Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2107 woorden
  • 27 februari 2016
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
8 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Boekverslag Het Gouden Ei van Tim Krabbé

Samenvatting

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje, zijn onderweg naar een vakantiehuisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyères. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine staan. Ook deze reis is dit weer het geval, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil het tenslotte niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs te kant te staan, terwijl Rex lopend naar een ver benzinestation moet.

Als ze bij een TOTAL-benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat Saskia wat drankjes halen en ze besluit om haar angst daarna te overwinnen: zij gaat de rest van de rit rijden zodat Rex wat kan rusten. Nadat ze haar rijbewijs heeft gehaald heeft ze nooit meer gereden, dus ze vindt het eng om te gaan rijden.

Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation komt ze niet meer terug. Rex besluit om haar te gaan zoeken maar nergens in het benzinestation is ze te vinden. Daarom besluit hij om naar binnen te gaan en aan het personeel te vragen of ze haar gezien hebben.

Ze hebben haar wel gezien en ze is zelfs met drankjes uit het benzinestation gelopen, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is en waar Saskia zich op dat moment bevindt.

Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis: een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd besluit hij om mee te gaan, want hij wil tenslotte heel graag weten wat er is gebeurd.

Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven. 

Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.

Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het TOTAL-tankstation en daar zag hij Saskia: een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben.

Lemorne beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kon worden.

Tijd

Er zijn veel flashbacks in het verhaal. Ook zijn er veel tijdssprongen. Dat is irritant en verwarrend, want je weet niet waar je zit in het verhaal als je weer aan een nieuw hoofdstuk begint. Het verhaal speelt zich een paar jaar geleden af. Dat kan je zien aan dat er een polaroid camera werd gebruikt, een oude auto, en geen mobieltjes.

Perspectief

Het perspectief ligt vooral bij Rex, maar het wisselt ook elke keer. In hoofdstuk een en twee gaat het vooral om Rex en Saskia die op vakantie gaan, en ligt het perspectief ook bij Rex. In hoofdstuk drie wisselt het perspectief naar Raymond Lemorne, die uit het raam springt, en in hoofdstuk vier gaat het weer naar Rex. In hoofdstuk zeven, vertelt Lieneke het verhaal.

Personages

- Rex is de hoofdpersoon, hij is een aardige man die veel voor anderen overheeft. Ook wilt hij alles weten en doet hij ook alles om dat te weten te komen. Bijvoorbeeld hij wilt weten wat er met Saskia is gebeurd en is dan ook bereid om dood  te gaan.

- Saskia is de vriendin van Rex die wordt ontvoerd. Ze denkt veel aan haar uiterlijk en zorgt er ook voor dat ze er altijd goed uit ziet. En ze heeft rood haar.

- Raymond is 41 jaar en een scheikunde leraar op een school. Hij is getrouwd en heeft twee dochters, maar heeft een voorkeur voor zijn jongste dochter, Denise, en laat dat ook duidelijk merken. Raymond is een gemene man, die graag andere mensen pijn wilt doen en het leuk vind om mensen pijn te laten lijden. Aan de buitenkant laat hij dingen niet zo snel merken.

Ruimte

Er zijn verschillende ruimtes in het verhaal. Als eerste het tankstation, waar Saskia verdwijnt. Ik vind dat de auteur een goede sfeer geeft het tankstation waardoor je al het gevoel krijgt dat er iets gaat gebeuren en dat is leuk. Ook het vakantiehuisje in Autum heeft dezelfde sfeer als het tankstation. Het ligt afgelegen, en is een oud en vergeten vakantiehuisje waar bijna niemand nog komt. Als het in een andere omgeving had gelegen, zoals in een stad, dan hadden mensen veel eerder iets gemerkt en had de dood van Saskia misschien wel voorkomen kunnen worden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Spanning

Wat het verhaal zo spannend maakt is dat de lezer wilt weten wat er met Saskia is gebeurd en of Rex er ooit achter komt. Ook wordt de spanning bepaald doordat Lemorne opeens in het verhaal komt en een misdaad wilt plegen. Je weet dan dat hij een buitenlandse vrouw wilt ontvoeren maar je legt nog niet de link met Saskia, en ook weet je niet wat hij met die vrouw wilt gaan doen na de ontvoering, daar kom je pas achter aan het einde van het boek. Ik zelf vond het boek wel redelijk spannend. Het is niet zo dat je het in een adem uitleest ‘omdat het zo spannend is’ , maar je wilt toch wel weten wat er is gebeurd en dat maakt het spannend.

Stijl

De schrijfstijl is eenvoudig en simpel. Ook schrijft de auteur alles zo kort mogelijk op. Er wordt niet veel gebruik gemaakt van bijvoeglijk naamwoorden en er zitten ook geen moeilijke woorden in het verhaal. Het stukje dat voor mij een goed voorbeeld is van deze schrijfstijl is:  "Hoe lang lag hij hier al? Een maand? ‘Stel je voor dat ik niet kan doodgaan,’ dacht Rex, en hij barstte uit in snikken."

Genre

Ik denk dat dit boek het genre misdaad heeft, omdat Lemorne een plan heeft uitgewerkt om een vrouw, Saskia, te ontvoeren en levend te begraven. 

