Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gulden vlies van thule door Thea Beckman

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Het gulden vlies van thule
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1934 woorden
  • 21 juni 2009
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
9 keer beoordeeld

Boekcover Het gulden vlies van thule
Shadow
Het gulden vlies van thule door Thea Beckman
Shadow

Zakelijke gegevens

Titel: Het Gulden Vlies van Thule
Auteur: Thea Beckman
Jaar van uitgave: 1989
Plaats van uitgave: Rotterdam
Uitgever: Lemniscaat

De personages
Elvira
Elvira is samen met haar ouders, broertje en zusje naar Upernavik verhuisd. Elvira is een erg leergierig meisje en al snel krijgt ze de Thuleense taal onder de knie. Op een dag wordt haar vader naar het binnenland gestuurd en keert niet meer terug. Elvira besluit hem te gaan zoeken. Ze ontmoet veel mensen en haar zoektocht krijgt een heel andere wending als ze opeens als de uitverkorene word uitgeroepen. Het is haar taak om vrede tussen het Badense rijk en Thule te regelen al vindt ze die taak erg zwaar. Ook ontmoet ze Tjalf, een Thuleense prins, waarop ze verliefd wordt. In dit citaat lees je hoe onzeker ze is geworden over haar taak. Blz. 421 r. 5-21 ‘wat- wildernissen’

Thura

Thura was een van de hoofdpersonen van de vorige twee delen. Ik dit deel komt ze niet zo veel meer voor maar is ze nog steeds erg belangrijk. Het is alweer 50 jaar later en Thura is de grootmoeder van de Konega en Tjalf. Tijdens de aanval van de Badeners heeft zij haar man en dochter verloren. Ze is erg verbitterd tegen de Badeners en dat kun je goed merken in dit citaat. Blz. 167 r. 6 -24 ‘gegroet- maken’ Thura regelt ondanks haar leeftijd de aanval op de Badeners, waarbij al haar ervaring goed van pas komt.


Shasita
Shasita is de dochter van de oppergouverneur van Thule. Maar ook zij een Badeners meisje. Ze is heel slim en tolerant. Overal kan zij de logica van inzien. Blz. 195 r. 6-12 ‘doden- zijn’ Ook hier heeft ze weer een goede oplossing kunnen verzinnen. Net als Elvira krijgt ze later de taak om de Badeners duidelijk te maken dat ze Thule moeten verlaten.

Sepp
Sepp heeft net zoals Shasita de kas gekregen om Thuleense taal te leren. Samen met Shasita en haar zusjes hebben ze boeken onderzocht en uiteindelijk er wat van begrepen. Sepp is een heel betrouwbare jongen. Hij is hopeloos verliefd op Shasita en is in staat om alles voor haar te doen. Dit kun je vooral merken aan het volgende citaat. Blz. 193-194 r. 20-2 ‘Sepp -geweest’

Tjalf
Tjalf is de broer van de Konega van Thule. In het begin van het verhaal heeft hij duidelijk een hekel aan alle Badeners en dus ook aan Elvira wanneer hij haar moet leiden naar zijn zus. Maar in de loop van het verhaal veranderen zijn gedachten en begint hij verliefd te worden op Elvira. Tjalf zou graag net als zijn grootvader, Killian, worden. Hij was een aardige en zachte jongen. Maar zoals in dit citaat beschreven staat heeft hij meer weg van Thura. Blz. 139-140 r. 13-5 ‘Tjalf- vader’

De samenvatting
Na alle acties is Thule eindelijk door de Badeners veroverd. Kolonisten en soldaten arriveren in Thule en bouwen hun eigen maatschappij. Ze verwachten dat ze er macht en rijkdom vandaan kunnen halen en hebben dus goede hoop. De Badeners hebben zich een paar kuststeden eigendom gemaakt. Deze schitterende Thuleense steden waren eens mooi, vruchtbaar en alles waarmee je een paradijs zou kunnen beschrijven. Maar de Badeners hebben alles platgegooid en willen er fabrieken, elektriciteitcentrales en hoge gebouwen bouwen.
Maar Thule vecht terug. Terroristen maken explosies, veroorzaken branden en zetten ratten en andere insecten uit waardoor er een grote plaag ontstaat. Maar ook de aarde vecht aan hun zijde; aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en zware stormen maken het leven van de Badeners erg hard.


