘Morgen is er weer een dag’.Thema

Het hoofdthema is de herhaling. In de gewone wereld van Gini en Benny is niets herhaalbaar, dit tot tegenstelling van de hel, waar alles wel herhaalbaar is. Ook de liefde is een thema, Benny en Gini hebben er alles voor over om de liefde te herhalen en plegen daarvoor zelfs een moord, met de gedachten dat ze allebei in de hel komen en alles dus kunnen herhalen, ook de liefde.Idee

De schrijver wil met zijn verhaal duidelijk maken hoe het is wanneer niets herhaalbaar is en hoe saai het is als je alles wel kunt herhalen.. Misschien wil de schrijver ook wel duidelijk maken dat je vaker leeft dan één keer.Titelverklaring

Het verhaal beschrijft de gebeurtenissen van de hoofdpersonen, gedurende één dag. Uiteindelijk (in de hel) blijft die dag zich voortdurend herhalen.

(Tijd)opbouw

Het verhaal is chronologisch verteld. In het verhaal zitten ook een aantal vooruitwijzingen die verteld worden door de blinde man, hij is namelijk helderziend. In het eerste deel gaat het om een wereld waar men maar één dag leeft. In het tweede deel gaat het over de hel, de wereld die bij ons normaal is, de wereld van de herhaling. In de gewone wereld, de wereld van de herhaling verloopt de tijd heel langzaam. Benny heeft in de wereld van de herhaling geen regen of onweer meegemaakt. In de hel, de wereld van de herhaling, verloopt de tijd sneller. Het verhaal is opgebouwd uit negen hoofdstukken, elk met een eigen titel.Perspectief

Het perspectief ligt bij Benny Wult. In het verhaal worden zijn gevoelens uitvoerig beschreven. Het verhaal is dan ook geschreven in het personaal perspectief.

In twee hoofdstukken word het auctoriaal verteld, in Het Wonderwiel en in Motief onbekend.Ruimte

Het verhaal speelt zich af in een stad zoals New York. Er zijn veel wolkenkrabbers. De stad ligt aan zee en wordt in tweeën gedeeld door een rivier. In de stad bevindt zich ook een park. Voor Benny's terechtstelling wordt er in de stad veel gebouwd. Na zijn elektrocutie ligt het werk stil en lijkt het of er geen leven meer in de stad is.Symboliek

Het belangrijkste symbool is de stand van de zon (ook wel wonderwiel genoemd) De zon staat voor de tijd. Ook de bliksem is een symbool, dit staat namelijk voor de liefde tussen Gini en Benny. Ze horen als donder en bliksem bij elkaar. Tevens is de blinde man een symbool. Hij komt de hele tijd in het verhaal voor en zorgt voor de vooruitwijzingen, hij is namelijk helderziend. In het begin voorspelt hij dat Benny een vriendin krijgt. Benny en die uiteindelijke vriendin Gini vermoorden de blinde en dan komt Benny de blinde weer tegen in de hel.Originaliteit

Ik denk dat het een origineel boek is omdat er wordt gepraat over een wereld voor de wereld zoals wij die kennen. De gedachte dat het herhaalbare toch wel saai is, vind ik ook origineel.Relevantie

Het boek heeft een zekere relevantie omdat het van belang kan zijn voor de mens. De mens wordt aan het denken gezet over dingen die eigenlijk niet waar kunnen zijn maar die heel realistisch worden verteld. Je wordt ook aan het denken gezet over het herhaalbare.Stijl

Ik denk dat de stijl van de schrijver is dat hij hele onrealistische gebeurtenissen heel realistisch verteld.2Het werk voldoet aan de volgende criteria:

· realistische criteria

· emotionele criteria

· morele argumenten

· intentionele argumenten

· vernieuwingsargumentenDe realistische criteria, omdat het boek op een realistische manier is geschreven.

Het verhaal op zich is (waarschijnlijk omdat het niet te bewijzen is of er een ander leven bestaat naast het “normale”leven) niet realistische maar het is wel zo geschreven. Ook worden de menselijke gevoelens goed weergegeven: de lust naar het herhaalbare is de belangrijkste.De emotionele criteria omdat het boek verschillende emoties kan opwekken: de lust naar het herhaalbare en de liefde zijn twee duidelijke emoties die terug te vinden zijn in het boek.De morele argumenten omdat de auteur zegt dat de wereld waarin wij nu leven de hel is en dat er nog een leven/wereld voor deze wereld ( waar wij in werkelijkheid in leven)is. Dit kan een discussie opwekken bij bepaalde geloven.De intentionele argumenten omdat de schrijver een bepaalde en duidelijke bedoeling met het boek wil duidelijk wil maken. Namelijk dat de herhaling kan vervelen. Maar dat het ook niet prettig is wanneer niets herhaalbaar is.En de vernieuwingsargumenten omdat dit een origineel boek is. Ik heb nog geen enkel boek gelezen ( en ken ook geen ander boek) waarin de schrijver je aan het denken zet over een ander leven en al helemaal niet dat het ook nog erg realistisch wordt verteld.3Mijn gefundeerd eindoordeel.

Ik vind het boek “het leven uit een dag” een leuk boek. Ik vind het een leuk boek omdat het heel erg origineel is en het wordt realistisch verteld.In het begin moest ik even wennen aan dat alles maar één keer kon gebeuren, erg verwarrend vond ik het stukje dat de moeder van Benny, Benny naar school bracht en dat wanneer Benny terug kwam van school zijn moeder een oude vrouw was geworden. Ik moest me toen even omschakelen. Ik vond het moeilijk om me te verplaatsen in het leven dat maar één dag duurt. In die ene dag word je geboren moet je naar school, werk je, wordt je vader en ga je uiteindelijk dood.Het boek bevat naar mijn mening leuke personages. De leukste personage vond ik de blinde man. Hij wist alles en volgens mij was hij dan ook een helderziende. Erg grappig vond ik dat hij samen met Benny in de hel was beland. Benny is iemand die niet kan afwachten, hij is erg ongeduldig, dit tot tegenstelling van Gini, zei wacht juist alles rustig af.

De blinde man, Scant genoemd voorspelde dat Benny een vriendin zal krijgen: ‘Een liefde even onvermijdelijk als het treffen van donder en bliksem van onweer’. Dit klopte ook, Gini en Benny verschillen erg van elkaar.De opbouw van het boek vond ik niet erg prettig maar ook niet storend.

Het boek is in 9 hoofdstukken verdeeld. Ik vind het niet storend omdat elk hoofdstuk een eigen kern had en elk hoofdstuk had een duidelijk onderwerp. Ik vond het niet prettig lezen omdat ik meestal voor dat ik ga slapen een half uur ga lezen, in dat half uurtje kun je eigenlijk niet goed één hoofdstuk uitlezen, de volgende avond moet je dan eerst weer bedenken waar dat hoofdstuk over gaat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

hoi Maaike

Dit is eigenlijk geen commentaar maar een vraag
Ik zou graag informatie over u willen hebben voor een boekverslag, als het zou kunnen zou u mij dat dan willen sturen ?
Ik hoop het wel

groetjes karin

19 jaar geleden