Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1150 woorden
  • 19 juni 2017
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
18 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Naam: Patrick Mulder

Klas: V4D

Datum van werken aan het leesverslag: 21-10-14 t/m 10-11-14

Aantal bladzijden van het boek: 97 bladzijden

 

1 Primaire gegevens

Auteur: Tim Krabbé

Titel: Het Gouden Ei

Ondertitel: niet aanwezig

Uitgever, plaats, jaartal eerste druk: Bert Bakker - Prometheus, Amsterdam, 1984

Motto: niet aanwezig

Genre: psychologische roman, misdaad roman

 

Titelverklaring: Het boek heet het gouden ei omdat de Rex’ vriendin vroeger “toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo’n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo enorm groot.”(1)

In het boek komt Rex het gouden ei ‘tegen’ wanneer hij net als Saskia gevangen wordt genomen door Lemorne en levend begraven wordt. De kans dat hij zal ontsnappen is dan net zo klein als de kans is dat de gouden eieren elkaar raken.

Mottoverklaring: /

(1) = Quote uit “Het Gouden Ei” Blz. 14

 

2 Gebeurtenissen

Rex Hoffman en Saskia Ehlvest zijn al de hele dag in de auto onderweg naar hun vakantiebestemming in het uiterste zuiden van Frankrijk. Om een uur of zeven zijn ze nog ongeveer een uur verwijderd van de plaats waar ze zullen overnachten. Ze stoppen bij een tankstation. Daar gebeurt iets onverwachts. Als Saskia iets te drinken gaat halen, verdwijnt ze spoorloos. Niemand heeft iets gezien en er zijn geen aanwijzingen, zelfs jaren later ontbreekt nog elk spoor van Saskia. Rex krijgt een nieuwe vriendin, hij pakt de draad van zijn leven weer op, maar de gedachte aan wat er met Saskia is gebeurd, laat hem niet los.

 

 

'Maar weet je wat het ergste is? Het niet weten. Met twee blikjes voor de deur en tjoep, weg […] Je kan daar van die gedachtespelletjes over doen. Dan krijg ik bijvoorbeeld te horen dat ze ergens leeft, ze is heel gelukkig en zo. En dan mag ik kiezen: ze blijft zo doorleven, óf ik zal alles te weten komen, in ruil voor haar dood.'(2)

 

Dan ontvangt Rex op een dag bericht van iemand die precies lijkt te weten wat er is gebeurd en bereid is dat aan Rex te vertellen. Maar daarvoor moet Rex hetzelfde pad volgen als Saskia.

(2) = Quote uit ‘Het Gouden Ei’ Blz. 42

 

3 Verhaaltechniek

Thema en motieven

Het belangrijkste thema in het boek is Dood van een geliefde, omdat daar het hele boek over gaat. Het blijft maar in Rex hoofd spoken wat er met Saskia gebeurd zou kunnen zijn.

Motieven die tot het thema leiden, zijn de dood van Saskia, en het niet weten van wat er gebeurd is.

 

Personen

De belangrijkste personages in het boek zijn …

Rex Hofman: Rex is de hoofdpersoon in dit boek, hij houdt van spelletjes en dan vooral van woord- en gedachtenspelletjes. Qua uiterlijk wordt er niet zoveel verteld over Rex. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia. Rex is een karakter, hij wordt door het boek heen serieuzer. Hij denkt elke dag aan Saskia.

Saskia Ehlvest: Saskia is de vriendin van Rex, ze heeft claustrofobie, is ijdel en heeft roodgespoeld wriemelhaar. Ze is een type, ze wordt vroeg in het boek ontvoerd en daarom ontwikkelt ze zich niet in het boek.

Raymond Lemorne: Raymond is een Franse scheikunde leraar. Het wordt niet beschreven in het boek maar eigenlijk is Lemorne gek

is zijn hoofd, op zijn zestiende zat hij op een balkon en sprong naar beneden om te voelen hoe t was om te springen. Toen hij een kind redde van de verdrinkingsdood vroeg hij zichzelf af op hij iemand kon vermoorden. Dit heeft hij later dan ook twee keer gedaan.

Lieneke: Nadat Saskia verdwenen was krijgt Rex een nieuwe vriendin, Lieneke. Ze zijn van plan te gaan trouwen maar daar komt niks van terecht. Ze is in het boek niet heel belangrijk.

 

 

Ruimte en tijd

Het boek speelt zich af op een paar plaatsen, op het TOTAL-benzinestation in Frankrijk, bij Lemorne’s vakantie huisje, in en rondom Rex nieuwe appartement en in een kist waarin Rex levend in is begraven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het boek speelt zich af op een paar plaatsen, op het TOTAL-benzinestation in Frankrijk, bij Lemorne’s vakantie huisje, in en rondom Rex nieuwe appartement en in een kist waarin Rex levend in is begraven.

Het speelt zich af in de tijd van nu, dit omdat ze auto’s hebben en benzinestations en dergelijke. Het boek speelt zich niet chronologisch af. Er zitten flashbacks in maar geen flashforwards. Er zijn tijdversnellingen in het boek maar die zijn niet duidelijk aangegeven. Het boek speelt zich af over 33 jaar, vanaf 1950 tot 1983.

 

Schrijfstijl

De auteur heeft niet zo’n heel moeilijk taalgebruik gebruikt er zaten geen tot weinig moeilijke woorden in. Je moest wel goed lezen om te begrijpen vanuit welk oogpunt er geschreven werd maar dit werd in elk hoofdstuk langzamerhand wel duidelijk.

Er zit wel iets van beeldspraak in namelijk in het boek wordt gesproken over het gouden ei, je zat daarin vast en kon er alleen uit ontsnappen als het gouden ei een ander gouden ei in het heelal zou raken. Beide eieren zouden dan vernietigd worden maar daarbij zou de persoon wel doodgaan. Rex wordt in dit boek voor zo’n zelfde keuze gezet. Hij kan achter de waarheid komen maar die moet hij wel met zijn leven bekopen.

 

Perspectief

Het boek wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, in de eerste twee hoofdstukken wordt het verhaal verteld vanuit Rex’ oogpunt in het derde hoofdstuk vanuit Raymond Lemorne’s oogpunt, in het vierde hoofdstuk weer vanuit Rex’ oogpunt dit is allemaal in een ik-perspectief. In het vijfde en laatste hoofdstuk vanuit de mensen uit Rex zijn omgeving (buren, vrienden, journalisten, politie enz.) Dit zorgt ervoor dat je allemaal puzzelstukjes krijgt die pas in de laatste twee hoofdstukken bij elkaar passen. Het maakt het boek spannend en je wil het graag uitlezen.

 

 

Spanning

De schrijver houdt het eerst een beetje abstract door niet alles te vertellen en laat je tijdens het lezen met vragen zitten. Je kunt alleen achter de antwoorden komen door het hele boek te lezen.

 

4 Plaats in de literatuurgeschiedenis

Zijn andere boeken zijn voor wat ik konden vinden op het internet ook erg intrigerend en spannend. Met deze woorden zou ik dit boek ook kunnen beschrijven.

 

5 Beoordeling

Ik vond het een erg leuk boek. Ik vond het erg spannend en wou graag weten wat er nou met Saskia was gebeurd en of ze werkelijk dood was. Ik vond van alle personages Lemorne het interessants want hij was niet helemaal lekker in zijn hoofd wat hem wel een interessante personage maakt in het boek. Ik vond de opbouw heel goed want het boek bleef spannend tot het einde.

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"