Elvira is een Badeners meisje en samen met haar gezin verhuist ze naar Upernavik. Haar vader is daar onder gouverneur. Ze leert de Thuleense taal en krijgt zelfs les van een oude vrouw genaamd Beda. Als de Gouverneur van Upernavik haar vader naar het binnenland stuurt, en als hij ook niet meer terugkeert, gaat Elvira hem zoeken. Onderweg krijgt ze te horen dat hij is vermoord door de Badeners zelf en ontmoet ze twee woudlopers. Zij brengen haar naar Tjalf, de prins van Thule en samen maken zij een reis naar Gothab. In Gothab ontmoet Elvira Thura en de Konega, ze bespreken dingen en Elvira krijgt nog meer les omdat ze is aangewezen als de uitverkorene.
Shasita gaat ook samen met haar twee zusjes en Sepp de Thuleense taal bestuderen. Bij hen in het paleis staat een gouden vaas. Die stond er al voordat ze aankwamen. Shasita wil een handel met de Thuleense beginnen dus gaat ze samen met haar zusjes en Sepp met een speedbootje de rivier op. Maar door een ongeluk verliezen ze Sepp uit het oog en raken ze verdwaald in de wildernis. Gelukkig kennen ze allemaal een beetje Thuleens, zijn vrouwen, dragen geen wapens en zijn zo slim om te weten overleven, dat de Thulenen iets in hun zien en de drie meisjes naar Gothab brengen. Daar ontmoeten ze net als Elvira de Konega, Thura en Tjalf en krijgen ze de opdracht om de Badeners duidelijk te maken dat ze de Kuststeden moeten terug geven.
Thuis aangekomen krijgt Elvira de opdracht van de vader van Shasita, dat ze naar Upernavik moet reizen om een brief aan de Gouverneur van Upernavik te overhandigen. Vlak ervoor bezoekt ze nog snel haar moeder, zusje en broertje. Haar twee jaar jongere broertje is erg boos en speelt meteen de baas over haar. Elvira trekt zich er niks van aan en gaat naar de Gouverneur van Upernavik. Ze vertelt hem meteen over de dood van haar vader en eist er een reden voor. De Gouverneur voelt dit als een bedreiging en verklaart haar als landverraadster. Ze wordt gevangen gehouden en haar toekomst ziet er somber uit. Natuurlijk laat Shasita dit niet op zich zitten en trekt er met een vrachtschip op uit. Tijdens de reis zet er een storm op en ze lijden schipbreuk. Op het eiland waar ze belanden komen ze een groep woudlopers tegen waaronder Tjalf. Nadat ze verteld heeft over Elvira gaan de woudlopers haar meteen bevrijden en gaan snel terug naar Gothab. In Gothab is er een man gekomen die de onderhandelingsformulieren van het Badense Rijk heeft. Samen met Elvira, Shasita, Sepp en Tjalf reizen ze naar de Konega. Daar hebben ze een gesprek en er worden compromissen gemaakt. Toch blijft de man bij het feit dat ze de kuststeden nooit zullen opgeven. Totdat de Konega met een zeer bijzonder geschenk aan komt; het Gulden Vlies.

Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich in de toekomst af. Net als de vorige twee delen ongeveer 6 eeuwen na de 3e wereld oorlog, maar dan 50 jaar verder dan het vorige deel. Je kunt nu meer merken dat het zich ook echt in de toekomst afspeelt. Omdat er meer techniek en geweld in voorkomt. Ook zijn er passages waarbij het weer lijkt alsof je in de middeleeuwen bent, want dan komen de gewoontes van de Thulenen naar boven, die zeer primitief leven maar niks tekort komen.
Het verhaal speelt zich af in Thule. Er zijn kleine stukjes op een vrachtschip of een zeilboot. Maar meestal zijn de hoofdpersonen in Thule. Het is een reisverhaal. Dus ze trekken langs kustdorpjes en het binnenland. De belangrijkste plaatsen zijn toch Upernavik, Gothab en Holtak.

Eigen mening
Ik heb de vorige twee delen ook gelezen en het is gewoon een geweldig boek! In het begin had ik er al meteen geen zin meer in, omdat Thule in het begin van het boek al veroverd was. Dit idee vond ik erg vervelend, omdat ik het juist zo mooi vond om te lezen over de natuur en de vrede die er rustte. Maar uiteindelijk zat ik weer helemaal in het verhaal en was er niet meer bij weg te slaan. Het verhaal zelf is gewoon mooi, maar ook de manier waarop het geschreven is vind ik fijn. De schrijver beschrijft alles op een mooie en speciale mannier en je kruipt helemaal in de gedachten van de hoofdpersoon. Dit is nou een boek waar ik de film niet van wil zien, omdat het mijn beeld van de omgeving en de personages zal veranderen. En die wil ik nou juist graag zo houden.

