Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3083 woorden
  • 31 mei 2017
  • 88 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
88 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Korte motivatie boekkeuze

Ik heb dit boek gekozen omdat, het boek relatief weinig bladzijdes had en wel leuke genre’s had. Ik heb dit boek ook gekozen omdat, er een opdracht was in onze literatuur werkboek over het boek. Het verhaal uit het literatuur werkboek sprak mij zodanig aan om dit boek te lezen. Natuurlijk was het boek nog een verrasing en kon het alle kanten op gaan. U zal later lezen bij mij beordeeling of het aan mijn verwachtingen heeft voldaan.

Zakelijke gegevens

Tim Krabbe is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam. Het boek ‘’het gouden ei’’ heeft hij in 1984 geschreven. De uitgever van het boek is Prometheus dat zich vestigt in Amsterdam. De eerste uitgave van het boek was in 1984. Het boek is ook verfilmt in 1988 met de titel spoorloos. De genre van het boek is thriller.

Samenvatting

Het boek begint met een reis naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om te rusten. Toen Saskia iets te drinken ging halen voor rex kwam ze na lange tijd niet meer terug. Na een tijdje is Rex bezorgt en gaat hij naar de service winkel van de bezinestation hij geeft daar zijn verhaal op en zoekt tot laat in de nacht naar Saskia maar, niemand wist waar Saskia was.

De vermissing is acht jaar geleden geweest en het gaat nu over het leven van rex.

Acht jaar na het incident heeft Rex weer een nieuwe vriendin genaamt Lieneke. Hij brengt met haar de vakantie door in Italie toen zij en Rex een potje Frankrijk tegen Nederland speelde wonnen zij met  30-28. Vervolgens vroeg Rex aan Lienke op te gaan trouwen. Die nacht vertelt Rex over Saskia de gevoelens die hij had voor Saskia tegen Lienke. Lieneke kwam erachter dat Rex leed aan nachtmerrie’s over het gouden ei.

 

Het derde deel gaat over raymond lemorne

Raymond Lermrone had van begin af aan al vreemde gedachtes toen hij jong was sprong hij van een flat af om de gevolgen te zijn van de sprong hij eindigde daardoor met een gebroken been en een dubbele armbreuk. Het duurde eenentwintig jaar tot hij weer iets bizars ging doen. Hij was toen leraar scheikunde getrouwd en had twee docheters. Op een doodnormale dag red hij een kind uit het water. Hij stelt zich zelf de vraag zou ik ook in staat zijn een misdaad te plegen. Drie jaar lang ging er geen dag voorbij waarop hij niet terug dag aan zijn gedachte bij het kanaal. Hij probeerde na dit vele malen vrouwen te lokken en elke keer lukt het hem niet totdat Saskia langs komt.

 

Verde deel gaat Rex op onderzoek uit

Na de vakantie in Italie Zet Rex een artikel in een peperdure krant na tientalle mislukte onderzoeken probeert hij nu dit. Hij communiciceert met Sandra via een zeer opvallende auto maar, na een geven moment komt hij  Raymond tegen. Raymond wilt hem vertellen wat er met Saskia is gebeurd allen als  hij het zelfde ondergaat. Rex stemt toe en ze rijden naar het tankstation van 8jaar geleden, Raymond gaf hem een slaapmiddel te drinken en vertelde wat er was gebeurd. Rex werd wakker en was levend begraven van beide is er nooit meer iets gehoord.

 

slot

Lieneke zocht Rex, maar hij was weg en kwam nooit meer terug. Van Saskia en Rex werd dus ook nooit meer iets vernomen.

Verhaaltechniek

Het verhaal speelt zich na de tweede wereld oorlog. De totale vertel tijd is ongeveer 33jaar.

 

Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde vertelt, want het boek begint eerst met de dood van Saskia, daarna gaat het over Rex en zijn nieuwe vriendin; toen sprak het boek over Raymond Lemorne en het slot van de dood van Rex.

 

Er worden telkens exacte datums, en tijden genoemd. De plaatsen die zijn genoemd zijn de Total-station waar Saskia werd ‘’ontvoerd’’, en waar Rex meerdere keren naar toe gaat voor onderzoek. Het verhaal eindigt ook dichtbij de tankstation. In hoofdstuk 2 bevindt Rex zich in Italië in Marina di Camerota. In het derde hoofdstuk gaat over Lemorne  die woont in Frankerijk en wat hij daardoet. Rex woonde in het vierde hoofdstuk in een flatgebouw aan de rand van Buitenveldert, Amsterdam

 

 Er zijn verschillende flashbacks gemaakt, zoals in het begin van het boek. Gedeelte uit het boek van een flash back blz 5 en 6.

