Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 740 woorden
  • 4 mei 2001
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
75 keer beoordeeld

Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vr…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda te…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vreugdevolle zo goed in woorden te vangen als Remco Campert. Zijn romandebuut uit 1961 werd een onmiddellijk succes en groeide uit tot een klassieker.

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
23e druk, De Bezige Bij, Amsterdam
Het verhaal gaat over Mees en Boelie, over hun gevoelens, gedachtes en acties. Mees en Boelie zijn 2 progressieve kunstenaars in de jaren zestig wonend in Amsterdam. De liefde speelt een grote rol in hun leven maar vrijheid gaat boven de binding. Aan het begin van het verhaal komt Mees Panda tegen, Panda is mooi en erg impulsief en wil van het leven genieten samen met Boelie lopen ze door het park op weg naar huis waar ze een grijsaard tegenkomen. De grijsard wil maar wat graag met hun levensstijl meedoen en loopt hun te vervelen, op de weg naar huis raken ze de grijsaard kwijt en besteelt Panda hem van 200 gulden. Boelie is een dichter en moet naar een interview die wordt afgenomen door een oude vriend na afloop gaat hij met hem mee naar huis, Ernst gaat voetballen luisteren en Boelie praat met zijn vrouw die uit een ander milieu komt en waar hijk verliefd op is. Hij bedenkt strategien en luisterd naar haar verleden en dromen en denkt na over wat hij moet doen. De grijsaard komt als hij bijkomt Geert Oversteker tegen, een jonge jongen die alles zag gebeuren en die het een ervaring vindt om met een wijze man woorden te wisselen en iets te doen voor zijn gedroomde maatschappij. Uiteindelijk brengt hij de grijsaard in contact met een oude liefde en ziet zijn plannen mislukken. Intussen hebben Panda en Mees het huis alleen, Panda verteld veel verhalen over wat ze al wel niet heeft meegemaakt en hoe ze over liefde en dergelijke dingen denkt, beide weten dat dit niet lang duurt en Mees moet denken aan een vroegere relatie. In die relatie deed hij het met een getrouwde vrouw op vaste tijden zonder liefde en had een verschikkelijke baan als pianist en dacht aan zijn gevoelens en vernederingen van destijds. Panda wil met haar geld een feest geven en daarop besluiten ze bij Jens drank te halen, Jens is aardig door de war maar wel aardig. Bij dat feest gebeuren rare dingen. En uitendelijk gniept Panda ervandoor terwijl Mees de boos wou blijven om haar te dumpen. Maar Mees vond het raar dat hij verliefd op Panda aan het worden was en stelde dus uit dumpen uit en uiteindelijk ging ze dus weg. Analyse
Titelverklaring: Het leven is vurrukkulluk wijst naar de vrijheid van de jaren zestig waar alle taboes werden verbroken waardoor de jonge generatie van alles in het leven genoot. Genre: Dit boek is een proza en valt onder de romans. Het is een psychologische roman. Thema: Het Thema van het boek is de vrijheid van de jaren zestig. Motief: Het belangrijkste terugkerende onderwerp is de liefde en de kantekeningen daarvan en de cultuuromslag die in de jaren zestig zijn gemaakt. Opbouw: Het verhaal begint met een verhaallijn en wordt dan opgesplitst en later nog een keer. Op het laatst komt de eerste splitsing weer bijelkaar als Boelie terugkomt voor het feest. De verhalen worden niet chronologisch verteld er komen veel flashbacks in voor. Personages: Mees: een jonge man van vroeg in de twintig, en is muzikant. Hij woont samen met Boelie en kan veel vrouwen krijgen en wil altijd de baas en romantisch blijven maar uiteindelijk wil hij zich niet binden. Boelie: ook een jonge man van vroeg in de twintig, hij is dichter van wie zijn werk door velen wordt gewaardeerd. Hij woont samen met Mees en is op zoek naar de liefde omdat hij erg verlegen en niet zeker over zichzelf is gaat hem dat moeilijk af, hij wordt verliefd op de vrouw van een goede vriend van hem. Panda: een jong meisje wat van de vrijheid geniet is erg naiif en heeft over alles een mening. Etta: een gtrouwde vrouw die niet gelukkig is en op zoek is naar waar geluk. De grijsaard: een oude man die maar wat graag wil meedoen met de jeugd en ze wil begrijpen maar daar ook kritiek op uit, hij is een beetje seniel maar komt een oude liefde tegen. Tjeerd Overbeek: een jonge tiener die zogenaamd veel kritiek heeft op de gedachtes van de jaren zestig en maar wat graag de wereld wil verbeteren. Tijd: Het hele verhaal inclusief flashbacks speelt zich af in de jaren zestig, het tijdsverloop is maar kort ongeveer 2 dagen. Perspectief: Het verhaal wordt verteld door meerdere personen. Ruimte: Het verhaal speelt zich af in Amsterdam in de buurt van een park.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert"