Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1071 woorden
  • 9 mei 2012
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 7
24 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A. Algemene gegevens

Titel: Het gouden ei

Auteur: Tim Krabbé

Jaar van uitgave: 1984 (eerste druk)


Waarom ik voor dit boek gekozen heb:
Ik heb veel gehoord over dit boek, en het werd mij ook aangeraden om het te lezen.

Mijn verwachting vooraf:
Het is een dun boek, dus ik verwachtte niet een heel uitgebreid verhaal.


Korte eerste reactie achteraf:
Spannend boek!


Samenvatting:
Rex en zijn vriendin Saskia gaan op vakantie naar Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation waar ze even gaan tanken en uitrusten. Als Saskia nog even naar het pompstation loopt om wat te drinken te halen, waarvan ze niet meer terugkomt. In paniek zoekt Rex het terrein af, op zoek naar Saskia. Hij doet daarna aangifte bij de politie van vermissing.

8 jaar later is Rex op vakantie met zijn vriendin Lieneke in Italië, waar hij haar te huwelijk gaat vragen. Daar vertelt Rex ook over Saskia, wat hij voor haar voelde en wat er is gebeurd. Als Rex en Lieneke van vakantie terug zijn, start Rex met het proberen om Saskia weer te vinden. Hij doet dit door een opsporingscampagne op te zetten. Hij krijgt reacties, vooral van nieuwsbladen om het verhaal in hun tijdschriften te zetten, voor een hoop geld, maar hij krijgt hier geen handige of goede tips van binnen.

Reymond Lemorne is een scheikundeleraar. Hij is een beetje raar, omdat hij op zijn 16e van het dak sprong om te kijken wat er toen ging gebeuren. Een paar jaar later heeft hij een jong kind van de verdrinkingsdood gered. Hij wil dat ook doen, maar dan in tegenovergestelde richting. Hij komt op het idee om vrouwen zijn auto in te lokken, om ze daarna te vermoorden. In het begin lukt het nog niet goed, omdat hij niet zo´n goede strategie heeft, namelijk de weg vragen naar het postkantoor. Als hij bij zijn tweede huis aankomt, ziet hij daar twee Duitse lifters staan met hun tent. Voordat de jongens iets kunnen zeggen, schiet Reymond ze dood. Hij gooit ze in zijn auto met de tent, en dumpt ze beide in een kloof tussen Lyon en St. Etienne.

Een paar dagen later komt Reymond, bij het benzinestation waar Rex en Saskia dan ook zijn. Als Saskia Reymond in de winkel ziet, vraagt zij aan Reymond of ze 1 franc heeft voor een blikje Fanta. Met een trucje weet Reymond haar mee te nemen in zijn auto, door te zeggen dat hij sleutelhangers in zijn auto heeft liggen met een R eraan. Waarschijnlijk wil Saskia dit voor Rex kopen, maar dat wordt in het boek niet verteld. Zodra Saskia in de auto is van Reymond, sluit hij haar op en neemt hij haar mee in haar auto.

Tijdens de opsporingscampagne komt Rex in contact met Reymond. Reymond vertelt Rex dat hij wil vertellen hoe Saskia is omgekomen, maar dan wil Rex ook sterven. Hij kiest ervoor om het te doen. Bij hetzelfde benzinestation waar Saskia is verdwenen, stoppen Reymond en Rex ook. Als ze allebei uitstappen, geeft Reymond een bekertje met slaapmiddel aan Rex. Hij lijkt even te dromen in het boek, maar even later wordt hij wakker in een kleine, zwarte ruimte waar hij in ligt. Hij kan zich niet bewegen, doordat de ruimte te klein is. Hij realiseert zich al snel dat hij levend is begraven. Hoe het afloopt, dat wordt in het boek niet verteld.

Lieneke en de ouders van Rex gaan op zoek naar hem, en naar Saskia, omdat ze allebei van de aardbodem zijn verdwenen.

 
B. Verwerkingsopdracht

1) Tijd:

Ab ovo, omdat het begint bij het begin.

Het is niet chronologisch verteld, omdat je op het laatste deel van het boek pas weet wat er met Saskia die avond van haar verdwijning is gebeurd.

De vertel tijd is kort, omdat het boek uit 4 grote en 1 klein hoofdstuk bestaat, en het in totaal fragmenten uit 8 jaar beschrijft.

De vertelde tijd is 8 jaar. Je krijgt niet de hele 8 jaar te weten, maar tussen het eerste fragment dat Saskia wordt ontvoerd en dat Rex dan ook levend wordt begraven is er niet veel verteld, er is een tijdssprong van 8 jaar.

Er zijn wel tijdversnellingen en tijdvertragingen, omdat sommige gebeurtenissen uitvoeriger worden verwoord dan andere gebeurtenissen.

Ik vind het een open einde, omdat je niet weet hoe het met Rex afloopt, en je weet ook niet of Lieneke en de ouders van Rex nog wat vernomen hebben van Saskia of Rex.

 
2) Ruimte:

De grote ruimte: Die is er nauwelijks, omdat de gebeurtenissen zich steeds op kleine plekken afspelen, bijvoorbeeld op het benzinestation of bij het tweede huis van Reymond.

De kleine ruimte: Natuurlijk de kist waarin Saskia en Rex uiteindelijk in liggen, en er speelt zich ook wel wat verhaal af in de auto.

De rol van de ruimte: De doodskist waarin ze beide levend worden begraven, benadrukt dat ze zijn opgesloten, en dat de ruimte zich klein maakt, ten opzichte van Rex en Saskia.

Weersomstandigheden: Er worden geen specifieke weersomstandigheden benadrukt, er wordt wel een paar keer beschreven dat het mooi en zonnig weer is.

 
3) Perspectief:

Er is geen ik persoon. Er wordt verteld wat ‘hij’ en ‘zij’ hebben gedaan. Ik denk dat het wel handig is, omdat er flashbacks zitten in het boek, waardoor het met een ‘ik’ persoon moeilijk te begrijpen zou zijn geweest.

 
4) Thematiek:



5) Personage

Rex Hofman, zijn uiterlijk en zijn gedrag zijn niet heel duidelijk in het boek. Zijn karakter is wel dat hij weet door te zetten (door de opsporingscampagne) en als het moet, weet hij door te zetten.
 

C. Eigen mening

Ik vond het een heel spannend boek, omdat je niet precies weet wat er een paar bladzijdes verder gaat gebeuren. Ik heb het boek wel twee keer gelezen omdat ik het eerst niet snapte door de flashbacks, maar na de tweede keer snapte ik alles. Ik vind het wel jammer van het open einde, ik had graag willen weten hoe het met Rex in de doodskist is afgelopen, en of Lieneke en de ouders van Rex, Rex en Saskia nog hebben gevonden, en hoe het zou zijn afgelopen met Reymond, of hij opgepakt en veroordeeld is, of juist niet.

Al met al vond ik het een zeer spannend boek, zeer aan te raden om het te lezen, omdat het een spannend boek is, en ondanks de flashbacks is het niet een heel moeilijk boek.

REACTIES

H.

H.

heel mooi

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"