Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1964 woorden
  • 30 december 2015
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
28 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Hoofdstuk 1

Zakelijke gegevens

Het boek ‘Het gouden ei’ is geschreven door Tim Krabbé. Het boek is uitgegeven in het jaar 2014 de uitgeverij was in Promotheus te Amsterdam. Het boek heeft 5 hoofdstukken verdeeld over 67 bladzijdes.

 

Hoofdstuk 2

Gegevens over de schrijver

Tim Krabbé heeft in totaal 19 boeken geschreven. Een paar, dat hij geschreven heeft zijn. Het boek ‘’Vertraging’’. De eerste druk van dit boek was in 1994. Het boek is uitgegeven in Amsterdam. Nog een boek van Tim is ‘’De renner’’. De eerste druk van dit boek was in 1978. Het boek is ook uitgegeven in Amsterdam net als de ‘’Vertraging’’.

Tim Krabbé zijn echte naam is Hans Maarten Timotheus. Tim is geboren in het jaar 1943 op 13 april, dat was dus tijdens de tweede wereldoorlog. Tim was het eerste kind die ter wereld kwam bij gezin Krabbé. Tim was een kind die ervan houd om records te verbreken. Op zijn derde begon Tim bijvoorbeeld al te schrijven op een typmachine, dat werd al langer. Tim heeft in die jaren de daarna kwamen nog op voetbal en schaken gezeten. Toen Tim ouder werd is Tim journalist geworden. Nadat Tim journalist was, is Tim boeken gaan schrijven.

Tim werd geïnspireerd door de schrijfstijl van Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken die Tim geschreven heeft zie je die stijl dan ook weer terug. Tim schreef ook veel uit het verleden over schaken bijvoorbeeld.

 

 

Hoofdstuk 3

Korte inhoud

Het boek, gaat over twee mensen genaamd Rex en Saskia. Rex en Saskia zijn van plan om naar Zuid-Frankrijk te gaan voor vakantie. Onderweg stoppen ze even bij een Total-tankstation. Bij de Total-tankstation verstoppen Rex en Saskia bij de achtste lantarenpaal een muntje. Daarna Saskia gaat naar de Total-shop toe om wat drinken te halen. Het duurde Rex te lang voordat Saskia weer kwam, Rex besloot te gaan kijken. Saskia was nergens.. Saskia was spoorloos verdwenen..                                                                                         
Het lukt Rex maar niet over de verdwijning van Saskia heen komen. In acht jaar tijd voordat de zoekactie gaat beginnen naar Saskia heeft Rex nog een vriendin Lieneke gehad. Rex en Lieneke zijn nog samen op vakantie geweest. Rex heeft Lieneke leren kennen vlak na de verdwijning. Lieneke merkt dat Rex nog steeds erachter wil komen wat er met Saskia gebeurd is. Rex legt aan Lieneke uit dat Saskia vroeger een droom had, waarin ze opgesloten zou zitten in een gouden ei. Saskia zou dan niet dood gaan maar zelf ontsnappen lukte ook niet er moest iemand tegen het ei aanstoten dan kwam ze vrij.                                              
Rex besloot dus na acht jaar dus een zoekactie toe doen. Rex plaatsen overal advertenties, met de vraag daarin of ze informatie hebben over de verdwijning van Saskia. Na enige tijd staat Raymond Lemorne bij Rex. Lemorne stelt Rex een vraag voor: Lemorne verteld Rex wat er gebeurd is met Saskia maar op een voorwaarde, dat Rex hetzelfde moet ondergaan. Rex kiest hiervoor hij gaat met Lemorne mee. Na een tijdje drinkt Rex een zwaar verdovende middel. Rex valt in slaap. Rex wordt later wakker in een kist, Rex krijgt hem niet open. Hieruit blijkt dat Rex levend begraven is.. Rex denkt wat erg dat Saskia dit ook heeft moeten doorstaan.. (293)

 

Hoofdstuk 4

Hoofdpersoon/ -personen

Rex Hofman is de hoofdpersoon van het verhaal want, het verhaal waar het boek over gaat draait eigenlijk om Rex, Saskia wordt ontvoerd en Rex komt daar niet overheen en wil dus graag weten wat er gebeurd is. Daarom is Rex de hoofdpersoon omdat Rex dingen probeert.

Rex is een rustige en vriendelijk persoon die voor anderen veel over heeft, maar hij bepaalt toch wel nog wat hij zelf wilt en niet. Verder wordt er niets over het uiterlijk van Rex gezegd alleen weten we wel dat Rex negen jaar ouder was dan Saskia zijn vriendin en weten dat hij nog 8 jaar na de verdwijning van Saskia geleefd heeft. Rex werkte bij een wetenschappelijk jeugdtijdschriften bedrijf. Na de verdwijning wil hij met Lieneke gaan trouwen maar, denkt ook nog veel over Saskia

In het verhaal wordt Rex serieuzer, hij wil namelijk toch weten wat er gebeurd is met Saskia. Rex is nooit over de verdwijning van Saskia heen gekomen.