Thema

Raymond ontvoerd de vriendin van Rex, Saskia, en begraaft haar levend. Rex wil weten wat er gebeurd is en maakt hetzelfde mee als het hem wordt aangeboden.

Ikzelf was me al wel bewust dat er mensen ontvoerd worden en dat er mensen zijn die niet goed in hun hoofd zijn, maar ik wist niet dat het bij dit soort mensen zo gemakkelijk gaat om iets te doen, bijvoorbeeld een misdaad plegen of uit een raam springen van de tweede verdieping, dat is gewoon raar.

Motieven

Er zijn een aantal dingen die vaak terugkomen in het verhaal, de mitella van Raymond, de sleutelhanger en natuurlijk het tankstation.

De mitella komt vaak terug, omdat Raymond hem gebruikt om vrouwen naar zijn auto te lokken en om het flesje met slaapmiddel erin te stoppen.

De sleutelhanger komt niet heel vaak terug, maar wel genoeg. De eerste keer is op de verjaardag van Raymond, het is een cadeautje van zijn jongste dochter. Later komt hij terug in het tankstation.

Natuurlijk is het tankstation een motief. In het begin van het boek gaan Rex en Saskia naar een tankstation om te tanken en daar verdwijnt Saskia. Later gaat Raymond heel vaak naar verschillende tankstations om een vrouw mee te kunnen lokken naar zijn auto.

Ook zijn er abstracte motieven: de vader-dochter relatie, het getal acht, het gouden ei.

Raymond heeft een sterke relatie met zijn jongste dochter Denise, en dat komt vaker terug in het boek, bijvoorbeeld dat hij Saskia op zijn dochter vindt lijken.

Het getal acht komt ook vaak terug, omdat acht Saskia’s lievelingsgetal is.

Tenslotte komt het gouden ei ook vaak voor: als Saskia Rex verteld over haar droom, als Rex zelf de droom krijgt, als hij zich één voelt met Saskia als ze verdwenen is en als Rex levend begraven wordt.

Titel

Met de titel “Het gouden ei” wordt de droom van Saskia bedoeld. In het begin van het boek herinnert Rex zich dat Saskia het ooit had over een droom die ze had als klein kind. De droom ging over dat Saskia opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren geen sterren, ze zou er voor altijd in moeten zitten en ze kon niet doodgaan. Er was één hoop: er vloog nog zo’n gouden ei door de ruimte. Als ze tegen elkaar zouden botsen zouden ze vernietigd zijn en was het afgelopen.

Vergelijking

Dit boek heeft ook een misdaad erin zitten, maar vergeleken met mijn eerder gelezen boeken is het toch anders, omdat niet zo veel in gebeurd, het is een beetje saai. Nog en verschil is dat er steeds wordt gewisseld van perspectief. In andere boeken die ik heb gelezen verteld één persoon het verhaal.  Ook is de soort spanning een beetje hetzelfde als in mijn eerder gelezen boeken. Je wilt altijd weten wat er gaat gebeuren en hoe het afloopt met de hoofdpersoon. Het meest opvallende aan dit boek als je het leest is dat er veel tijdssprongen worden gemaakt. Andere boeken die ik heb gelezen hebben dit helemaal niet of heel weinig. Daardoor is het boek ook verwarrend, omdat je niet weet waar je  nu zit in het verhaal.

Kenmerken romantiek, realisme en naturalisme

Een kenmerk van de romantiek in dit boek zijn de contrasten. Bijvoorbeeld het eeuwige in de droom van het Gouden Ei en het tijdelijke leven op aarde. Ook dat Saskia dood is en Rex leeft en dat ze aan het einde van het boek weer samenkomen. Ik kan geen realistische kenmerken vinden in dit verhaal, maar er zijn wel naturalistische kenmerken. Bijvoorbeeld dat je lot al vast staat. Ook verlangt Rex naar Saskia, maar is ze vermist. Hij verlangt zo naar haar dat als hem de kans wordt aangeboden om hetzelfde te ondergaan, dat hij die met beide handen aanpakt om weer één met haar te zijn. Daarom vind ik dit een naturalistisch boek.

Eindwaardering

Structureel argument

Ik vond dit verhaal heel verwarrend, omdat er veel tijdssprongen in zaten en dan wist ik niet meer waar in het verhaal ik eigenlijk zat.

Emotioneel argument

Ik kon me niet inleven in de hoofdpersoon, omdat ik zijn gedachtegang niet begreep en daarom werd ik niet geraakt. Ik vond hem gewoon raar.

Intentioneel argument

Het zou kunnen dat de schrijver de mensen wil laten weten dat je leven op elk moment helemaal zou kunnen veranderen en dat je nooit weet wat je te wachten staat.

Het zou kunnen dat de schrijver de mensen wil laten weten dat je leven op elk moment helemaal zou kunnen veranderen en dat je nooit weet wat je te wachten staat.

Moreel argument

Ik vond het raar dat Raymond het verlangen had om een misdaad te doen, om iemand te ontvoeren en te doden. Ik snap niet dat mensen dat heel graag willen doen, omdat het  gewoon heel wreed is.

Vernieuwingsargument

In dit boek zitten veel symboliek en motieven en ik had op die manier nooit echt naar een boek gekeken dus dat was wel nieuw voor mij.

Stilistisch argument

Er waren geen moeilijke woorden of hele lange zinnen. Dat maakte het wel makkelijker om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"