Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1735 woorden
  • 19 november 2012
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
9 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Inleiding
Ik had dit boek thuis al een tijd in de kast zien staan en de titel maakte mij erg nieuwsgierig. Ik vond het namelijk een vreemde titel, en was benieuwd waar dit boek nou over ging. Daarom had ik ervoor gekozen dit boek te lezen voor mijn boekverslag.

Samenvatting
Het verhaal gaat over Rex Hofman en Saskia Ehlvest. Zij zijn de hoofdpersonen. Rex en Saskia gaan op vakantie en zijn op weg naar de Middellandse Zee. Saskia houd steeds bij wanneer ze moeten tanken want de benzinemeter is kappot. Als Rex besluit om te gaan tanken blijven ze ook even staan en verstoppen ze op traditionele wijze een muntje. Saskia gaat hierna nog even naar het winkeltje van het tankstation. Ze besluit ook verder te rijden en heeft de sleutels meegenomen. Rex realiseert zich dat er na een tijdje iets gebeurt moet zijn, want Saskia is nog steeds niet terug. Hij gaat naar het winkeltje toe maar Saskia is nergens te bekennen. Hij vraagt aan een paar mensen die er werken of iemand haar gezien heeft. Sommige mensen hebben haar gezien maar weten niet waar ze heen is. Sandra is verdwenen…

Het tweede hoofdstuk maakt een sprong van acht jaar. Rex heeft een nieuwe vriendin, Lieneke. Hij bevindt zich dan op een uitgestorven strandje in Zuid Italië. Hij ontmoet daar twee Franse mensen met wie hij een partijtje badminton speelt. Het spel duurt lang en tijdens het spel krijgt Rex de gedachte met Lieneke te trouwen als ze winnen. Het spel wordt door Lieneke en Rex gewonnen en Rex ontdekt dat Lieneke hetzelfde gedacht heeft. De verdwijning van Saskia zit Rex echter nog steeds dwars en Lieneke krijgt het gevoel dat Saskia tussen hen instaat. Rex droomt dan diezelfde avond over een gouden ei waarin hij zit opgesloten. 

In het derde hoofdstuk ga het verhaal terug naar 1950, het jaartal waarin Raymond Lemorne zestien jaar is en hij besluit van een balkon af te springen, gewoon om het effect te weten te komen. Hij komt daar met enige botbreuken vanaf. In hetzelfde hoofdstuk lees je dat Raymond 21 jaar later is uitgegroeid tot een ‘goede’ vader, man en scheikunde- leraar; althans zo lijkt het. Hij redt tijdens een wandeling met zijn gezin een meisje uit het water. Dan komt bij hem het idee van een ontvoering op. Daarna bedenkt hij zich dat hij de persoon die hij zal ontvoeren beter gelijk kan vermoorden, hij heeft tenslotte een leven gered, dus mag hij er ook één nemen, denkt hij. Hij bedenkt dan een ‘plan’ en knapt daarvoor zijn vakantie huisje op. Ook oefent hij hoe hij het beste een meisje (Raymond had zelf al besloten dat het een meisje zou moeten zijn) kan aanspreken. Hij komt Saskia tegen in het winkeltje van het tankstation en lokt haar d.m.v een sleutelhanger die hij heeft en die Saskia graag wil hebben mee naar zijn auto. Ze stapt vrijwillig in de auto en wordt in slaap gebracht. Daarna rijdt Lemorne weg.