 

Hoofdstuk 5

Andere personen

 Saskia Ehlvest is een bij persoon van het verhaal. Saskia was de vriendin van Rex. Zij is een vriendelijke en spontane dame met rood gespoelde wriemelhaar. Ze heeft een rug vol met sproeten en had voor dat ze verdwenen was een witte spijkerbroek met een gouddraad bestrikte gele truitje aan. Vaak had ze truitjes met laag uitgesneden ruggen aan.              Saskia is een meid die graag alles zelf wil regelen en het liefst zit ze er altijd goed uit.     Saskia is een bij persoon omdat, ze zelf niet echt een grote rol heeft in het boek, Het boek gaat wel voortdurend over haar maar dat komt omdat Rex haar verdwijning niet kan vergeten.

Raymond lemorne is ook een bij persoon van het verhaal. Hij is geboren in 1934. Hij heeft een vrouw en twee kinderen de kinderen heten Denise en Gabriella. Hij heeft grijs blond haar en een beige jasje aan.                                                                                                 
Raymond heeft rare gedachten over het leven en brengt het vaak ook uit op de buiten wereld. Hij heeft ook gezorgd voor de ontvoering van Saskia en daarna Rex ook. Hij wil scheikunde docent worden.                                                                                                  
 Raymond is een bij persoon omdat, hij wel in het verhaal voor komt maar niet in het hele verhaal. Alleen bij de ontvoering van Saskia en bij Rex dat die wou weten wat er gebeurd was.

Lieneke is ook een bij persoon van het verhaal. Zij is de nieuwe vriendin van Rex na de verdwijning van Saskia. Lieneke en Rex zijn gelukkig samen maar, ze merkt wel aan Rex dat hij nog niet over Saskia heen is.                                                                                    Lieneke houd van lezen en kan ook Italiaans praten. Ze droeg op de vakantie een zwarte bikini en een blauw hempje geknoopt aan de zijkant. Ze heeft tevens ook een goed gevoel voor ballen.                                                                                                                           Lieneke is een bij persoon omdat, ze wel in het verhaal voorkomt maar niet in het hele verhaal. Het is meer wat Rex doet tussen die acht jaar na de verdwijning van Saskia.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Lieneke is ook een bij persoon van het verhaal. Zij is de nieuwe vriendin van Rex na de verdwijning van Saskia. Lieneke en Rex zijn gelukkig samen maar, ze merkt wel aan Rex dat hij nog niet over Saskia heen is.                                                                                    Lieneke houd van lezen en kan ook Italiaans praten. Ze droeg op de vakantie een zwarte bikini en een blauw hempje geknoopt aan de zijkant. Ze heeft tevens ook een goed gevoel voor ballen.                                                                                                                           Lieneke is een bij persoon omdat, ze wel in het verhaal voorkomt maar niet in het hele verhaal. Het is meer wat Rex doet tussen die acht jaar na de verdwijning van Saskia.

 

Hoofdstuk 6

Waar en wanneer

Het boek speelt in verschillende tijden en plaatsen af. De tijden in het boek gaan door elkaar heen. Het verhaal begint in Frankrijk en er wordt een plaats Nuits st. Geoge genoemd in het jaar 1975 daar zijn Rex en Saskia geweest. Daarna speelt het verhaal in Italië af waar Rex en Lieneke op vakantie zijn na de ontvoering van Saskia. In het einde van het boek speelt het bij de thuisbasis van Rex af in Amsterdam dus tussen de verdwijning, in 1975 en 8 jaar erna in 1983.

 

Hoofdstuk 7

Titelverklaring

De titel ‘Het gouden ei’ betekent letterlijk de droom van Saskia. De droom gaat over dat ze opgesloten zat in een gouden ei die door het heelal zweefde. Ze zag alleen maar een zwart beeld voor zich. Het ei zou alleen open als ze tegen een ander ei zou op botsen. Figuurlijk betekend ‘Het goude ei’ dat je een eenzaam gevoel hebt en alleen opgesloten te zitten in een ei. Dat gevoel hebben Rex en Saskia beide gehad als hun levend begravend liggen.

 

Hoofdstuk 8

Thema

De thema van het boek is de dood van een geliefde. Rex en Saskia zijn een stel tot de verdwijning. Rex weet niet wat er gebeurd is met haar. Tot de dader Raymond Lemorne zich meldt bij Rex, dat hij het mag weten maar het zelfde moet onder gaan als Saskia. Hij besluit zijn eigen leven op het spel te zetten om erachter te komen wat er gebeurd is met haar.

 

 

Hoofdstuk 9

Eigen mening

Het boek was dun, maar ingewikkeld. Ik vond dat het boek niet echt in een logische volgorde was geschreven want, het gaat steedst van jaar naar jaar en dan weer terug daardoor vond ik het moeilijk om het boek te berijpen.

Ik vond het makkelijk om in te leven in de hoofdpersoon, omdat zijn gedachtens goed en duidelijk werden omschreven in het verhaal.

Het boek was opzich wel spannend opgebouwd, je weet namelijk niet wat er gebeurd als je aan het lezen bent daar kom je alleen achter als je het hele boek leest. Het boek is helaas wel met een open einde en weet je niet wat mensen nou gaan doen omdat Rex weg is. Dat vond ik wel jammer aan het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"