Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1607 woorden
  • 17 februari 2014
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
9 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A.        Samenvatting

Het is zomer in 1975, Rex Hofman en zijn vrouw Saskia Ehlvest gaan gezellig met z’n tweeën op vakantie naar Dijon. Ze zijn halverwege en rijden op de Autoroute du soleil. Het duurt nog ongeveer een uur voordat ze bij hun reisbestemming zijn, daarom ging Rex naar het dichtstbijzijnde benzinestation om te gaan tanken. Eenmaal aangekomen gaan ze eerst de auto vol tanken en daarna gingen ze even uitrusten in verband met de lange reis die zij beide gemaakt hebben. Tijdens hun verblijf komt er een kleine ruzie tussen de twee maar maken het goed als ze geluksmuntjes gaan begraven als teken van hun liefde. Saskia besloot even later om wat te drinken te halen bij het pompstation en daarna de reis te hervatten met haar aan het stuur, zodat haar man een beetje kan uitrusten. Na ongeveer een uur begint Rex Hofman zich zorgen te maken over zijn vrouw, hij voelt zich verlaten en alleen. Hij denkt terug aan de keer dat  Saskia hem haar nachtmerrie vertelde over dat zij in een Gouden Ei door de ruimte zweeft en de enigste manier om eruit te komen was om een ander goud ei te raken. Rex gaat verhaal halen bij het tankstation maar tevergeefs, ze is nergens te bekennen. die dag overnacht Rex in zijn auto met het idee dat ze de volgende dag weer in de auto was. Hij kon amper slapen en voelde alsof hij deelnam in haar nachtmerrie.

Acht jaar later brengt Rex Hofman zijn vakantie door in Marina di Camerota in Italië met zijn nieuwe vriendin Lieneke. In de middag lagen ze lekker op het strand te genieten van de zon. Achter hun waren twee fransozen aan het badmintonnen en als scheidsrechter stond er een vrouwtje die de scoren bij hield. Rex en Lieneke besloten een wedstrijd te houden, Rex en Lieneke tegen de Fransen. Rex had het idee om Lieneke ten huwelijk te vragen als zij de wedstrijd winnen, wat ze ook deden. Rex en Lieneke hadden hetzelfde idee. Uiteindelijk ontstaat er een discussie tussen de twee over dat Rex nog steeds goed ziek is van het feit dat hij niet weet wat er met Saskia gebeurd is.

Daarna gaan we weer terug naar 1975 op het benzinestation waar onder meer de Fransman Raymond Lemorne aanwezig was. Toen hij 16 was vroeg hij zichzelf af hoe het zou zijn om van een flatgebouw af te vallen en was ook nog gek genoeg om het te doen waarna hij een goede zes weken in het ziekenhuis moest liggen met een gebroken been en twee gebroken armen. Pas 21 jaar later kwam Raymond met een dergelijk idee. Raymond is vader van twee kinderen, gehuwd en is scheikundeleraar. Vroeger had hij een meisje gered van de verdrinkingsdood, wat hem aan het denken zette over hoe makkelijk het is om een misdaad te plegen. Iets in hem kon het niet loslaten dus besloot hij een pistool en het slaapmiddel Chloroform. Hij heeft een vakantiehuisje die hij zogenaamd opknapte maar eigenlijk zichzelf daar voorbereid voor een slachtoffer. Zijn plan is om zijn auto aan het einde van de parkeerplaats te zetten iemand proberen te verleiden om hem te helpen met het erop zetten van een aanhang wagen en als ze eenmaal bij de auto zijn hun belagen met een doek Chloroform waarna hun bewusteloos raken en in slaap vallen. De eerste paar keren lukte het niet omdat niemand het durfde, maar na een paar mislukkingen was het hem gelukt een meisje ging met hem mee en werd zonder dat ze iets vermoed een doek chloroform voor haar mond gedrukt.

Na de vakantie in Italië, begint Rex een opsporingscampagne. Hij roept iedereen via grote advertenties op, die misschien weten wat er gebeurd is met Saskia. Hij krijgt genoeg reacties maar er zat geen gouden tip tussen. De relatie tussen Rex en Lieneke is niet al te best dus besloot Rex haar een brief te schrijven. Kort na het posten van deze brief stapt er een Fransman op hem af die hij herkende het was Raymond Lemorne die hij acht jaar geleden zag op het tankstation, hij zei dat hij zijn advertentie zag en hem wil vertellen wat er gebeurd is als hij het zelfde lot ook ondergaat. Rex stemt toe, hij weet dat hij nu zal sterven maar dat heeft hij wel over om te weten te komen wat er met Saskia gebeurd is. Raymond Lemorne neemt hem mee naar het tankstation waar alles gebeurd was en eist dat Rex een slaapmiddel inneemt bij aankomst, nadat hij het ingenomen heeft verteld Raymond wat er gebeurd is met Saskia. Als Rex wakker wordt ligt hij in een doodskist onder de grond. Hij is levend begraven. Lieneke gaat nog opzoek naar Rex maar te vergeefs er is geen enkel spoor meer van hem te vinden.

