Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Het gulden vlies van thule door Thea Beckman

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 743 woorden
  • 22 april 2011
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1989
Pagina's
423
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1990 Genomineerd)

Boekcover Het gulden vlies van thule
Shadow
Het gulden vlies van thule door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

1. Zakelijke gegevens

De titel van het boek is Het Gulden Vlies van Thule
De auteur is Thea Beckman
Het boek heeft 319 bladzijden
2. Samenvatting

A. Thule is ingenomen door het Badense rijk. Elvira verhuist met haar familie naar Thule waar haar vader ondergouverneur van een provincie wordt. Haar vader ontdekt dat de gouverneur corrupt is. Hij schrijft een rapport naar de oppergouverneur van Thule, maar deze wordt onderschept door de gouverneur. De Thulenen saboteren als wraak allemaal projecten van de Badeners. Daarom wordt de vader van Elvira samen met de soldaten het woeste binnen land in gestuurd. Ondertussen leert Elvira Thuleens spreken van een Thuleense vrouw. Als deze om het leven komt bij een sabotageactie en als haar vader niet terugkeert besluit Elvira zelf het binnenland in te trekken. Tijdens haar toch wordt ze geholpen door de Thulenen en zo belandt ze bij de Konega (soort koningin) Daar besluit ze vredesonderhandelingen in gang te zetten tussen Badeners en Thulenen. Ondertussen zijn ook de 3 dochters van de Oppergouverneur zonder dat hij het weet het binnenland in getrokken. Zij komen in contact met Elvira en de Thulenen. Door hun toedoen worden de vredesonderhandelingen gestart. Er wordt besloten om een onderhandelaar uit Badenburg te laten komen. Elvira en de drie zusjes gaan samen met de onderhandelaar naar de Konega. De vredesonderhandelingen verlopen moeizaam, maar na een tijdje komt er schot in de zaak. De Thulenen laten het uiterst kostbare Gulden Vlies zien. Dit is een zuivere schapenvacht gehuld in goud. Het staatshoofd van het Badense Rijk ontvangt het zodra de stukken land zijn teruggegeven aan de Thulenen en de Badeners vertrokken zijn. Uiteindelijk accepteren de Badeners het aanbod.
B. Het verhaal speelt zich af op Thule ,dat vroeger Groenland was. De tijd waarin het afspeelt is 650 jaar na de derde wereldoorlog.
De hoofdpersonen zijn Elvira, Shasita, Reni en Hajo.
Het uiterlijk van de hoofdpersonen wordt niet verteld.
Ze hebben allemaal gemeen dat ze dol zijn op het land Thule en ze vinden het vreselijk dat de landen geen vrede sluiten
Het gulden vlies is een zuivere schapenvacht dat op bodem van een rivier wordt gelegd. De rivier bevat hele kleine korreltjes goud die naar de bodem zinken. Na een aantal jaar is het schapenvacht dus helemaal gehuld in goud. De titel is zo omdat het gulden vlies uiteindelijk de vrijdheid van Thule red.
3. Indeling van het boek.

Het boek heeft een hoofdstuk- indeling.
De hoofdstukken hebben titels. Zoals: Elvira trekt erop uit, De zoon van de Konega, Verdwaald! en De weg terug.
De hoofdstukken zijn een afgerond geheel.
De lengte ervan is niet opvallend.
4. Verwerkingsopdrachten

A. Het mooie land Thule: Het land Thule is een mooie en bijzondere plaats
De reis door Thule: Het boek gaat grotendeels over reizen door het land Thule.
De stijd tussen Badeners en Thulenen: Het boek gaat over de strijd tussen de twee volken.
B. Wanneer Elvira tegen de stadsbestuuster van Sisaa zegt dat de strijders gruwelijke dingen hebben moeten doorstaan word de Konega zoon erbij gehaald. Ik zou dat niet tegen haar hebben gezegd want nu word het nog erger en word ze er met hem op uitgestuurd om met Thura te gaan praten en dat is een verschrikkelijk lange reis waar ze zich heel eenzaam voelde. Als ze dat niet gezecht had hadden ze haar ook niet als een Badener behandeld.
C. Wanneer Elvira mert Tjalf, de Konega- zoon, op reis is zijn ze bij een gastenhuis om uit te rusten. Na een diner loopt Elvira naar buiten waar ze een grom hoort en de bosjes hooort ritselen. Er komt een wilde hond uit de bosjes en die ziet eruit alsof ie Elvira naar de keel wilt vliegen. Elvira herinnert zich dat ze op angst reageren en stopt dat zo ver mogelijk weg zorgt dat de hond weer weg loopt. Tjalf stond toe te kijken en deed niks. Daar werd ze heel boos over en hij was heel verbaast dat ze de hond in bedwang had gehouden. Dit is een heel spannend stukje omdat je niet verwacht dat het Elvira gaat lukken om die hond in bedwang te houden, maar het lukt haar!
5. Evaluatie

Ik vond het een leuk boek omdat het anders is dan de andere boeken van Thea Beckman. Meestal gaan die over dingen uit de geschiedenis die echt zijn gebeurd, maar dit is de toekomst. Ik vind het mooi dat ze schrijft over de zinloosheid van oorlog, onbelangrijkheid van geld en macht, schoonheid van de natuur, wreedheid van mensen en de liefde tussen 2 verschillende mensen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gulden vlies van thule door Thea Beckman"