Dan in het vierde hoofdstuk gaat het verhaal naar 1983, acht jaar verder. Rex is daar bezig met een zoekactie naar Saskia. Hij laat opnieuw posters met haar foto ophangen, hij komt zelfs op televisie. Hij ziet op een auto in het vuil staan: “Rex ik vind je lief” en “als ik dit schrijf komen er krassen in de lak”. Rex ziet dit als een teken en hij wordt steeds fanatieker in de zoekactie naar Saskia. Hij ziet Lieneke bijna niet meer staan. Hij schrijft haar wel een brief. Als hij terugkomt van het postkantoor wordt hij aangesproken. De man stelt zich voor en hij zegt erbij dat hij achter de verdwijning van Saskia zit. Hij beantwoordt Rex’ vraag door te zeggen dat Saskia inderdaad niet meer leeft, al acht jaar niet meer. Hij doet Rex een voorstel. Als Rex wil weten wat er met Saskia is gebeurd zal hij hetzelfde moeten ondergaan. Rex besluit op zijn voorstel in te gaan (wetend dat hij zal overlijden) en ze stappen in de auto van Raymond op weg naar de benzinepomp waar het treurige verhaal begint. Ze stoppen daar om de benen te strekken en Rex gaat opzoek naar de muntjes. Ze liggen er nog. Rex moet van Raymond een slaapmiddel drinken. Hij doet dit en als hij wakker wordt komt hij erachter dat hij in een kist ligt en levend begraven is. Hij realiseert zich pas na een tijdje waar hij zich bevindt en beseft dan dat dit is wat ook Saskia heeft moeten doormaken.

In hoofdstuk vijf krijgt Lieneke de brief van Rex en wil graag antwoord op deze rare brief. Ze gaat opzoek maar vindt hem nergens. Er is nooit meer iets vernomen van Rex en evenmin van Saskia – ze leken van de aardbodem verdwenen.

Tekstanalyse
Spanning
Er zat veel spanning in dit boek. Dat kwam vooral door de opbouw. Het boek is niet chronologisch opgebouwd waardoor er, steeds meer open plekken ontstaan. Ook de verdwijningen en de soms vreemde gedachtes van de personages maken het verhaal spannend.

Personages
Rex Hofman is de hoofdpersoon van dit boek. Rex is een rustige en vrij serieuze man. Hij houdt ervan om spelletjes te spelen, vooral gedachten spelletjes. Zo plaagt hij Saskia, zijn vriendin, graag, In 1983 is hij medewerker van een wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is dan 41 jaar oud. Hij heeft er veel moeite met de verdwijning van zijn vriendin. Pas na acht jaar durft hij weer iemand ten huwelijk te vragen. Vlak daarna gaat hij grondig op zoek naar Saskia.

Raymond Lemorne is ook een hoofdpersoon. Hij is een Franse scheikundeleraar,  is getrouwd en heeft twee kinderen. Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij heeft zeer vreemde ideeën over het leven, zo vraagt hij zich af, hoe het is om van een flat af te springen. Hij redt een kind van de verdrinkingsdood en vraagt zich daarna af, hoe het is om iemand te doden. Hij doet dit dan ook zonder enig schuldgevoel. Hij houdt van het uitdenken van methodes om mensen te vermoorden en van experimenteren.

Thema
Het thema van het boek is de verdwijning van Saskia, die als een rode draad door het boek loopt. Een ander thema is claustrofobie, bijvoorbeeld de droom over het gouden ei, het opgesloten zitten in de auto en het levend begraven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Raymond Lemorne is ook een hoofdpersoon. Hij is een Franse scheikundeleraar,  is getrouwd en heeft twee kinderen. Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij heeft zeer vreemde ideeën over het leven, zo vraagt hij zich af, hoe het is om van een flat af te springen. Hij redt een kind van de verdrinkingsdood en vraagt zich daarna af, hoe het is om iemand te doden. Hij doet dit dan ook zonder enig schuldgevoel. Hij houdt van het uitdenken van methodes om mensen te vermoorden en van experimenteren.

Thema
Het thema van het boek is de verdwijning van Saskia, die als een rode draad door het boek loopt. Een ander thema is claustrofobie, bijvoorbeeld de droom over het gouden ei, het opgesloten zitten in de auto en het levend begraven.

Tijd en opbouw
Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. De hoofdstukken vormen geen chronologisch geheel, het verhaal bestaat uit verschillende flashbacks. Verder speelt het zich eigenlijk echt af tussen 1975 en 1983. De vertelde tijd (8 jaar) is langer dan de verteltijd. Dit komt omdat de schrijver gebruikt maakt van tijdversnellingen.

