Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.7
Foto van Mette
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door Mette
  • 4e klas havo | 1190 woorden
  • 6 maart 2018
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
8 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Auteur: Tim Krabbé
Titel: Het gouden ei
Uitgeverij: Bert Bakker
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1984
Aantal bladzijdes: 98
Druk: eerste druk
Genre: Misdaadroman of een Psychologische roman.

Samenvatting

Rex en Saskia zijn een gelukkig stel en onderweg richting Frankrijk voor hun vakantie. Ze stoppen bij een tankstation voor een pauze en Saskia gaat naar binnen om een drankje te kopen. Als Saskia wel erg lang wegblijft, word Rex ongerust en gaat haar zoeken. Hij vraagt aan een aantal mensen of ze haar gezien hebben, maar niemand weet waar ze is.

De gedachten van Raymond Lemorne werken op een hele aparte manier. Hij vindt namelijk dat als je een gedachte hebt, dat daar dan ook een daad aanvast zit (als je aan iets denkt, moet je het ook doen). Zo springt hij, als hij 16 jaar is, van een gebouw, omdat hij zich afvroeg hoe dat zou voelen. Jaren later (hij is nu getrouwd en heeft kinderen) red hij het leven van een kind en is daarna heel benieuwd of hij ook iemands leven zou kunnen wegnemen. Omdat hij deze gedachte nu heeft gehad, moet hij deze van zichzelf ook uitvoeren en hij begint zich voor te bereiden voor het perfecte misdrijf. Hij heeft een vakantiehuisje en vertelt zijn vrouw en kinderen dat hij het gaat repareren, maar de waarheid is dat hij daar zijn plannen aan het uitwerken is. Hij wil zijn slachtoffer met zich mee krijgen door te doen alsof hij een blessure heeft en haar te vragen of ze hem wil helpen met zijn aanhangwagen. De eerste paar pogingen vallen in het water, omdat niemand met hem de auto in wil. Als hij Saskia ontmoet bij het tankstation vraagt ze hem naar zijn sleutelhanger. Ze vertelt dat ze er graag zo een zou willen. Lemorne grijpt zijn kans en zegt dat hij ze verkoopt. Hij zou ze in zijn auto hebben liggen en vraagt Saskia of ze anders even meeloopt. Als ze bij de auto zijn, zorgt Lemorne ervoor dat Saskia buiten bewustzijn raakt (met het middel chloroform) en ontvoert haar. Een tijdje hiervoor heeft hij ook al twee kamperende jongeren vermoord.

Acht jaar later heeft Rex een nieuwe vriendin en hij vraagt haar ten huwelijk als ze op vakantie zijn. Hij denkt nog elke dag aan Saskia en hij heeft haar nachtmerrie overgenomen. Saskia droomde vaak dat ze vast zat in een gouden ei en er pas weer uit kon als ze tegen het enige andere ei aanbotste. Die kans was echter zo klein dat ze voor eeuwig in het ei gevangen zou zitten en Saskia werd daar heel claustrofobisch van. Na zijn vakantie met Lieneke plaatst Rex advertenties in de hoop zo Saskia alsnog te kunnen vinden. Lemorne reageert hierop en komt bij Rex langs. Hij vertelt hem dat Rex mag weten wat er met Saskia gebeurd is, maar alleen als hij het zelf ondervindt. Rex weet dat hij vermoord zal worden, maar hij wil zo graag antwoord op zijn vragen dat hij akkoord gaat. Lemorne en Rex gaan samen naar de plek waar alles 8 jaar geleden mis ging. Rex neemt een slaapmiddel en als hij weer wakker wordt, ligt hij in een dichte kist. Niemand zal ooit te weten komen wat er met Saskia en Rex is gebeurd, maar Rex heeft eindelijk antwoord op al zijn onbeantwoorde vragen.

Verhaaltechniek

Het gouden ei staat geschreven in de verleden tijd en bevat veel tijdsprongen. Het verhaal speelt zich af over een periode van acht jaar.

