Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het lelietheater door Lulu Wang

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Het lelietheater
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 4753 woorden
  • 30 mei 2012
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
3 keer beoordeeld

Boekcover Het lelietheater
Shadow
Het lelietheater door Lulu Wang
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoud

Titelpagina 1

Inhoud 2

Biografie 3

Verwachting vooraf 4

Samenvatting 5

Drie indrukwekkende gebeurtenissen uit het boek 9

De ervaring achteraf 10

Verdiepingsopdracht: Titel 11

Verdiepingsopdracht: Personages 13

Verdiepingsopdracht: Gebeurtenissen en opbouw 15

Bronvermelding --

Presentatie opdracht: Personages --

Bibliografie

Titel: Het lelietheater

Auteur: Lulu Wang

Eerste druk: 1997 Uitgeverij Vassallucci, Amsterdam

Mijn druk: 2005 De boekerij bv, Amsterdam

Pagina’s: 490


Verwachting vooraf

Mijn verwachting van dit boek is dat het me leuk en interessant lijkt.

Ik ben een groot fan van geschiedenis dus het lijkt me erg leuk om wat over de geschiedenis van het China onder het bewind van Mao te lezen.

Hoe ik tot deze keuze ben gekomen was omdat de lerares er een stukje over verteld had. Dit leek me heel erg interessant zodus mijn keuze.

Ik wist van dit boek dat het over een meisje ging dat in China is opgegroeid onder de heerschappij van Mao en hoe zij zich in deze cultuur ontwikkelt.

Samenvatting

Deel 1: 1972

De moeder van Lian zit in een heropvoedingskamp voor intellectuelen en Lian woont daarom in een tehuis.
Lian krijgt een ziekte net als vele anderen, ze heeft een ernstige huidziekte waardoor zij onder de vlekken zit. Lian is dolblij omdat ze met haar moeder mee kan door haar ziekte. 
Eenmaal in het kamp hoeft Lian niet zoals alle anderen mee te werken op het land.
Omdat Lian niet naar school kan en zij ook niet te ver achter mag raken krijgt zij enkele privéleraren aangewezen. Zij zijn ook gevangene van het strafkamp. Lian krijgt dus les van hoogleraren en professoren. Een van haar leraren is Qin, hij is haar leraar geschiedenis en is erg op Lian gesteld. Qin verteld Lian de geschiedenis van China zoals hij is en niet op de manier waarin hij in de schoolboeken staat. De schoolboeken in die tijd waren namelijk ‘aangepast’ om de geschiedenis mooier te maken dan hij was. Lian gaat een aantal uur meewerken in het molenhuis bij Qin en op deze manier kunnen ze ongestoord praten, bovendien krijgt Lian een extra maaltijd door haar werkzaamheden. 
Al haar kennis moet Lian ergens kwijt, maar zij kan het aan niemand vertellen omdat het verboden is. Daarom gaat Lian vaak naar het meertje achter de slaapzalen waar zij haar verhalen vertelt aan de kikkers en de krekel. Dit meertje noemt ze ‘Het Lelietheater’. Ook Qin komt naar haar luisteren. Later komt Lian in contact met oom Kannibaal. Voortaan vertelt ze haar geschiedenisverhalen aan hem. 



Deel 2: 1971

In het nieuwe schooljaar gaat Lian naar de middelbare school. In haar klas zitten kinderen uit allen kasten. Lian is een meisje uit de eerste kaste, toch voelt ze zich niet thuis bij de eerste kaste meisjes. 
Het hart van Lian gaat uit naar Kim, een derde kaste meisje dat al vanaf de eerste dag door iedereen wordt gepest. Dan wordt de vader van Lian naar een strafkamp gestuurd en moet Lian voor een tijdje bij haar grootouders gaan wonen. Na terugkomst
besluit Lian dat ze Kim gaat helpen en de twee sluiten vriendschap.
Lian en Kim besluiten om elke ochtend te gaan oefenen voor de Herfstspelen. Kim blijkt een uitzonderlijk goede conditie te bezitten en de twee blijven oefenen, zo hoopt Lian dat kim niet meer gepest zal worden als ze de spelen wint. Als de Herfstspelen eraan komen stijgt de spanning en de twee vriendinnen kijken ernaar uit.

Dan komt het moment dat de moeder van Lian naar het strafkamp moet en Lian naar een tehuis.

Deel 3: 1973 


Lian is weer thuis en zit ze weer op haar oude school. Lian merkt dat ze op school erg achter loopt. In het kamp hebben de leraren haar hele andere dingen geleerd dan die ze op school gedaan hadden. Kim en Lian gaan weer samen trainen en huiswerk maken. Op de herfstspelen wint Kim bij het granaatwerpen. En bij de 1500 meter hartlopen, de favoriete loopafstand, Kim verbreekt zelfs het schoolrecord.
Als Kim toch weer gepest wordt zijn Lian en Kim teleurgesteld en denken dat het nooit meer goed komt. De hele klas moet voor een stage gaan werken op het platteland. Kim doet dit het beste en krijgt dus ook het hoogste cijfer, maar ook dit verandert de pesterijen niet. Ze is en blijft de verdoemde derde-kaster die door iedereen genegeerd, vernederd en gejend moet worden.

Deel 4: 1974

De vader van Lian komt weer thuis. Hij heeft gewerkt in de woestijn en is dokter. Hij krijgt twee kaartjes voor het Nieuwjaarsgala, waar alleen chique mensen komen. De ouders van Lian willen er niet heen, dus gaan Kim en Lian samen. Kim kijkt haar ogen uit en geniet volop.

Lian hoort dat Kannibaal op sterven ligt in het ziekenhuis. In het ziekenhuis neemt Lian afscheid van hem.

Als de cijferuitslag komt blijkt dat hun harde leren zijn vruchten afgeworpen heeft. Kim heeft allemaal goede cijfers gehaald. Maar zelfs nu nog pesten haar klasgenoten haar. Kim wil geld verdienen en gaat van school door het verzamelen van oud ijzer. Als Kim eindelijk genoeg geld bij elkaar heeft verdiend om ook eens een leuke jas van de nieuwste mode te kopen doet ze dat. Vol trots komt ze de volgende dag op school. Iedereen lacht haar uit, want haar grote trots was een ordinaire regenjas. Er komt een nieuwe politieke campagne op school waar alle leraren onder leiden. Er wordt geen les meer gegeven, de leerlingen mogen alleen nog maar zogenaamde bekritiseringsartikelen schrijven over hun leraren. Kim komt niet meer naar school. Ze heeft zich aangesloten bij een straat bende en wordt leidster van de groep. Kim wil Lian nooit meer zien. Na een tijdje komt Kim weer op school. Nu ze bij de bende zit heeft ze genoeg geld en ze loopt dan ook in de laatste mode. Niemand durft haar meer te pesten. In de herfstvakantie gaan ze op schoolkamp naar een klein onbewoond eilandje. Kim gaat ook mee. Er gebeuren allerlei rare dingen op het eiland. De stroom valt af en toe uit, de boot, het enige vervoersmiddel, is opeens stuk en ook de roeiboten zijn verdwenen. De dieseltank is ook opeens leeg en Lian denkt dat Kim dit op haar geweten heeft en vertelt dit aan de directeur. Kim verschuilt zich ergens in het bos. Op een nacht gaat Lian haar opzoeken en instinctief komen ze elkaar tegen. Kim is vastbesloten wraak te nemen op haar klasgenoten, Alleen Lian wil ze nog wel helpen, maar dan door haar ter plekke dood te steken zodat ze niet de verschrikking hoeft mee te maken die Kim in petto heeft. Kim wil het gebouw waarin iedereen slaapt ’s morgens vroeg in de brand steken met de olie uit de dieseltank die ze nog heeft. Lian ontsnapt aan Kim en waarschuwt iedereen en ze brengen de nacht door op het strand. De volgende morgen komt er een boot aan met soldaten. Lian wil niet vertellen waar Kim zich verbergt, maar ze hebben al een vermoeden. Net als Lian besluit dat het toch maar beter is om de soldaten naar Kim te leiden hoort ze dat de soldaten de plek waar Kim zich verschuilde opblazen. Er blijft niets van de plek over.

