Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1575 woorden
  • 13 juni 2018
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het gouden ei

 

 

 

 

 

Auteur: Tim krabbé

Uitgeverij: Noordhoff Uitgevers BV, Groningen

Druk: de druk van 2005

Aantal pagina’s: 67

Genre: avonturenroman

Prijs: Martin Beck Award

 

Samenvatting

Rex en Saskia zijn samen onderweg naar Hyères in Frankrijk. Samen hebben ze al een lange tijd een relatie. Na een tijdje stoppen ze bij een tankstation om een momentje te rusten. Rex tankt en Saskia gaat naar binnen om wat te drinken te halen. Tijdens het wachten op Saskia maakt Rex een foto met zijn polaroid. Rex moet denken aan de vakantie drie jaar geleden waarbij Saskia drie uur moest wachten op Rex, die benzine moest halen, omdat de brandstoftank plotseling leeg was. Saskia was daar heel erg overstuur geraakt, omdat ze het zelfde gevoel beleefde als een nachtmerrie die ze als kind had gehad. In de nachtmerrie zat ze in een gouden ei in het heelal, waar ze pas uit kon komen als ze tegen een ander gouden ei zou aan botsen. Na een tijd is Saskia nog niet terug en gaat Rex een kijkje nemen in het tankstation. Saskia is nergens te bekennen, niet in en niet buiten het tankstation. Niemand heeft haar gezien na het afrekenen van de drankjes en Saskia is spoorloos verdwenen.

Rex is samen met zijn nieuwe vriendin Lieneke, die één jaar jonger is dan Saskia, acht jaar later in Spanje. Samen zijn ze op het strand, hier ontmoeten ze drie fransen waarmee ze een potje badminton spelen. Rex besluit dat als hij en Lieneke winnen hij haar ten huwelijk zal vragen. Lieneke dacht hier ook zo over en ze willen dus gaan trouwen. Rex zit alleen nog steeds met Saskia in zijn hoofd waardoor dit idee op niks uitdraaid.

Raymond Lemorne is een franse man, werkzaam als scheikunde docent, die is getrouwd en twee kinderen heeft. Hij heeft soms rare ideeen, hij is bijvoorbeeld in een ziekenhuis beland omdat hij wilde weten of hij het zou overleven als hij van een flat af zou springen. Nadat hij een jong meisje heeft gered van verdrinking, heeft hij nu een idee hoe het zou zijn om misdaad te plegen. Hij wil iemand ontvoeren en dan levend bergraven. Hij besluit zijn oude afgelegen vakantiehuisje op te knappen voor de ontvoering. Hij maakt een plan waarin hij met zijn arm in een mitella een vrouw zal vragen hem te helpen met zijn aanhangwagen, dan zal hij haar bedwelmen met chloroform en haar meenemen. Hij doet verschillende pogingen, waarvan de eerste mislukken. Maar dan komt er een meisje naar hem toe die hem vraagt of hij nog z’n leuke sleutelhanger heeft met de letter ‘R’. De perfecte kans. Lemorne vertelt haar dat hij er meerdere heeft in zijn auto en Saskia loopt mee. Hij pakt de chloroform en bedwelmt haar.

Na de vakantie van Rex en Lieneke start Rex een opsporingsactie voor Saskia, maar er komen weinig bruikbare reacties. Rex besluit een brief op de bus te doen voor Lieneke aangezien hun relatie niet meer de oude is. Als Rex dit gedaan heeft, komt er een op hem af: Lemorne. Hij vertelt Rex dat hij de moordenaar is en Rex wil weten wat er met Saskia is gebeurd. Lemorne zegt dat Rex dit alleen kan komen te weten als hij hetzelfde ondergaat. Rex besluit dit te doen en drinkt koffie met een slaapmiddel. Als hij wakker wordt merkt hij dat hij opgesloten zit in een kist. Hij is dus ook levend begraven.

Personages

De belangrijkste personages voor het verhaal zijn Rex, Saskia, Raymond Lemorne en Lieneke.

 

Rex:

Rex is een aardige en liefdevolle man. Hij is de partner van Saskia en later van Lieneke. Hij is een volhouder, want hij wil precies weten wat er met Saskia is gebeurd en heeft daar zelfs zijn eigen leven voor over. Zijn uiterlijk is niet bekend.

 

Saskia:

Saskia is een lieve maar ook een beetje een onzekere vrouw. Ze is roodharig en de partner van Rex.

 

Raymond Lemorne:

Raymond Lemorne is een vreemde 41 jarige Franse man, die werkt als scheikunde leraar. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Raymond heeft soms vreemde ideeën die hij niet kan bedwingen. Hij kan mensen pijn doen en geniet er dan ook van.  Hij vermoordt Saskia.

 

Lieneke:

Lieneke is de nieuwe partner van Rex nadat Saskia is verdwenen. Ze houdt van taal en samen met Rex heeft ze een goede relatie, maar er gebeurd niet veel tussen hun.

 

Plaats

 

Het verhaal speelt zich vooral af in Frankrijk, waar Saskia en later Rex wordt vermoord. Hier kom je meer te weten over Lermorne en zijn plannen en hier gaan Rex en Saskia heen waardoor je meer komt te weten over hun relatie. Er zitten ook stukken in het verhaal waar Rex en Lieneke in Spanje en Nederland zijn, maar hier gebeuren niet de meest belangrijke dingen in het verhaal.

