Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.7
Foto van Tris
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door Tris
  • 5e klas havo | 1614 woorden
  • 9 maart 2018
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
33 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

                                                                        het gouden ei

De titel van het boek is ''het gouden ei''.

Het boek is geschreven door Tim Krabbe, in 1984 kwam de eerste druk uit. Het boek was erg populair en dus in 2016 kwam de zevenenveertigste druk, welke ik ook in mijjn bezit heb. Het boek bevat 97 genummerde bladzijdes.

1. Saskia en Rex zijn smoorverliefd op elkaar. Op een tankstop bij een benzinepomp in Frankrijk keert Saskia echter niet terug van het station. Acht jaar lang weet Rex niet wat er met Saskia is gebeurd, tot Raymond Lermore ineens voor zijn deur staat. Hij geeft hem een keuze, in de ruil voor de waarheid over wat er met Saskia is gebeurd moet hij hetzelfde lot ondergaan. Rex stemt in.

2. Het genre van het boek ''het gouden ei'' is een psychologische novelle.

3. Over de status van meneer Krabbe tijdens het schrijven van ''het gouden ei'' is vooralsnog weinig bekend. Wel is ''het gouden ei'' het grootste succes van meneer krabbe, Het boek werd verfilmd door George Sluizer. De film kreeg wel een andere naam namelijk ''spoorloos''. Later werd de film ook in Amerika gedraaid, als ''the vanishing''.

4. In het boek zijn natuurlijk ruimtes van belang een van die ruimtes is het benzinestation in Frankrijk, hier begint het verhaal echt, en deze plek zal voor altijd in het geheugen van saskia als rex gegrift staan. De plek waar saskia door lermore ontvoerd wordt en waar rex doodangsten uit staat. Wat de plek is voor Lemore om zichzelf voor hemzelf te bewijzen. Een andere belangrijke ruimte in het verhaal is het huis van Raymond. Een afgelegen huis waar het voor hem allemaal begint. Hier werkt hij zijn gedachtes uit tot een geheel plan om een vrouw te ontvoeren. Om iets slechts te doen.  Zijn gedachtes in het algemeen om iets slecht te doen breden zichzelf uit. Het afgelegen huis beïnvloedt zijn wil en dwang om iets te doen wat buiten de lijntjes van onze samenleving valt.  Ten slotte is een belangrijke plek in het verhaal de kisten zowel die van Saskia als van Rex. Hierbij wordt naar mijn mening duidelijk  terug gerefeneerd naar het gouden ei waar saskia over droomde. Twee gouden eieren zwevend in het heelal wachtend op een kans om tegen elkaar te botsen, wat wel eens eeuwig kan gaan duren. Dit lijkt voor mij een metafoor naar twee mensen afzonderlijk levend begraven in een kist, waarbij de kans om levend gevonden te worden nihil is. Het kan echter zo zijn dat de schrijver er mee bedoeld dat als ze allebei gestorven zijn toch weer samen zullen komen, ookal zijn hun lichamen onmogelijk bij elkaar te brengen. 

5. Het boek wordt in de tegenwoordige tijd verteld. Ook al vinden er in het boek flashbacks en flashforwards plaats, het hoofdverhaal krijgt pas een einde aan het eind van het verhaal. De tijd waarin het verhaal zich zou nog in de huidige tijd passen. Ookal is het boek al wat ouder, tijdens het lezen merk je dit niet. Het boek is in chronologische volgorde verteld, echter zijn er dan wel flashbacks en flashforwards.

6. Het hoofdpersonage in het boek is Rex. Hij is de ontwetende in het boek met wiens zoektocht je mee gaat. Rex Hofman is een rustige man die er erg van houdt om spelletjes te spelen, vooral woordspelletjes. Hij blijft zijn hele leven lang een beetje hangen in de tijd waarin Saskia verdween. Hij heeft nooit echt kunnen verwerken dat zij zomaar verdwenen is en hij nooit heeft geweten wat er met haar is gebeurd. Dit verklaart ook de keuze die hij dan maakt om bij Raymond in de auto te stappen. Het is voor hem een afsluiting, letterlijk en figuurlijk.

 Een ander belangrijk personage in het boek is Raymond Lemorne, een man wiens gedachtes wat afwijken dan de meeste van ons. Zijn hoofdvraag in het verhaal is: ik kan goed zijn, maar ben ik ook in staat om een slechte daad te begaan? Deze man heeft, zoals uit het verloop van zijn levensverhaal, ook vaker een voor ons wat onredelijke redenering gehad over wat wel en wat niet te doen. Een ander personage in het boek is natuurlijk Saskia Ehlvest, Saskia is niet een personage wat je in het boek beleefd, zij wordt in dit boek vooral geleefd. Haar verdwijning, en uiteindelijke dood, zorgt ervoor dat het boek een verhaal heeft. Saskia is een opgewekt personage met een creatieve gedachtenstroom. Wat blijkt uit acties die ze uitvoert zoals muntjes verstoppen. Een laatste personage welke ik graag wil benoemen is Lieneke. Lieneke speelt geen grote rol in het verhaal. Ze is de nieuwe vriendin van Rex na de verdwijning van Saskia. Ik denk dat Lieneke wel Rex zelf heeft laten inzien dat  hij Saskia nooit zal en kan vergeten. Dit blijkt zowel aan zijn bewuste gedachtten gang en aan de foto van Saskia die hij na al die tijd nog in zijn portomonee heeft zitten als aan zijn onbewuste gedachten. De droom die hij heeft over het gouden ei is een onbewuste gedachte aan Saskia. Lieneke accepteert dat Saskia altijd, ook nu ze er niet is, toch tussen hen in al blijven staan.