1032 woorden


Drie indrukwekkende gebeurtenissen uit het boek

1: Een stukje wat indruk op mij maakte was dat Lian naar de middelbare school ging . Zij kwam daar binnen en ze ziet een schouwspel dat jongens een meisje zo pesten en treiteren tot bloedends toe. En dat dit maar als ‘de normaalste zaak ter wereld’ beschouwd werd omdat ze een derde-kaster was. Lian probeert contact met haar te zoeken maar het meisje is zo verbitterd van angst dat je bij het minst of geringste teken van ‘aandacht’ dat zij alleen kent als pijn en vernedering in elkaar krimpt en wegduikt van angst. (het begin van deel 2)

Ik vind dit echt walgelijk en echt heel triest en dat dit gebeurde en nog steeds gebeurd. Mensen kennen totaal geen respect meer.

2: Een ander stukje wat ik heel indrukwekkend vond was dat Lians geschiedenis leraar in het heropvoedingskamp van haar moeder, zijn eigen leven in het kamp op het spel zet om de jonge Lian geschiedenis les te geven zoals het tot de geschiedenis behoord en niet hoe ‘de partij’ de lectoren opdraagt de geschiedenis te verkondigen. En hoe Lian zij lessen in een ‘lezing’ bij het lelietheater uitvoert voor de kikkers en de krekels en later voor oom Qin en oom Kannibaal. (ongeveer heel deel 1)

Ik vind dit een heel mooi gebaar van iemand die zij eigen leven riskeert voor de geschiedenis lessen aan Lian te geven, steeds opletten of ze niet worden afgeluisterd en aangegeven worden bij de kamp directie.

3: Nog een stukje wat mij heel erg bij gebleven is, is hoe Lian het kamp verlaat. Al haar geliefde ooms en tantes te moeten achter laten maar ook de vreugde om naar huis te gaan. En op een gegeven moment in tranen uitbarst dat ze niet weg wil. Dat ze bij oom Qin wil blijven en oom Kannibaal niet ziet tussen de uitzwaaiende kamp bewoners. Als ze op weg zijn komt oom Kannibaal uit het rijstveld en zegt Lian gedag en maakt een afspraak met haar bij hem thuis.

Ik vond dit een heel mooi moment, een jong meisje vechtend tussen 2 gevoelens en niet te weten hoe ze het aan moest pakken.


De ervaring achteraf

Mijn verwachtingen zijn niet echt uitgekomen maar meer in het water gevallen. Ik vond het een vreselijk lastig boek om te lezen. Wel een mooi boek maar vooral aan het begin vond ik er moeilijk doorheen te komen. Uiteindelijk heeft mijn vader me het laatste deel nog voorgelezen omdat het zo moeizaam ging en ik er compleet van uitgeput raakte. Het was langdradig gedetailleerd en een hoop moeilijke woorden en namen.

Verdiepingsopdracht: Titel

1 a. wat word er met de titel van het boek bedoeld?

De titel duid op de tijd in het strafkamp en Lians gelukzalige ervaringen bij het meertje waar ze haar lezingen vol liefde en passie verkondigde, ook al waren haar uitspraken soms niet binnen de richt lijnen van ‘de partij’

1 b. Op welk verhaal gedeelte slaat de titel?

Op het begin van het boek. (deel 1) in het strafkamp.

2 a. Welke titel zou jij aan het boek geven?

Boeddha, Waarom?!

2 b. Wat word er met deze titel bedoeld?

Een vraagstuk in de zin van ‘o god waar heb ik/wij dit aan verdiend’. De therm Boeddha word vaak gebruikt zoals wij god of christus in verschillende zinsvormen vaak gebruiken. Ik vind deze titel passend omdat Lian en haar gezin en natuurlijk ook haar boezem vriendin Kim allemaal voor ellende en narigheden moeten doorstaan.

