Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1611 woorden
  • 22 januari 2019
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
21 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Algemene gegevens

Titel: Het gouden ei
Auteur:Tim Krabbe
Uitgeverij: Prometheus, Amsterdam
Jaar van uitgave: 1984
Genre: Misdaadroman/psychologische roman
Pagina’s: 67
Prijzen:1993, Driejaarlijkse Diepzeeprijs

Samenvatting

Rex en Saskia zijn onderweg naar een huisje bij de Middellandse Zee. Ze maken een onnodige stop bij het tankstation TOTAL om te tanken. Ze besluiten er nog even te blijven begraven daar een muntje. Saskia gaat dan nog even wat drinken halen. Rex denkt terug aan de vakantie, toen hij Saskia alleen had gelaten op de landweg in Italië. De benzine was op en Rex ging toen benzine halen. Ze was toen heel bang en eenzaam geweest, net als in haar droom over het gouden ei. In die droom zat ze in het heelal opgesloten in een gouden ei. Ze kon er niet uit, maar alleen als het enige andere gouden ei in het heelal tegen haar aan botste. Dit zou wel haar dood betekenen. Rex had Saskia een tijdje niet terug zien komen, dus ging hij haar zoeken. Hij kon haar nergens vinden en ze kwam ook niet meer terug…

8 jaar later zit Rex met zijn nieuwe vriendin Lieneke aan het strand in Italië. Ze gaan meedoen met een wedstrijdje volleybal. Rex had met zichzelf afgesproken dat hij haar ten huwelijk zou vragen als ze zouden winnen. Ze wonnen en tijdens het diner vroeg Rex Lieneke ten huwelijk. Na het aanzoek praten ze over Saskia, ook al zou Saskia terugkomen, zou Rex voor Lieneke kiezen. Dezelfde nacht krijgt Rex de droom over het gouden ei.

Het is 1950 en Lemorne is 16 jaar. Hij vraagt zichzelf af wat er zou gebeuren als hij van de tweede verdieping van een flatgebouw naar beneden zou springen. Hij besluit te springen en lag toen 6 weken in het ziekenhuis met een gebroken been en een dubbele armbreuk. 21 jaar later redt Raymond een meisje uit het water. Zou ik nu ook in staat zijn een misdaad te plegen?’ vroeg hij zich af.

Het is drie jaar later en Lemorne bereidt zijn misdaad voor. Hij gaat in zijn vrije middagen, avonden en weekenden naar een afgelegen huisje, dat hij zogenaamd aan het opknappen is. Hij koopt ook een pistool en doet allemaal experimenten om te kijken hoe vrouwen reageren op hem. Op een avond gaat hij naar de TOTAL-benzinestation. Hij probeerde twee vrouwen mee te lokken, maar het mislukte bij beide gevallen. Bij het derde poging was het raak. De derde vrouw was namelijk Saskia. Saskia vond zijn sleutelhanger erg mooi en vroeg waar hij die had gekocht. Lemorne verzon als smoesje dat hij daar in handelde en dat ze er een kon kopen. Zo lokte hij haar naar haar auto en toen ze dichtbij de auto was, deed Lemorne een doekje met een chloroform om haar mond. Door het chloroform werd ze bewusteloos en kon ze meegenomen worden door Lemorne.

Na de vakantie met Lieneke stelt Rex een opsporing campagne op voor Saskia. Hij kan haar namelijk niet uit haar hoofd zetten en moet weten wat er met haar is gebeurd. Plotseling staat Lemorne voor zijn deur en zegt dat hij weet wat er met Saskia gebeurt is. Hij zal alleen vertellen wat er met haar is gebeurd, op de voorwaarde dat Rex hetzelfde ondergaat. Rex weet dat hij hierdoor zal overlijden, maar gaat toch met Lemorne mee. Rex wordt wakker in een kist en realiseert dan dat hij en Saskia levend begraven zijn.

In het laatste hoofdstuk merkt Lieneke dat Rex spoorloos verdwenen is. Een tijdje verschijnen er foto’s van Rex en Saskia in de krant, maar ze werden nooit meer gevonden.

Thema

De titel van het boek is Het gouden ei. Het gouden ei was de droom van Saskia. Ze zat opgesloten in een gouden ei in het heelal. Alles om haar heen was zwart en er waren zelfs geen sterren. Ze zou er voor altijd in moeten blijven zitten. Ze zou alleen uit het gouden ei kunnen komen, door tegen het andere gouden ei in het heelal aan te botsen. Als de twee eieren tegen elkaar zouden botsen, zouden ze allebei overlijden.

De droom van het gouden ei komt regelmatig voor. Het gouden ei wordt door Rex naar boven gehaald en Rex krijgt ook zelf de droom nadat Saskia dood is. Een andere situatie die vaak voorkomt is op vakantie gaan en de zoektocht naar Saskia.

In hoofdstuk 1 voelt Rex zich goed, want hij is verliefd op Saskia en ze gaan samen op reis. Na de verdwijning van Saskia is hij heel erg bezorgd en eenzaam. Hij blijft toch vasthoudend en geeft de zoektocht naar Saskia niet op.

Het verhaal loopt af op het moment dat Rex wakker wordt in een kist en levend begraven is. Lieneke gaat hem dan zoeken, maar hij en Saskia werden nooit meer gevonden.

Motieven in het boek zijn claustrofobie, angst voor eenzaamheid en toeval. Claustrofobie komt voor op het moment dat Saskia en Rex in de doodskist liggen. Angst voor eenzaamheid overkomst Saskia toen ze achtergelaten werd op de landsweg in Italië. Toeval is ook een motief, omdat het toeval was dat Saskia en Lemorne aan de praat raakten.

