Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 985 woorden
  • 24 februari 2013
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
16 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Het gouden ei

Tim Krabbé

 

Genre: Het is een thriller of een detective dat komt doordat in het boek wordt gezocht naar de dader van de moord op Saskia. En dan is Rex degene die naar haar op zoek is. Maar ik vond het ook een thriller want de spanning is telkens best wel groot. Want er kan elk moment iets gebeuren.

 

Samenvatting:

Rex en Saskia zijn onderweg naar hun vakantie. Ze stoppen bij een tankstation omdat ze even moeten tanken. Als ze even rustig zitten gaat Saskia even wat te drinken kopen. Terwijl Rex aan het wachten is vind hij het wel heel erg lang duren. Dus hij gaat overal zoeken waar ze is maar hij kan haar nergens vinden.

 

Raymond zijn plan is om een vrouw in zijn auto te lokken en dan haar te ontvoeren. Als hij aan verschillende vrouwen heeft gevraagd of ze hem kunnen helpen en dan willen mee rijden lukt dat bij geen van allen. Totdat Saskia langs komt zij ziet zijn sleutelhanger en wil er ook een. Rex zegt dat hij er nog wel een in zijn auto heeft liggen. Dan neemt hij haar mee in zijn auto ergens naar toe.

 

Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie in Italië. Hij vraagt haar daar ten huwelijk als ze daar aan het eten zijn. En hij vertelt haar over Saskia want ze hadden het daar nooit eerder over gehad. Na hun vakantie start Rex allemaal opsporingscampagnes. Na een poosje komt Raymond naar hem toe. Hij beloofd hem alles te vertellen als hij beloofd het zelfde te ondergaan. Rex zegt gelijk ja. Dus zei gaan samen naar hetzelfde pompstation van 8 jaar geleden. Raymond geeft Rex een slaapdrankje en vertelt het hele verhaal. Als Rex weer wakker word ligt hij levend begraven in een doodskist.

 

Lieneke probeert Rex of Saskia nog terug te vinden maar het is nooit gelukt.

 

Thema:

Het boek gaat over de verdwijning van Saskia. In een groot deel van het verhaal is Rex opzoek naar Saskia.

 

Personen:

 

Rex is de hoofpersoon van het verhaal. Zijn uiterlijk is in het verhaal niet beschreven. Zijn gedrag is ook niet echt duidelijk te plaatsen. Mijn zijn karakter is wel duidelijk, hij is heel erg serieus en rustig.

 

Lieneke is een van de belangrijke bij personen. Wat ik alleen in het verhaal terug kan zien over haar is dat ze een beetje stil is en op zich zelf.

 

Saskia is in het een belangrijk bij persoon want om haar ontvoering draait het verhaal. Ze is een beetje baldadig en heeft een paar aparte gewoontes.

 

Perspectief:

Het is het hij/zij perspectief. Dat zie je aan het feit dat de schrijver (Tim Krabbé) telkens in het verhaal zegt dat hij ergens naar toe gaat of met andere dingen altijd in hij voorm.

 

Plaats:

In de verschillende hoofdstukken vind het op verschillende plekken plaats. In hoofdstuk 1 vind het plaats bij het benzinestation in Frankrijk. In hoofdstuk 2 vind het plaats in Italië maar de plaatsnaam word niet gegeven. Rex en Lieneke zijn daar op vakantie. In hoofdstuk twee is Raymond in Normandië  op kerst vakantie met zijn gezin.  Hoofdstuk 4 vind in Amsterdam plaats. Daar is het flatgebouw waar Rex in woont.  Het einde van hoofdstuk 5 vind plaats bij hetzelfde benzinestation in Frankrijk als in hoofdstuk 1.

 

Tijd :

Het verhaal speelt zich af rond 1975 t/m 1983. Er word ook vertelt in het verhaal over hun jeugd maar dat speelde zich af rond 1950. Dat kom ik te weten doordat ze dat vertellen in het verhaal. En omdat ze rond die tijd een polaroidtoestel hadden.

 

Het verhaal word niet-chronologisch vertelt. Een goed voorbeeld daarvan is dat eerst Saskia ontvoerd word. En dat ze daarna pas het verhaal vertellen wat er daarvoor plaats vond.

 

Begin:

Je valt in een keer midden in het verhaal. Omdat er in het verhaal komt dat ze bij een tankstation staan. Omdat ze moeten tanken. Maar voor de rest is er nog niks vertelt over het verhaal.

 

Probleem:

Het belangrijkste probleem van dit verhaal is dat Saskia ontvoerd is en dat ze haar proberen te zoeken. Het loopt niet goed af voor Lieneke maar wel voor Rex want hij weet nu eindelijk wat er gebeurt is maar hij is nu wel dood. Dus dat is ook niet een goede afloop maar hij is er nu wel achter.

 

Einde:

Het boek heeft een gesloten einde. Want Rex is erachter gekomen wat er is gebeurt. Maar nu is Lieneke Rex kwijt en ze is ook nog steeds opzoek naar Saskia. Maar ze denkt dat het iets met elkaar te maken heeft want Rex was bezig met een grote zoektocht. Maar voor Lieneke is het dus een open einde want ze weet niet wat er is gebeurt. Maar voor de lezer is het wel duidelijk wat er gebeurt is.

 

Titelverklaring:

Toen Saskia heel klein was had ze nachtmerries over een gouden ei waar ze in zat en dat ze door het heelal zweefde. Maar er was nog een ander ei en als ze daar tegen aan botsen dan worden ze alleen weer vrij. Maar ze had ook claustrofobie en dat maakte het heel erg eng. Dat claustrofobische gevoel dat ze kreeg voelde ze later ook toen ze levend begraven werd. De botsing geeft het zelfde aan als wanneer ze begraven worden.

 

 

Beoordeling:

Ik vond het een heel erg leuk boek om te lezen. Het was een spannend verhaal omdat je in het begin totaal geen idee had wat er was gebeurt. Het was ook apart dat je elk hoofdstuk van een ander iemand gekeken word. Dat was het verschillende eraan telkens. Het was een goed verhaal. Het was heel erg spannend geschreven. Dat was omdat je ook nog geen idee had wie het had gedaan.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik vond het een heel erg leuk boek om te lezen. Het was een spannend verhaal omdat je in het begin totaal geen idee had wat er was gebeurt. Het was ook apart dat je elk hoofdstuk van een ander iemand gekeken word. Dat was het verschillende eraan telkens. Het was een goed verhaal. Het was heel erg spannend geschreven. Dat was omdat je ook nog geen idee had wie het had gedaan.

 

REACTIES

M.

M.

erg matig boekverslag. Ik heb er niet veel aan. Maar toch bedankt :)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"