Het grote verlangen door Marcel Möring

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Het grote verlangen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1297 woorden
  • 24 juli 2007
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
6 keer beoordeeld

Boekcover Het grote verlangen
Shadow
Het grote verlangen door Marcel Möring
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Letterkunde N7 Het Grote verlangen van Marcel Moring
1. Primaire gegevens
Auteur: Marcel Moring
Titel: Het grote verlangen
Ondertitel: Er is geen ondertitel. Er is wel een motto in de vorm van een gedicht. Oorspronkelijk jaar van uitgave: 1992
Gelezen druk: De serie van Boektoppers 2004
Aantal bladzijden: 241 2. Ik vroeg aan de juf of ze mij een boek aan kon raden, ze raadde me dit boek aan. 3. Voordat ik aan het boek begon had ik er wel wat verwachtingen van. Ik dacht dat het een mooi boek zou zijn. Ik kon me alleen niet voorstellen dat 241 pagina’s gingen over een wekelijkse bijeenkomst van de 3 kinderen van 2 overleden ouders. 4. Nee. Ik vond de zinnen lang en ik het begin snapte ik echt niet veel van het boek.
5. In 1969 verloren de tweeling Sam en Lisa van 12 en hun broer Raph van 14 hun ouders aan een verkeersongeluk. Ze worden alledrie in een ander pleeggezin geplaatst en krijgen een andere opvoeding. Als Sam 21 is, krijgt hij het adres van Raph te horen. Hij zoekt Raph op en samen gaan ze op zoek naar Lisa. Ze komen eenmaal per week samen in Sams huis om te praten over het verleden. Daar weet Sam niet veel van. Hij weet alleen wat Lisa hem verteld heeft. Zijn geheugen is een obsessie voor hem. Op een van de avonden dat Raph en Lisa en Sam samenkomen, vertelt Lisa het verhaal van de Man die Alles Vergat. Dit ging over de oude koning Salomo en de jonge David, die op het momenten dat hij verhalen wil gaan vertellen, zijn geheugen kwijt is. In een droom komt David er achter hoe dat kon, hij was het verlangen om te herinneren kwijt geraakt. Sam ziet zichzelf als de David van het verhaal. Na dit verhaal ontstaat er een discussie over de oorzaak van het ongeluk van hun ouders. Er zijn veel vragen en geen antwoorden, totdat Raph de waarheid vertelt. Sam zat bij zijn ouders in de auto toen ze het ongeluk kregen. 6. Ik vind dat er niet veel spanning in het verhaal zit. Er gebeuren wel wat dingen, zoals dat Raph en Sam ertussenuit knijpen bij de fabriek waarbij ze hebben gewerkt, en daar de boel op stelten zetten en natuurlijk de ontknoping, en soms de weg daarnaartoe. Maar echt hartkloppingen kreeg ik er niet van. 7. - 8. Mijn boek mag gerekend worden tot een modern boek. Het is niet chronologisch, het springt van verleden naar heden en andersom. Het boek geeft op het einde wel de ontknoping, maar het is geen echt gesloten einde, er kan nog vanalles gebeuren met Sam, Lisa en Raph. Je weet niet hoe Sam er bijvoorbeeld mee om gaat in de rest van zijn leven, nu hij weet wat er precies is gebeurd. 9. Er is niet 1 ruimte in het boek. Het verhaal speelt zich af in meerdere ruimtes. Vaak zijn die wel verwaarloosd. Zoals bijvoorbeeld het huis van Lisa, ze woont in een loods op een vervallen industrieterrein, of het huis van Sam, hij woont in een uit steen gehakte schoenendoos. Ook zijn de ruimtes vaak groot. Het uitzicht van Sam, op de grote hemel, de oneindige ruimte als Sam en Raph rond gaan zwerven bijvoorbeeld. In die grote ruimtes is er weinig houvast, net zoals Sam dat heeft in de wirwar van gedachten die hij heeft in zijn hoofd. De sfeer is vaak niet vrolijk vind ik. Ruimten en plekken waar Sam veelal komt, zijn sober, donker, koud en groot. Ook de huizen van Sam, Raph en Lisa zijn geen gezellige huizen. 10. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon; Sam. Hij is één van de kinderen. In vind het wel een goede keuze want als je dit door een verteller laat vertellen zou het een heel ander verhaal worden. Het zou er onpersoonlijk van worden. Nu leer je ook over Sam, hoe hij dingen ervaart, wat er in zijn gedachten gebeurt.
11. Thema: zoektocht naar een thuis. De 3 kinderen zoeken naar een plek in de samenleving. Motieven: Onbereikbaarheid van andere mensen, verliezen van herinneringen. 12. Gravend in mijn hoofd
Op zoek naar het verleden
Kijkend in de ene hoek, Zoekend in de andere
Maar vinden kan ik het niet
Gravend in mijn hoofd, Op zoek naar herinneringen
Kijkend in de ene hoek, Zoekend in de andere
Vinden kan ik het, maar dat is niet genoeg. Verlangen kwijtgeraakt
Zoekend naar herinneringen en verleden
Het vinden is mijn streven
Verhalen worden verteld, Verleden begint te leven
Het lege gevoel is weer opgevuld
Ik voel me weer compleet 13. Zo dwalen gedachten, dwalen ze zich herhalend
als beken door bergwei, altijd een beetje anders, altijd een beetje hetzelfde, allemaal naar iets
verlangend, een ergens, elders een herinnering

