Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1413 woorden
  • 18 januari 2015
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
10 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

 

  • Titel

Het gouden ei

 

  • Schrijver

Tim Krabbé

 

  • Gelezen druk
  •  

 

  • Eerste druk
    1.  

 

  • Aantal hoofdstukken
  •  

 

  • Aantal bladzijden
    1.  

 

Samenvatting

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje, zijn onderweg naar een vakantiehuisje in Frankrijk. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is, moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine komen te staan. Ook deze reis moet dit weer, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil het niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs de kant te staan, terwijl Rex naar een ver benzinestation moet lopen.

Als ze bij een benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat ze wat drankjes halen en besluit om haar angst daarna te overwinnen: zij gaat de rest van de rit rijden zodat Rex wat kan rusten. Nadat ze haar rijbewijs heeft gehaald heeft ze nooit meer gereden, dus ze vindt het eng om te gaan rijden.

Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation blijft ze erg lang weg. Na een tijdje besluit Rex haar te gaan zoeken. Hij zoekt overal maar kan haar nergens in het benzinestation is ze te vinden. Daarom besluit hij om naar binnen te gaan en aan het personeel te vragen of ze haar gezien hebben. Hij laat een foto van Saskia zien.

Ze hebben haar wel gezien en ze is zelfs met drankjes uit het benzinestation gelopen, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie naar Italiè, een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is en waar Saskia op dat moment is.het huisje waar ze in leven , is eigendom van de familie van Lieneke. Rex had zich voorgenomen Lieneke ten huwelijk te vragen als ze de badmintonwedstrijd Nederland tegen Frankrijk zouden winnen. Nederland wint. Lieneke vraagt Rex naar Saskia. Rex zegt dat hij hooptdat Saskia niet meer terugkomt. De nacht daarop heeft hij  een nachtmerrie waarbij hij de woorden `Het gouden ei`roept.

Na een tijdje meld iemand zich bij Rex thuis: een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij is een 37e jarige scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood met bewijs van de sleuthanger Hij zal vertellen wat er met haar gebeurd is door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Rex wil het graag weten en besluit om mee te gaan.

Bij het benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel Raymond vertelt hem nu alles. Als hij een tijdje later ergens  wakker wordt, blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven. 

Lieneke ontvangt de brief die Rex had geschreven toen hij met Raymond vertrokken is. Ze waarschuwt de politie. Een paar dagen later staan de foto's van Rex en Saskia in de krant. Er is nooit meer iets van hen vernomen. 

Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Als hij een uitstapje met zijn gezin maakt, ziet hij een kind dat bezig is te verdrinken. Hij redt het kind. Na deze daad vraagt hij zichzelf af of hij ook een misdaad kan begaan. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Hij experimenteert vaak bij het tankstation. ontmoet hij een Nederlands meisje dat op zijn eigen dochter lijkt, Saskia. Een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze wou er ook één hebben. Hij  beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde, waar ze ingeslapen wordt met chloroform.



 

Overige gegevens

  • Titelverklaring

Het boek heet `Het gouden ei`omdat, Saskia droomde dat ze opgesloten zat in een gouden ei. Ze voelde zich eenzaam in deze droom en opgesloten in bepaalde gedachte en gevoelens. Rex heeft dit gevoel ook als Saskia verdwijnt.

 

  • Tijd

Het is niet duidelijk in welke tijd het zich afspeelt er worden wel telefoons gebruikt. Het is wel over een aantal jaren verdeeld.

 

  • Plaats en ruimte

Het verhaal speelt zich op verschillende plekken af namelijk Frankrijk, Italie en ten slotte nog in Nederland

 

  • Hoofdpersonen

Saskia

Saskia is een vriendelijke roodharige vrouw die een relatie met Rex heeft. Ze is ijdel en wil er altijd goed uit zien en vindt het fijn om alles op orde te hebben.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Saskia is een vriendelijke roodharige vrouw die een relatie met Rex heeft. Ze is ijdel en wil er altijd goed uit zien en vindt het fijn om alles op orde te hebben.

Rex

Rex is een vriendelijke man die veel voor anderen over heeft. Hij wilt weten wat er met Saskia is gebeurd en dat eindigd voor hem met de dood. Daarnaast is hij een doorzetter, hij laat zich niet snel iets vertellen en zet altijd door gaan totdat hij zijn doel bereikt heeft.

 

  • Het probleem van de hoofdpersonen

De geliefde van Rex , Saskia verdwijnt.

 

  • Oplossing

Rex wilt weten wat er met Saskia gebeurd is dit kan alleen als hij doorde zelfde gebeurtenis gaat als Saskia zelf. Voor beide loopt dit niet goed af.

 

  • Thema

Dood en liefde, Rex en Saskia gaan samen op vakantie tot Saskia verdwijnt. Rex komt er pas achter wat er met Saskia is gebeurd als hij het zelfde meemaakt. Beide overlijden ze.

 

 

  • Andere personen
  • Raymond Lemorne

Raymond Lemorne is een 41-jarige Franse man die als scheikundeleraar op een school werkt. Hij heeft een vrouw en twee kinderen. Het is een gewelddadige en gemene man en denkt niet vaak  aan anderen. Het liefste ziet hij mensen pijn hebben en hij vindt het dan ook niet erg om mensen pijn te doen.

 

  • Lieneke

Lieneke is een vriendin van Rex nadat Saskia ontvoerd is. Ze hebben het leuk als ze samen zijn, maar verder gebeurt er niet veel tussen hen.

 

Mening

  • Spannend

Door de schrijfstijl blijf het verhaal spannend. De gedachtes van de personen worden erg duidelijk verwoord. Het wordt ook niet op volgorde vertelt waardoor er open plekken ontstaat en informatie niet wordt vertelt. Dit houdt het spannend.

 

  • Leuk

Ik vond het leuk dat de lezer zelf meer te weten krijg dat Rex zelf. Dit maakte het nog spannender.

 

  • verrassend

ik had niet verwacht dat ik het een leuk boek zou vinden. De titel is niet zo pakkend. Ik had het gekozen omdat het een dun boekje was.

 

  • Aanrader

Ik zou dit boek  aanraden aan andere personen omdat het een leuk boek is en voor iedereen te begrijpen.

 

  • Lezen
  • het was spannend je wilt graag weten hoe het afloopt. Vooral doordat het een dun boekje is ga je er snel doorheen.

 

 

  • Fragment

Blz. 23

De gedachte van Rex worden duidelijk verwoord, bijvoorbeeld in deze zin: ‘Als hij helder dacht was er maar één gang van zaken echt aannemelijk. Ze was in een auto gesleurd of gelokt en ontvoerd.’ Dit houdt het spannend.

 

 

Auteur

 

  • De auteur

Tim Krabbé is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam.Hij heeft enige tijd gestuurd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was gastredacteur van een studentenweekblad Propia Cures. Al snel werd hij schrijver. Zijn eerste boek was `De werkelijke moord op Kitty Duisenberg`. Tim Krabbe is een Nederlandse schrijver en schaker.

 

  • Soort boeken

Naast romans schreef hij verschillende boeken over zijn twee passies: schaken en wielrennen.

 

  • Onderwerpen

Wielrennen en schaken

 

  • Titels van andere boeken

Drie slechte schaatsers

De renner

De stad in het midden

Vijftien goede dichten. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"