Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

1. Beschrijvingsopdracht-Korte motivatie

Ik heb dit boek gelezen omdat mijn broer zei dat het een mooi boek was en de titel sprak mij ook wel aan.-Eerste persoonlijke reactie

Ik vond het een origineel verhaal. Het hoofdonderwerp in dit verhaal is geen veel gebruikt onderwerp(zoals bijv. mishandeling, moord). Dit vond ik op zichzelf al speciaal. Het boek heeft ook een diepe indruk achtergelaten, hoe het verhaal geschreven is, bijvoorbeeld de gebeurtenissen. Hoe iemand zo’n verhaal heeft kunnen verzinnen.-Korte samenvatting

Het verhaal gaat over een jongen genaamd Benny Wult. Hij wordt in de ochtend geboren. Even later is hij oud genoeg om naar school te gaan. Hij zit in een klas met allemaal kinderen die 's morgens geboren zijn. Hij heeft veel leraren en aan ongeveer het eind van zijn schooltijd (rond een uur of 11 in de ochtend) wordt door een priester uitgelegd dat alles maar een keer voor kan komen in je leven.Na enkele uren werkt Benny bij de luchtmacht. Als hij op een keer naar de bar gaat, komt er een meisje genaamd Gini Trades binnen. Ze raken bevriend en vervolgens verliefd op elkaar. Ze besluiten verder te willen leven in de hel; de wereld van herhaling. Zo kan de ontstane liefde tussen hen langer voortduren, denken ze. Er is in de bar ook nog een blinde man genaamd Scant. Benny en Gini besluiten hem te vermoorden om zo in de hel terecht te komen. En inderdaad, ze worden ter dood veroordeeld door middel van elektrocutie. Gini was ondertussen zwanger geraakt van Benny en ze moest eerst bevallen voor geëlektrocuteerd te worden. Zodra ze bevallen is wordt ze geëlektrocuteerd en kort daarna ondergaat Benny hetzelfde lot.

Als Benny in de hel terecht is gekomen gaat hij op zoek naar Gini, maar hij kan haar niet vinden. Na een poos komt hij Scant tegen. Hij is blijkbaar na zijn dood ook naar de hel gegaan. Hij raadt Benny aan om wat geld te verdienen en brengt hem naar een hoerenbuurt. Daar gaat Benny voor een tijd werken. Maar hij krijgt er genoeg van en hij overweegt om zelfmoord te plegen. Dat doet hij uiteindelijk niet en gaat naar Scant. Deze zegt dat Gini niet naar de hel is gegaan maar naar de hemel. Ook wordt duidelijk dat Scant wist dat dit zou gebeuren en zich expres heeft laten vermoorden om Benny en Gini uit elkaar te drijven. De laatste zin van het boek is: “Scant lacht en zegt: ‘Morgen is er weer een dag’.”2. VerdiepingVerdiepingsopdracht 1:-Welke verwachtingen zijn er bij de lezer gewekt en op welke manier?

Je verwacht dat Benny en Gini elkaar na te zijn geëlektrocuteerd weer tegen komen in de hel. De schrijver beschrijft hun gedachten daarover zo, dat het logisch lijkt dat ze elkaar dan weer tegenkomen. De auteur laat je door de ogen van Benny kijken in het verhaal en zo weet je niet veel meer dan Benny weet en dat lijkt allemaal heel logisch.-Bevat het verhaal veel of weinig open plekken? (Motivatie)Het verhaal bevat naar mijn idee maar weinig open plekken, alles wordt zo verteld dat het gelijk duidelijk is en er dus geen vragen bij je ontstaan.-Wat zijn de belangrijkste open plekken in het verhaal? (Voorbeelden)

Een belangrijke open plek bevindt zich al gelijk vooraan in het boek. De schrijver vertelt dan over twee oude mannen die op weg zijn naar het strand. Vervolgens storten ze in elkaar en blijken ze te zijn overleden.

Een andere belangrijke open plek is wanneer Benny wordt geëlektrocuteerd. Tegelijkertijd valt de stroom uit in de stad uit en hij (en de lezer ook) vraagt zich dan af of hij nou leeft in de hel of nog steeds in die andere wereld(waar het leven bestaat uit een dag).-Welke vragen worden door die belangrijke open plekken op geroepen?

Een vraag die wordt opgeroepen is o.a. wie zijn die oude mannen in het begin van het verhaal? Later in het verhaal wordt duidelijk wie het waren. Het antwoord wordt niet daadwerkelijk verteld, maar je kunt het uit de tekst afleiden.

Een andere vraag die wordt opgeroepen is of Benny na te zijn geëlektrocuteerd in de hel is beland (omdat er iets mis liep tijdens zijn elektrocutie). Ook deze vraag wordt later beantwoord doordat je het kunt afleiden/concluderen uit de gebeurtenissen/tekst.-Zijn er open plekken die niet door de tekst ingevuld worden, maar die jij als lezer moet invullen?

Ja, bijna op alle vragen die bij de lezer ontstaan wordt niet letterlijk het antwoord verteld, maar moet je zelf afleiden uit de tekst.

