Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2283 woorden
  • 22 mei 2014
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
23 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Rex gaat samen met zijn vriendin Saskia op vakantie naar Frankrijk. Als ze Parijs uit willen rijden stoppen ze nog even om te tanken. Als ze klaar zijn met tanken besluit Saskia dat zij, voor het eerst na het behalen van haar rijbewijs, te zullen rijden zodat Rex rustig kan zitten. Maar eerst gaat ze nog even 2 drankjes halen voor hen beide.

Rex blijft op het grasveld achter, en als ze maar niet terugkeert, begint hij onrustig en bezorgd te worden. Hij besluit de medewerkers van het TOTAL-tankstation om hulp te vragen en belt de politie. Na zoeken en zoeken geeft hij het op en gaat terug naar de auto. Hij voelt zich ten einde raad, en bedenkt met pijn alle gruwelijke dingen die Saskia nu kunnen overkomen. Het voelt voor Rex alsof hij voelde wat zij voelde in de nachtmerrie die Saskia vaak had over een gouden ei dat door de ruimte zweeft, en waarin je voor altijd in moet blijven zitten.

Later blijkt dat hij Saskia nooit meer zal zien, want na acht jaar is hij samen met een ander meisje, Lieneke, op een strand in Italië. Daar spelen ze een potje badminton met een stel Fransen, dat de Nederlanders uiteindelijk winnen. Die avond gaan ze uit eten en daar vraagt Rex Lieneke ten huwelijk, en gaan ze over Saskia praten. Rex vindt het nog steeds verschrikkelijk dat hij niet weet wat er gebeurd is. Als ze later in Nederland terug zijn, begint hij een nieuwe zoekactie naar haar.

Maar het verhaal stapt over naar de Franse scheikundeleraar Raymond Lemorne. Hij is een eigenaardige man, die, toen hij 16 was, van een balkon sprong gewoon omdat hij wilde bewijzen dat er niets vast stond, maar toch ook weer wel.

Deze vreemde tegenstrijdigheid, een Gordiaanse gedachtenknoop, komt eenentwintig jaar later weer bij hem op. Vlak nadat hij een kind van de verdrinkingsdood heeft gered voelde hij zich slecht, hij wilde zijn goede daad rechtzetten met een gruwelijk misdrijf. Hij bedacht een uitgekiend plan waarbij hij een huisje opknapte, en voorzichtig te werk ging. Erg vaak ging hij naar steeds andere tankstations om daar een jonge vrouw te ontvoeren. Zijn plan was om een vrouw te lokken naar zijn auto, en haar daar middels een vloeistof bewusteloos mee te nemen.

Na vele mislukte pogingen komt er dan eindelijk een Nederlands meisje, dat hem doet denken aan een van zijn eigen dochters, die in de val trapt.

Weer terug naar Rex, die na de vakantie met Lieneke weer thuis is. Hij is in de ban van een gele auto onder zijn raam waar in de stof “Rex ik vind je lief, Sandra” staat. Ook leest hij op dezelfde auto “Als ik dit schrijf komen krassen in geluk”.  Die laatste zin vond hij ontzetten mooi, maar het bleek dat hij het verkeerd had gelezen en er eigenlijk “Als ik dit schrijf komen krassen in de lak”.

Uiteindelijk komt er een Franse man op hem af, die reageert op Rex’ oproep in een Frans dagblad over Saskia. Het is Raymond Lemorne. Raymond biedt Rex de volgende deal aan: Saskia is dood, en jij zal erachter komen wat er gebeurd is als ik precies hetzelfde met jou mag doen. Rex stemt in, en stapt in de auto. Ze rijden weer naar het TOTAL-tankstation en daar verliest hij zijn bewustzijn door de vloeistof. Als hij weer bijkomt bevindt hij zich, liggend, in een afgesloten ruimte in het donker.

Hij is, net als Saskia acht jaar geleden, levend begraven.

Niemand komt er ooit achter wat er met Saskia en Rex is gebeurd.

Tekstanalyse

Genre

Het boek kan ingedeeld worden bij thriller, detective, psychologische roman en bij avonturenroman.

Dit omdat er een vermissing plaatsvind, die Rex probeert op te lossen. Het verhaal van Raymond is vooral psychologisch.

Opbouw

Het boek is onderverdeeld in 5 delen, of eigenlijk 5 erg lange hoofdstukken, zonder titel verdeeld. Het boek begint bij het begin, maar verloopt niet chronologisch. Het bevat twee verhaallijnen, die van Rex, en die van Raymond.

Het is vooral interessant om bij de dader te kijken en hoe zijn gruwelijke daden tot stand komen. Verder heeft het boek geen motto, geen ondertitel en geen opdracht. Het heeft een gesloten einde, hoewel je er wel op door zou kunnen gaan. Bijvoorbeeld wat er daarna nog allemaal gebeurde met Lieneke, en hoe de moordenaar verder leefde.

Maar dit einde is denk ik goed gekozen en op deze manier blijft het beter hangen.