2 c. Op welk verhaal gedeelte slaat jouw titel?

Eigenlijk wel op het hele boek. Wat ik bij 2 b. Beschreef slaat voor mij deze titel op de ellende die Lian in haar wereldje moet meemaken. En dit onderwerp komt het hele boek wel naar voren als de ‘hoofdzaak’.

3 a. Welk van de volgende titels zou jij uitkiezen voor jouw boek?

De eenling.

Er alleen Voorstaan.

Schooltijd.

Het onafwendbare noodlot.

Waanzin, absurditeit en wreedheid.

In de knel.

Uitzichtloos.

Crisis.

Op de puinhopen van het leven

wederopbouw.

De ineenstorting.

Een keuze.

De foute kant op.

Altijd komt er iets tussen.

Iets van je leven maken.

Met het verleden op de rug.

Op een nieuw spoor.

Zich ontwikkelen.

Een eigen weg.

Desillusies.

Vluchten.

In de val.

Een uitweg.

Het verlies.

Waandenkbeelden.

De maatschappij.

Obsessies.

Zwakte.

3 b. Wat betekent deze titel?

Dat wat Lian en Kim ook bedenken of verzinnen om Kim in een hoger aanzicht van de klas te krijgen dat blijft mislukken. Kim is en blijft een derde-kaster, en daar valt niks aan te veranderen.

3 c. Op welk verhaalgedeelte slaat deze titel?

Vooral op het begin van het 2e en het hele 3e deel. Hier proberen de 2 vriendinnen alles om Kim in het aanzien te krijgen van de hogere kasters. Maar zonder succes, Kim blijft maar gepest en vernederd worden en neemt in het 4e deel van het boek het heft in eigen hand. Ze is het beu maar het lot als derde kaster die haar hele leven zal moeten blijven zwoegen blijft onafwendbaar.

4. heeft jou boek een ondertitel?

Een jeugd in China.

5. Heeft jou boek een opdracht?

Dat weet ik niet maar als het zo zou zijn zou mijn gedachte als eerst naar het feit ‘pesterij’ en macht uitgaan, dus dan zou de boodschap kunnen zijn: “Heb respect voor de mede mens van welke komaf dan ook. Je bent allemaal mens en gelijkwaardig aan elkaar ondanks dat de een misschien veel geld en macht heeft en de ander onder een brug crepeert. Je ben en blijft gelijk aan je mede mens hoe groot de verschillen ook zijn. Dus behandel elkaar dan ook zo.”

6. Heeft jou boek een Motto?

Er staat voor elk boekdeel een motto, het zijn boeddhistische spreuken en gedichten. 


Ook vooraf aan het verhaal staat een spreuk.


Gedicht: De zee

Van droefenis

Strekt zich uit

Tot in het oneindige

Maar

Keer u om:

Aan uw voeten

Ligt de veilige kust

Auteur onbekend


Deel 1; 1972 (Lian woont met haar moeder in een strafkamp)


Gedicht: Ik weet niet


Hoe Berg Lu eruitziet


Ik zit er middenin


Su Shi, anno 1084



Deel 2; 1971 (Het jaar voor het strafkamp, Lian’s eerste jaar op de middelbare school)



Gedicht: In de hemel als één biyi-vogel


 elk één vleugel en één oog


 Eenzelfde ritme en eenzelfde doel


Twee lianli-takken hier op aarde


Ontsproten aan één wortel

Bai Juyi, anno 807

Deel 3; 1973 (Het jaar na het strafkamp)


Gedicht: Als ze zich omdraait en glimlacht


springen de dahlia’s uit hun knop


 Waar ze ruisend voorbijgaat,


schieten de leliën hoog op


Auteur onbekend

Deel 4; 1974 (Lian verliest langzaam haar vriendin Kim)

Gedicht: Zelfs een kaars

Draagt een vurig hart

En druppelt rode parels


Voordat het afscheid u omhelst

Du Mu, negende eeuw

Verdiepingsopdracht: Personages


1. Hoe heet de hoofdpersoon(en)?

Lian

Kim

2. Wat voor karakter heeft de hoofdpersoon(en) en waar lijd je dat uit af?

Lian:

- Liefs → ze is lief en aardig tegen (bijna) iedereen.

