Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1498 woorden
  • 26 november 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7
8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

2. verwachtingen

Ik verwachte op de een of andere manier dat er iets in zou voorkomen wat te maken zou hebben met een gouden ei.  Ja, er wordt verteld dat ervan gedroomd wordt , een gouden ei in de ruimte,  maar ik had toch verwacht dat het er iets meer in verwerkt zou worden.

3.   Samenvatting

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, rijden op 1 augustus richting Frankrijk om daar bij de Middellandse Zee hun vakantie van hun leven te hebben, Rex plaagt Saskia wat en ze stoppen bij een (Total) Benzinestation om te tanken.
Wanneer Saskia naar binnengaat om een blikje cola en een blikje pils te halen blijft ze lang weg. Rex wordt ongerust en gaat kijken waar ze blijft, hij komt tot de ontdekking dat ze verdwenen is en een zoektocht brengt geen oplossing.


Ramond Lemorne was altijd al een wat vreemde jongen.
Reeds in zijn jeugd was hij ervan overtuigd dat een gedachte eigenlijk onvermijdelijk de daad inhield en dat een daad onvermijdelijk is, eens je er aan gedacht hebt.

Als man van middelbare leeftijd, gelukkig getrouwd met twee kinderen en de perfecte middenklasser, heeft hij plotseling de gedachte of hij in staat zou zijn een misdaad te plegen. Hij kwam op die gedachte op het moment dat hij een kind van de verdrinkingsdood redde en bij zichzelf dacht: zou ik ook een misdaad kunnen plegen.

Hij verbouwt zijn vakantiehuisje en vanuit die basis gaat hij experimenteren en repeteren. Elk onderdeel van de moord op een voor hem nog onbekende slachtoffer, elk detail van zijn idee, werk hij precies uit.

Hij moest op een autoroute bij een tankstation met een mitella proberen een vrouw naar zijn auto te lokken en bewusteloos te maken door een middel van een chloroform zakdoek. Als hij klaar is ontmoet hij Saskia.

Ook toen hij twee kampeerders dood schoot:
"Lemorne pakte het pistool uit het dashboardkastje en stapte uit.
Hij koos een van de jongens als eerste en schoot hem dood.
Hij had de ander ook onmiddellijk dood willen schieten, maar de langzame manier waarop de onderlip van die jongen van zijn snorretje vandaan zakte sloeg hem met stomheid en het duurde een paar seconden voor hij weer schoot.Acht jaar later tijdens een vakantie in Marina di Camerota in Italië vraagt Rex Lieneke ten huwelijk. Dat werd beslist door een spelletje badminton tegen 2 Fransen. Later kwam het onderwerp Saskia naar boven en Rex zei dat als Saskia er nu bij was, hij bij Lieneke zou blijven, maar als hij terug kon naar het benzinestation, zou hij dat doen.

's Nachts merkte Lieneke dat Rex een nachtmerrie had over het gouden ei. Na die vakantie houd Rex nogmaals een advertentiecampagne in de Franse kranten. Lemorne komt er op af, hij doet Rex het voorstel om het mysterie op te lossen door hem hetzelfde te laten ondergaan, en een gewisse dood als gevolg. Rex stemt toe en na het drinken van een slaapmiddel bij het bewuste benzinestation, wordt hij wakker, opgesloten in een doodskist, hij is levend begraven.

Later zocht Lieneke Rex, maar hij was weg en werd nooit meer gevonden. Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.

4.   Korte samenvatting  van maximaal 100 woorden, die je ZELF                 

      Maakt

Rex en Saskia gaan samen op vakantie naar Frankrijk, op het tankstation gaat Saskia naar de WC, het duurt lang en Rex is ongerust, hij kan Saskia niet meer vinden en gaat weg. Dan leer je Raymond kennen, een scheikundeleraar, hij wil proberen of hij een  misdrijf kan plegen, uiteindelijk is Saskia z’n slachtoffer. Na een aantal jaar is Rex van plan om ter gaan trouwen mrt Lieneke. Hij moet dan erg aan Saskia denken en plaatst nogmaals een advertentie in de krant, hij krijgt een reactie en zo kan hij hetzelfde overkomen wat er met Saskia is gebeurt en hij overlijd.

5.   Genre

Het is een avonturen-en-griezelroman

6.   Indeling van het boek

'Het Gouden Ei' heeft 5 hoofdstukken: -Hoofdstuk 1, ontvoering.
-Hoofdstuk 2, sprong van 8 jaar in de tijd.
-Hoofdstuk 3, 8 jaar terug in de tijd nog voor de ontvoering.
-Hoofdstuk 4, 8 jaar na de ontvoering.
-Hoofdstuk 5, is niet onder verdeeld.

7.   Wijze van vertellen

Het wordt verteld vanuit het perspectief van de auteur, je komt van alles te weten van de personages, en je leeft met hun mee, maar het is niet in de Ik-perspectief. Je kan de eerste twee hoofdstukken het wel redelijk vanuit perspectief van Rex zien.

