Het instituut door Vincent Bijlo

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2250 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 15 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
136
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het instituut
Shadow
Het instituut door Vincent Bijlo
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1. Eerste druk: januari 1998
2A. aantal bladzijden: 112.
B. soort werk: roman.
C. literaire stroming: ik denk dat het een psychologische roman is omdat je goed de gevoelens van de hoofdpersoon komt te weten.

3A. Schrijver van het boek: Vincent Bijlo.
B. het verhaal is geschreven in de: ikvorm. Het eerste stuk voorin en het laatste stuk achterin zijn schuingedrukt en daarin wordt een hijvorm aangenomen: ‘’hij is nog teruggekomen, op het instituut, om een geheime missie uit te voeren.’’

C. de tijd verloopt: chronologisch.

D. hoeveel tijd verloopt er tussen de eerste en laatste bladzijde: ongeveer een half jaar, als het verhaal begint is het glad en hebben mensen dikke kleren aan, dan is het winter, en aan het eind moet hij nog twee weken naar school en dan is het zomervakantie, dus zomer.
E. het verhaal is verdeeld in: hoofdstukken, namelijk twaalf.
F. ruimte: geef een korte beschrijving van de ruimte (indien relevant ook van de tijd: Het verhaal speelt zich in onze tijd af. Omdat er auto’s en brommers rijden. Dus kan het niet al te lange geleden zijn. En de omgeving waar Otto is, is een instituut voor blinde kinderen. Hij slaapt in het huisje dat De Vink heet, maar door iedereen De Blinde Vink wordt genoemd . Hij gaat ook twee keer naar huis toe waar niet veel over wordt geschreven behalve dat hij op het prinsesmargriet plantsoen woont. En ze gaan een keer met het instituut op vakantie, in een bosachtige omgeving in de buurt van Dwingeloo.
G.De auteur bouwt de spanning op de volgende manier op: er gebeurt niet zo heel veel spannends in het boek maar als er iets gebeurt, is het vaak erg onverwacht ineens zit je midden in de gebeurtenis. Bijvoorbeeld als Otto naar de ziendenschool mag van zijn ouders en school en hij net thuis is geweest en weer op het instituut is dan gebeurt er ineens iets heel onverwachts: De volgende dag op weg naar Bussum hadden we het over de gewone school. ‘’het zal leuker voor je zijn’’ zij mijn vader, ‘’ tussen de ziende kinderen.’’ Ik betwijfelde het, kinderen zijn kinderen of ze nou kunnen zien of niet. Ik bracht hem op de hoogte van mijn besluit. Ik had namelijk ‘s nachts iets besloten. ‘’ik doe het alleen als mama nooit meer wazig is.’’ Hij zei niks. We reden de parkeerplaats op. Dan begint een nieuw hoofdstuk ineens met een brief aan dominee van Kampen dat hij niet naar de ziendenschool wil en dat het thuis heel slecht gaat met zijn moederen vader, zijn moeder is namelijk verslaafd aan alcohol, waardoor zij wazig wordt, en zijn vader kan geen verantwoordelijkheid op zich nemen.

4A. omschrijf de thematiek in Max. 15 woorden: de thematiek gaat volgens mij over hoe blinde mensen denken en doen, maar is het met veel zelfspot en erg harde humor.

B. noem de motieven: het motief is volgens mij hoe blinde mensen naar zichzelf kijken en hoe ze omgaan met de voorbereidingen voor ‘’de harde wereld’’.
C. verklaar de titel: Otto zit in een instituut voor blinde kinderen en daar komt de naam vandaan.
D. noem het motto: de zin voorin het boek luidt: voor Mariska, mijn vrouw.


5A. de auteur is geboren in: Vincent Bijlo werd in 1965 geboren in Amsterdam.
B. noem relevante biografische gegevens van de auteur: Vincent Bijlo werd in 1965 geboren in Amsterdam. Hij genoot onderwijs aan het Koninklijk Instituut tot Onderwijs van Blinden en ging daarna Nederlands studeren. In 1988 brak hij die studie af en werd cabaretier. 'Het Instituut' is zijn romandebuut. Verder schreef hij nog de boeken: Achttienhoog en De Woordvoerder. Sinds augustus 2003 schrijft hij columns voor Straatnieuws, de daklozenkrant voor Utrecht, Amersfoort, Hilversum en omstreken. Vanaf 14 februari 2005 heeft hij voor de achterpagina van NRC Handelsblad wekelijks op dinsdag een lijstje gemaakt. Hij maakt reportages voor het dagblad Trouw en is ook nog eens cabaretier. Op zijn website www.vincentbijlo.com kun je veel informatie en veel van zijn werk vinden.