- Onwetend → ze is heel onwetend en gelooft een volwassene op zijn woord.

- Oprecht → ze is altijd eerlijk en liegt nooit, ze zegt wat ze wil zeggen.

- Beleefd → Lian toont altijd respect en is heel beleeft tegenover alle mensen (ook tegen verschillende kasters)

- Tegendraads (soms) → ze kan soms heel tegendraads zijn tegen de leider van China (Mao) door zich niet te gedragen volgens het ‘rode boekje’

- Meelevend → Lian leeft mee met haar kamp en klasgenoten die vreselijke dingen meemaken.

Kim:

- Bang → ze is bang voor haar pestkoppen.

- Gedreven → ze is gedreven om de herfst spelen te winnen en om geld te verdienen voor haar familie.

- Trots → ze laat zich niet zomaar op haar kop zitten ze heeft wel eigenwaarde alleen hechten anderen daar geen aandacht aan.

- Sterk (mentaal en fysiek) → ze laat haar pestkoppen niet nog meer plezier beleven door haar te zien huilen, ze is ook heel sterk ondanks dat ze heel dun en mager is, is ze sterker dan de meeste volwassen 3e kasters.

3. Hoe zag de hoofdpersoon(en) er aan het begin van het boek aan toe is en hoe aan het eind, geeft hier uitleg bij.

4 a. Met welke dingen heeft de hoofdpersoon(en) het moeilijk?

Lian met haar ziekte, vitiligo.

Ook met kim die naar verloop van tijd een compleet andere weg in slaat.

Kim met de pesterijen.

Deze doorstaat ze totdat ze bij een straat bende komt en de rollen worden omgedraaid.

4 b. Hoe komt dat?

Lian is ziek en wil genezen.

Ook wil ze kim tegen zichzelf beschermen.

Kim word tot bloedends toe gepest.

Ze wil wraak voor wat ze haar hebben aangedaan.

4 c. Wat voor gevolgen heeft dat?

Lian zit in een reusachtige 2 strijd: kiest ze voor kim of haar klasgenoten.

Ze besluit haar klasgenoten te redden door het leger te vertellen waar Kim zich bevind.

Kim wil wraak en wil op kamp ’s nachts de slaap hut in brand steken.

Kim haar verstop plek wordt opgeblazen.

Waar is Kim?

Kon ze ontkomen?

Lian voelt zich hierdoor vreselijk.

5. In hoeverre beïnvloeden de verhaalgebeurtenissen het functioneren van de hoofdpersoon(en) en hun kijk op de wereld.

Heel veel.

Lian kijkt heel anders naar de wereld door Qin zijn geschiedenis lessen.

Ik weet niet of Kim een omslag punt heeft met haar kijk op de wereld maar na dat Kim zich bij de straat bende aansluit functioneert ze wel heel anders (veel agressiever)

6 a. Wad vind jij van de personages in deze roman?

Ik vind ze goed beschreven en de meeste personages laten wel een ander stukje van de culturele revolutie zien, zo krijg je een breed beeld hoe het er destijds in China aan toe ging.

6 b. Welke vind jij sympathiek en waarom (+ voorbeeld)?

Lian: ze is altijd meelevend richting kim en haar familie .

Moeder Lian: ze wil het beste voor haar zieke dochtertje.

Qin: hij probeert Lian een redelijke kijk op de wereld te geven met kans op strafverhoging

6 c. Welke vind jij antipathiek en waarom (+ voorbeeld)?

Directeur van het strafkamp: hij laat mensen lijden en heeft daar geen problemen mee.