zoekend daar naartoe. En hun verlangen is niets
dan de kracht van water, hun herinnering niets
dan oevers, ergens, elders zijn ze de zee. Dit stukje tekst vind ik toepasselijk als motto, omdat het verhaal van Sam gaat over zijn gedachten, waarin hij op zoek is naar het verleden. De gedachten zoeken naar een herinnering, net als in het gedicht. 14. Ik vind de titel wel goed. Die past bij het verhaal. Een andere titel zou kunnen zijn: ‘Op zoek naar het verleden’. Omdat Sam zoekt naar herinneringen uit het verleden. 15. De hoofdpersonen uit dit boek zijn: Sam van Dijk: De belangrijkste hoofdpersoon. Hij vertelt het verhaal. Hij heeft geen echte opleiding gevolgd. Hij is 22 jaar en de helft van een tweeling. De andere helft van de tweeling is Lisa. Hun broer heet Raph en is 2 jaar ouder. Hij werkt als archivaris bij een oliemaatschappij. Hij vindt zelf dat het enige dat het enige wat hij kan orde in dossiers aanbrengen is. In zijn eigen leven kan hij geen orde aan te brengen. In liefde geloofde hij niet, hij beslist om van iemand te houden. Dat zijn voor hem Lisa en Raph. Seks heeft hij wel, maar met de hoer Rika, of met Ellen of haar vriendin. Hij weet niet hoe hij met emoties om moet gaan. Hij kent zichzelf niet goed, hij weet kan zich erg weinig over zijn verleden herinneren, hij weet alleen dat wat Lisa hem verteld heeft. Hij is zijn geheugen kwijt, verlangt naar liefde en geluk. Raph van Dijk: Raph is de twee jaar oudere broer van Sam en Lisa. Hij is 24 jaar. Hij wil graag vrijheid in zijn leven. In het verhaal is hij niet veel aan het woord. Hij gaat samen met Sam een jaar weg. Hij is minder met het verleden bezig dan Sam en Lisa. Raph is fotograaf. Net als Sam heeft ook Raph weinig seksueel contact.
Lisa van Dijk: Lisa is de tweelingzus van Sam en vertelt hem verhalen over zijn verleden. Ze heeft alles uit hun kindertijd onthouden. Ze is schilder en getrouwd met Simon. Haar huwelijk met Simon is niet zo goed. Lisa verliest haar verliefdheid. Ze denkt er over om te gaan scheiden en hier praat ze over met Sam. Ze vindt dat liefde een mysterie is waar je door wordt gegrepen. Ze is wild en spontaan. Ze komt vaak naar Sam toe. Ik zou wel met Lisa samen willen werken, omdat ze mij slim lijkt en ze weet veel. Ze neemt de moeite om eindeloze verhalen te vertellen aan haar broers. Ik zou niet met Sam samen willen werken, omdat ik me zou irriteren aan hem. Hij gelooft alles wat anderen zeggen. Als Simon zegt dat Lisa, zijn zus, een wispelturige teef is, gelooft hij dat. Hij duikt met vrouwen het bed in die hij niet eens kent. 16. Pluspunten Minpunten
Het verhaalidee, dat vind ik goed Het taalgebruik
De ruimtes en omgeving passen bij
de personen, het sobere

17. Het taalgebruik vond ik niet zo goed. Ik vond de zinnen 18. lang, en soms de woorden iets te moeilijk. Ik vond op sommige stukken het boek niet fijn om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het grote verlangen door Marcel Möring"