‘’De benzinemeter van Rex’... het gehuurde huisje wel’’

Natuurlijk zijn er meer flashbacks gemaakt, zoals in het midden van het verhaal en ook aan het einde waren er flashbacks van Rex.

 

Verhaalfiguren

 

Rex Hofman.

Rex is een vastberade man van rond de 20 tot 30. Ik ben op deze leeftijd gekomen sinds hij dacht aan trouwen en kinderen. Zijn Karakter verandert tijdens het boek. Hij denkt veel aan zijn toekomst, en zat niet meer op school.

 

Raymond lemorne.

Raymond is een Frans man vanaf het begin heeft hij al vreemde gedachtes. Net zoals dat toen hij 16 jaar was, van de balkon sprong omdat, hij de gevolgen niet kon inzien. Hij had twee dochters van 13cen 11. Hij was opdit moment scheikundeleraar en getrouwd. Hij was meedogenloos.

Saskia Ehlvest.

De ontvoerde vriendin van Rex, er wordt niet veel over haar verteld. Ze had nachtmerries over het gouden ei, en Rex plaagde haar daar mee. Het boek spreekt dat ze een mooie rug heeft. Rex vindt haar ook ijdel.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Verhaalperspectief

Er is hier een duidelijke vorm van auctoriaal gebruikt want als je het boek lees, dan lees je telkens de gedachten en motieven van de personage’s. De verteller leek van het boek lijkt mij alwetend, omdat hij wist wat iedereen dacht(toen Raymond dacht of veel of niet te springen van de flat las je daar de gedachtes van Raymond).

k vond zelf ook dat er een vorm van belevende ik-vorm was gebruikt, omdat de moord op Saskia een openplek is, en je beleefd gedeeltes uit het verhaal vanuit de perspectief van Rex(Je las dat Rex duidelijk wou weten wat er was gebeurd met Saskia, en wou weten wat er was gebeurd).

Het ‘’Gouden Ei’’ kun je koppelen aan de droom van Saskia dat ze opgesloten zat in een ‘’Gouden Ei’’, dat door het heelal vloog en ze kon er alleen uit komen, als ze tegen een andere ‘’Gouden Ei’’ kwam, maar de kans zou zeer klein zijn dat dat zou gebeuren.

Er wordt een paar keer terug gewezen naar deze droom(Rex droom in hoofdstuk 3). Ik denk dat de gedachte achter het ‘’Gouden Ei’’, is dat je opgesloten zit met gedachtes en gevoelens.

Het boek is geschreven in een vlotte schrijfstijl. De zinnen zal meestal duidelijk met af en toe een moelijk woord(bijv. pertinent). Er is beeldspraak te vinden in het boek, maar dat zijn vooral metaforische uitspraken(bijv. Wat een schat was ze toch). De schrijfstijl wordt ook boeieinder gemaakt door de meerduidigheid in het verhaal(je lees vaak over de gedachtes van Rex).

Het thema dood en liefde is verbonden met het Gouden ei, als de dood het gouden ei is dan rest er na de dood niets dan eenzaamheid. In de droom wordt de mogelijkheid gegeven dat de gouden eieren in het heelal tegen elkaar botsen en er ooit verlossing zal zijn.

 

Beoordelling

Het boek begint met een duidelijke open plek wat voorwat nieuwsgierigheid en vragen zorgt. Door de verwachtingen en suggesties die je in het begin maakt wordt jij als lezer ingeslurpt in het verhaal. Naarmate je het boek leest ontmoet je de bijzondere personages zoals, Raymond wat voor mij een bijzondere personage was want, hij lijkt op een doodgewonne leraar maar, hij leid een apart dubbel leven wat je niet snel zo verwacht; als lezer wil je dan meer over hem weten en wat zijn motieven zijn. Je komt dan later in het boek achter dat zijn motieven raar(niet logisch) zijn en dat brengt bij mij als lezer een afkeer gevoel.

Het eind was toch wel een van het meest bizare wat ik ooit heb gelezen. Deze zin sprak mij het meest aan:

Lemorne’’Ik ben hier gekomen om u dat te vertelllen, maar er is maar een maner waarop ik dat kan doen. Door u hetzelfde te laten ondergaan’’(bladzijde 177, gebeurtenis speelt af op het tennisbaan).

 

Heel bizar dat Lemorne dit zegt of het normaal is, alsof het dagelijks gebeurt er wordt later in het stuk ook gezegt dat Saskia dood is gegaan, dus zal Rex het zelfde tegemoet gaan als saskia. Rex stemt in met deze voorwarde waar ik als lezer een heel afkerig gevoel bij kreeg, bijna irritatie je verwacht zo’n eind niet. Je wilt een  ‘’ze leefde lang en gelukkig’’ eind. Ik denk dan ook dat als de schrijver dat had veranderd er veel meer aandacht aan zou worden besteed, omdat het boek wat leuker maak.

Wat een zeer negative werking op mijn had was het einde zoals ik net al zei. Het leek er gewoon op of de schrijver er geen zin meer in had en het, maar met dit vreselijk einde zou gaan eindigen. Het niet chronologisch vertellen bracht voor mij teveel openplekken op en problem; waardoor ik bepaalde dingen niet begreep en het onoverzichtig werd. Ik zit dan alsnog met een openplek waarom Raymond zo is geworden en hij mensen dood zonder enige motief. Ik vind dat de scrhijver van het boek hierop moet antwoorden omdat, er veel details miste waardoor het boek minder leuk werd.

Het inleven van de personnages was voor mijn geen probleem, omdat ik als lezer zelf een beeld bij de personnages kon denken door de gedailtelairde beschrijvingen. Het komt ook, doordat je telkens leest over de gedachtes van de personnages zo leer je door gebeurtenissen de personnages snel kennen. Ik kon mij alleen minder goed inleven in Lemorne, omdat ik niet echt goed wist wat hij dacht en wat zijn motieven waren. Het inleven in Rex was niet al te moelijk, omdat je telkens over deze Rex leest en vraagt als lezer wie deze Rex daadwerkelijk is, omdat het boek achtergrond informatie van Rex gaf vond ik het ook wel makkelijker om in de personnage Rex in televen..

Het taalgebruik was algemeen beschaafd nederland en er werd niet gevloekt. Er werd vooral gemakkelijk en duidelijke woorden gebruikt. Niet al te veel beeldspraak en de personnage’s pratten tegen elkaar als normale vrienden, maar ik vond het wel onduidelijk over wie ik las en wanner.

 

De goeie punten van het boek is, dat je gedachtes van verschillende kanten meekrijg en gevoelens  die de personages uitten. De open plekken zorgen voor nieuwsgierigheid, maar kunnen af en toe onduidelijk worden. De personages zijn bijzonder(soms vreemd), als Raymond, maar kunnen ook interresant zijn net als Rex omdat, Rex keuze’s maakt waarvan je de achterliggende gedachte niet weet. Door de setting te weten waarin het verhaal zich afspeelt kun je beter inleven in de personages, en daardoor beter de gebeurtenissen begrijpen. De opbouw van het verhaal (vooral het einde) is iets te snel of iets te langzaam(wanneer Lermorne vrouwen wilt ‘’lokken’’); en door de niet chronologische gebeurtenissen was het soms moelijk om de juiste verbanden te leggen.

Toch vond ik het mooi hoe de schrijver vannuit verschillende perspectieven vertelt (het kan immers moelijk zijn voor een onervaren lezer),als je alle verschillende verhalen meekrijg(hints) leid dit tot een climax die niet voor iedreen wordt ervaren als een leuk einde. Ik vond het leuk dat het leidmotief ‘’Gouden Ei‘’ meerdere mallen terug kwam. Ik werd soms snel geirritieerd geraakt door de niet doordachte keuze’s die werden gemaakt.

Het boek gouden ei mocht van mij wel 3keer zo groot worden want, ik vond vaak dat het verhaal best hastig werd vertelt. Je werd op een of andere manier in het verhaal meegesleept en wou continu je eigen vragen beantwoorden waardoor je door lees, maar soms wist je niet dat er al 10 jaar voorbij waren dat mocht dan soms wel duidelijker.

Conclusie:

Het einde was absoluut niet wat ik verwachte en daardoor verlaag ik mijn beordeeling. Het is als of de schrijver geen zin meer had om te schrijven en verder kun je ook niks met het verhaal. Ik raad dit boek alleen aan als je het einde van dit boek nog niet kent, en je geintresieerd bent in psychologie of thrillers(of beide). Je kunt bijvoorbeeld nieuwsgierig worden gemaakt door een recensie of opdracht, maar je moet al te veel verwachtingen hebben want het boek kan alle kanten opgaan. Ik adviseer dit boek toch voor lezer die houden van een kort maar krachtig boek. Taalniveau 5 havo(4 vwo) omdat,

de wisselende perspectieven je echt in de war kan brengen. Over al goeie boek niet al te dik soms lastig te begrijpen waar je bent in het boek, taalgebruik niet al te moelijk, goeie personnage opbouw met af en toe een mindere gedeelte van het boek, daarom geef ik dit boek toch een 7/5.

Plaats in de literatuurgeschiedenis

Het gouden ei is voor het eerst geplucieerd in 1984.

Tim krabbe is geboren in Amsterdam op 13april 1943 (Nederland). Hij is opgegroeid in een creatieve familie zo waren zijn vader en grootvader bekende kunstschilders. In 1960 voltooide hij zijn HBS-B(havo 5 of vwo 6) en, stuuderde enige tijd psychologie. Krabbe is inmiddels al getrouwt met Liz Snoijnk, met wie hij een zoon heeft. Zijn debut was op 1967 met het boek ‘’De werkelijke moord op Kitty Duisenberg’’. Na zijn beroemde boek ‘’Het Gouden Ei’’ krijg hij de goudenkalf in 1988 voor de beste nederlandse film. Krabbe deed enige tijd aan schaken en wielrennen en was daarin zeer succes. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen in de literatuur en schaken. 

Het boek is na de tweede wereld oorlog geschreven maar, heeft niks te maken.

Met de weder opbouw van nederland of de oorlog te maken.

Ik heb verder niet meer informatie over meneer Krabbe gevonden over welke

Invloed hij mogelijk hebben gehad of de tijd waarin het is ontstaan.

 

Verdiepingstocht 6.7 Schrijf een ander slot aan het verhaal

Het gedeelte dat Rex akkoord gaat om het zelfde te ondergaan is net geweest, en ze gaan nu naar de bezinestation.

Rex bleef nadenken wat hij moest doen, wat moet ik doen hij kwam met het absurde plan om de politie in te lichten, maar was bang dat Raymond dat zou zien. Ze kwamen bij de tolkantoren bij de grens van Frankerijk hij zag lermorne pratten met de douna en wist dat het nu moest. Hij vertelde snel, maar zeer wanhoppig tegen de agent dat hij de auto moest volgen zonder enige uitleg. De politie kijk verbaasd naar Rex en zij tegen zijn collega ‘’code 221 ‘’ en sprak Frans. Toen alles geregeld was qua douna controllen gingen Lermorne en Rex over de grens Rex kijkt heel even onschuldig naar achteren en zag daar een auto hij hoopte maar, dat ze hem zouden volgen; en Lermorne wist hier van niks van.

Ze komen nu aan bij het bezinestation van total

Ze kwamen bij de bezinestation van Total aan en zei daar tegen Raymond dat hij naar de toilet moest gaan en de politieagenten kwamen ook de winkel binnen hij vertelde bij de toileten tegen die politieagenten dat hij ook niet wist dat in welke situatie hij zat en gaf een korte samenvatting van wat er was  gebeurd. Hij ging naar buiten en zag lermorne met een fles ‘’drink’’ zei hij, maar eerst rook Rex de frisse avondlucht hij herkende dit hier was hij voor het laatst met Saskia. Hij rook wat er in de thermofles zat, koffie met heel wat suiker Lermorne zei ’’een slaapmiddel’’; de politie hoorde dit en wou bijna ingrijpen, maar ze bleven wachtte in de bosjes. Rex dronk het spul en Lermorne gaf zijn verhaal, maar wat hij niet wist dat er politieagenten waren, maar ze grepen nog niet in, Toen rex bijna in slaap viel dacht hij aan Saskia zag hij Saskia in een ‘’Gouden Ei’’ ze zat eenzaam allen hij zag haar verdriet de pijn die ze leed, maar hij zag een andere’’Gouden Ei’’ met zijn naam erop hij wist dat dit allemaal niet meer klopte het lijkt oneindig door te gaan telkens zag hij zijn ‘’Gouden Ei’’ alle kanten op gaan hij zocht naar dat van Saskia, maar die bleef stil staan het ei van saskia stoorte in de de dal van diepe duisternis het ging verloren, maar die van Rex was nog steeds zo wanhopig het Ei was verward op zoek naar een nieuwe ‘’gouden Ei’’ zijn Gouden Ei zat stil het begon ook eenzaam te worden. Rex werd wakker in het ziekenhuis ergens in Frankerijk want, hij hoorde overal Frans. Hij hoorde een dokter frans spreken en kreeg de krant toegewezen‘’man opgepakt  wegens doodslag’’en er is een lijk gevonden van de vermoedelijke vermiste er stond onderaan ‘’cold case opgelost’’, maar Rex was alsnog een eenzame Gouden Ei verdriet pijn leed dat was zijn status opdit momement. Hij wist niet meer wat hij met het leven moest en ging in Zweden wonen van de rest van zijn leven.