Directeur van het opvangcentrum: alle kinderen zijn ziek en hij doet er niks aan.

Mao: hij is een wrede dictator (dat zegt voor mij al genoeg).

7 zou jij dingen anders doen dan de hoofdpersoon(en) (leg je antwoord goed uit)?

Dat weet ik niet zo goed.

Op die leeftijd in die situatie had ik misschien wel hetzelfde gehandeld.

Vanuit mijn leeftijd en mijn situatie zou ik er alles aan gedaan hebben om kom op het rechte pad te houden.

Lian probeert wel wat maar niet heel veel.

Ook zou ik nooit verteld hebben waar mijn beste vriendin zich ophield ook al was ze nog zo fout bezig.

Vanuit Kim gezien vind ik haar gedrag een logische reactie, het is natuurlijk niet goed wat ze doet, zeker niet.

Toch kan ik haar wel begrijpen.

Als ik zo erg gepest en gemarteld zou worden en dan een kans krijgen om die schoften voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen zou ik die misschien ook nog wel aan nemen ook!


Presentatie Opdracht: Personages

Informatie:

Het verhaal is verzonnen, voor een deel gebaseerd op Lulu Wang’s eigen leven.

De historische kern is de Culturele Revolutie en alles eromheen, de beschreven wereld bestond echt.

Round Characters:

- Lian

- Kim

Flat Characters (vaak voorkomend):

- Moeder Lian

- Ouders + zusje Kim

- Kampgenoten moeder Lian

- School kinderen

Het verhaal van de Round Characters.

Lian:

Lian haar moeder is Lerares Geschiedenis aan de universiteit en haar vader is arts ver van huis.

Ze is eerst een tijdje bij haar opa en oma omdat haar ouders op reis zijn.

Als haar moeder terug is gaat ze terug naar huis totdat haar moeder het strafkamp in moet.

Lian gaat naar een soort inrichting waar ze woont.

Ze gaat naar school, hier ontmoet ze kim.

Iedereen in het tehuis word langzaam ziek door slechte voeding.

Lian krijgt vitiligo.

Hierdoor krijgt ze overal witte vlekken op haar lichaam.

Haar moeder weet de directeur over te halen en Lian mag mee naar het kamp.

Hier krijgt ze les van hoog leraren.

Haar geschiedenis leraar Qin leert haar de ware geschiedenis van China en niet het voorgekauwde perfecte China wat er op scholen verkondigd word.

Ze houd lezingen bij het meertje achter de barakken.

Dit meertje noemt ze het Lelietheater.

Qin komt haar lezingen bij wonen en ontdekt dat Lian strafbare meningen uit en probeert haar te sussen door haar naar oom kannibaal te sturen.

Om kannibaal geeft zijn mening over haar lezingen en haar uitlatingen.

Als Lian’s moeder vrijgelaten word spreekt Lian met kannibaal af om in zijn verlof weekenden naar hem toe te gaan.

Lian ontdekt een wonder: haar vlekken zijn weg!

Ze is genezen.

Ze gaat zoals afgesproken naar oom kannibaal toe in zijn verlofweekeind

Dit loopt niet zo goed af en ze komt niet meer.

Ze gaat weer naar school en ontdekt dat Kim er niet is en gaat naar Kim haar ouders.

Hier hoort ze dat kim van school is om geld te verdienen.

Lian haalt kim over om terug te komen naar school.

Ze trainen voor de herfst spelen en studeren samen.

Lian is ze trots en blij als Kim de spelen wint.

Maar deze blijdschap is van korte duur want iedereen lacht Kim uit, Lian voelt zich zo schuldig, hoe had ze haar vriendin dit aan kunnen doen, ze had het moeten weten:

of kim de spelen nou zou winnen of niet ze bleef een 3e kaster.

Als de er veranderingen komen in het politieke stelsel verlaat kim opnieuw de school.

Dit vind Lian heel erg, nog erger vond ze het toen ze ontdekte dat Kim de leidster was van een straat bende.