Het einde is allerminst een “Happy end”, omdat de hoofdpersoon levend begraven is, maar het mysterie rond de verdwijning van Saskia is wel opgelost. Daarom zou ik het ook geen slecht einde willen noemen.

Personages

Rex is een rustige man. Hij vindt het erg leuk om spelletjes te spelen. Vooral gedachten- en woordspelletjes vindt hij erg leuk. “ Ook vindt hij het erg leuk om Saskia te plagen.

Op het eind van het boek gaat hij in op het krankzinnige voorstel van Lemorne, alleen maar om te weten te komen wat er met Saskia gebeurd is. “Wat is er met haar gebeurd?’ ‘Ik ben hier gekomen om u dat te vertellen. Maar er is maar een manie waarop ik dat kan doen. Door u hetzelfde te laten ondergaan.’ (…) ‘Dan ga ik dood,’ zei Rex. ‘Ja.’ ‘U bent gek.’ ‘Dat is niet relevant,’ zei Lemorne.” Rex verandert niet zoveel in het verhaal. Hij wordt hoogstens wat serieuzer. Wat uiterlijk betreft weten wij eigenlijk niets. We weten wel dat Rex negen jaar ouder was dan zijn vriendin Saskia.

Hij is een round character

Saskia Ehlvest is de vriendin van Rex die wordt ontvoerd door Raymond Lemorne. Ze heeft last van claustrofobie en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Daar kon ze dan alleen uitkomen door tegen een ander ei te botsen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Van haar weten we dat ze ‘roodgespoeld wriemelhaar’ heeft en dat ze ‘ongegeneerd ijdel’ is.
Zij is een flat character

 

Raymond Lemorne is een Franse scheikundeleraar. Als we voor het eerst over hem lezen is hij 16 jaar oud en vraagt hij zich af hoe het is om van het balkon af te vallen. Hij is dus naar beneden gesprongen om dat te weten te komen. Daarna lag hij 6 weken in het ziekenhuis. “Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij sprong. Hij bedacht voors en tegens, met op de achtergrond het duistere gevoel dat het al vast stond dat hij zou springen. Dat vond hij vreemd: hoe kon het vast staan als springen bij hem opgekomen, zo duidelijk gekkenwerk was? En hoe kon hij te weten komen of het waar was dat hij die mogelijkheid had – anders dan door te springen?” Later redt hij een kind van de verdrinkingsdood, maar terwijl hij dat doet vraagt hij zich af of hij ook een misdaad kan plegen.

Hij besluit dus om het te proberen. Als scheikundeleraar kon hij makkelijk aan grondstoffen voor chloroform komen. In een oud vakantiehuisje van zijn vrouw bereidt hij alles voor. Hij wil een vrouw ontvoeren. Hij oefent een paar keer en dan lukt het met Saskia. Later geeft hij Rex de kans hetzelfde te ondergaan als Saskia om zo te weten te komen wat er Saskia gebeurd is. Dan is hij 49 jaar, en getrouwd. Ook heeft hij dan twee kinderen. Van zijn uiterlijk zijn we niets te weten gekomen. 

Hij is een round character.

Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar na Rex’ nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt wel dat Saskia altijd tussen hen zal staan. We weten niet veel over Lieneke, maar wel dat ze respecteert dat Rex nog steeds aan Saskia denkt. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk omdat ze een relatie heeft met Rex, verder speelt ze geen grote rol in het verhaal.

Zij is een type.

Perspectief

De verteller is de auteur. Er wordt verteld over de verschillende personen, zonder dat er sprake is van een ik-figuur. Je ziet de gebeurtenissen wel als het ware vanuit Rex Hofman in de eerste 2 hoofdstukken. In het derde hoofdstuk wordt het verhaal vanuit het perspectief van Raymond Lemorne verteld, in het vierde hoofdstuk ligt het perspectief weer bij Rex en in het laatste hoofdstuk kun je de situatie lezen door de ogen van de mensen bij Rex in de buurt en de politie die niets afweten van wat er gebeurd is. Er is dus sprake van een Personale vertelsituatie in het meervoud.

Ruimte

Het verhaal speelt zich eerst af in Frankrijk, bij een TOTAL-tankstation net buiten Parijs. Er is een grasveld aangelegen, en er zijn veel verschillende mensen. Het is een vrij essentiële plek, want op dat moment is Raymond Lemorne ook aanwezig op dat terrein. En zijn aanwezigheid zorgt voor de verdwijning van Saskia. Verder heeft het tankstation geen symbolisch effect.

Een andere plaats die in het boek genoemd wordt is het meertje Marina di Camerota in Italië waar Rex en Lieneke op vakantie zijn. Ze beschouwen het strandje van het eilandje dat in het meer ligt als hun strand. Deze plek had net zo goed ergens anders kunnen zijn, mits op een strand.

Ook het huisje van Lemorne speelt een rol: "Het huisje, afkomstig uit een tegenvallende erfenis van zijn vrouw, lag zesentwintig kilometer van Autun aan de rand van een gehucht dat Effours heette en direct aan de departementale weg, maar toch verscholen en alleen. Het bevatte drie kamers en een keuken en voor de deur bevond zich de trots: een oneffen grasveld ter grootte van een half voetbalveld, met aan de rand een akelig gat dat ooit had moeten veranderen in een zwembad."

