Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Titelverklaring:
Renate Dorrestein heeft het boek “het hemelse gerecht” genoemd omdat het restaurant van de twee zussen Ange en Irthe zo heet.
Genre:
Het Hemelse Gerecht is een horrorroman. Het verhaal kent meerdere hoofdpersonen en heeft daardoor meerdere verhaallijnen.
Ondertitel:
Die is er niet
Motto:
Die is er ook niet
Thema:
Het thema is ‘eten of gegeten worden’. Dit zinnetje komt heel erg veel terug in het boek. Ange en Irthe zijn constant bezig met eten maken en mensen voeden. Maar het kan ook vergeleken worden met ‘staande blijven of over je heen laten walsen’. Zoals bijvoorbeeld vlakbij het einde van het boek keert het dorp zich tegen Ange en daar kan ze niet goed tegen. Daardoor wordt ze dronken en als ze dan bezig gaat met voedsel snijden voor het diner van die avond, snijd ze zichzelf in haar pols. De dokter verklaart dat de kracht in haar arm misschien niet meer terugkomt zoals hij altijd was en ze dus niet meer alles kan doen wat ze wil en daarmee zou haar carrière verpest kunnen worden.
Motief:
Storm en hittegolf: In het begin van het boek is er een aanhoudende regenval waardoor het schuurtje overstroomt. Nadat het eindelijk opklaart vertelt Gilles dat hij weg wil gaan. Ze willen niet dat hij vertrekt en sluiten hem op op zolder. Daarna volgt er een lange hittegolf. Dit staat voor een drukkende sfeer. Gilles is dan wel opgesloten, maar nu pas komen de echte problemen. Het gaat niet goed met het restaurant nu Ange met haar arm in de mitella zit en het dorp keert zich tegen Ange en Irthe. Later komt Dixie, de 6-jarige dochter van Gilles, in het verhaal waar ze voor besluiten te zorgen. Dixie ontdekt dat er een man op zolder is. De hittegolf wordt afgesloten met een onweersbui. Dit staat in vergelijking met het einde van het verhaal: hevig en verrassend. Het geeft niet veel goeds aan. Van alles gaat mis: de pasgekochte motor doet het niet, Ange raakt opgesloten in een schuilplaats voor het onweer, de bliksem slaat in, in het schuurtje, een ziektegolf en Henri vindt Gilles.


Personages:
Hoofdpersonen:
Ange: Ange is een persoon dat er niet van houd om afhankelijk te zijn. Ze is achtendertig jaar en heeft rossig, kortgeknipt haar. Ze is klein en heeft brede heupen. Ze heeft Irthe na de dood van hun ouders opgevoed. Ze is erg bazig en in de keuken bepaalt zij de regels. Ange flapt er vaak dingen uit die ze denkt en dat wil nog wel eens een verkeerd effect hebben op de dorpelingen. Langzaam aan verandert Ange in een vrouw waaraan iedereen een hekel heeft. Ze heeft veel invloed op Irthe. Later verandert dit en verliest ze de greep op haar zus. Ze vindt dat ze niemand uit het dorp te vriend hoeft te houden, want tenslotte moeten de dorpelingen toch eten en dus toch wel naar het restaurant komen. Ange is getrouwd met Gilles.
Irthe: Irthe is een soort van manager van het restaurant. Zij zorgt namelijk voor alle financiële dingen in het restaurant. Ze rookt sigaretten en is zesendertig jaar. Ze heeft lang rood haar en een bol gezicht met blauwe ogen. Ze is hulpvaardig, deskundig, formidabel en een echte vakvrouw. Ze spaart conservenblikken, azijnflessen en nog veel meer met de datum van gebruik erop geschreven als herinnering aan wat ze na jaren hebben opgebouwd. Ze is innemend en charmant. Ze is lang en slank in tegenstelling tot haar zus Ange. Na het ongelukje van Ange met haar arm neemt Irthe de leiding in de keuken over en vanaf dat moment gaat het slecht met het restaurant. Ook heeft zij net als Ange een vervelende jeugd meegemaakt. Ze beïnvloedt mensen met haar charmes en kan hierdoor de fouten, die Ange maakt, vaak weer goed praten. Zij vindt het, in tegenstelling tot Ange, belangrijk om de mensen in het dorp te vriend te houden.