Dankzij de vriendschap van de 2 meisjes had Lian als enige geen last van de bende.

Als kim terug komt naar school gaan ze op schoolreis naar een eilandje.

Er gebeuren allemaal vreemde dingen en er verdwijnt van alles.

Lian denkt dat Kim erachter zit en gaat naar haar op zoek, vind haar en hoort van haar plan om de schuur in de fik te steken, ’s nachts als iedereen slaapt.

Lian is geschokt en behoed haar schoolgenootjes voor de wraak actie van Kim.

Als het leger komt om de kinderen te redden blazen ze de plek op waar kim zich bevond,

Lian hoopt dat Kim al weg was…

Kim:

kim is een 3e kaste meisje.

Omdat ze ook nog een jaar is blijven zitten word ze vreselijk gepest.

Ze is heel onzeker, verlaat de klas als laatste zodat ze veilig de school kan verlaten, blijft in de pauzes binnen om nog meer vernederingen te vermijden.

Hier kun je goed zien dat ze op een zekere manier bang is alleen laat zij dat in het boek niet merken.

Ze doet niet echt haar best op school en kan moeilijk leren.

Door de hulp van Lian haalt ze goede cijfers en heeft ze eindelijk een vriendin.

Kim probeert doormidden van de herfst spelen te winnen haar aanzien te verhogen.

Hier laat ze zien dat ze heel gedreven is.

Vlak voor de herfst spelen gaat Lian weg het strafkamp in en stort kim in.

Ze besluit van school te gaan om geld te verdienen.

Als Lian terug is, weet zij kim te overtuigen terug te keren naar school.

Ze gaan weer trainen voor de herfst spelen die wint kim maar iedereen lacht haar uit.

Kim is ontroostbaar.

Wanneer er een politieke verandering komt en de leerlingen alleen maar bekritiseringsartikelen moeten schrijven gaat kim opnieuw van school en word leidster van een straatbende.

Nu heeft ze eindelijk aanzien en is iedereen bang voor haar.

Ze heeft zelf geen angst meer.

Ze gaat tegen de tijd van het schoolreisje terug naar school.

Tijdens het schoolreisje wil ze alle leerlingen net zo laten lijden zoals zij haar altijd hebben laten lijden.

Elke nacht jat ze essentiële spullen om te overleven of weg te komen van het eiland waar ze verblijven.

Onterendere brandstof voor de boot.

Als Lian kim vind verteld kim aan Lian haar plan zodat ze Lian beschermd want zij is de enige die kim nooit kwaad heeft gedaan en kim wil haar ook geen pijn doen.

Lian waarschuwt alle leerlingen over kim haar wraak plan.

Als het leger de kinderen komt redden weten ze Kim’s verblijfplaats te vinden.

Ze blazen het op.

Waar Kim is gebleven weet niemand, was ze daar of was ze al weg…

Ontwikkeling van Lian: in het begin van het boek is ze een onwetend meisje die nergens kwaad in zag, maar als ze met haar moeder mee gaat naar het strafkamp leert ze van professor Qin (tjsin), haar leraar geschiedenis de ware geschiedenis van China en niet de door de overheid perfect gesneden geschiedenis die op scholen verkondigd word.

Zo gaat ze heel anders naar de wereld kijken.

Ontwikkeling van Kim: aan het begin is kim een heel onzeker maar trots meisje dat zich niet klein laat krijgen.

dit gedrag blijft vrij lang stand houden tot Kim bij een straat bende komt als leidster.

Nu draaien de rollen om, iedereen is bang voor haar.

Ze wil wraak.

De enige die ze nog wil beschermen is Lian omdat zij als enige aardig voor haar is geweest.