B         ANALYSE  (feiten)

Naast een samenvatting van de inhoud maak je een analyse van de 'technische kanten' van een boek, zoals:

1. personages

2. vertelsituatie (perspectief)

3. ruimte

4. tijd

5. thema

6. motieven

7. titelverklaring en

8. stijl
 

  1. Personages
     

Hoofdpersonage: Rex Hofman, zijn vrouw is ontvoerd is daar echt heel emotioneel over en gaat zelf opzoek naar waar zijn vrouw en wat er met haar gebeurd is.

Helper: Afwezig in het verhaal

Tegenstander: Raymond Lemorne, Is een scheikunde docent die als klein kind al vreemd was. Hij had een meisje gered die bijna verdronk. Hij had een rare gedachte en ging nadenken over hoe makkelijk het zou zijn om een misdaad te plegen. Hij krijgt dit niet uit zijn hoofd en gaat het ook daadwerkelijk zelf uitvoeren.

Rex Hofman: bezorgd,geremd en gelukkig., zo zit hij in het begin van het boek te piekeren over het feit dat zijn vrouw nooit rijd. Eenmaal aangekomen kan je wel echt zien dat ze van elkaar houden. maar later ook heel bezorgd is nadat zij langdurig weg blijft.

Saskia Ehlvest: Spontaan,Gelukkig en Behulpzaam. Ze is heel erg fanatiek en blij, bij aankomst zie je echt de liefde tussen hun twee dat laat zien hoe gelukkig ze zijn en ze gaat zelfs wat te drinken halen op het pompstation speciaal voor haar man en haar zelf.

Raymond Delorme: Gemeen, Apart, Onbetrouwbaar. Hij is heel apart zo heeft hij toen hij 16 was van een flatgebouw afgesprongen om te weten te komen hoe dat voelt wat ook tegelijk dom is. Zijn idee
ën zijn gemeen en verleid mensen om met hem mee te lopen en dan degene te ontvoeren.

Lieneke: Onderdanig, Gelukkig, Meegaand. Ze laat Rex meerendeels bepalen wat ze gaan doen. Ze is gelukkig met Rex en hebben intieme gespreken met elkaar en wouden elkaar ten huwelijk vragen. Ze is meegaand en ze gaat bijna met alles akkoord en doet dat ook.

Ik kan mezelf heel goed vinden met de hoofdpersonage, zo vindt hij het niet fijn als een bepaald persoon langdurig weg blijft en blijft langdurig gevoelig voor iets wat er in het verleden gebeurd is.

  1. Vertelsituatie (Perspectief)

Het is een alwetende vertelsituatie omdat, het verhaal is dus vanuit de schrijver geschreven. Soms tijdens het verhaal weten we al wat meer over Saskia dan dat Rex eigenlijk zou weten.

  1. Ruimte

Hoofdstuk 1: Het begint hier op een Frans bezinestation van het bedrijf TOTAL, dit is een belangerijke plek in het verhaallijn want hier wordt Saskia Ehlvest hier ontvoerd.

Hoofdstuk 2: Lieneke en Rex zijn hier op vakantie Marina di Camerota in Italie, dit is acht jaar nadat Rex zijn oude vriendin ontvoerd is op het benzinestation.

Hoofdstuk 3: Hier ontmoet je de kant van de tegenstander genaamd Raymond Lemorne die een vakantie huisje hebt in Frankrijk

Hoofdstuk 4: Dit speelt af in het flatje van Rex in Amsterdam.

Hoofdstuk 5: Dit speelt ook af in Amsterdam, maar dan uit Lieneke’s perspectief.

  1. Tijd

Het verhaal heeft helemaal geen Chronologie want het verhaal wordt verteld in het verleden.

Er komen daadwerkelijk flashbacks in terug en soms zie je het ook in iemand anders perspectief. Dus het gaat hier duidelijk om vooruit- en terugwijzingen en flashbacks (terugblikken)
Titelverklaring

De titel Het Gouden Ei is gebasseerd op een nachtmerrie die Saskia Ehlvest had als kind zijnde, de nachtmerrie gaat over dat je opgesloten zit in een gouden ei en je zit daar gewoon vast en helemaal alleen en de enigste manier om bevrijd te worden is als een ander Gouden Ei er tegen aan zou botsen. Maar je zou sowieso dood gaan.

  1. Motieven

De liefde, het is een belangerijk motief in het verhaal het komt constant terug. Het komt meerendeels voor in het stukje van Saskia en Rex maar later ook in de gesprekken tussen Rex en Lieneke.

Angst, dit motief staat centraal in het verhaal. Zo wordt er duidelijk in het boek uitgedrukt dat Saskia claustrofobie heeft. Dit is ook een reden waarom Het Gouden Ei nachtmerrie zo traumatisch is geweest voor Saskia

  1. Thema

Het thema van het boek is liefde voor en na de dood, zo laat het boek zien hoeveel Rex van Saskia houdt en heeft zoveel voor haar over dat hij het zelfde lot wil ondergaan om alleen te weten te komen wat er met haar gebeurd is.

  1. Stijl

De stijl van de schrijver kan je al heel vroeg in het verhaal concluderen, je kan duidelijk zien dat het al een oud boek is en dat er ook soms woorden tussen staan die ik nog helemaal niet ken dus er waren duidelijk moeilijke woorden aanwezig voor mij, waardoor het afentoe ben moeilijk was om het verhaal te volgen dus je moet echt de tijd nemen om goed te begrijpen wat je aan het lezen bent.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"