Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1133 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
8 keer beoordeeld

Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vr…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda te…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vreugdevolle zo goed in woorden te vangen als Remco Campert. Zijn romandebuut uit 1961 werd een onmiddellijk succes en groeide uit tot een klassieker.

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke Gegevens
Schrijver: Willem Frederik Hermans
Titel: Het behouden huis
Bibliografische gegevens: Uitgeverij Wolters-Noordhoff in Groningen en Bulboek in Amsterdam
Uitgegeven in: 2000
Aantal bladzijden: 55
Leestijd: Ongeveer 40 minuten
Uitgelezen op: Woensdag 22 februari 2006

Verantwoording van keuze en verwachtingen
Ik heb voor mijn laatste boekverslag voor Nederlands gekozen voor dit boek. Ik liep achter op mijn planning en kwam een beetje in tijdnood, vandaar dat ik dit boekje heb gekozen omdat het nogal kort is. Nadat ik het verhaaltje op de achterkant van het boek had gelezen leek het me een erg interessant verhaal.

Een Beoordeling
Ik vond het een erg interessant boek. Ik dacht dat ik het niet zo een heel erg goed boek zou vinden, misschien omdat het ook zo kort was. Maar tegen mijn verwachtingen in vond ik het erg goed. Het boek is erg realistisch en speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Het boek is daardoor erg realistisch en ook erg spannend. Ik wilde graag blijven lezen omdat ik benieuwd was wat er verder zou gebeuren of wat er met sommige personen was gebeurd. Ik vond het verhaal wel ontroerend, als je ziet wat sommige mensen doen. Één van de personen in het verhaal bijvoorbeeld wordt door een stel soldaten aan een boom opgehangen aan een snaar van de piano met een briefje in zijn buik gespeld.


Het boek wordt wel erg snel verteld, wat ik soms een beetje verwarrend vond. Ik moest soms even terug bladeren om te begrijpen wat er nou precies was gebeurd. Maar buiten dat vond ik het niet moeilijk het verhaal te begrijpen. Het taalgebruik was soms wel een beetje moeilijk omdat er woorden in voorkwamen die ik niet kende. Maar ze kwamen niet regelmatig voor dus was het verder niet moeilijk te begrijpen voor mij.
Het boek heeft me best wel aan het denken gezet. Ik had nooit echt nagedacht over wat er echt in de hoofden van mensen omgaan die in de oorlog leven.