Bijpersonen:
Gilles: Gilles is de man van Ange en de minnaar van zowel Ange als Irthe. Hij werkt inmiddels vijf jaar in het restaurant. Hij is wat traag maar heel erg zorgzaam. Hij is erg geliefd bij de vrouwen in het dorp en iedereen hoopt dat hij met hun dochter zou willen trouwen omdat hij volgens hun de perfecte man is. Een beetje de casanova van de dorpsstraat. Hij heeft dikke zwarte krullen en helder blauwe ogen. Als het water aan het zakken is, vertelt hij dat hij de twee zusters zal verlaten. Hij heeft niet meer de gevoelens voor hun die hij ooit had. Daarom wordt hij door Ange en Irthe opgesloten op de zolder van het restaurant en krijgt soms wat te eten en te drinken. Hij is veertig jaar en rookt sigaretten. Hij heeft een hartvormige bovenlip en een dochtertje, Dixie, uit een vorig huwelijk die hij van zijn ex niet mag zien.
Henri: Dokter Henri is een oude man en de huisarts in het dorp. Hij zit elke woensdag in het restaurant. Hij is verliefd op Ange, maar laat dat in het begin niet merken. Ange moet niks van hem weten. Wanneer de griepepidemie is uitgebroken krijgt hij het heel erg druk. Hij is ook degene die naar zolder gaat wanneer Dixie beweerd dat daar een man zit. Uiteindelijk is hij zelf de klos, want Ange sluit hem op zodra hij de zolderkamer binnengaat waar Gilles zit.


Perspectief:
Het verhaal wordt door de verteller van buitenaf verteld. Auctoriaal dus. Wel verwisseld hij eens in de zoveel tijd van personage dus de verhalen van de twee zusters wordt als het ware door elkaar verteld, maar wel op zo’n manier dat alles elkaar goed opvolgt en het nog te snappen is.
Structuur:
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zitten niet echt flashbacks in, maar er wordt wel vaak gezegd “Dat hadden we dertig jaar geleden eens moeten weten, toen jij acht was en ik zes” en dan verteld de verteller een stukje over toen.
Tijdsduur:
Het verhaal neemt twee maanden in beslag. Het begint in maart negentienhonderdzoveel en eindigt eind april negentienhonderdzoveel. Dat wordt meerdere malen duidelijk in het boek vermeld.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in het restaurant: Het Hemelse Gerecht. Opgezet door Ange(kokkin) en Irthe(manager, doet de boekhouding). Het hele verhaal speelt zich hier zowat af. Ook speelt het zich bij de begrafenis van een twee weken oud kindje in de Kosterij af. Het speelt zich eventjes af in de oude hut van eendenkooikers. Dat is de plek waar Ange en Dixie schuilen als er een hevige onweersbui is. De plek waar het zich grotendeels afspeelt heeft veel te maken met het onderwerp van het boek, omdat het restaurant en de keuken centraal staan aan wat ze hun hele leven hebben gewild: mensen voeden
Stijl:
De schrijfster heeft een taalgebruik met veel moeilijke woorden, maar dat klinkt logisch aangezien het natuurlijk echte literatuur is. Het verhaal was verder goed te volgen.