Kenmerken Lian:

- Liefs

- Onwetend

- Oprecht

- Jong

- Enig kind

- Beleefd

- Tegendraads (soms)

- Ziek

- Meelevend

Kenmerken Kim:

- Bang

- Gedreven

- Jong

- Oudste dochter

- Trots

- Sterk (mentaal en fysiek)

Sleutelnaam:

Ik heb er maar een kunnen vinden:

Lian betekent lelie, dit is een terugkoppeling naar de titel van het boek. Ook houdt het verband met haar ziekte, vitiligo, al verdwijnt die vrij snel in het boek. Chinese mensen hebben een wat gelige huid, de vitiligo geeft Lian witte vlekken over haar hele lichaam, tot ze op een gegeven moment helemaal wit zal worden, wit als een lelie.


De presentatie

Ik heb voor mijn boekpresentatie gekozen voor het boek Het Lelietheater van Lulu Wang.

Het is een verzonnen verhaal gebaseerd op Lulu Wang’s eigen jeugd en de Culturele Revolutie in China.

Het verhaal vind plaats tussen 1971 en 1974.

Ik heb voor mijn presentatie gekozen voor de analyse opdracht Personages.

In het verhaal heb je 2 round characters en een hele hoop flat characters, de belangrijksten Flat characters zijn:

- professor Qin(tsjin)

- De moeder van Lian

- De Familie van Kim

de 2 round characters zijn:

Lian – een eerste kaste meisje

Kim – een derde kaste meisje

Tijdens de culturele revolutie had je in China 4 standen.

De adel

De 1e kast – universitaire

De 2e kast – het ‘gewone volk’

De 3e kast – de boeren en armen

De 3e kasters leefden vooral in huizen gebouwd van modder en gras.

Zo ook het huis van kim en haar familie.

Op Lian haar eerste dag op de middelbare school ziet ze Kim voor het eerst.

Kim word vreselijk gepest omdat ze een 3e kaster is en ook nog een jaar is blijven zitten.

Dit stukje ga ik voorlezen:

Blz. 149-150

Ik vond dit een heel apart stukje om te lezen, dat iemand zo gepest word en dat geen leraar er ook maar iets aan doet,

Ook vond ik dit een heel mooi stukje.

Hoe kim zo veel kracht heeft alle pesterijen en mishandelingen doorstaat zonder haar klasgenoten nog meer te plezieren.

Ze laat zich niet zomaar op haar kop zitten, hoe wel ze niets kan uitrichten in daden probeert ze het toch in woorden.

De ontwikkeling van de round characters:

Lian: in het begin van het verhaal is Lian een onwetend meisje die nergens kwaad in zag, maar als ze met haar moeder mee gaat naar het strafkamp leert ze van professor Qin (tjsin), haar leraar geschiedenis de ware geschiedenis van China en niet de door de overheid perfect gesneden geschiedenis die op scholen verkondigd word.

hierdoor gaat ze op een hele andere manier naar de wereld kijken.

Deze verandering heeft veel invloed op situaties waar Lian in beland.

Kim: aan het begin is kim een heel onzeker maar trots meisje dat zich niet klein laat krijgen.

dit gedrag blijft vrij lang stand houden tot Kim bij een straat bende komt als leidster.

Nu draaien de rollen om, iedereen is bang voor haar, in plaats van zij voor hen.

Ze wil wraak.

Deze wraak actie is een reactie op de martelingen en pesterijen die ze jaren lang heeft moeten doorstaan.

Ik heb maar 1 sleutelnaam kunnen vinden:

Lian

Lian is de naam voor een witte lelie.

De lelie is een terugkoppeling naar de titel van het boek en naar het meertje achter de barakken in het strafkamp die Lian ‘het Lelietheater’ noemt.

Ook heeft de specifiek witte lelie te maken met de Vitiligo ziekte die Lian heeft.

Lian mag met haar moeder mee naar het strafkamp omdat de Vitiligo haar allemaal witte vlekken over haar hele lichaam geeft en haar moeder voor haar wil zorgen.

Chinese mensen hebben een wat gelige huid dus zijn de vlekken heel goed zichtbaar.

Lian zal op een gegeven moment zo veel vlekken op haar lichaam hebben dat ze helemaal wit word, zo wit als een lelie.

Dit was mijn presentatie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het lelietheater door Lulu Wang"