6. Geef een korte kernachtige samenvatting:
Otto zit op een school voor blinden en slechtzienden en is ongeveer 11 jaar. Hij leeft in het huisje ‘de vink’. Zelf vindt hij alle blinden op school maar een stel debielen, bijhalve hijzelf en zijn vriend Harm natuurlijk. Samen deden ze wedstrijdjes van wie het meest pestte. Er zit ook een jongen in de Vink die nog een heel klein beetje kan zien. Hij heet Edwin. Hij geeft alle leerlingen een schop op hun schenen als de leraren niet kijken. En alles wordt van hem gepikt, ‘want hij kan er niets aan doen, hij heeft vastgezeten bij de geboorte’. Zijn ouders ‘ziet’ hij een keer per maand en dat vindt hij meer dan genoeg.
Op een gegeven moment gaat het instituut op kamp. Otto vindt er niets aan en wordt ziek van zijn koude slaapzak. Hij wordt weer naar het instituut gebracht. Daar wordt hij opgehaald door zijn moeder. Terwijl hij eigenlijk net weer is opgeknapt. Thuis komt hij erachter dat zijn moeder haar werk kwijt is en aan de sherry is geraakt. Ook willen zijn ouders graag dat hij volgend jaar naar de gewone brugklas gaat, op een ziendenschool. Zijn ouders hebben ook veel ruzie. Dan gaat zijn moeder naar de Veluwe om af te kicken. Otto mag gelukkig weer naar het instituut.
Als hij weer daar is hoort hij dat de zus van Harm is gegijzeld door Zuid-Molukker. Samen met Harm ging hij haar redden. Onderweg naar de school van Harm zijn zus horen ze op de radio dat de leerlingen vrijgelaten zijn. Ze hebben geen zin om de leraren te redden. Otto’s radiostation Puntsik zendt die avond een interview uit met Harm, opgeluchte broer van een gegijzelde pupil van een school in Bovensmilde.
De volgende dag kwam er een reporter langs. Die ging radio maken over hoe het is om blind te zijn. Na de uitzending kwam er zelfs een televisieploeg filmen op het instituut. Ze filmen hoe Otto valt met gym, ze filmen zijn radio Puntsik en ze filmen een heleboel dingen die Harm kan.
Nu is Otto ontdekt. Hij krijgt een radioprogramma. Otto´s kraakcorner gaat het heten. Hij mag fijn dingen gaan afkraken. En daar is hij goed in.
Na een tijdje mag hij weer een keertje naar huis. Het is al helemaal geregeld dat Otto naar de ziendenschool mag. Zijn moeder zou thuis zitten. Maar als ze thuiskomen, blijkt aan de sherryflessen dat zijn moeder heeft gedronken, en nu is ze kwijt. Otto wordt gedropt bij de buren. Als zijn vader eindelijk terug komt bleek zijn moeder weer op de Veluwe te zitten. Ze kon het niet aan als Otto er was.
Otto gaat weer terug naar school. Daar heeft hij niet meer zo veel te oen want hij is toch al over. Dan komt zijn vader onverwachts langs met de mededeling dat hij gewoon op de ziendenschool blijft, dat zijn vader naar Amerika gaat en dat zijn moeder is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij mag op vakantie met de buren.
Hij haat zijn vader, en terecht, de egoïst. Zijn vriendinnetje Sonja biedt aan dat hij met haar en haar pleegouders op vakantie gaat. Daar worden haar pleegouders ook die van hem.
Motiveren van de keuze.
7A. wat waren je verwachtingen: ik dacht eerst dat het een heel serieus boek zou zijn omdat het een lijsters boek was en over een blind jongetje ging, dit viel echter heel erg mee en ik vond het een erg leuk boek.
B. door wie of waardoor zijn die verwachtingen gewekt: doordat ik al wel wat over het boek had gehoord.

Verwerking

8a. Geef aan welke passages indruk op je hebben gemaakt en waarom juist die:
Er is niet echt een stuk in het boek dat veel indruk op mij heeft gemaakt. Eigenlijk vond ik het hele boek wel goed, er zaten veel stukken in waarbij de emoties goed waren beschreven en er kleine onverwachte dingen gebeurden, waar je om kon lachen. Het stuk wat er echt uitspringt, is toch wel het stuk met de brief die hij aan dominee van Kampen schrijft. Daarin staat dat hij niet naar de ziendeschool wil, iets wat ik niet had zien aankomen, vooral omdat hij daarvoor een deal met zijn vader had gesloten, dat hij zou gaan als zijn moeder nooit meer dronken, of wazig, zou zijn.
Waarom dit stuk zo’n indruk op mij heeft gemaakt is omdat ik het ten eerste niet had verwacht, maar het toch wel een prettige wending aan het verhaal vond. Het hele verhaal door wordt Otto als een heel stoere jongen neergezet maar door deze gebeurtenis wordt het allemaal wat realistischer en geloof je dat iemand ook echt zo kan zijn.
B. beschrijf de karakters van de belangrijkste personen:

Otto:
Het begint eigenlijk met Otto, een blinde jongen die het vervelend vind dat hij de bliksem niet ziet maar wel steeds schrikt van de knal die daarop volgt.
Dat de ziende mensen in de wereld hem niet waarschuwen snapt hij eigenlijk niet.
Otto zit op een internaat of eigenlijk een instituut voor blinde en slechtziende mensen.
Otto woonde met een aantal andere blinde kinderen in het instituut. Hij gaat heel soms naar huis. Zijn vader is persfotograaf, zijn moeder ontwerpt kleding maar is nu werkloos en alcohol verslaafd.