Dagboekberichten
Lief dagboek

Ik heb nog nooit eerder in een dagboek geschreven, en ik ben geloof ik ook niet echt het type ervoor. Maar het leek mij toch ook eens leuk mijn nieuwe begin van mijn leven helemaal op te schrijven. Ik zal je een beetje uitleggen wat er op dit moment met mijn leven gebeurd. We zijn dus verhuisd naar Upernavik, een prachtige stad van de toegevoegde gebieden. Papa is een belangrijk man, hij is ondergouverneur van Upernavik. Hij zegt dat ik misschien een paard krijg. Dat hoop ik heel erg! Ik heb gistermorgen een hond ontmoet. Hij is heel erg mooi zijn vacht lijkt wel van goud. Ik noem hem daarom dus goudpels. Vanmiddag kwam hij weer even langs. Het lijkt wel alsof hij van mij is. Van mamma mag ik hem helaas niet in huis houden, maar hij is toch veel liever buiten. Ik heb papa gevraagd om een paar boekjes van de vorige bewoners. Ik zou heel graag de taal willen leren. Er zijn namelijk veel problemen met ons en de mensen die hier vroeger woonden. Misschien lukt het me ooit om er voor te zorgen dat er vrede tussen ons komt. Wie weet.

Lief dagboek
Ik heb voor een lange tijd niet meer in jou geschreven. Dat komt omdat er zo ontzettend veel gebeurd is. Mijn vader is nu al weken vermist, ik heb les gekregen in Thuleense taal van Beda, maar die is pas doodgeschoten. Ik ben nu in een woudlopershutje. Er verblijven drie woudlopers, ze zijn allemaal erg aardig. Ze geven mij eten, kleding en helpen mij verder met mijn reis. Als het goed is krijg ik morgen te horen of papa heeft gekozen voor Thule of de wildernis. Ik weet niet wat ik hoop, maar ik hoop dat hij nog leeft. Ik heb daarnet een vos gezien. Levend en niet als een vloerkleedje. Heel erg bijzonder, ik moet nu stoppen. Slaap lekker.

Lief dagboek
Mijn idee van een dagboek bijhouden klopt toch niet helemaal. Iedere keer heb ik gewoon geen tijd om erin te schrijven. Zoals nu, ik lig hier bij een kampvuurtje te schrijven. Ik heb Tjalf ontmoet. Een ongelofelijke arrogante jongen! Hij denkt serieus dat alle Badeners slecht zijn! Nou dat is niet waar, ik ben niet slecht. Ik kom hier juist voor vrede! Hij heeft de hele tijd nog bijna niks tegen mij gezegd, en als hij zijn mond open trekt, komen er bijna alleen maar verwijten uit. Nou lekker, dat heb ik dan weer. Eergisteren liep ik aan de rand van het bos, stond ik oog en oog met een poema, ik was zo bang! Toch hem ik hem op een één of andere manier weg weten te jagen. Maar toen ik me omdraaide stond die Tjalf daar doodleuk te kijken. Ik werd zowat verscheurd door een poema en hij doet helemaal niks! Dit vergeef ik hem nooit!

Lief dagboek
Ik ga morgen de Konega ontmoeten. Tjalf blijkt een prins te zijn! Ik heb dus weken gereisd met een prins! Ik ben zo zenuwachtig, het is wel de heerseres van heel Thule. Dat is ook nog zoiets, ze is een vrouw. Hoe zal dat zijn? Een vrouw met zoveel macht. Tjalf heeft ook verteld over zijn grootmoeder, Thura. Ook haar zal ik snel ontmoeten, ik vind het echt spannend. Ik kan bijna niet wachten. Ik weet nu wel waarom Tjalf zo’n hekel aan mij heeft. Wij Badeners hebben zijn moeder en opa vermoord. Oké, ik geef toe, het is erg. Maar dat is dan toch geen reden om mij ook te haten? Ik ga nu slapen, morgen moet ik er vroeg uit.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gulden vlies van thule door Thea Beckman"