Het huis van de zeven zusters door Elle Eggels

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1084 woorden
  • 30 juli 2007
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 6 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1998
Pagina's
191
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Het huis van de zeven zusters
Shadow
Het huis van de zeven zusters door Elle Eggels
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titelverklaring:
De titel van het boek zegt al waar het over gaat.

Tijd:
Tussen de jaren 1940 en 50

Ruimte:
Het bakkershuis

Personages:
Martha is de oudste van de zusters. Is een moederfiguur voor haar zusjes maar voor haar dochter juist niet.
Marie Anne is een jaar jonger dan Martha en was verslaafd aan kruissteekpatronen. Na een paar jaar kon ze bijna geen letter meer lezen.
Anne Cristina is 3 jaar jonger dan Marie. Na de verhouding met de burgemeester was ze heel dik geworden. Haar favoriete bezigheid was dan ook koken. En daarna werd ze ook weer slank.
Cristina Vincentia is 6 jaar jonger dan Anne en hield heel veel van natuur.

Vincentia Clara is gek op cowboyfilms en van de natuur.
Camilla was de ene helft van de tweeling.
Clara was de andere helft van de tweeling. Zij hield net zoals Vincentia van de natuur en ging daarom ging ze bij een boomkwekerij werken.
Emma is de hoofdpersoon van het boek. Zij is de dochter van Martha en Sebastian Emma is opgevoed door al haar tantes en Omi. Van de ene zus leerde ze zwemmen en van de ander leerde ze lezen.
Omi was half Duits en half Nederlands. De zusters beschouwden haar als familie.

Perspectief:
Het boek is geschreven vanuit perspectief van Emma het boek is in het ik en hij/zij vorm.

Motieven:
Het mislukte liefdes van de zeven zuster.

Thema:
Het leven van de zeven zusters.

Genre:
Roman

Samenvatting:
De vader van Martha was een drankverslaafde en haar moeder wist dat zij hem elke avond dronken van de stoep moest halen. Ze was in verwachting van haar zevende kindje. Haar man liep weg voordat het geboren was. Hij kon de druk niet meer aan. Toen Clara werd geboren overleed haar moeder aan kraamvrouwenkoorts.
Er moest natuurlijk wel gewerkt worden want de kinderen moesten te eten hebben. Dus Martha, die 19 jaar was toen haar moeder stierf en haar vader wegliep, moest in het bakkershuis werken waar haar ouders werkten en woonden. Samen met haar zusjes probeerde ze het bakkershuis te runnen.

Sommige zusjes vonden het helemaal niet leuk om te bakken, schoon te maken, en te bezorgen.
Martha ging elke dag naar de kerk omdat zij verliefd was op de pianist die daar soms speelde. Maar zij was niet de enige die een oogje op hem had, ook haar zusjes hadden een oogje op hem. Maar uiteindelijk is Martha getrouwd met de pianist die Sebastiaan heet. Ze kregen samen een kind dat Emma werd genoemd. Sebastiaan stierf jong. In het bos werd hij door wilde paarden doodgetrapt. Daarna was Martha nog getrouwd met een leverancier van gedroogde vruchten en ze trok bij hem in. Drie jaar later kwam ze in het bakkershuis terug.
Anne, het dienstmeisje van de burgemeester, was verliefd op de burgemeester en de burgemeester was ook verliefd op haar. Jammer genoeg was er een probleem; hij was al getrouwd.
Om van zijn vrouw af te komen stuurde hij haar naar een psychiatrische inrichting . Zijn vrouw is daar uit ontsnapt met behulp van een priester. Op het moment dat ze thuis kwam lag de burgemeester in bed met Anne. Ze werd zo kwaad dat ze alle jurken verscheurde van Anne en daarna werd Anne ook ontslagen.
Cristina was verliefd op een garagechauffeur waar zij dagelijks kwam want er was steeds iets mis met de auto. Ze ging bij hem wonen. Maar zijn leven was kort want hij overleed aan problemen met zijn longen en hart.
Marie ook één van de zusters, was ook getrouwd maar deze keer ging de man niet dood maar er was een ander probleem.
Ze wilde geen seks met haar echtgenoot want ze was per ongeluk met haar vagina op een houten kruis gevallen. Daardoor bloedde haar vagina en schaamde zich. Op een dag was haar man ongeduldig en wilde seks met haar. Zij liet dat niet toe en hij probeerde haar te verkrachten. Toen liep ze van hem weg en ging weer terug naar de bakkerij.
Vincentia viel op cowboys maar er was één probleem, er waren geen cowboys in Nederland. Uiteindelijk heeft ze wel een cowboy gevonden maar ze kwam er al snel achter dat die gewoon nep was.
Omi was overleden maar daarna werd ze spook. Daar schrokken de zusters wel van en waarom ze in de bakkerij ronddwaalde wisten de zusters niet. Er kwam een Belgische weduwe langs met haar zoon, een mongooltje. De vrouw zei dat de bakkerij samen met de zusters hun eigendom was.
Ze was de nieuwe de vrouw van hun vader. Ze beval alle zusters om kostgeld te betalen en haar te gehoorzamen. Ze mopperde over alles en zeurde over het eten.
Camilla kreeg verkering met een gehandicapte jongen(Casper). Martha
was hier niet mee eens. Casper ging elk jaar naar een bijzondere kerk met de trein want ze zeiden dat je daar word genezen. Maar hij was op zijn reis naar de kerk doodgegaan. Camilla was zo verdrietig dat ze zichzelf ophing. Zusters waren natuurlijk verdrietig over de dood van Camilla. De Belgische vrouw zij iets gemeens over haar en toen flipte Martha en ging schelden op de Belgische weduwe. De weduwe schrok ervan. Na het hevige geschreeuw van Martha verhuisden de zusters naar het oude huis van de Belgische vrouw. Ze regelden daar een advocaat die hen hielp om de bakkerij terug te winnen en dat gebeurde.
Toen Emma ouder was ging ze trouwen en kreeg een kind met problemen. Op 16 jarige leeftijd is het kind weggelopen. Zeven jaar later ging haar man plotseling dood. Daarna verhuisde ze weer naar de bakkerij. Op de begrafenis van haar man ontmoet ze haar zoon(Cristian). Hij vertelde haar wat hij in zeven jaar had meegemaakt en vroeg zich af of zijn moeder mee wilde naar Spanje. Ze zei ja!

Eigen mening:
Het boek was heel verwarrend want de ene keer gebeurde dat en daarna weer wat anders. Het boek is wel leuk om te lezen maar het is wel ingewikkeld je hebt hem niet zo in één keer vlug lezen begrepen. Ik vond ook dat er veel te veel mensen doodgingen en dat ik de volgende keer niet iets met zeven zusters moet lezen want dan moet ik al die personen opschrijven en dat is best een boel werk. Het begin van het verhaal beginnen ze gelijk midden in het verhaal en dan weet je nog geeneens waar het over gaat. De zeven zusters zou ik niet aanraden want het is best wel moeilijk te begrijpen wat er allemaal gebeurt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het huis van de zeven zusters door Elle Eggels"