Een korte beschrijving
 Het verhaal wordt vertelt vanuit de ogen van de Nederlandse soldaat. Ook al bekijk je het verhaal door zijn ogen, je komt niets over hem te weten.
 Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in het verlaten huis. Het huis staat waarschijnlijk in Polen, maar dat weet ik niet zeker. Ik denk dat het Polen is omdat de hoofdpersoon zegt dat zijn familie in Breslau woont, een Poolse plaats.
 De hoofdpersoon van het verhaal is een Nederlandse soldaat waarvan de naam en leeftijd niet bekend is. Hij vecht in het Russische leger. De hoofdpersoon wordt geconfronteerd met verschillende problemen. Natuurlijk de oorlog waarin hij zit. Hij is bang gedood te worden omdat het zo onverwachts kan gebeuren. Dan ontdekt hij het verlaten huis. Hij gaat er naar binnen en voelt zich onmiddellijk thuis. Er is voldoende eten, de kast hangt vol mooie kostuums en hij is er helemaal alleen, afgesloten van alles en iedereen. Maar dan komen er Duitse soldaten die in het huis willen slapen. De hoofdpersoon doet zich voor als de zoon des huizes en de Duisters geloven hem. Hij sluit zich voor zover mogelijk kan af van de soldaten en brengt de meeste tijd door in zijn slaapkamer. Op een dag wil hij kijken wat er nou achter die ene gesloten deur in het huis zit, en besluit op een ladder in de tuin naar de gesloten kamer te klimmen. Wanneer hij op de ladder staat komen de echte bewoners van het huis terug. Omdat de hoofdpersoon persé in het huis wil blijven wonen vermoordt hij het echtpaar. De Duitsers trekken uit het huis en er komen Russen in te wonen. Deze slopen echter het hele huis en terwijl de hoofdpersoon en zijn partizanen weg marcheren gooit hij een handgranaat het huis in.
 Het thema van dit boek is oorlog. Verder heb ik in het verhaal een aantal motieven kunnen ontdekken. Als eerste natuurlijk dood. In de oorlog heb je altijd te maken met dood, maar in dit boek komt het nog sterker naar voren omdat er zo nauwkeurig wordt beschrevene hoe sommige soldaten worden neergeschoten. Ook wordt er verteld hoe twee mannen in de tuin van het huis zijn opgehangen aan snaren van de vleugel. Het tweede motief wat ik heb kunnen ontdekken in dit verhaal zijn afgesloten ruimtes. Het huis is in het verhaal een afgesloten ruimte van de oorlog. In het huis bevindt zich een kamer die niet open kan, weer een afgesloten ruimte. In die gesloten kamer bevinden zich tal van aquaria die ook weer afgesloten zijn.
 Aan het taalgebruik is mij niet heel erg veel opgevallen. Ik heb gemerkt dat de schrijver erg ‘snel’ schrijft. Misschien omdat het zo een kort boekje moest worden of misschien is dat gewoon zijn manier van schrijven. Soms vond ik het een beetje te snel gaan allemaal en moest ik even terugbladeren om precies te begrijpen wat er was gebeurd. De schrijver gebruikt geen echte moeilijke woorden en schrijft ook niet in lange zinnen. Ik vond het verhaal daarom goed te lezen.
 De titelverklaring vind ik bij dit boek erg moeilijk. Ik weet namelijk niet precies wat ‘behouden’ betekent en er is niemand die het goed kan uitleggen. Maar ik denk dat het het volgende betekent: de soldaat denkt dat hij in het huis helemaal afgesloten is van de oorlog om hem heen, maar niets blijkt minder waar. De Duitsers en later de Russen trekken in het huis om hem heen hoort hij steeds maar weer de geluiden van de oorlog.

 De schrijver van ‘Het behouden huis’ is Willem Frederik Hermans. Hij werd geboren op 1 september 1921 in Amsterdam. Het grote debuut voor Hermans was zijn gedichtenbundel ‘Kussen door een rag van woorden’ uit 1944. Later verschenen zijn romans ‘Conserve’ in 1947 en de twee oorlogsromans ‘Tranen der acacia’s’ en ‘Ik heb altijd gelijk’. In 1958 werd Hermans lector aan de universiteit van Groningen, maar door een aantal conflicten nam hij ontslag. De boeken ‘Onder professoren’ en ‘Uit talloos veel miljoenen’ spelen zich af in de universitaire wereld en hierin beschrijft hij ook een aantal van de conflicten. Ook in het boek ‘Mandarijnen op zwavelzuur’ zijn vele conflicten te vinden waaruit blijkt dat Hermans conflicten niet uit de weg ging. Hermans besloot na zijn ontslag aan de universiteit zich in Parijs te vestigen omdat Hermans Nederland te klein en te bekrompen vond.
In 1993 schreef Hermans het boekenweek geschenk ‘In de mist van het schimmelrijk’. Hij was echter een tegenstander van literaire prijzen en weigerde de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945, de Vijverbergprijs en de P.C. Hooftprijs. In 1977 aanvaardde hij wel de Grote Prijs der Nederlandse Letteren. Andere bekende boeken van Hermans zijn onder andere: ‘Paranoia’ , ‘De donkere kamer van Damocles’, ‘Het sadistisch universum’, ‘Nooit meer slapen’, ‘Herinneringen aan een engelbewaarder’, ‘Boze brieven van Bijkaart’, ‘Houten leeuwen en leeuwen van goud’, ‘Homme’s hoest’, ‘Geyerstein’s dynamiek’, ‘Klaas kwam niet’ en ‘Au pair’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert"