Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 980 woorden
  • 30 november 2017
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
8 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Het gouden ei

Auteur: Tim Krabbé

Jaar van uitgave: 1984

Uitgeverij: Bert Bakker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Hoofdpersonages

Rex Hofman : Heeft een goede relatie met zijn vriendin. Zijn latere relatie met Lieneke gaat uit. Hij is rustig en heeft alles voor andere over.


Raymond Lemorne: Hij is een Franse scheikundeleraar en heeft door het redden van een meisje moordneigingen.


Saskia Ehlvest: Zij is de eerste in het boek die een relatie met Rex heeft, ze is ijdel en wil graag alles op orde hebben.


Lieneke: is de nieuwe vriendin van Rex. Veel wordt er niet gezegd over haar.

 

3.Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit de alwetende verteller, je kan vaak lezen wat de personen zien, denken en voelen.

 

4.Tijd en ruimte

A. Het boek speelt zich af in de vorige eeuw van 1975 tot 1983

B. De vertelde tijd van het boek heb ik bepaald door jaartallen op te zoeken in het verhaal. Er werd in het begin verteld over 1975 en daarna ging het verhaal 8 jaar verder in de tijd. Soms nog wat flashbacks naar tussen die 8 jaar.

C. de schrijver heeft de tijdsvertraging gebruikt in het volgende stukje, omdat hij het extra spannend wilde maken voor de lezer en je dieper in het verhaal wil trekken.

Hij stak zijn hand uit en met het ontzag dat deze man als deelnemer aan zijn avontuur toekwam schudde Rex die - de aanraking joeg een stroomstoot door zijn arm. Hij had hem acht jaar geleden niet langer dan een paar seconden gezien, maar de punt van zijn mitella die als een nieuwsgierige witte neus uit het kader van de andere foto tevoorschijn stak had dat gezicht door altijd in zijn geheugen gebrand.

 

D. Een belangrijke ruimte uit het verhaal is het begin van het verhaal, dat was bij het tankstation dichtbij het Franse stadje Dijon, Het was avond. Er waren veel opvallende auto’s bij het tankstation waardoor het spannender werd, omdat er dan meer was om over na te denken bij de vermissing van Saskia, een van de hoofdpersonen die vermist werd op die plaats.

 

5. Stijl

De schrijver, Tim krabbé gebruikt vaak moeilijke woorden die ik niet snapte, het leek alsof het boek is vertaald omdat er voor mijn gevoel soms zinnen niet klopte.

Het waren redelijk lange zinnen met moeilijke woorden, sommige woorden waren ouderwets. Er waren weinig levendige dialogen tussen de personen.                                          Er waren weinig opvallende stijlfiguren naast de moeilijke woorden en soms oude woorden, en er waren over sommige dingen veel beschrijvingen maar over andere dingen weer helemaal niks.

 

6.Thema

Het thema wat ik heb bedacht is.

Als je verliefd bent doe je alles om bij haar te zijn.

Ik heb dit bedacht omdat Saskia en Rex op vakantie gaan en elkaar kwijt raken maar rex er uiteindelijk alles aan doet om Saskia te vinden. En het zelfs met de dood bekocht.

 

7.Samenvatting

Het boek begint met de vakantiereis van Rex en Saskia in 1975, ze gaan naar een geboekt hotel. Onderweg krijgen ze ruzie over de kilometerteller van de auto want de benzine meter is kapot, Als ze gaan tanken en Rex wacht op Saskia met drinken, maar het duurt lang voordat Saskia terug komt. Rex merkt dat er iets mis is. Na urenlang wachten en zoeken krijgt hij haar niet gevonden.

Acht jaar later is Rex op vakantie met zijn nieuwe vriendin Lieneke. Rex en Lieneke gaan een potje volleyballen tegen twee Franse mannen. Als ze winnen wil Rex Lieneke vragen om te trouwen. Ze winnen en Rex verteld zijn idee aan Lieneke, Lieneke wil het ook maar tijdens een gesprek krijgen ze plotseling ruzie over Saskia.

Weer terug in 1975 gaat het verhaal verder over een man genaamd Raymond Lemorne. Hij is scheikunde docent en vader van 2 kinderen. Nadat hij een meisje redde die bijna verdronk bedacht hij hoe makkelijk het was om iemand te vermoorden. Hij zette een heel plan op maar het mislukte steeds. Uiteindelijk een paar jaar later zag hij een advertentie over Saskia Ehlvest hij reageerde erop en vertelde Rex precies wat er gebeurd is met Saskia. Hij zei: ‘’Jij zal hetzelfde lijden.’’  Rex wist al dat hij het niet ging overleven. Hij kreeg een bekertje met koffie en vroeg wat er in zat, Raymond zei dat er een slaapmiddel in de koffie zat. Rex dronk het alsnog om Saskia’s lijden te kunnen stoppen. Raymond vertelde Rex wat er was gebeurd op die nacht bij het tankstation. Rex viel in slaap en werd een tijdje later weer wakker. Alles was zwart om hem heen. De lucht was koud en zwaar. Rex lag op een matras en voelde om zich heen en voelde om hem heen allemaal houten wanden. Hij wist meteen dat hij levend begraven was en raakte even in paniek. Hij wist nu wel dat Saskia dit ook had meegemaakt en dat ze nu alsnog samen waren

Lieneke had al een tijdje niks meer gehoord van Rex, hij nam niet op en hij was niet thuis. Het verhaal eindigt met dat Rex en Saskia nooit meer werden gevonden.

 

8.Oordeel

Ik persoonlijk zou dit boek niet aanraden aan een klasgenoot omdat ik de verhaallijn kwijt raakte tussen de hoofdstukken, als je een hoofdstuk had gelezen begon er een nieuw soort verhaal ergens anders en enkele keren met andere personages. Ikzelf vond dit niet fijn lezen maar na een samenvatting te lezen snapte ik het wel weer.    Als je de rode draad kan volgen is het een leuk en spannend boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"