Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo/vwo | 1355 woorden
  • 2 januari 2013
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
33 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1. Technische beschrijving

Op de voorkant staan de naam van de schrijver, de titel en de uitgever, in hele grote gele en witte letters. Op de achterkant staan recensies die in de krant hebben gestaan.

2. Samenvatting 

Rex en Saskia houden hun vakantie in Frankrijk. Als hun benzine op is stoppen ze even bij een benzinestation om bij te tanken en uit te rusten, en Saskia gaat wat drinken halen.

Intussen staat Raymond Lemorne achter het benzinestation op een goede prooi te wachten voor zijn actie. Raymond Lemorne is een scheikundeleraar met ontzettend rare ideeën. Op zijn zestiende springt hij van een flat om te kijken wat er dan gebeurt. En een paar jaar later red hij een kind van een verdrinkingsdood. Als hij dat heeft gedaan wil hij ook iets proberen wat daar totaal het tegenovergestelde van is. Zijn plan is om een vrouw in zijn auto te lokken zodat hij haar kan ontvoeren. Hij vraagt aan verschillende vrouwen of zij hem willen helpen met een aanhangwagen op zijn auto te koppelen omdat hij een mitella heeft. Al deze pogingen mislukken. Tot Saskia hem aanspreekt over zijn sleutelhanger in de vorm van een letter R. Hij zegt tegen haar dat hij haar er wel één kan geven als ze even instapt.

Intussen wacht Rex op Saskia. Na een tijdje vindt hij het verdacht en belt hij de politie en de hotelreceptie waar ze zouden overnachten. Ook vraagt hij even na bij het tankstation waar ze is gebleven. Maar ze weten er allemaal niks van.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op een vakantie in Italië. Hij vraagt haar daar ten huwelijk, maar vertelt ook over Saskia en wat hij voor haar voelde. Na hun vakantie in Italië start Rex een opsporingscampagne om te weten te komen wat er acht jaar geleden met Saskia gebeurt is. Hij krijgt wel veel reacties op deze campagne maar geen goede of handige. Na een paar dagen meld Raymond Lemorne zich bij Rex. Rex herkent hem van acht jaar geleden maar weet niet wat er gebeurt zou kunnen zijn. Raymond Lemorne beloofd hem alles te vertellen mits hij het zelfde ondergaat. Dus Rex stemt hier mee in. Raymond Lemorne neemt hem mee naar het tankstation waar Saskia verdwenen is. Hij geeft hem een slaapdrankje en verteld het hele verhaal. Als hij wakker word ligt hij onder de grond in een doodskist, levend begraven.

Lieneke probeert Saskia en Rex nog te vinden na Rex’ verdwijning. Maar het is nooit gelukt ze te vinden.

3. Analyse 

Het verhaal gaat over een man die op zoek gaat naar zijn verdwenen vriendin die is ontvoerd door een gestoorde man.

De personages in ‘Het Gouden Ei’ zijn flat characters. De persoon die het meest uitgewerkt is, is Raymond Lemorne, meestal gewoon Lemorne genoemd. In het boek staan stukjes over zijn jeugd, wanneer hij over de balustrade wil springen, gewoon om te kijken of het kan. Dat bewijst dat Lemorne licht gestoord is. Hij is scheikundeleraar, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Rex Hofman wordt minder uitgewerkt. Het enige dat we van hem weten is dat hij van spelletjes houdt en het leuk vindt om Saskia, zijn vriendin, te plagen. Ook mist hij haar elke dag na haar verdwijning, en hij denkt nog vaak aan haar. Hij is erg serieus en wil altijd doorzetten.

Saskia Ehlvest is ook niet uitgebreid beschreven. Ze is negen jaar jonger dan Rex, ze is claustrofobisch en heeft vaak dromen over een gouden ei. Het enige wat we van haar uiterlijk weten is dat ze rood wriemelhaar heeft.

Lieneke is al bijna helemaal niet beschreven. Ze is alleen belangrijk in het verhaal omdat ze de vriendin van Rex is. Rex vraagt haar ten huwelijk voordat hij ontvoerd wordt. Ook heeft ze respect voor hem omdat hij nog steeds aan Saskia denkt.

De historische tijd (“Gebeurtenissen in een roman spelen zich meestal af in een bepaalde tijd. Dit wordt de historische tijd genoemd.” Bron definitie: Boekentaal.info.) begint in 1950 wanneer Lemorne zestien jaar is. Daarna, in de zomer van 1975, begint de fabel. Op 28 juli 1975 is de ontvoering van Saskia door Lemorne. Tussen de ontvoering en de vakantie van Rex en Lieneke acht jaar later (1983), wordt niets over verteld.