Samenvatting:
Het boek gaat over twee zussen Ange en Irthe die samen een restaurant hebben genaamd ‘Het Hemelse Gerecht’.Ange ie de oudste van de twee. Het restaurant loopt erg goed, de gasten genieten van Anges kookkunsten en van Irthes goede bediening. Ze hebben sinds een paar jaar ook nog een man in dienst die Gilles heet. Gilles heeft met beide vrouwen een relatie. Het restaurant word bedreigd door water uit de rivier dat maar blijft stijgen. Ange en Irthe hebben het te druk met het restaurant alleen Gilles maakt zich druk om het stijgende water. Henri, de huisarts komt op zijn vaste woensdagavond weer eten in het restaurant. Hij zegt dat ze een op vakantie moeten gaan. Hij had van Gilles gehoord dat hij daar al plannen voor had. Irthe en Ange weten alleen niets van zijn vakantieplannen af.
Het water uit de rivier stijgt steeds verder de hele tuin staat al onder. Ook Irthe’s ‘museum’, de schuur waar ze allemaal verpakkingen en blikken bewaart, is helemaal ondergelopen. Het water is zo hoog dat de klanten in zwemkleding komen eten. Gilles houd ’s nachts de wacht tijdens de aanhoudende regen. Als Irthe ’s nachts naar beneden komt wil Gilles iets zeggen. Op dat moment komt Ange binnen. Hij vertelt hen dat zijn liefde voor hun over is. Hij houd nu van ze als een broer en zus. De twee zussen pikken het niet dat Gilles bij hen weg wil. Ze nemen hem gevangen boven op zolder. Ze hopen dat hij op deze manier op andere gedachten komt.
Tegen de buitenwereld doen ze alsof hij met de Noorderzon vertrokken is. Na de regen treft een hittegolf het dorp. Zo als altijd geven Irthe en Ange in de zomer een tuinfeest. Ange en Irthe merken bij alles dat ze doen dat Gilles hierbij hoort te zijn. Op het tuinfeest maken Ange en Irthe kennis met de baby van de timmerman en zijn vrouw. De baby heet ook Gilles en lijkt in zijn uiterlijk ook erg op de oude Gilles. Ange en Irthe vragen aan de timmerman of hij een boot voor hen wil timmeren. Sinds de twee zussen Gilles op zolder hebben opgesloten hebben zij samen ook steeds meer ruzies. Ange denkt dat Irthe ’s nachts altijd stiekem naar Gilles gaat. Irthe denkt aan de tijd dat Gilles s’nachts altijd zijn geheim aan Irthe vertelde van zijn kinderwens. Irhte is bang dat Gilles dat misschien ook wel met Ange deelde. Gilles had al wel een kind uit een eerder huwelijk, het meisje heette Dixie. Van de postbode Bartles die langs komt horen ze dat baby Gilles sinds het tuinfeest erg ziek is. Boven probeert Gilles te zorgen dat de postbode hem hoort maar Ange kan dit nog net op tijd voorkomen. Postbode Bartels brengt ze ook brief waarin staat dat ze een Michelin ster hebben gewonnen. De blijdschap van de zussen zakt snel in omdat ze de blijdschap niet met Gilles kunnen delen. Door de Michelin ster ontstaat er ook nog meer jaloezie tussen de zussen.