Verhaalstructuur

Dit wil je ook lezen:

Het verhaal is niet-chronologisch.

Hoofdstuk 1 begint halverwege de jaren zeventig. In hoofdstuk 1 verloopt de tijd chronologisch, met af en toe een flashback. Een voorbeeld van een flashback is een vorige vakantie, waar Rex Saskia alleen in de auto had gelaten en de droom over het gouden ei. Hoofdstuk 2 is acht jaar later en het verhaal loopt chronologische. Hoofdstuk 3 gaat weer terug in de tijd en wordt chronologisch verteld, maar met gaten. Er worden drie periodes uit het leven van Raymond verteld: 1950, 1971, 1975. Hoofdstuk 4 en 5 verlopen chronologisch.

Er is een verschil tussen de vertelde tijd en de verteltijd. Tim Krabbé maakt veel gebruik van tijdsversnellingen en tijdsvertraging. Hierdoor loopt de verteltijd en de vertelde tijd niet gelijk met elkaar. In een halve pagina wordt bijvoorbeeld verteld dat Saskia en Rex rijden tot vlakbij Dijon (tijdsversnelling) en de periode bij de TOTAL-benzinepomp duurt eindeloos.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Er is een verschil tussen de vertelde tijd en de verteltijd. Tim Krabbé maakt veel gebruik van tijdsversnellingen en tijdsvertraging. Hierdoor loopt de verteltijd en de vertelde tijd niet gelijk met elkaar. In een halve pagina wordt bijvoorbeeld verteld dat Saskia en Rex rijden tot vlakbij Dijon (tijdsversnelling) en de periode bij de TOTAL-benzinepomp duurt eindeloos.

De spanning wordt opgewekt door het verborgen houden van informatie en tijdsprongen. Eerst wordt Saskia ontvoert, maar je weet niet wat er met haar gebeurd. Daarna wordt verteld over de dader en pas als laatste weet je wat er met Saskia gebeurd is.

Gegevens over de auteur

De auteur is Tim Krabbé. Hij heeft nog meer boeken geschreven, zoals De renner, De grot, Marte Jacobs en Een goede dag voor de ezel. Het motief en thema van Het gouden ei zijn ook kenmerkend voor het andere werk van Tim Krabbé. Hij schrijft in zijn andere boeken ook over misdaad en romantiek. In zijn manier van schrijven omschrijft hij alles zo kort en concreet mogelijk.

Tim Krabbé werkte eerst als een journalist en in 1967 ging hij als schrijver werken en werd een van de beste twintig schakers van Nederland.

De auteur was erg populair geworden door zijn boeken, maar hij heeft ook andere beroemde mensen in zijn familie zitten. Zijn moeder Margreet Reiss was een filmvertaalster en ook een schrijfster. Zijn vader Maarten Krabbé en zijn grootvader Hendrik maarten Krabbé waren beide bekende kunstschilders. Zijn broer Jeroen Krabbé is een acteur, regisseur en kunstschilder. Ook heeft hij nog een halfbroer Mirko Krabbé en hij is een multimediakunstenaar.

De auteur maakt met zijn werk geen deel uit van een stroming.

Eigen oordeel

Dit boek was het eerste boek dat we gingen lezen voor onze leeslijst. Dit boek moesten we dus ook verplicht lezen. Ik had er van te voren geen verwachtingen voor. Ik vond de titel erg vaag, dus wist ik niet wat ik kon verwachten.

Ik vind de personages erg vreemd. Vaak worden er diepzinnige gedachten gegevens waar ik als lezer niet op zit te wachten. Rex en Saskia begraven ook een muntje achter het benzinestation en dat vind ik ook erg vreemd.

Raymond vind ik ook een vreemde man. Hij is heel erg gevoelloos en psychische gestoord in zijn hoofd. Waarom zou je van een flatgebouw afspringen, als je van te voren al weet dat je iets gaat breken? En waarom zou je graag een moord willen plegen, als je net een meisje hebt gered? Ik begrijp ook niet waarom hij zomaar twee jongens doodschiet die vlakbij zijn vakantiehuisje aan het kamperen waren.

Ik zou wel meer van deze schrijver willen lezen, omdat hij geen moeilijke woorden gebruikt. Hij beschrijft de situatie kort en krachtig en dat is fijn om te lezen. De schijfstijl is goed te lezen, maar de flashbacks en hoofdstukwisselingen zijn soms moeilijk te volgen. Je moet dus wel geconcentreerd lezen, anders weet je niet meer hoe de verhaallijnen lopen.

Ik vind het boek wel spannend, want de gebeurtenissen komen snel achter elkaar. Je hebt dus snel weer een stuk met spanning, afgewisseld met kleine stukjes zonder spanning.

Ik raad het boek wel aan, want het is snel uitgelezen ook al kost het wel wat moeite om de verhaallijnen te volgen.

Opdracht C

Rex, Saskia, Raymond Lemorne en Lieneke spelen de belangrijkste rollen in Het gouden ei. Je kunt twee verhaallijnen onderscheiden. De verhaallijn die verteld wordt vanuit Rex en de verhaallijn vanuit het standpunt van Lemorne.

De belangrijkste gebeurtenissen voor de verhaallijn van Rex zijn: De ontvoering van Saskia, Rex gaat op vakantie met Lieneke, Rex start een opsporingscampagne, Rex wordt levend begraven en Lieneke gaat Rex zoeken.

De belangrijkste gebeurtenissen voor de verhaallijn van Lemorne zijn: Raymond springt van het balkon van een flatgebouw af, Raymond redt een kind uit het water, de ontvoering van Saskia, reageren op de opsporingscampagne van Rex en het levend begraven van Rex.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"