Het huis hiernaast door Marga Minco

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Het huis hiernaast
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 352 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
92 keer beoordeeld

Boekcover Het huis hiernaast
Shadow
Het huis hiernaast door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Het huis hiernaast Schrijver Marga Minco Verteltijd 26 bladzijden Fabel De ik-figuur keert uit Friesland terug naar Amsterdam en heeft allerlei herinneringen aan haar verleden. Onderweg ontmoet ze een lotgenote, maar er groeit geen contact en uiteindelijk blijven ze allebei eenzaam achter. Decor (ruimte): Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Het verhaal speelt zich af voor en tijdens de tweede wereldoorlog. Verhaalpersonen De ik- figuur en Jona zijn beide joodse oorlogsslachtoffers, die na een onderduikavontuur alleen op de wereld zijn overgebleven. Beide willen ze een nieuwe toekomst opbouwen maar dat idee stort in.
Motieven en thema De motieven die ik in dit verhaal belangrijk vind zijn: Fietsen door de gang; Hout stelen uit het huis hiernaast; Brievenbus met niets daarachter; Ratten als onheil- en doodsymbolen; Man met ratel; Mislukte pogingen tot contact en communicatie; Aankomst in een leeg huis; Vakanties in Assen als contrast met het heden. Het thema in dit verhaal is: elkaar tot steun zijn wat niet gebeurd en het verleden te proberen te vergeten. Genre Het verhaal is een oorlogsverhaal. Titelverklaring Ik vind de titel goed bij het verhaal passen. Verklaring van de titel: De ik-figuur heeft ondergedoken gezeten naast het ouderlijk huis van Jona, waarschijnlijk heeft de ik-figuur en haar mede- onderduikers Jona ‘s ouderlijk huis gesloopt en zijn daarom verantwoordelijk voor de zelfmoordpoging van Jona. De verhaaltechniek Het verhaal heeft een opening- in- de- handeling. Het verhaal heeft een open einde. De vertelde tijd is: het verleden: ongeveer 15 jaar en het heden: 1 dag. Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het verhaal is een ik- verhaal. Mijn mening Het mooiste stuk uit het verhaal vind ik als de ik-figuur Jona tegenkomt. De ik-figuur wil niet met Jona over het verleden praten terwijl Jona dat wel wil. Ja ik zou een ander dit verhaal aanraden omdat het makkelijk verteld is en wel leuk is om te lezen. Marga Minco Marga Minco is geboren in Breda. Ze had Orthodox- Joodse ouders. Ze is getrouwd met de schrijver en shakespeare- vertaler Bert Voeten. Tijdens de Duitse bezetting dook zij onder in Amsterdam; haar hele familie werd gedeporteerd en kwam om.

REACTIES

B.

B.

je zou bij het huis hiernaast een samenvatting moeten doen dan zou de waardering veel hoger zijn

22 jaar geleden

T.

T.

heel slecht

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het huis hiernaast door Marga Minco"