Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gulden vlies van thule door Thea Beckman

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Het gulden vlies van thule
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 586 woorden
  • 5 augustus 2001
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
33 keer beoordeeld

Boekcover Het gulden vlies van thule
Shadow
Het gulden vlies van thule door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verklaar de titel. Vind je de titel juist? Verklaar je antwoord. Het Gulden Vlies Van Thule: De bezetting van Thule wordt door onderhandelingen beëindigd, het geven van het ‘gulden’ vlies geeft daarbij de doorslag. Het is een wel een goede titel, want dit is waar het oorspronkelijk om draait in dit boek. Zo belangrijk is dat gulden vlies eigenlijk niet, maar ja, een andere titel had ik ook niet kunnen bedenken. Geef een beschrijving van de hoofdpersoon (hoofdpersonen), uiterlijke en innerlijke kenmerken. Elvira : Knap, jong meisje, dochter van de ondergouverneur van Upernavik. Is door de Thulenen uitgekozen om hun taal te leren en te onderhandelen. Wil graag vrede sluiten.
Shasita : Knap, jong meisje, dochter van de oppergouverneur van Gothab, de hoofdstad van Thule. Met haar twee zusjes accepteert ze de omstandigheden niet en gaat op zoek naar de Thulenen om vrede te sluiten. Met welke personen gaan zij om? Noem alleen diegenen, die nauw bij hem betrokken zijn. Geef van hen een korte
beschrijving. Als onderlinge verhoudingen veranderen in de loop van het verhaal beschrijf deze in het kort. Thura: Oude heerster van Thule, nog steeds wraaklustig en goed in organiseren. Een erg oude vrouw, maar zeer intelligent. Heeft al twee Badense invasies gekeerd. Tjalf: Zoon van de Conga, een jaar of twintig. Zeer aantrekkelijk, geduldig en knap. Zijn moeder is omgekomen bij de eerste aanval van de Badeners, die de hoofdstad van Thule, Gothab, met kanonnen hebben bestookt. En daardoor negatief tegenover de Badeners (maar dat zijn alle Thulenen misschien wel). Elvira, denkt eerst wat lauwtjes over hem, dan wordt ze verliefd, en aan het einde van het verhaal zouden ze kunnen gaan trouwen. Reni: Jongere zus van Shasista, kan logisch nadenken, en zoekt niet direct het gevaar op, wat Hajo soms wel zou kunnen doen, en ze is geduldig.
Hajo: Jongste zusje van Shasita, avontuurlijk, niet bang, houdt van dieren. Welke persoon zou jij willen zijn? Of beslist niet? Beschrijf waarom! Ik zou graag Reni willen zijn, maar dan pas vanaf het einde van het boek, want dan hoef ik die trektochten enzo niet meer mee te maken. Dan kan ik gewoon in een mooi land, en een hele fijne maatschappij gelukkig worden, gelukkig dan in de samenleving die we nu hebben. Ik zou geen Badener willen zijn. Om in zo’n rotland te leven, met zo’n ondemocratische regering en erge straffen. Met veel geweld. Het kan toch ook op een andere manier. Welk thema behandelt dit boek? Noem ook motieven die het thema ondersteunen. Toekomst, enkele motieven zijn emancipatie, oorlog, vrede, natuur, en overheersing. Tijd a. Wanneer speelt het verhaal zich af? Ergens verder dan het jaar 3000. In de toekomt dus. b. Hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal? Ongeveer 3 jaar. c. Is het verhaal chronologisch verteld? (ja, nee, grotendeels) Ja, met enkele flashbacks. d. Zijn er flashbacks en/of vooruitwijzingen? (geef voorbeelden) Er zijn enkele flashbacks, bv. Elvira dacht terug aan haar leven in het Badense rijk. Plaats, waar speelt het boek zich af? In het boek gebruikt men Thule, wij kennen het als Groenland.
Samenvatting. Schrijf een samenvatting van maximaal 10 regels. Voeg een (uitgebreid) uittreksel (of meer) aan het verslag toe! Indien van toepassing: biografiegegevens van de schrijver. Heerszuchtige mannen proberen voor de derde keer een vreedzaam land, geregeerd door vrouwen in te nemen. En dat valt ze zeer zwaar tegen. Bronnen Uittreksel, het internet: http://www.smc.nl/nederlands/B/Beckman09.htm Informatie over Thea Beckman, NBLC. Recensie, Literom: Het Haarlems Dagblad, publicatiedatum 02-11-98
Recensent: Joke Dieben-Frerichs

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gulden vlies van thule door Thea Beckman"