8.   Spanning

De spanning wordt bepaald door jezelf, in het begin kun je lezen wat er gebeurt met Saskia dat ze wordt ontvoerd, maar daarna kom je pas op het einde van het boek erachter wat er daarna met har is gebeurt. Ze wordt dus levend begraven.

9.   Tijd

het speelt zich af in een tijdsbestek van 1950 tot 1084, dat is dus 34 jaar. In die tijd gaat het over Raymond die 16 is en het eindigt als Rex in de kist onder de grond ligt. Het wordt niet chronologisch verteld want het begint eerst met de vakantie van Saskia en Rex, en dan gaat het over Raymond dus niet echt een goede volgorde.

10. Thema en verhaalmotieven

Het thema is dood, dood van een geliefde, de liefde van Rex dus. Als Saskia verdwijn t doet Rex er alles aan om haar terug te vinden, als later een man reageert op een zoek advertentie, krijgt Rex de kans om het zelfde te ondergaan en te weten te komen wat er is gebeurt, hij overlijd ook.

Het motief van het verhaal is misdaad. De dader Raymond is een zeer gewelddadig type hij heeft ook een wapen om op mensen te schieten, in zijn tijd heeft hij veel slachtoffers gemaakt.

11. Verklaar titel en ondertitel

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

11. Verklaar titel en ondertitel

Het gaat erover dat Saskia vroeger veel nachtmerries heeft gehad over dat ze in een gouden ei door de ruimte zweeft. Aangezien de ruimte immens groot is en er nog een ei rond zwerft, Het zou dus alleen mogelijk zijn om eruit te komen als ze beide tegen elkaar aan botsen, maar je komt dan wel te overlijden. Als Saskia verdwijnt krijgt Rex deze zelfde doom. Je kunt je voorstellen dat het net is als levend begraven te zijn je weet niet waar ze is en het is oneindig wachten op haar.

12. Motto

Er is in dit verhaal geen duidelijk motto te vinden.

13. Ruimte

Het verhaal speelt zich op vier plaatsen af.
Hoofdstuk 1: Benzinestation in Frankrijk
Hoofdstuk 2: Italië
Hoofdstuk 3: Geen plaatsbepaling
Hoofdstuk 4: Amsterdam
Hoofdstuk 5: Geen plaatsbepaling

14. Personages

Rex Hofman:

Rex is een normale gewone man die erg van spelletjes houd, woord of gedachte spelletjes noem het maar op. Hij vind het ook leuk om Saskia te plagen, hij houd erg van haar, maar kan zich ook ontzettend aan haar ergeren. Hij vind echter dat hij zich vaak arrogant gedraagt en beloofd zich beter te gaan gedragen.

Saskia Ehlvest:

Er zit een redelijk groot leeftijdsverschil tussen Rex en Saskia namelijk 9 jaar. Saskia heeft een paar problemen, ze is claustrofobisch en heeft als sinds kind af aan dat ze gevangenzit in een ei in de ruimte. Ze kan er ook niet echt tegen als ze lang alleen is. Ze heeft ook vaak eigenzinnige ideeën om iets te doen. Voor de rest is er niet zo veel bekend aangezien ze al snel wordt ontvoerd.


Raymond Lemorne:

Hij is een scheikunde leraar van Franse afkomst, in het begin van het boek is 16 jaar oud en heeft rare ideeën zoals van het balkon afspringen, wat is dan ook doet. Hij rede een kind van verdrinken, en vraagt zich af of hij ook ene misdaad kan plegen. Hij wil dat gaan proberen en gaat in een oud vakantiehuisje voorbereiden, hij wil een vrouw ontvoeren. Na een paar keer oefenen lukt het met Saskia, later laat hij Rex het zelfde ondergaan, want die wil weten wat er met Saskia is gebeurt.

Lieneke:

Lieneke is Rex z’n nieuwe vriendin, ze hebben plannen om te gaan trouwen. Rex krijgt dan vaak dromen waar hij denkt aan Saskia en het gouden ei hij beseft dat ze alti9jd tussen hen zal staan. Lieneke respecteert dat Rex veel aan Saskia denkt.


15. Context

Ik heb in het boek geen duidelijke context kunnen vinden, dus ik kan geen antwoord geven op deze vraag.

16. Persoonlijke beoordeling.

Ik vond het een erg leuk en redelijk spannend boek. Het las lekker weg waardoor ik het ook lekker snel uit had. Het verhaal zat ook goed in elkaar, het zorgde er voor dat je het wilde uitlezen, want je wilde gewoon weten hoe het zou aflopen, dus dat vond ik wel goed.

REACTIES

J.

J.

waaauwww echt geweldig heb hierdoor een 9,2 gehaald voor nederlands dankjewel xx

8 jaar geleden

A.

A.

hé sven hartstikke bedankt voor dit verslag. dit heeft mij echt geholpen met mijn onderwijsassistent opleiding. je mag weer gaan flexen.

tot ziens!
p.s. ik ben een man

8 jaar geleden

S.

S.

bedankt voor de positieve feedback :)

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"