Algemene gegevens
Auteur: Remco Campert
Titel: Het leven is vurrukkulluk.
Druk: 31e druk, de eerste druk is uit 1961.
Aantal bladzijden: 164
Samenvatting
Het begint op een zonnige zomerdag. Mees en Boelie hebben een meisje, Panda, in het park ontmoet. Ze lopen met haar rond het park, en eten een ijsje. Ze komen een grijsaard tegen die hen volgt. Ze gaan op een terras zitten om iets te drinken. Panda gaat naar de retirade en praat daar met de retiradejuffrouw, Rosa Overbeek. Als ze uiteindelijk weg gaan naar het huis van Mees en Boelie volgt de grijsaard hen. Ze slaan hem in elkaar en jatten de 200 gulden die hij in zijn schoen had. In het huis probeert Mees Panda te versieren. Boelie heeft een afspraak en gaat weg. Mees overtuigt Panda om met hem naar bed te gaan. Mees vertelt over zijn jeugd, over zijn leven als jazzpianist en over een relatie met een getrouwde vrouw die hij had.
Boelie heeft een afspraak met Ernst-Jan, en journalist, die hem wil interviewen. Hij vertelt hem over zijn jeugd. Ernst-Jan vertrouw Boelie toe dat hij denkt dat zijn vrouw, een minnaar heeft. Hij vraagt aan Boelie of hij het kan onderzoeken. Ze gaan naar het huis van Ernst-Jan en daar probeert Boelie Etta te versieren. Etta en Boelie gaan stiekem naar het huis van de buren, die altijd weg zijn op zondag, en daar hebben ze bijna seks. Dan komen de buren komen thuis. De buren zijn behoorlijk geschokt omdat er mensen in hun huis zijn, maar Boelie weet er tussen uit te komen door te zeggen dat het gas nog aanstond.
Wanneer de grijsaard bijkomt realiseert hij zich dat zijn 200 gulden verdwenen is. Tjeerd Overbeek, een student die de hele tijd zat te kijken, geeft de grijsaard wat hulp om zijn geld terug te krijgen. De grijsaard reageert eerst fel maar dan accepteert hij Tjeerds hulp. Ze gaan naar Rosa Overbeek, de tante van Tjeerd, voor advies. De grijsaard, die Kees heet, kende Rosa van vroeger al. Kees en Rosa raken ontroerd bij het weerzien.
Panda wil met het gestolen geld drank kopen om een feest te geven. Zij en Mees gaan dan naar Jens,een vriend van Mees, die drank verkoopt. Daar praten ze een beetje en dan zegt Jens dat hij de drank later zal meenemen naar het huis. Tjeerd loopt naar het huis van Mees en Boelie. De grijsaard had gezegd dat de mannen die zijn geld hadden gestolen daar woonden. Hij loopt er langs en ziet dat er een feest is. Een van de feestgangers trekt Tjeerd naar binnen als penningmeester van DE stichting. Op het feest zijn Etta en Ernst-Jan ook, zij krijgen ruzie omdat Boelie tegen Etta zegt dat Ernst-Jan denkt dat zij een minnaar heeft. Boelie neemt Etta mee naar de zolder waar ze op bed gaan liggen.
Panda zegt tegen Jens dat ze niet meer naar het feest wil gaan, dus Jens neemt Panda naar huis. In het feest springt een van de feestgangers uit het dak met een paraplu en landt veilig in de tuin.
Mees ziet dit en voelt zich heel gelukkig op dat moment.
Technische analyse
Titel + titelverklaring:
Dit boek wil je vertellen dat je moet genieten van het leven, want het leven is vurrukkulluk, dit wordt dan ook beschreven in het boek. Het leven hoort vol te zijn met vrienden, seks en drank. Het vrije leven is het leven waar je van genieten moet.
Motto:
Zij zingen, nijgen naar elkaar en kussen,
Geenszins om liefde, maar om de sublieme
Momenten en het sentiment daartussen.
M.Nijhoff: Het Tuinfeest
Genre:
Roman
Thema:
Het thema in dit boek is het leven van jonge mensen in de jaren vijftig. Campert brengt dit thema uitgebreid naar voren als bijvoorbeeld Kees zegt dat hij de jeugd van tegenwoordig eigenlijk gewoon asociaal vindt en dat de jeugd daar tegenin gaat. De jeugd echter vindt dat het wel best is zo; feesten, drinken en vrijen en af en toe wat drugs. Zonder die dingen zou hun leven niet veel meer voorstellen. Deze jongeren staan echter ook voor de keuze of ze gaan luisteren naar hun ouders en gehoorzaam alles doen of dat ze kiezen voor een leven van zichzelf met vrijheid, onafhankelijkheid maar vooral veel lol.
De idee:
De schrijver wil de meningen van de mensen veranderen, omdat het in de jaren ’50 niet allemaal zo makkelijk was dan het lijkt.
Opbouw van het boek:
Het boek heeft hoofdstukken, deze zijn genummerd.
Tijd:
Het boek is chronologisch, er zijn alleen hele kleine terugblikjes.
Verteltijd:
De vertelde tijd is een dag.