Vertel perspectief
De verteller is de auteur. Er wordt verteld over de verschillende personen, zonder dat er sprake is van een ik-figuur. In de eerste twee hoofdstukken zie je het verhaal wel vanuit de hoofdpersoon, Rex Hofman. In het derde hoofdstuk wordt het verhaal vanuit het perspectief van Raymond Lemorne verteld, in het vierde hoofdstuk weer vanuit het perspectief van Rex. In het laatste hoofdstuk lees je alles door de ogen van de mensen bij Rex in de buurt en de politie die niets afweten van wat er gebeurd is.

Mening
Ik vond het een erg spannend en realistisch geschreven boek. Dat het zo spannend was komt gedeeltelijk door de opbouw. Het verhaal is opgebouwd uit 5 delen, die door elkaar gehusseld zijn. De schrijver wil hiermee informatie achterhouden, om het verhaal boeiender te maken. Dat is goed gelukt. Het was ook een mooi boek, het onderwerp was erg aangrijpend, het zet je echt aan het denken. De zinnen in dit boek zijn niet ingewikkeld en het taalgebruik is normaal en niet moeilijk, wat fijn is om lekker te lezen. Mijn enige kritiek is eigenlijk dat ik het best jammer dat de hoofdpersoon heel naar aan zijn einde komt. Met boeken ben ik meestal een gelukkig einde gewend, maar dat had deze niet. Ik ben erg blij dat ik dit boek heb gekozen, het is zeker een aanrader.

Recensie 
Ik vond “Het Gouden Ei” een leuker boek dan ik had verwacht. Als ik eerlijk moet zijn heb ik het boek gekozen vanwege het aantal bladzijdes (98 bladzijdes). Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten en waar het over ging. Dit kwam mede doordat er geen beschrijving op de achterkant van het boek stond. Het bleek een heel spannend en interessant boek te zijn met een drang om door te lezen. Ik wilde namelijk de ontknoping weten. Het verhaal heeft een goede verhaallijn en is niet onduidelijk. Uiteindelijk vallen alle stukjes in elkaar en krijgt het verhaal een wending die je totaal niet verwacht had. Stiekem had ik gewoon gehoopt dat Saskia gewoon weer teruggevonden werd, of iets in die trant. Naar mijn mening was het geen langdradig verhaal, omdat alle feiten op een leuke manier worden gepresenteerd. Over de geloofwaardigheid van het verhaal valt misschien te twijfelen. Aan de ene kant is het misschien een beetje ver gezocht, maar ik heb ergens gelezen dat Tim Krabbé dit boek heeft geschreven naar aanleiding van een krantenartikel over eenzelfde soort verdwijning. Ik neem aan dat Krabbé er wel zijn eigen wending aan heeft gegeven, maar dan vind ik het alsnog geen prettige gedachte dat dit verhaal op waarheid is gebaseerd. Ik vind het een aanrader. Zeker voor mensen waarvan lezen niet hun hobby is. 

Ik ben het helemaal eens met deze recensie. Dat het een dun boekje was had mij ook geholpen in mijn keuze voor dit boek, en ik wist ook niet goed wat ik van dit boek kon verwachten. Het boek bleek inderdaad spannend en interessant te zijn, en ik was ook erg benieuwd naar de ontknoping. Ik vond dit verhaal ook niet langdradig, en de schrijver heeft het hele boek spannend weten te houden. 

Auteur
Tim Krabbé is in 1943 geboren. Hij is bekend geworden als schaker, sportjournalist, wielrenner en als schrijver. Hij heeft 2 boeken geschreven over schaken en wielrennen. Tim Krabbé debuteerde in 1967 met de psychologische thriller ‘De werkelijke moord op Kitty Duisenberg’. Hij schrijft gedichten, verhalen, en romans. In 1995 kreeg hij de Gouden Strop voor de beste nederlandstalige misdaadroman met Vertraging, verschenen in 1994. Voor het gouden ei heeft hij de Diepzee prijs gekregen, als het populairste boek onder de middelbare scholieren. Het gouden ei is door George Sluizer verfilmd onder de titel ‘Spoorloos’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"