Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Het is de liefde die we niet begrijpen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas mavo | 741 woorden
  • 14 oktober 2012
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
12 keer beoordeeld

Boekcover Het is de liefde die we niet begrijpen
Shadow

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mijn afgekloven nagels van de laatste dagen, naar de losse velletjes en het bloed hier en daar, en legt er zijn handen overheen. Hij zegt in mijn oor dat ik mezelf niet mag opeten. 

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mi…

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mijn afgekloven nagels van de laatste dagen, naar de losse velletjes en het bloed hier en daar, en legt er zijn handen overheen. Hij zegt in mijn oor dat ik mezelf niet mag opeten. 

Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het  Boek

De naam is : De liefde die we niet begrijpen. De schrijver is Bart Moeyaert. Het boek heeft 62 bladzijde’s. Het boek komt origineel uit Nederland en de genre is Roman/Kinderboek. De uitgever is Querido en het is uitgegeven in 1999.

De Samenvatting

Het boek bestaat uit hoofdstukken die eigenlijk verhaaltjes zijn. De verhalen zijn delen uit het leven van een meisje waarvan de naam niet bekend is.

Het einde van Bordzek verteld door mezelf die erbij was

In het eerste verhaal zit de familie in de auto. Ze zijn op weg naar Bonnie. Axel zit aan het stuur, Edie zit voorin en het meisje zit ingeklemd tussen haar moeder en Bordzek, de Poolse vriend van moeder. Dan stopt Axel ineens. Hij is woedend. Op Bordzek, maar ook op zijn moeder die deze vriend in huis heeft gehaald. Het meisje en het zusje Edie denken wel dat ze weten waarom Axel zo boos is. Het heeft te maken met de geluiden die zij ‘s nachts horen. Bordzek gaat dan naar Axel toe, heel zachtjes. Moeder blijkt niet te willen geloven wat Axel haar zegt en wil haar vriend niet de deur uitzetten.

het eind van het verhaal rijden ze weer verder naar Bonnie, nu met moeder aan het stuur. Dan zegt de kleine Edie, die bijna nooit praat: ‘Bordzek klopt altijd zeven keer op je deur, hè Axel?’ Het lijkt erop dat het dan tot moeder doordringt wat er ’s nachts met haar zoon gebeurt.

De komst van Bootsman

In het tweede verhaal is de oma van het meisje overleden. Zij woonde samen met een man, Skip de Bootsman, die voor haar zorgde. Het gezin erft het geld en de spulletjes van oma op voorwaarde dat ook Skip de Bootsman voorlopig bij hen in kan trekken. Het meisje hoopt tegen beter weten in dat er een leuke man bij hen in huis komt die een soort vaderfiguur voor haar en haar broer en zusje wordt.
Het meisje en haar moeder gaan hem van de trein halen. Ook moeder hoopt dat het een leuke man zal zijn. Het blijkt echter dat Bootsman een oude, half demente man is in een rolstoel, en hij heeft ook nog een stinkende luie hond. Moeder is erg teleurgesteld en het meisje moet de rolstoel naar huis duwen. Ze nemen Bootsman toch in naar hun huis en gaan voor hem zorgen. ‘Hij blijft niet lang hoor, moeder!’, spreekt het meisje haar moeder bemoedigend toe.

Wat doen ze daar in Charlestown?

In het derde verhaal is Axel, de broer van het meisje, uit huis gegaan omdat hij weer ruzie had met een andere vriend van zijn moeder. Na een ruzie, waarbij Axel die vriend tegen de grond heeft geslagen is hij vertrokken. Hij woont nu samen met zijn vriend Mortimer in Charlestown. De oudste zus Bonnie komt nu voor het meisje, voor Edie en voor Bootsman zorgen als moeder er weer eens niet is. Hun leventje gaat gewoon verder.
Het meisje mist haar broer heel erg. In haar fantasie mist Axel hen ook erg en heeft hij alleen nog maar de goede herinneringen aan hen over gehouden. Ze gaat Axel een brief schrijven, en fantaseert dan zo over hem dat het lijkt alsof hij naast haar zit. Eigenlijk is hij heel de dag bij haar, bij alles wat ze doet. Maar hij zegt tegen haar: ‘Je bent lief zus, maar als ik moet kiezen blijf ik bij Mortimer.

Mening

Ik vond het best een lastig boek. Omdat het verschillende verhalen zijn, maar ook omdat er een moeilijk boek is. Ik vind het niet geschikt voor onze leeftijd, ik zou het een paar jaar hoger maken misschien snap je het dan. Ik vond het ook een niet zo’n spannend boek. Ik werd snel afgeleid en het las niet soepel.

Theoretische Vragen

  1. Wie waren de Hoofdpersonen:
    1. Het meisje ( De naam is onbekend )
    2. Axel ( De broer )
    3. Edie ( Het zusje )
    4. De moeder ( De naam is onbekend )
    5. Bordzek ( De vriend  van de moeder )
  1. Waar speelde het af:
    1. In de weide
    2. In het huis van Bonnie
    3. Thuis

 

3,         Waar is het punt.
De titel is de liefde die we niet begrijpen. Je zal nu vast denken dat het over de relatie van de moeder gaat. Maar het rode draad hier in is de speciale band tussen de broer Axel en het meisje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert"