Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het grote verlangen door Marcel Möring

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Het grote verlangen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 887 woorden
  • 28 november 2002
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
12 keer beoordeeld

Boekcover Het grote verlangen
Shadow
Het grote verlangen door Marcel Möring
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. AUTEUR De Nederlandse schrijver Marcel Möring werd in 1957 in Enschede geboren. In 1970 verhuisde het gezin naar Assen, waar Möring de middelbare school doorliep. Marcel Möring studeerde enkele jaren mo-Nederlands, maar brak deze studie af om zich op het schrijven te kunnen toeleggen. In 1990 verscheen de eerste roman van Marcel Möring: "Mendels erfenis". De roman werd in 1991 bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Met "Het grote verlangen" won Möring in 1993 de AKO-literatuurprijs. Daarnaast heeft Marcel Möring ook als recensent en essayist gewerkt voor de Drents-Groningse pers en vanaf 1991 voor NRC Handelsblad. Bovendien publiceerde hij onder meer in Esquire, Optima, Raster en Vrij Nederland. Andere belangrijke werken van Marcel Möring zijn: "Bederf is de weg van alle vlees" (1995), "Het derde testament" (1995) en "In Babylon" (1997). Bron: http://www.absofacts.com/ 2. SAMENVATTING Het hoofdpersonage Sam van Dijck heeft 1 tweelingzus, Lisa, en 1 broer Raph. Hun ouders stierven in een auto-ongeval toen Sam 12 was. Daarom werden ze alle 3 naar andere pleeggezinnen gebracht en hebben geen contact meer. Behalve één keer als Sam 15 is: dan belt zijn broer hem en zegt hem dat hij alles moet vergeten. Als Sam 18 is mag hij zijn eigen weg gaan en vindt hij via de notaris zijn broer Raph. Ze gaan samen een jaar trekken. Eigenlijk volgt Sam gewoon zijn broer, want hij wil hem beter leren kennen. Ze leven van tijdelijke baantjes. Als ze thuis komen gaan ze op zoek naar Lisa. Ze woont ondertussen samen met haar man Simon op een vervallen industrieterrein. Ze hebben nu alle drie een vaste job: Sam is archivaris bij een oliemaatschappij, Raph is fotograaf en Lisa schilderares. Om de twee weken komen ze nu samen bij Sam thuis en vertelt Lisa verhalen over vroeger, toen hun ouders nog leefden. Sam weet namelijk niks meer van zijn jeugd en luistert altijd zeer aandachtig. Soms denkt hij dat hij zich iets herinnert, maar blijkt dat het een verhaal van Lisa is dat hij gehoord heeft. Als Sam zijn baan verliest krijgt hij van Julius Fleming een baan aangeboden in Noorwegen. Hij moet daar alleen in een caravan wonen en metingen verrichten. Als hij na 3 maanden thuis komt is hij net op tijd voor een familiereünie. Lisa vertelt het verhaal van “De Man Die Alles Vergat”. Het gaat over David en koning Salomo. Als Salomo sterft gaat David op een tocht en preekt hij over de goede Salomo. Maar wanneer hij een verhaal moet vertellen aan een belangrijke gastheer komen er geen woorden uit zijn mond en is hij alles vergeten. De volgende dag besefte hij door een droom dat hij zijn verhalen met meer verlangen moest vertellen. En dan kwamen de woorden wel. Sam herkent zichzelf in het verhaal en weet dat als hij meer naar zijn ouders verlangt, alles vanzelf zal terugkomen. En dan opeens herinnert hij zich wat er eigenlijk gebeurd was de nacht dat zijn ouders verongelukten.
3. THEMATIEK Het thema van het boek is verlangen. Het verlangen van Sam naar zijn ouders en naar de herinneringen die hij vergeten is. De titel verwijst dan naar dit thema, naar het grote verlangen naar zijn ouders. 4. STIJL De auteur gebruikt veel beschrijvingen in zijn boek, soms hele pagina’s over één gebouw. Het boek is ook heel onduidelijk qua verteltijd. Er wordt namelijk veel nagedacht over dingen die vroeger gebeurd waren en er is nooit geen duidelijke onderscheiding wanneer dit gebeurt. Je moet altijd denken, hier klopt iets niet en dan denk je; ah, we zijn weer terug gekeerd. Wat ook opvalt is dat hij ook verschillende teksten van andere schrijvers in het verhaal laat voorkomen. Deze geven de gedachten van Sam goed weer en helpen voor de thematiek van het verhaal. Het verhaal werd geschreven vanuit de ik-persoon en bestaat dus voornamelijk uit de gedachten en gevoelens van Sam. 5. PERSONAGES De belangrijkste personages uit dit boek zijn: Sam, Lisa en Raph. Sam is 22 en heeft gewerkt als archivaris bij een oliemaatschappij, aardappelcontroleur en nog verscheidene andere kleine werkjes. Hij weet niks meer van zijn jeugd, maar probeert eigenlijk niet echt om zich iets te herinneren. Doorheen het verhaal komen we meer te weten over hoe hij denkt en over hoe hij over andere mensen denkt. Lisa is Sam’s tweelingzus en zij weet nog het meeste van hun jeugd en van hun ouders. Ze vertelt altijd lange verhalen over vroeger en Sam en Raph zitten dan geboeid te luisteren. Ze is schilderes en woont met haar man Simon op een vervallen industrieterrein. Ze is niet zeker van haar huwelijk en wil scheiden. Ze praat hierover met Sam. Raph is Sam’s broer, hij is 24 en fotograaf. Er wordt eigenlijk niet echt veel gezegd over Raph en ik weet dus niet veel over over hem. 6. MENING Ik vond het geen goed boek. Het is een mooi verhaal, maar dat is echt alles. De auteur maakt het verhaal te langdradig door volledige pagina’s beschrijvingen te geven van gebouwen, of personen, of wat er op die moment gebeurt (terwijl dat echt niet nodig is voor mij). Ook zijn plotse overgangen van verleden naar heden en vice versa, kunnen op de zenuwen werken omdat die gemaakt worden in doorlopende tekst en je nooit weet waar je zit. Het is dus eigenlijk wel een mooi boek, maar voor mij was het te langdradig en eigenlijk wel saai.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het grote verlangen door Marcel Möring"