7. De tijd wordt verteld in een personaal perspectief. Bijna elk hoofdstuk wordt verwisseld van kijk punt. Het perspectief wordt verwisseld van Raymond en Rex, wat voor belang is voor het boek. Als je het hele boek vanuit Raymond beleefd weet je alles wat er gebeurt wanneer het gebeurd en hoe. Dit is niet erg spannend voor de lezer. Als je het hele boek vanuit Rex mee maakt weet je echter weer te weinig van het boek om een bepaalde interessante spanningsboog aan te wakkeren en door te willen lezen. En het spreekt voor zich dat als het boek vanuit Saskia wordt beleefd, het vlot eindigd, nog voor je in het verhaal kan zitten. Ook als het alleen vanuit een personage bekeken zou zijn zou je nooit het doel van de verdwijning van Saskia achterhalen, want het doel is alleen duidelijk in de gedachten van Raymond.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

7. De tijd wordt verteld in een personaal perspectief. Bijna elk hoofdstuk wordt verwisseld van kijk punt. Het perspectief wordt verwisseld van Raymond en Rex, wat voor belang is voor het boek. Als je het hele boek vanuit Raymond beleefd weet je alles wat er gebeurt wanneer het gebeurd en hoe. Dit is niet erg spannend voor de lezer. Als je het hele boek vanuit Rex mee maakt weet je echter weer te weinig van het boek om een bepaalde interessante spanningsboog aan te wakkeren en door te willen lezen. En het spreekt voor zich dat als het boek vanuit Saskia wordt beleefd, het vlot eindigd, nog voor je in het verhaal kan zitten. Ook als het alleen vanuit een personage bekeken zou zijn zou je nooit het doel van de verdwijning van Saskia achterhalen, want het doel is alleen duidelijk in de gedachten van Raymond.

8. De titel is afgeleid naar de herhalende droom van Saskia. Saskia vertelt aan Rex over een droom waarin ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar een hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal is zo groot. Deze droom doet mij ook denken aan de eindsituatie. Twee kisten afzonderlijk van elkaar begraven, toen Rex in zijn kist lag en wist wat er met Saskia was gebeurd, had hij rust. Ze waren allebei vernietigd.

Dit wil je ook lezen:

9. Er zaten een aantal thema's in het boek. Een van die thema's is liefde. Omdat Rex zo verliefd is kan hij zijn leven lang zijn ideeën aan Saskia niet loslaten. Hij blijft zich al die tijd afvragen wat er met haar is gebeurd. Dit beïnvloed zijn keuzes en zo dus het hele boek. Een ander duidelijk thema is verdwijnen. Rex en Saskia zijn aan het einde van het verhaal van de aardbol verdwenen. En met de dood van Lemore, wat niet in het boek staat, maar uiteindelijk toch zal gebeuren, verdwijnt ook de waarheid. Een laatste belangrijk thema is dood. Het hele boek draait om de dood van Saskia, de dwang van Lemorne om iemand te doden en de liefde van Rex voor Saskia die uiteindelijk zijn eigen dood betekend.

10. Een heel groot motief wat duidelijk in het boek aanwezig is, is het getal acht. Saskia en Rex stoppen bij het 8ste tankstation, Saskia verstopt een muntje bij het 8ste paaltje, het duurt 8 jaar voor Rex zijn antwoorden krijgt. En 8 staat voor het oneindige, het houdt nooit op net zoals je de 8 door kan blijven trekken. Voor Rex en Saskia is het einde in de kist voor oneindige duur. Bovendien is 8 het lievelings getal van Saskia. 

11. Ik vond dit een erg interessant boek. Toen ik hoorde dat wij literatuur moesten gaan lezen verwachtte ik iet wat saaie en onduidelijke boeken. Dit boek heeft voor mij het tegen deel bewezen. Het heeft alles waar ik als lezer van houd in zich, liefde, mysterie maar vooral spanning. Lemorne vind ik vooral een erg interesant personage, zijn gedachte gang is zo anders dan de meesten van ons mensen. Het intrigeert mij hoe iemand met een stabiel leven als Lemorne toch nog zulke onstabiele gedachtes kan hebben, en deze veranderd in werkelijkheid. Hoe niemand in zijn omgeving door kan hebben dat hij deze verandering ook door maakt. Het verhaal van het gouden ei in het heelal vind ik ook een mooi metafoor naar het liefdesverhaal waarin Saskia en Rex zich bevinden. Ik wil derest van mijn boeken dan ook net zo graag willen lezen als dit boek. Toen ik namelijk eenmaal begonnen was kon ik niet meer stoppen. Het taalgebruik is op een juist niveau voor een willende lezer. Het is zo geschreven dat je een boek leest met hersenen en  gevoel. Wat mij persoonlijk een blije lezer maakt om zo'n boek te begrijpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"

Ook geschreven door Tris