Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 704 woorden
  • 21 juni 2014
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
5 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De titel slaat erop dat Saskia claustrofobisch is en vroeger toen ze klein was vaak droomde dat ze opgesloten zat in een gouden ei, en dat ze er alleen uit zou komen door tegen een ander ei aan te botsen. Dit gouden ei wordt nog een paar keer aangekaart in het verhaal.

De thema’s die worden besproken in het boek zijn; verdwijningen, want Saskia verdwijnt namelijk bij een tankstation in Frankrijk. Ontvoeringen, Saskia is niet zomaar verdwenen maar is ontvoerd door een man; Raymond, hij heeft er 4 jaar over gedaan om de ontvoering voor te bereiden. De dood, uiteindelijk eindigen Saskia en Lex allebei levend begraven onder de grond, dus die gaan dood. Liefde, Lex en Saskia waren heel gelukkig met elkaar en waren verliefd, later als Saskia inmiddels 8 jaar zoek is, vraagt Lex Lieneke om met hem te trouwen, dus dat is ook liefde. Vakantie, Lex en Saskia zijn onderweg naar hun vakantie bestemming. Geweld, Saskia is met geweld om het leven gebracht, eerst werd ze in de auto gesleurd en daar gaf hij haar een spul waarmee ze ging slapen. Lex heeft er integendeel zelf voor gekozen om het te doen. Dood van een geliefde, Het dringt pas tot Lex door dat Saskia dood is als hij zelf levend is begraven onder de grond, daarvoor heeft hij altijd hoop gehouden. Eenzaamheid, als Lex in de kist ligt voelt hij zich heel eenzaam, hij denkt eraan hoe Saskia hetzelfde heeft ondergaan. Moord, Raymond heeft Lex en Saskia vermoord. Reizen, Saskia en Lex reizen om naar hun vakantiebestemming te komen.

De hoofdpersoon is Rex, Hij is een ijverig persoon, hij heeft het nooit opgegeven om te zoeken naar Saskia en is altijd positief gebleven over of ze nog wel of niet leefde, hij heeft zelfs zoveel voor haar over gehad dat hij op het laatst toch koos om hetzelfde te ondergaan als Saskia. Saskia is een bijfiguur. Ze is de vriendin van Rex, en is spoorloos verdwenen, ze is een helper omdat ze Rex altijd heeft gesteund. Raymond is ook een bijfiguur, hij is de ontvoerder en moordenaar van Saskia, en is dus de aanstichter van alles, en hij is dus een tegenstander. Lieneke is ook een bijfiguur, na de 8 jaar dat Saskia spoorloos is vraagt Lex haar ten huwelijk (hier komt later niks van), ze is en helper omdat ze Lex ook heeft geholpen met zijn zoektocht naar Saskia.

Het doel van Lex is om Saskia terug te vinden, hij is bereidt er alles voor te doen, omdat hij niet langer in onzekerheid wil leven. Raymond neemt contact met Lex op en geeft Lex de mogelijkheid hetzelfde te ondergaan als dat Saskia heeft. Lex stemt ermee in, ookal weet hij bijna zeker dat dit het einde van zijn leven zal betekenen.

Lex ontwikkelt zich verder niet gedurende het verhaal.

Het verhaal wordt door de schrijver verteld in een hij- perspectief.

Het verhaal speelt zich af van 1975 to 1983.

In het hele boek gaat er dus een periode van 8 jaar voorbij.

Er wordt in een grote flashback verteld over het leven van Raymond, en zijn jeugd. Hier spelen voor het eerst de gedachtes op om iemand te vermoorden, en je leest ook stukjes van de voorbereidingen die Raymond maakt, die duren uiteindelijk 4 jaar.

De eerste open plek, die bijna het hele verhaal onbeantwoord blijft is de vraag waar Saskia is, aan het einde wordt dit beantwoord doordat Lex ervoor kiest hetzelfde te ondergaan als dat Saskia gedaan heeft, en hij eindigt levend begraven onder de grond.

De tweede is de vraag of Rex en Saskia ooit gevonden gaan worden, deze open plek is het einde van het verhaal en wordt dus niet ingevuld.

De derde is de vraag wie Saskia heeft, Rex komt hierachter doordat Raymond contact met hem opneemt, en zijn verhaal over Saskia doet.

De auteur is Hans Maarten Timotheus Krabbé, hij is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam. Hij is schrijver en schaker van beroep. De bekendste werken zijn De renner en het gouden ei. De meeste werken worden neoromans genoemd. Zijn boeken zijn in 16 talen vertaald. Krabbé's genres zijn: poëzieromannovellekortverhaalcolumnessay en biografie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"