Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Het is de liefde die we niet begrijpen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 773 woorden
  • 19 maart 2012
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
20 keer beoordeeld

Boekcover Het is de liefde die we niet begrijpen
Shadow

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mijn afgekloven nagels van de laatste dagen, naar de losse velletjes en het bloed hier en daar, en legt er zijn handen overheen. Hij zegt in mijn oor dat ik mezelf niet mag opeten. 

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mi…

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mijn afgekloven nagels van de laatste dagen, naar de losse velletjes en het bloed hier en daar, en legt er zijn handen overheen. Hij zegt in mijn oor dat ik mezelf niet mag opeten. 

Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het is de liefde die we niet begrijpen – bart moeqaert
Dit boek bevat 3 verhalen over 3, elkaar opvolgende, episodes uit het leven van een familie verteld in de ik-vorm door de op 1 na jongste dochter, een meisje van een jaar of 15. Het gezin bestaat uit moeder, oudste dochter Bonnie die al op zichzelf woont, volwassen zoon Axel, de ik-persoon en de jongste dochter Edie.

Verhaal 1
In het eerste verhaal Het einde van Bardzek verteld door mezelf die erbij was, zit de familie in de auto. Ze zijn op weg naar Bonnie. Axel zit aan het stuur, Edie zit voorin en de ik-persoon zit ingeklemd tussen haar moeder en Bordzek, de Poolse vriend van moeder. De hitte is ondraaglijk. De spalling is om te snijden. Dan stopt Axel ineens. Hij is woedend. Op Bordzek, maar ook op zijn moeder die deze vriend in huis heeft gehaald. Van op een afstans volt de ik-persoon met kleine Edie wat zich bij de auto afspeelt. Ze denken te weten waarom Axel zo boos is. Het heeft te maken met de geluiden die zij ’s nachts horen. Bordzek blijkt Axel seksueel te misbruiken. Moeder lijkt niet te willen geloven wat Axel haar zegt en wil haar vriend niet de deur wijzen.

Aan het eind van het verhaal rijden ze weer verder, nu met moeder aan het stuur. Dan zegt de kleine Edie, die bijna nooit praat: ‘Bordzek klopt altijd 7 keer op je deur, hè Axel?’ Het lijkt erop dat het dan tot moeder doordingt wat er ’s nachts met haar zoon gebeurt.


Verhaal 2
Ik het 2e verhaal, De komst van Bootsman, is de oma van het meisje overleden. Zij woonde samen met een man, Skip de Bootsman, die voor haar zorgde. Het gezin erft het geld en de spulletjes van oma op voorwaarde dat Skip de Bootsman voorlopig bij hen in kan trekken. De ik-persoon hoopt op een leuke vader.

Bootsman blijkt echter een oude, half demente man in een rolstoel te zijn met een oude, stinkende hond. Ondanks de enorme teleurstelling nemen ze Skip toch in huis.


Verhaal 3
In het 3e verhaal Wat doen ze daar in Charlestown is broer Axel na alweer een conflict met een minnaar van moeder uit huis gegaan. Hij woont samen met zijn vriend Mortimer in Charlestown. De oudste zus bonnie zorgt voor de ik-persoon, haar kleine zusje en voor Bootsman, als moeder weer eens niet is.

De ik-persoon mist haar broer heel erg en in haar fantasie – Axel kijkt over haar schouder mee- mist Axel haar ook. Maar de ik-persoon weet diep van haar hart ook, dat zij niet meer de belangrijkste is voor haar broer. ‘Je bent heel lief zus, maar als ik moet kiezen blijf ik bij Mortime.’


Het is de liefde die we niet begrijpen aantekeningen
Alle personages worden gedreven door hun verlangen om liefde te vinden. De liefde die ze van hun ouders nooit gekregen hebben. Ook de moeder heeft nooit liefde gekregen van haar moeder. Zowel de oma als de moeder kiezen alleen maar voor de vrienden in hun leven en laten hun kinderen aan hun lot over.


Personages:
Ik-persoon
Is een goede observator (ze weet haarfijn voortdurend de vinger op de zere plekken te leggen). Ze is zachtaardig en houdt niet van conflicten. Als Axel ruzie heeft met hun moeder gaat de ik-persoon met haar jongste zusje verder weg staan.
Ze verlangt naar geborgenheid en liefde. Ze weet dat Axel door Bordzek misbruikt wordt, maar ze gaat de confrontatie met haar moeder niet aan.

Moeder
Een egocentrische vrouw. Haar eigenbelang staat bovenaan. Haar kinderen zijn van minder belang.

Axel is uiteindelijk in staat om voor zichzelf te kiezen : hij gaat samenwonen met Mortimer.

Moeder, Bonnie en Edie blijven hetzelfde, veranderen dus niet. Moeder blijft op zoek naar vriendjes. Bonnie blijft moederen en Edie blijft het stille vroegwijze meisje.

Perspectief:
Ik- perspectief

Thema:
Kinderen worden verwaarloosd door hun moeder, zoals ook de moeder door haar moeder verwaarloosd is.

Onderwerp:
Liefde

Titel:
- Komt terug door Axel als ze fotoalbums zitten te kijken en hun vader steeds verder van de foto’s zien verdwijnen: voor we het weten zitten we te praten over de liefde die we niet begrijpen.
- Het is de liefde van de moeder voor de vele vriendjes
- De liefde die mensen soms tot keuzes dwingt die niet te volgen zijn.
- Het is niet te begrijpen dat de moeder geen liefde geeft aan haar eigen kinderen.

Losse stukjes:
Edie zit op het dak en doet een vuurtoren na. Dit komt omdat Bootsman steeds zegt dat hij een toren had en dat was een vuurtoren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert"