Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas vwo | 714 woorden
 • 11 maart 2016
 • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Het Gouden Ei – Tim Krabbé
Leesverslag

Thema
 
Rex Hofman gaat op zoek naar zijn ontvoerde vriendin Saskia Ehlvest. Fransman Raymond Lemorne heeft haar ontvoerd en levend begraven in een klein huisje in Frankrijk. Met Rex gebeurt uiteindelijk hetzelfde.

Vertelwijze:

 • Het verhaal wordt in de derde persoon verteld. De tijden lopen door elkaar heen: het eerste hoofdstuk is vanuit Rex op het moment dat  Saskia ontvoerd wordt, vervolgens kijk je in de toekomst, dan weer in het verleden (hoe Lemorne te werk is gegaan) en dan weer in de toekomst.
 • Er is niets vreemds te zien aan de lay-out of typografie.

Titel, ondertitel en motto

De titel is Het Gouden Ei. Het boek heeft geen ondertitel of motto. Met “Het Gouden Ei” wordt verwezen naar de droom die zowel Saskia als Rex in het boek hebben: een droom waarbij ze gevangen zitten in een vliegend gouden ei in het heelal. De enige manier om uit het ei te komen is om tegen het andere ei aan te botsen, maar de kans dat dit gebeurt is heel klein.

Opbouw

 • Er is geen pro- en epiloog.
 • Het boek heeft vijf hoofdstukken.
 • De hoofdstukken hebben geen titels.

Personages

 • Rex Hofman is het belangrijkste personage. Hij is een man van middelbare leeftijd. In het begin van het boek heeft hij een relatie met Saskia, later met Lieneke. Rex heeft een moeilijk karakter. Hij zoekt altijd de grenzen op van mensen en drijft ze vaak tot het uiterste, iets waar hij achteraf spijt van heeft.
 • Saskia Ehlvest is een jonge vrouw met kort rood haar. Ze heeft een relatie met Rex. Saskia is een heel vrolijk en leuk persoon. Ze is al vier jaar samen met Rex als ze ontvoerd wordt.
 • Raymond Lemorne is een al wat oudere Fransman. Hij is leraar scheikunde op de middelbare school en thuis heeft hij een vrouw en twee dochters. Net als Rex zoekt Lemorne graag de grenzen op, alleen hij gaat ze dan ook over. Hij is zo ziek in zijn hoofd dat hij, nadat hij iemands leven heeft gered en dus een held is, ook iemand wil ombrengen. Hij wil dus het uiterste van goed en kwaad zijn. Uiteindelijk gaat dit zo ver dat hij Saskia ontvoert en levend begraaft.

Historische tijd

Dit verhaal speelt zich ongeveer twintig jaar geleden af. Dat merk ik door het feit dat de personages in het boek geen mobiele telefoons bij zich hebben, maar ze hebben al wel auto’s, wegen, hotels, etc.  Ik denk dat de schrijver voor deze tijd heeft gekozen omdat het boek ook uit deze tijd komt. Het heeft dus niets te maken met de handelingen die in het boek voorkomen.

Plaats en ruimte

Het verhaal speelt zich deels in Nederland, deels in Frankrijk af. Ik denk dat de schrijver dit heeft gedaan om de misdaad spannender te maken. De Nederlandse politie kan namelijk niet veel doen, omdat de misdaad zich afspeelt in Frankrijk. Ook kennen de personages de weg niet helemaal en is er natuurlijk een kleine taalbarrière.

Tijdsduur

 • Het verhaal duurt ongeveer 40 jaar.
 • Ja, er zitten opvallende vertragingen en versnellingen in het verhaal.  Soms worden er jaren overgeslagen en dan opeens weer niet.
 • De versnellingen en vertragingen zijn om het verhaal spannender te maken.

Tijdsvolgorde

Dit wil je ook lezen:
 • Het verhaal is niet chrononlogisch. Het verhaal begint namelijk met de verdwijning van Saskia. Vervolgens spring je jaren verder en lees je over Rex met zijn nieuwe vriendin Lieneke. Daarna ga je veertig jaar terug naar toen Lemorne (de ontvoerder) jong was tot het moment dat hij rond de vijftig jaar is en Saskia ontvoert. In hoofdstuk vier ben je weer in de tijd van Rex en Lieneke en lees je eindelijk wat er met Saskia gebeurd is. Als laatste, in hoofdstuk vijf, lees je over de verdwijning van Rex.
 • De schrijver doet dit om alle geheimen niet meteen de vertellen en de spanning zo lang mogelijk vast te houden.

Perspectief

Dit boek heeft een personaal perspectief. Het bijzondere is dat het perspectief wisselt tussen Rex, Lemorne en Lieneke. Het is dus een meervoudig personaal perspectief.

Idee

Het boek heeft geen bepaalde symbolische betekenis of idee.

Genre en sub-genre
Misdaadroman/psychologische roman.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"