Bijvoorbeeld: wanneer je je afvraagt of Benny na de elektrocutie wel of niet in de hel is gekomen.

Door het verhaal wordt het antwoord duidelijk, als er namelijk geschreven wordt dat hij de volgende ochtend wakker wordt en ziet dat hij niet veranderd is, weet je dat hij dus in de wereld van herhaling (de hel) terecht is gekomen.

Ik heb vragen ingevuld door middel van de ,in de tekst gegeven, informatie. De schrijver gaf namelijk bepaalde informatie waaruit de lezer zijn conclusies kan trekken.-Welke manipulatietechnieken gebruikt de schrijver om de spanning te verhogen? (Voorbeelden en toelichting)

De schrijver verhoogde de spanning doordat hij een spannende gebeurtenis beschrijft en vervolgens door gaat met een ander onderwerp. Hierdoor wekt hij de spanning bij de lezer op. Je bent dan namelijk benieuwd hoe het is afgelopen. Een andere techniek is dat hij vertelt over wat er zal gaan gebeuren en dan uitermate langzaam naar dat moment toe vertelt.

Een voorbeeld daarvan is: als Benny te horen krijgt dat hij geëlektrocuteerd moet worden dan vertelt de schrijver (iets te) uitgebreid wat daaraan vooraf gaat. Namelijk dat hij in bad gaat, te eten krijgt ect. Je zit dan te wachten op het hoogtepunt: de elektrocutie, maar de schrijver stelt het steeds weer uit. Zo wordt de spanning verhoogd.-Hoe is gebruik gemaakt van spanningsbogen?

De schrijver maakte gebruik van meerdere kleine spanningsbogen. Hij vertelt iets en pas later in het verhaal word je verteld hoe het afloopt. Over het algemeen gebruikt de schrijver niet zo veel spanningsbogen.Verdiepingsopdracht 2Beschrijf je leeservaring grondig.1 Onderwerp:

- Het onderwerp sprak mij wel aan, daarom ben ik dit boek gaan lezen. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Wat ik vooraf verwachtte van het verhaal, doordat ik de achterkanttekst en de titel had gelezen, was dat het zou gaan over hoe het leven verliep als het maar 1 dag duurde en hoe de mensen in zo’n wereld dachten.

- Ik had nog nooit eerder bij dit onderwerp stil gestaan. Het heeft dus wel indruk op me gemaakt en me bovendien aan het denken gezet.2 De gebeurtenissen:

- De belangrijkste gebeurtenis is, denk ik, dat Benny Gini ontmoet. Hierdoor komt het hele varhaal op gang: de liefde die ontstaat, de gedachte om naar de hel te gaan, de moord op Scant ect.

- De nadruk ligt op de gevoelens en gedachten van de personen. De schrijver vertelt over een situatie en hoe de personen zich daarbij voelen wordt heel erg uitgebreid beschreven. Dit vind ik wel goed. Je leeft je op die manier beter in in het verhaal. Je snapt daardoor ook waarom de personen bepaalde dingen doen.3 Personages:

- Ik kon me goed verplaatsen in de hoofdrolspeler. De schrijver laat de lezer namelijk vaak door zijn ogen kijken en dus voel jij als lezer hetzelfde als de hoofdpersoon.

- Alle personages die beschreven werden, leken net echt te kunnen leven. Hun daden, gedachten ect. komen ook (tot bepaalde hoogte) in het echt voor. Het was wel een fictie verhaal maar de personages doen en denken gewoon zoals de mens doet en denkt. Het waren dus geen speciale types(zoals bijv. de goede en de kwade).4 Bouw:

- Ik vind dat de bouw van het verhaal goed is; alles hangt met elkaar samen, gebeurtenissen gebeuren in logische volgorde ect. Zo is het verhaal goed te lezen.

- Het is een verhaal, dat wil zeggen er is maar een verhaallijn. Dat vind ik goed want zo wordt het niet onduidelijk of moeilijk om te lezen. Het onderwerp op zichzelf is al vrij ingewikkeld, dus als er dan ook nog eens vanalles door elkaar heen wordt verteld, zou je waarschijnlijk binnen een mum van tijd de draad kwijt zijn.5 Taalgebruik:

- De schrijver gebruikt redelijk makkelijke woorden. De tekst is ook makkelijk te lezen. Verder zijn er wel dialogen, maar het verhaal wordt grotendeels beschreven door de schrijver zelf.

- De verhouding tussen beschrijving, dialoog en weergave van gedachten/gevoelens is naar mijn idee wel in orde. Misschien dat de schrijver meer dialogen had moeten laten ontstaan i.p.v. dat hij de situatie beschrijft.3 Evaluatie

Ik vond het een interessant boek en leuk om te lezen. Het verhaal was zo verteld dat je bleef lezen en niet al na een paar bladzijdes zoiets had van ‘dit is saai zeg’. Af en toe was het iets te langdradig, maar over het algemeen vond ik het onderwerp, waar ik nog nooit bij stil heb gestaan, erg boeiend en mooi beschreven. De belevenissen van Benny, Gini en Scant (de meest belangrijke personages) hebben ook indruk gemaakt op me.

Kortom het was voor mij de moeite waard dit boek te hebben gelezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.