Personages

Rex Hofman
Rex is een kalme en oprechte man. Hij houdt met heel zijn hart van Saskia en heeft het dan ook erg moeilijk met haar verdwijning. Rex werkt bij de redactie van een tijdschrift en vindt het een leuke uitdaging zichzelf situaties voor te leggen en zich af te vragen wat hij zou doen.

Raymond Lemorne
Lemorne is een fransman en een scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft kinderen, maar hij is van mening dat als je een gedachte hebt, dat je dan ook naar die gedachte moet handelen. Als hij zich dus bedenkt dat hij misschien wel in staat is om iemand van het leven te beroven, probeert hij dit ook uit.

Saskia Ehlvest
Saskia heeft toen ze kind was een nachtmerrie gehad waar ze claustrofobie aan over heeft gehouden en waar ze nog steeds niet helemaal overheen is. Ze heeft een goede relatie met Rex, ondanks dat ze veel jonger is dan hij.

Tijd en vertelperspectief

Het gouden ei is niet op chonologische volgorde geschreven en er zitten veel tijdsprongen in. Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. Je weet als lezer wat Rex en Lemorne denken en voelen.

Thema's en motieven

Het hoofdthema is liefde: bijna alles in dit boek draait om de liefde tussen Rex en Saskia

‘Het gouden ei’ heeft verschillende motieven. De belangrijkste zijn:

Het getal acht
Dit is het geluksgetal van Saskia. Twee gouden eieren samen vormen een acht. Saskia wordt om acht uur ontvoerd in Augustus (de achtste maand). Rex en Saskia hebben onder de achtste paal hun muntjes gestopt. Na acht jaar vervolgt Rex zijn zoektocht naar Saskia. Als laatste is de acht op zijn kant het infinity teken (het teken voor oneindigheid). Dat is hoelang de gouden eieren door het heelal zouden zweven totdat ze eindelijk zouden botsen.

De dood
Er sterven veel mensen door de acties van Lemorne. Rex heeft het heel moeilijk met de dood van Saskia en de vragen waarmee hij achterbleef. Dit is uiteindelijk ook de reden voor de dood van Rex.

De droom van het gouden ei

Saskia had deze nachtmerrie als kind en er wordt in het boek veel over gepraat. Na Saskia’s dood neemt Rex deze droom van haar over.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Saskia had deze nachtmerrie als kind en er wordt in het boek veel over gepraat. Na Saskia’s dood neemt Rex deze droom van haar over.

De schrijfstijl

De schrijfstijl is niet erg moeilijk. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt en is dus prima te volgen. Het enige waar ik een beetje last van had, zijn de tijdsprongen.

Omdat er tijdsprongen worden gemaakt van het heden naar het verleden en andersom vond ik het soms lastig uit te vinden in welke tijd sommige dingen zich afspeelden.

Beoordeling

Ik vond het verhaal erg aangrijpend, omdat ik me heel goed kan voorstellen dat het voor Rex verschrikkelijk is om met zoveel onbeantwoorde vragen te zitten.

De passage van Lemorne toen hij 16 was vond ik erg intigerend. Het was heel bizar om te lezen dat hij vind dat een gedachte betekend dat je de daad ook moet uitvoeren.

Het einde vond ik wat minder. Niet zozeer hoe het verhaal zelf eindigt, maar vooral hoe het einde is geschreven. Het is naar mijn idee nogal afgeraffeld, terwijl de rest van het boek juist veel details bevatte.

Je kunt het boek met de film Spoorloos vergelijken (het is gebaseerd op Het Gouden Ei).

Ik vind het Gouden Ei een goed boek. Het is erg gedetailleerd en niet al te moeilijk geschreven. Alleen vond ik de tijdsprongen af en toe een beetje ingewikkeld en ben ik geen fan van het einde.

Ik zou iemand anders wel aanraden dit boek te lezen, omdat vooral de gedachten van Lemorne je erg aan het denken zetten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"

Ook geschreven door Mette