Tot slot wordt ook nog Rex' huis kort beschreven; "Hij woonde in een flatgebouw aan de rand van Buitenveldert, even aan de overkant van een kanaal dat bij zijn geboorte nog de grens van Amsterdam was geweest."             

Dan heb je ook nog de kist en het gouden ei. Deze twee symboliseren de claustrofobie, maar het Gouden Ei is een fictief voorwerp, dat alleen in de dromen van Rex en Saskia voorkomt.

Tijd

Het 'heden' van het verhaal is ongeveer 1984. De tijd die het verhaal bestrijkt is vanaf het jaar waarin Raymond 16 is (1950) tot aan het moment dat Rex in de kist ligt (1984), dit is dus 34 jaar. Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld. Eerst vertelt het verhaal het moment waarop Rex en Saskia op vakantie gaan en Saskia vermist wordt. Het is voor de lezer dan nog niet duidelijk wat er met Saskia is gebeurd. Dan gaat het verhaal 8 jaar later verder bij Rex en Lieneke en besluit Rex om opnieuw naar Saskia te gaan zoeken. Vervolgens wordt de geschiedenis van Raymond verteld totaan het moment dat hij Saskia in de auto bewusteloos maakt. In het volgende hoofdstuk gaat Raymond naar Rex toe en maakt hem duidelijk wat er met Saskia is gebeurd door met hem hetzelfde te doen. Nadat Rex door het slaapmiddel in slaap is gevallen wordt zijn droom beschreven en het volgende moment wordt hij wakker in de kist. Het laatste hoofdstuk gaat over de reacties van de omgeving op Rex' verdwijning.

Daarnaast blijkt de droom over Het Gouden Ei een voorspellende, impliciete vooruitwijzing naar het leven begraven worden.

De verteltijd is 98 pagina’s.

 

Stijl / taalgebruik

Het boek is heel vlot, makkelijk en leuk geschreven. Het is niet echt grappig, en er zit ook niet veel ironie of sarcasme in. Daarnaast gebruikt Krabbé weinig of geen neologismen of archaïsmen. Hij beschrijft veel van de omgeving, en er wordt niet bijzonder veel gepraat in het boek. Ik vind deze manier wel leuk om te lezen, want het leest makkelijk, en op een of andere manier is het daarom toch wel grappig geschreven.

Het boek is heel vlot, makkelijk en leuk geschreven. Het is niet echt grappig, en er zit ook niet veel ironie of sarcasme in. Daarnaast gebruikt Krabbé weinig of geen neologismen of archaïsmen. Hij beschrijft veel van de omgeving, en er wordt niet bijzonder veel gepraat in het boek. Ik vind deze manier wel leuk om te lezen, want het leest makkelijk, en op een of andere manier is het daarom toch wel grappig geschreven.

Dit komt omdat het heel simpel, maar toch heel leuk en mooi geschreven is.Deze stijl past perfect bij het boek, omdat je zo toch wilt weten hoe het afloopt.

Titelverklaring

De titel slaat op de droom die eerst Saskia, en later ook Rex heeft over een Gouden Ei. Je zit opgesloten en zweeft door het heelal. Niets kan je helpen, behalve het botsen tegen een ander Gouden ei. Deze droom symboliseert de angst om in kleine ruimtes (opgesloten) te zitten; claustrofobie.

Motieven

Het boek is vernoemd naar het belangrijkste motief: het Gouden Ei, dat voorkomt in de dromen van Saskia en Rex.  Zoals eerder al beschreven geeft het ei een oneindige eenzaamheid weer, en er kan een link worden gelegd met het levend begraven worden.

Het is een statisch motief, dit omdat het steeds terugkomt maar niet veranderd.

Nog een statisch motief is het getal 8. Het geluksgetal van Saskia. Zij wordt op een dag in augustus (de achtste maand) om acht uur ontvoerd. Ze hebben muntjes begraven onder de achtste paal. Na acht jaar gaat Rex weer op zoek naar Saskia. De advertentie heeft Rex 80.000 gulden gekost. Het levensverhaal van Lemorne begint wanneer hij 8 x 2 = 16 jaar oud is. Hij heeft 8/2 = 4 jaar nodig om de ontvoering voor te bereiden. Rex sterft 8 jaar na zijn grote liefde Saskia. 
En, niet te vergeten; de twee gouden eieren op de voorkant van het boek vormen samen ook een 8. 
Het getal 8 staat voor eeuwigheid, oneindigheid.

Een dynamisch motief is de zoektocht. Niet alleen zoekt Rex naar Saskia, ook Lemorne zoekt naar een geschikte vrouw. Daarnaast zoekt Rex vaak naar oplossingen voor zijn woordspelletjes.

Thema

De belangrijkste thema’s zijn claustrofobie, liefde en onzekerheid.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"