De verteltijd (“De tijd die nodig is om een verhaal te vertellen of te lezen.” Bron definitie: Encyclo.nl) is 98 bladzijden.

De vertelde tijd (“De vertelde tijd is het tijdsbestek dat in een verhaal of deel van een verhaal besproken wordt.” Bron definitie: Wikipedia.) is 33 jaar.

In het boek komen maar een paar flashbacks of flashforwards voor, en de hoofdstukken verschillen van elkaar qua tijd.

Er zijn per hoofdstuk verschillende plaatsen.
1: het tankstation waar Rex en Saskia stoppen om te tanken
2: het dorpje Marina di Camerota in Italië waar Lienekes familie een huisje heeft
3: het huisje wat Lemorne heeft gekocht om op te knappen
4: in de flat in Amsterdam waar Rex nu woont en hetzelfde tankstation inn Frankrijk
5: niet echt een plaatsbepaling

Wat betreft de ruimte tracht de schrijver tegenstellingen te scheppen: een heerlijk weids en zonnig vakantieoord tegenover een donkere ruimte in een kist.

Het perspectief is in hij/zij-vorm, ofwel een personele vertelsituatie. Er treden wel personen, maar geen 'ik' op. Het lijkt alsof het verhaal zichzelf vertelt.

'Het gouden ei' is eigenlijk een gruwelverhaal dat niet in de gewoonlijke stijl is gegoten. De onderkoelde, afstandelijke stijl van de verteller is daar de oorzaak van. Hij keert de dingen om en put uit de alledaagsheid om griezeleffecten te bereiken.

Tim Krabbé schrijft een prettig leesbaar Nederlands. De zinnen zijn vrij kort en de schrijver gebruikt weinig bijvoeglijke naamwoorden. De dialoog is vlot geschreven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Tim Krabbé schrijft een prettig leesbaar Nederlands. De zinnen zijn vrij kort en de schrijver gebruikt weinig bijvoeglijke naamwoorden. De dialoog is vlot geschreven.

Thema

Twee jonge Nederlanders worden op een raadselachtige wijze door een geestelijk gestoorde Fransman van het leven beroofd.

Motieven

iemand van wie men houdt 'martelen' ;

de voorspellende droom, uiteraard in symbolische vorm;

de foto die het bewijs net niet levert;

opsluiting in een kleine ruimte;

de sleutelbos en de sleutelhanger symboliseren de onmogelijkheid om te ontsnappen

De verklaring van de titel

Saskia klein was, heeft ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Ze kon niet dood gaan. Er vloog net zo'n gouden ei door de ruimte. Als ze tegen elkaar botsten, zouden ze allebei vernietigd zijn. Dan was het afgelopen, maar het heelal was zo groot.

4. Mening

'Een fascinerend verhaal, uitstekend geschreven, met goed getimede informatie en virtuoze tempowisselingen. Een juweeltje.' - NRC Handelsblad

Ik ben het hier ontzettend mee eens want het is overduidelijk een juweeltje. Ik vind het een prachtig boek, en toen ik het net uit had was ik nog een tijdje bezig om alles te laten bezinken, zo mooi vond ik het. Wat ik vooral heel fijn vond was de schrijfstijl van de schrijver: hij gebruikt korte zinnen en niet zo’n moeilijk taalgebruik. Wat mij toch het meeste is bijgebleven is de titel, het gouden ei. Het blijkt toch wel dat Saskia’s droom belangrijk was, wat ik in het begin niet door had. Toen ik besefte dat het verhaal daar grotendeels om draaide was ik wel even van mijn stuk gebracht…

'Een verpletterende oefening in psychologische horror. Deze bedrieglijk eenvoudige roman verkoopt de lezer een dreun die hem doet duizelen.' - Publisher’s Weekly

Deze dreun heb ik zelf ook gevoeld. En dat gevoel van horror ook, ik zat zelfs uren later nog te griezelen over het lot van Rex en Saskia.

Ik vond het in dit geval ook wel leuk dat er een open einde in zat. Normaal ben ik daar niet zo enthousiast over, maar dit keer wel omdat ik nog zelf verder het verhaal af kon maken (hoe Lieneke de politie belt, of Lemorne wordt opgepakt). En ook dat het zo’n pageturner is. Ik had hem binnen een uurtje uit!

Het enige wat ik echt heel stom vond aan het boek is dat het zo snel uit was en ik er maar zo kort van kon genieten. Het had van mij best iets langer gemogen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"