Verder zijn er weinig belangrijke personen hij heeft nog een goede vriend, Harm, die glazen ogen heeft. Een aantal leraren, en mensen die bij hem in De Vink wonen. Een daarvan, Edwin, ziet nog voor ongeveer twee procent, en schopt iedereen voor de schenen. De reden dat iedereen hem haat.

C. welke vraag zou je aan wie in het verhaal willen stellen en waarom:
Ik zou graag aan Otto willen vragen waarom hij op het eind van het verhaal het instituut in de brand steekt. Omdat ik het erg raar vind dat hij dat doet terwijl zijn beste vriend Harm er nog in zit.
D. bedenk een alternatieve titel voor het werk en motiveer je keuze:
De weg naar zelfstandigheid. Omdat Otto leert zelfstandig te worden en om naar de gewone middelbare school te gaan.

Evaluatie,

Wat vind je van het werk, schrijf een persoonlijke beoordeling:

- Het onderwerp:
Ik vond het een leuk onderwerp. Ik had niet verwacht dat er zo over werd geschreven ik had eigenlijk een serieuzer boek verwacht maar tot mijn verbazing kon ik om sommige stukken toch wel lachen. Ik denk dat omdat de schrijver zelf ook blind is dat hij er zo over kan schrijven, dat je het niet zo snel shockerend vindt.

- De gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenissen waren waarschijnlijk dat Otto bijna naar de ziendeschool ging maar dat dit op het laatst niet door ging. Dat er mensen uit Suriname kwamen samen met prinses Margriet en Pieter van Vollehoven, om te kijken naar wat zij allemaal op het instituut deden. Dat de zus van Harm gekidnapt was op school door molukkers, waardoor Harm en zijn familie een interview met privé opleverde. Iets wat grote gevolgen had omdat alles wat werd gezegd werd verdraaid, en het uiteindelijk een rechtszaak opleverde die de Privé verloor. Dat Otto bij een radiostation mocht werken om Otto’s kraakcorner te presenteren.
Er gebeuren eigenlijk weinig erg spannende dingen je leest het boek eigenlijk gewoon in een keer uit, ik vond het leuk om te lezen maar een echt geweldig boek vind ik het niet.

- De personen
De personen kwamen eigenlijk wel allemaal levensecht over, hoewel ze waarschijnlijk een beetje zijn overdreven. En de paar eigenschappen die ze wat meer ‘’down to earth’’ maken zijn weggelaten. Waarneer de zus van Harm is gekidnapt, willen Otto en Harm haar gaan redden. Iets wat, als je er over nadenkt, een erg grappig gezicht moet zijn geweest. Twee blinde jongetjes van elf die het proberen op te nemen tegen een stel molukkers. Hier komt het echter niet van want vlak voordat ze weg gaan horen ze op de radio dat de leerlingen zijn vrijgelaten. De rest van de mensen zijn wel erg normaal geschreven en kunnen zo uit de werkelijkheid zijn gegrepen.

- De opbouw
Het was een gemakkelijk boek om te lezen. De opbouw was erg duidelijk. Er zaten wel een paar stukken in waarbij je ineens naar een andere dag versprong maar dit was niet erg storend. Het verhaal is leuk om te lezen maar ik vond het niet erg spectaculair, er gebeurt weinig waar je echt hard om kunt lachen. De dingen die grappig zijn, zijn meer om in jezelf te lachen dan dat je het echt uitgiert zoals ik dat had bij ‘’Phileine zegt sorry’’. Het stuk op het eind waarbij Otto het instituut in de brand steekt vind ik een beetje raar. Op een gegeven moment in het verhaal willen Otto en Harm een hutje in de brand steken maar dit mislukt omdat ze de emmer met bezine die ze hebben overgeheveld uit de tank van de brommer van meneer Reinier laten vallen. Waarom Otto dan op het eind de hele school in de brand steekt is mij een raadsel.

- Het taalgebruik
Het taalgebruik was erg gemakkelijk. Er zaten weinig tot geen moeilijke woorden in het verhaal. Je las eigenlijk gewoon een beetje door en dan kwam je eigenlijk geen moeilijke woorden tegen. De enige woorden die ik niet kende waren dingen die blinde mensen gebruiken om te schrijven of te rekenen, bijvoorbeeld een spiegt, dat wordt gebruikt om braille te schrijven. Er zaten ook geen engelse of ander buitenlandse woorden in. Qua taalgebruik was het een beetje een saai boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Heemlanden houten jongu

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Het instituut door Vincent Bijlo"