Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het huis van de moskee door Kader Abdolah

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Het huis van de moskee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 922 woorden
  • 11 december 2013
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
10 keer beoordeeld

Boekcover Het huis van de moskee
Shadow

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren. Een kleurrijke roman over een familie die de evenwichtige verbondenheid tussen religie en maatschappelijk leven symboli…

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden word…

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren. Een kleurrijke roman over een familie die de evenwichtige verbondenheid tussen religie en maatschappelijk leven symboliseert.

Het huis van de moskee door Kader Abdolah
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Algemenen gegevens:

Titel: Het huis van de moskee

Auteur: Kader Abdolah

Uitgeverij:De Geus

Jaar van uitgaven: 2005

Mening:

Ik heb dit boek gekozen omdat mijn vorige Nederlands leraar (Sjef Poels) zei dat dit een hele goede keuze wou als ik nog een goed boek wou lezen voor Nederlands. Ook heb ik veel goede verhalen gehoord over de schrijver, Kader Abdolah, van anderen mensen en was heel nieuwsgierig naar zijn schrijfstijl.

Samenvatting:

In Iran staat het huis van de moskee waar Aga Djan en zijn familie wonen. De mensen in het huis zijn trouw aan de tradities die de islam met zich mee brengt. Als de imam Alsaberi sterft neemt de familie een nieuwe imam aan: Galgal. Galgals preken zijn erg politiek geladen.


De Sjah heeft de macht in Iran en Galgal sluit zich aan bij een anti-Amerikaanse groep. De Sjah wil Galgal laten oppakken en Galgal vlucht naar een andere stad. Aga Djan ziet dat de Amerikanen steeds meer macht in Iran krijgen. Sommige vrouwen uit zijn huis krijgen zelfs buitenechtelijke relaties. Steeds meer familieleden verlaten het huis van de moskee om carrière te maken in grotere steden. 
Als reactie op het vrije leven neemt een anti-Amerikaanse groep, onder leiding van Khomeini de macht over. Alle mensen die niet aan de Islam gehoorzamen zoals deze groep dit wil worden geëxecuteerd. Sommige familieleden sluiten zich aan bij Khomeini, anderen worden door hun eigen familie omgebracht, omdat ze zich in het verleden misdragen hebben. Aga Djan ziet het leven zeer somber in, maar als hij aan het einde van het boek een vriend tegen komt die hem zijn zoon laat zien voelt hij het leven weer in zich stromen. 

bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/64307

Open plekken:

Er komen een paar openplekken voor in het boek. Zoals wanneer de grootmoeders Golbanoe en Golebeh naar Mekka gaan,  en als de trein met pelgrims aankomt zijn de grootmoeders spoorloos verdwenen. Pas later in het boek kom je erachter dat ze in Mekka zijn gebleven om te sterven. Of wanneer Galgal, de man van Sediq, in een keer verdwijnt en je er later achterkomt dat hij in Irak was om Khomeini te helpen.

Personages:

Hoofdpersoon: Aga Djan, is de hoofdpersoon in dit boek, het boek word vanuit hem verteld. Hij is een vriendelijke man die begaan is met de mensen om zich heen.

  • Doel: het behouden wat volgens hem goed is.
  • Helpers: Fagri Sadat, zijn vrouw. Ze steunt Aga Djan door dik en dun en vind ook dat de revolutie te ver gaat.
  • Tegenstanders: Galgal, hij is het niet eens met Aga Djan. Aan het eind van het boek kom je er ook achter dat hij samenwerkt met Khomeini, de leider van de revolutie. Ahmad, hij wil geen iman van de moskee meer zijn en hij word lid van een geheime partij.
  • Wereldbeeld: Hij is een zeer wijze man en heeft een zeer vriendelijke kijk op de wereld. Hij ziet altijd het beste in mensen zien en gaat ervan uit dat iedereen hem met respect behandelt en andersom. Hij wil altijd het beste voor iedereen en probeert dit ook altijd te behalen. Ook is hij zelfverzekerd, aan het eind van het boek verandert dit meer omdat de mensen in zijn land en dorp zo erg veranderen door de revolutie dat ze hem niet meer respecteren en hij zijn status een beetje kwijt raakt. Hij probeert dan ook de revolutie een beetje tegen te houden

Verhouding fabel en sujet:

Fabel en sujet lopen gelijk. Er zijn geen flashbacks in het boek, alleen maar terugblikken. Een voorbeeld hiervan is: Toen hij nog leefde zongen de vogeltjes net zo lang tot hij het raam van zijn opiumkamer opendeed en de rook van de opium naar buiten opsteeg. Als hij dan klaar was met roken, riep hij: ‘Nu naar huis, jongens welterusten!’ En dan vlogen ze weg.

Perspectief en betrouwbaarheid:

Het verhaal word ‘verteld’ door een alwetende verteller. Dat zie je in het boek doordat je de gedachten van iedereen komt te weten. Hierdoor is het ook heel betrouwbaar, je weet van iedereen wat ze denken. Zoals: Aga Djan lag in bed terwijl hij voetstappen hoorden, hij wist niet van wie ze waren en wat ze gingen doen. Als hij had gekeken had hij gezien dat Nosrat met een vrouw de toren van een van de minaretten opklom.

Thematiek:

Verhaallaag: Het verhaal richt zich vooral op de veranderingen in het land qua godsdienst. Hij probeert zijn dorp en de mensen om zich een te laten blijven hoe ze zijn, en zich niet te laten veranderen door de revolutie.

Titelverklaring: Aga Djan woont in het huis van de moskee, het huis staat er aanvast gebouwd en hij heeft ook een goede band met de moskee. Het hele verhaal spreekt zich daar af.

Motieven: godsdienst, De oude kraai van de moskee

Thematische laag: Godsdienst.

Mening:

Ik vond het boek heel interessant. Wel vond ik het boek de ene keer leuker dan de andere keer. Zo vond ik hem in het begin en helemaal op het einde een heel leuk boek, omdat het toen meer een leuk en gezellig boek was. Maar aan het begin van het einde vond ik het wat minder. Omdat toen alles misging en heel het land in oorlog was, er waren geen kleine leuke dingen meer. Alles ging een beetje mis en iedereen werd geëxecuteerd. Maar dat maakte het boek wel realistisch, omdat het in het echt ook zo in dat land was in die tijd.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik vond het boek heel interessant. Wel vond ik het boek de ene keer leuker dan de andere keer. Zo vond ik hem in het begin en helemaal op het einde een heel leuk boek, omdat het toen meer een leuk en gezellig boek was. Maar aan het begin van het einde vond ik het wat minder. Omdat toen alles misging en heel het land in oorlog was, er waren geen kleine leuke dingen meer. Alles ging een beetje mis en iedereen werd geëxecuteerd. Maar dat maakte het boek wel realistisch, omdat het in het echt ook zo in dat land was in die tijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het huis van de moskee door Kader Abdolah"