 

Tijd

 

De tijd speelt zich af in de tegenwoordige tijd, dus in het heden. Dit merk je aan bijvoorbeeld, het TOTAL- tankstation, een radioprogramma, een caravan enz.

In het boek wordt 33 jaar beschreven. Het is niet allemaal chronologisch, want er zitten tijdsprongen in en flashbacks. De tijd is belangrijk voor het boek, omdat je als lezer tijdsprongen maakt naar bijvoorbeeld acht jaar later. Dit hoort dus bij het verhaal.

 

 

Thema

 

Het thema van het boek is denk ik dood, maar ook liefde. Ik denk dit, omdat er veel liefde in het verhaal zit tussen Rex en Saskia, maar ook tussen Rex en Lieneke. Dood denk ik omdat Saskia verdwijnt en wordt vermoord en hier heel het verhaal eigenlijk wel om draait.

De reden van de titel: Het Gouden ei, is de nachtmerrie van Saskia die ze als kind heeft gehad. In deze nachtmerrie zat ze in een gouden ei in het heelal waar ze alleen uit kon als ze tegen een ander gouden ei zou aan botsen. Ze is hierdoor claustrofobisch geworden. In het verhaal word nog een aantal keer deze droom/ nachtmerrie genoemd.

De hoofdpersonen voelen zich denk ik allemaal een beetje eenzaam. Saskia natuurlijk toen ze werd ontvoerd. Rex toen Saskia weg was, hij moest weten wat er met haar gebeurd is. Lemorne is van zichzelf al een beetje vreemd en alleen, ookal heeft hij een vrouw en 2 kinderen.  Lieneke voelde zich eenzaam na de vakantie met Rex, omdat ze toen weinig contact meer hadden en de relatie niet veel meer voor stelde.

Het boek loopt af wanneer Lieneke Rex nog probeert te zoeken, maar dit nooit is gelukt. Rex en Saskia zijn spoorloos verdwenen. De laatste zin is: Van geen beiden werd ooit nog iets vernomen – ze leken van de aardbodem verdwenen.

 

Auteur

 

 

Tim krabbé is een Nederlandse schrijver. Hij is geboren in Amsterdam op 13 april 1943. Hij heeft 28 boeken in totaal geschreven, dit zijn romans, verhalen en schaakboeken. Schaken deed hij ook graag. Hij schreef veel romans en dit verhaal: het gouden ei is daar één van. Het thema liefde komt dus ook vaker voor in zijn boeken.

Tim Krabbé is vooral bekend van dit boek Het Gouden Ei. Hiervan zijn diverse verfilmingen van gemaakt.

In zijn boeken komt een stijl voor die nieuw-realisten ook gebruiken. Dit betekent dat Tim Krabbé gebruik maakte van dagelijkse taferelen en deze in zijn boeken verwerkte.

Eigen mening

Ik heb niet echt voor dit boek gekozen, omdat dit de keus was van de docente en zij dit boek aan ons heeft gegeven. We hadden dus geen keuze.

Ik kan mezelf niet echt met een personage uit dit boek identificeren, omdat in dit boek een grote gebeurtenis gebeurt wat ik zelf nog nooit heb meegemaakt. Wel kan ik mij identificeren met de handelingen van Rex. Ik snap bijvoorbeeld erg goed dat hij per sé wil weten wat er met Saskia gebeurt is, omdat hij zo erg van haar houdt. Ik zou hetzelfde hebben. Ik weet niet of ik mijzelf zou laten doden om het te weten te komen, maar ik weet niet hoe ik in zijn situatie zou staan. Ik kan mij helemaal niet identificeren met Raymond Lemorne, ik snap niet dat je je zou kan laten leiden door je eigen gedachtes. Hij is gewoon gek in zijn hoofd denk ik.

Ik vind het een heel goed boek en zou het zeker aanraden. Het is een dun boek, wat voor mij een pluspunt is, maar het is ook een super goed verhaal. Het verhaal is spannend door de flashback en de sprongen tussen de personen, zoals van het oogpunt van Rex naar het oogpunt van Lemorne. De personages zijn goed uitgewerkt, je komt veel te weten van de personages doordat van de personages de gedachtes worden beschreven. De beschrijvingen van de personages komen ook goed overeen met de handelingen die ze doen.

De schrijfstijl vond ik soms een beetje moeilijk door bepaalde moeilijke woorden die werden gebruikt, maar deze zinnen of woorden deden er niet echt toe in het verhaal. De schrijfstijl was dus goed te doen. Je las het verhaal goed door zonder echt haperingen.

Persoonlijk vond ik het thema van dit verhaal erg leuk, omdat ik van spannende verhalen hou. Ook vond ik de romantische delen erg leuk.

Ik zou best wel meer verhalen van Tim Krabbé willen lezen, ik vind zijn schrijfstijl niet vervelend en dit thema vind ik ook erg interessant.

 

REACTIES

Q.

Q.

<div>Hier had ik dus helemaal geen bal aan echt magertjes. ik had wel ietsjes meer verwacht hiervan</div>

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"