Vertelsituatie:
Auctoriaal.
Ruimte:
Het boek speelt zich af in één stad, op verschillende locaties. Deze handeling voltrekt zich op een beperkt aantal dicht bij elkaar liggende plaatsen: het park, het huis van Mees en Boelie, het huis van Etta en Ernst-Jan en de drankenwinkel van Jens. Net als de concentratie van tijd verstreken deze verschillende plaatsen de indruk van een momentopname.
Karkaters, personages:
Mees: is 25 en woont in Amsterdam samen met Boelie in een dure kamer die ze huren. Mees is een Jazz pianist en zal wel vroeger een opleiding hebben gevolgd. Hij treedt op in Billy’s Bar en verdient daar waarschijnlijk zijn geld. Hij heeft een verhouding gehad met de vrouw van een vriend van hem (Etta Zoon). Maar Mees had nooit veel succes bij vrouwen. De meeste vrouwen gingen weg of hadden er gewoon genoeg van. Mees mist de vrouwen in zijn leven en heeft veel wilde fantasieën, die hij later met Panda deelt in dit boek. Mees is gek op piano spelen, seks en zijn vrijheid. Waar hij absoluut niet tegen kan is dat hem verteld wordt hoe iets gedaan moet worden.
Mees vindt dat hij niet echt een interessant leven heeft. Aan het einde van het boek heeft hij eindelijk eens iets meegemaakt, wat hem een blijk van geluk geeft. Hij heeft een geweldige dag gehad, die hem laat zien dat het leven hem ook werkelijk nog eens wat te bieden heeft.
Etta Zoon: de dochter van een rijke bankier. Haar vader was er op tegen dat Etta met de journalist Ernst-Jan zou trouwen, maar ze trouwden toch. Later heeft ze er spijt van. Etta vergezelde haar vader naar de feestjes die ministers en dat soort mensen gaven. Haar moeder is een alcoholist. Toen Etta een keer met haar vader bij een feest van de buren was, een minister, stond haar moeder op het balkon en gooide een whisky glas naar beneden. Dit en nog enige andere dingen maakt Etta erg ongelukkig.
Boelie: een vriend van Mees, die ook bij Mees in huis woont. Hij is een dichter. Boelie is vaak onzeker over hoe hij dingen zal aanpakken, zodat hij vaak in onvrede is met zichzelf. Hij neemt Ernst-Jan een journalist een beetje in de zeik tijdens een interview, hij heeft wel humor en kan dat goed beheersen.
Panda: een 15-jarig meisje, dat Mees en Boelie tijdens een wandeling in het stadspark ontmoet. Het schoolmeisje een keiharde, egoïste ondanks haar jeugdige leeftijd met wilde, romantische fantasieën, mist de diepte die zowel Mees als Etta kenmerken. Panda heeft een geheel eigen kijk op het leven. Ze vindt onder andere dat je je ouders niet teveel moet helpen, omdat ze anders op je gaan rekenen. Ze is hondsbrutaal en heeft een zeg maar schijt aan alles en doet vooral wat ze zelf wil. In relaties is ze onstuimiger dan Mees, zo snel als ze ze begint eindigt ze ze ook.
Stijl:
Het boek is geschreven in een makkelijke zinsopbouw, weinig moeilijke woorden, logische zinsvolgorde.
Bijzonderheden:
Het boek is een speciale uitgave. Aan het eind staat ook nog een lofrede van Ronald Giphart. Ook een bibliografie is hier aan toegevoegd.
Tekstbelevingsverslag
Het onderwerp is het leven van jongeren in de jaren ’50. Dit onderwerp hebben we wel eens behandeld bij met geschiedenis. Ik heb er verder niet veel over gelezen, of de Kameleonboeken spelen zich ook af in de tijd. Dit boek heeft me niet op andere gedachte gebracht. Het boek gaat over de gebeurtenissen. Je krijgt ook weinig mee van hoe de personages zich echt voelen, alleen de logische gevoelens, zoals blij, verdrietig, boos en verliefd. De gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig. Er gebeurt wel veel op een dag, maar dat is ook om de dag door te komen. De rol van het toeval is wel groot, want iedereen is familie of wel iets van een ander persoon uit het boek. Het verhaal is niet ingewikkeld opgebouwd. De volgorde van vertellen is gelijk aan de volgorde van de gebeurtenissen. Mees is het belangrijkst. Hij staat centraal in het boek en het eindigt ook met hem. De personages reageren niet voorspelbaar. Ik vind dit een goed boek, het verschil met andere boeken is dat deze veel dunner is, en dat dit verhaal echt gaat over het goede leven. Andere boeken waren toch meer drama bijvoorbeeld. Toch gaat mijn voorkeur wel uit naar de andere boeken, het leven van Mees en Boelie is zo perfect dat je er eigenlijk gek van wordt, maar wel een leuk boek om te lezen.
Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert


Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vr…
Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda te…
Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vreugdevolle zo goed in woorden te vangen als Remco Campert. Zijn romandebuut uit 1961 werd een onmiddellijk succes en groeide uit tot een klassieker.


REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
R.
R.
super nuttig
9 jaar geleden
Antwoorden