Ange is jaloers dat Irthe zo populair is in het dorp. Irthe is op haar beurt weer jaloers op Ange dat die al het eten maakt en alles bepaalt. Ange slooft zich alleen uit in de keuken en baalt ervan dat Irthe er niet is. ’s Middags staat er in een keer een meisje op de stoep. Het is Dixie, Gilles dochter.Ze is door haar moeder op de stoep gezet. want die op vakantie en dacht dat Gilles wel voor Dixie zou zorgen. Irthe is erg blij met Dixie en maakt zich zorgen om haar. Irthe laat Dixie in de keuken slapen, ver weg van haar vader boven op zolder, en lekker koel door de nog steeds aanhoudende hitte. Ange kan het kind niet veel schelen en ziet Dixie liever nog gelijk vertrekken. Irthe word ondertussen gek van Anges gecommandeerd. Dixie mocht Gilles eerst van haar moeder een lange tijd niet zien.De volgende morgen ziet Irthe dat Ange verpakking weggooit, terwijl ze alle verpakkingen normaal altijd bewaarde voor Irthes museum. Irthe probeert het Dixie zoveel mogelijk naar de zin te maken en zo lief mogelijk te doen. Maar Dixie vind Ange veel aardiger en ze Irthe maar vervelend en irritant. De slager van Weteringen vertelt als hij het vlees brengt dat baby Gilles gestorven is. Het vlees wat de slager bracht is helemaal bedorven. In plaats van medeleven te tonen voor de baby word Ange heel kwaad om het vlees. Ze maakt ruzie met de slager, hij begint met vlees te gooien maar gaat dan uiteindelijk weg. ’s Avonds vertelt Henri als hij bij hun komt eten dat er in het dorp een griep epidemie heerst. Ange beschuldigd Henri ervan dat hij de baby heeft dood laten gaan. Irthe komt erachter dat ze over tijd is. Ange en Irthe gaan vervolgens samen naar de begrafenis van de baby. Aan het eind van de begrafenis krijgt Ange verwijten naar haar hoofd geslingerd van de moeder van baby Gilles. Het komt door een misverstand, Ange probeerde juist iets aardigs te zeggen, krijgt ze zo ongeveer de schuld van de baby’s dood, doordat de timmerman alleen maar bezig was met hun boot. Ange is erg in de war, ze kijkt uit het raam en ziet van de Wetering zichzelf verdrinken en snijd zichzelf in haar arm. Irthe brengt Gilles nog steeds elke dag water en hoopt dat hij van gedachte veranderd en wil blijven. Irthe denkt bij zichzelf, alles is van Ange, behalve Gilles honger. Irthe moet alles overnemen in de keuken doordat Ange niks meer kan doen in de keuken. Dixie lijkt erg ziek. Samen met Ange gaat ze naar Henri. De huisarts vraagt haar mee uit eten en met tegenzin zget ze ja. Irthe heeft ondertussen de boot en heeft ook de motor van de boot opgehaald. De ijzerhandelaar doet erg vijandig tegen haar. Het lijkt of het dorp zich tegen hen gekeerd heeft. Als reactie op de hitte barst het onweer los. De bliksem slaat in Irthes’s museum en voor haar ogen ziet ze het afbranden. De bloemen bezorger belt op dat moment aan met een boeket van Henri. Irthe vind de bezorger erg aantrekkelijk maar hij wijst haar af.
De bakker, postbode en de huisarts zijn bij Irthe thuis. In het dorp worde proeven afgenomen voor de dood van baby Gilles en de andere doden van de griepepidemie. De drie mannen beschuldigen Irthe van de ziektes in het dorp. In de schuur bewaarde ze afval, vlak bij de rivier. Daardoor komt de epidemie. Intussen zijn Ange en Dixie nog steeds niet terug, ze zijn gaan schuilen in de eendenkooi voor het onweer. Ze hebben zichzelf opgesloten, Dixie kan er uit komen en moet Irthe halen. Ange denk bij zichzelf, nu heeft Irthe me precies waar ze me hebben wil.
Dixie is ondertussen thuis. De voor niks gekomen gasten horen Dixie gillen. Als Ange thuiskomen is,is Henri er ook. Dixie is helemaal overstuur en vertelt dat ze boven een man zag. Ange kan niet voorkomen dat Henri gaat kijken en sluit hem bij Gilles op. Irthe is ondertussen in het cafe met de dorpsbewoners. De dorpsbewoners zijn ervan overtuigd dat de griep en de doden de schuld zijn van het ‘Hemels Gerecht’. Ze zijn woedend op Irthe, ze treiteren haar erg. Ze zijn van plan het restaurant plat te branden, terwijl ze Irthe in het cafe vasthouden. Ange en Dixie zijn in het bootje gaan roeien, Dixie heeft een fakkeltocht zien aankomen. Irthe is ontsnapt uit het café en springt in paniek in het water. Ze verdrinkt bijna maar weet toch nog in het bootje te komen. Met z’n drieën gaan ze verder.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.