Ze kwamen bij de bezinestation van Total aan en zei daar tegen Raymond dat hij naar de toilet moest gaan en de politieagenten kwamen ook de winkel binnen hij vertelde bij de toileten tegen die politieagenten dat hij ook niet wist dat in welke situatie hij zat en gaf een korte samenvatting van wat er was  gebeurd. Hij ging naar buiten en zag lermorne met een fles ‘’drink’’ zei hij, maar eerst rook Rex de frisse avondlucht hij herkende dit hier was hij voor het laatst met Saskia. Hij rook wat er in de thermofles zat, koffie met heel wat suiker Lermorne zei ’’een slaapmiddel’’; de politie hoorde dit en wou bijna ingrijpen, maar ze bleven wachtte in de bosjes. Rex dronk het spul en Lermorne gaf zijn verhaal, maar wat hij niet wist dat er politieagenten waren, maar ze grepen nog niet in, Toen rex bijna in slaap viel dacht hij aan Saskia zag hij Saskia in een ‘’Gouden Ei’’ ze zat eenzaam allen hij zag haar verdriet de pijn die ze leed, maar hij zag een andere’’Gouden Ei’’ met zijn naam erop hij wist dat dit allemaal niet meer klopte het lijkt oneindig door te gaan telkens zag hij zijn ‘’Gouden Ei’’ alle kanten op gaan hij zocht naar dat van Saskia, maar die bleef stil staan het ei van saskia stoorte in de de dal van diepe duisternis het ging verloren, maar die van Rex was nog steeds zo wanhopig het Ei was verward op zoek naar een nieuwe ‘’gouden Ei’’ zijn Gouden Ei zat stil het begon ook eenzaam te worden. Rex werd wakker in het ziekenhuis ergens in Frankerijk want, hij hoorde overal Frans. Hij hoorde een dokter frans spreken en kreeg de krant toegewezen‘’man opgepakt  wegens doodslag’’en er is een lijk gevonden van de vermoedelijke vermiste er stond onderaan ‘’cold case opgelost’’, maar Rex was alsnog een eenzame Gouden Ei verdriet pijn leed dat was zijn status opdit momement. Hij wist niet meer wat hij met het leven moest en ging in Zweden wonen van de rest van zijn leven.

Extra einde bovenop dit verhaal. Ze hebben hier dus Saskia binnen 2dagen gevonden.

Hij kreeg de krant toegewezen hij las het en vond dat Saskia zodanig levend begraven was, maar het merkwaardige is dat ze heel wat snacks had waardoor ze het heeft overleefd; overigens heeft Lermorne levenslang gekregen met tbs en dwangverplegging. En zo leefde Saskia en Rex lang en gelukkig. Ze zijn inmiddels getrouwt en leven in Zweden een rustig leven.

 

 

7. literatuurlijst

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Krabb%C3%A9

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Egg

https://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Krabb%C3%A9

http://www.scholieren.com/boek/484/het-gouden-ei/zekerwetengoed

http://www.lezenvoordelijst.nl/

http://www.timkrabbe.minkman.org/

 

google zoektermen:

samenvatting gouden ei, tim krabbe, vrouw tim krabbe, gouden ei, gouden ei titel betekenis, gouden ei settings.

 

Boeken:

Het nederlands schoolboek, gouden ei.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"