Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1838 woorden
  • 4 januari 2012
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
7 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving:
Krabbe, T Van der: Het gouden ei. Prometheus Amsterdam. 2009 (31e druk)

Verwachting:
Ik heb dit boek gekozen omdat het een behoorlijk bekend boek is en omdat het mij wel een leuk verhaal leek, en ik dit boek moest lezen qua leesverslagen.

Ik verwacht van dit boek dat het een spannend verhaal is en dat het een niet al te lang verhaal gaat worden. Dat het een niet te ingewikkeld boek zou worden en dus makkelijk te begrijpen is.

Recensie:
Als er twee verfilmingen van een boek zijn gemaakt en van dat boek zijn er ook nog eens meer dan 250.000 exemplaren verkocht, dan raak je wel een beetje nieuwsgierig. Ik heb het boek Het Gouden Ei dus gekocht, en gelezen. Een ongelofelijke tegenvaller! Het idee van dat gouden ei is op zich heel erg origineel. De indeling van het boek is ook goed, maar het is ongelofelijk slecht uitgewerkt. Om te beginnen is het hele boek in stug proza geschreven, het is werkelijk niet om doorheen te komen. Hij lijkt niet helemaal te weten of hij nu literair moet schrijven of vlot, met het resultaat dat het geen van beiden geworden is. Krabbé wil dat alles in zijn verhaal klopt. Zo worden er in het begin van het verhaal twee munten begraven als aandenken, en aan het einde worden ze weer opgegraven. Misschien denkt hij zo dat het verhaal dan ingenieuzer in elkaar steekt. Dat zou het misschien ook wel zijn als die twee munten verder nog relevant voor de plot zouden zijn geweest. Het idee van het gouden ei is, zoals ik zal zei, erg interessant, maar het wordt op het einde afgeraffeld. Het verhaal zou helemaal kloppen als er op de een of andere manier nog een symbolische botsing zou zijn (tussen de twee 'eieren'). Maar het verhaal wordt afgeraffeld.


Minpunten: Saai, Moeilijk in te komen, Geen diepgang

Recensie komt van bol.com, De man heet: deboekenlezer. Het is geschreven op 5 januari 2011.
Recensie is gevonden op 4 mei 2011.

Schrijver:
Tim Krabbé is geboren in een creatieve familie: Er zaten in de familie kunstschilders, Acteurs en schrijfsters.Tim is geboren in Amsterdam op 13 april 1943. Naast schrijven houd erg veel van schaken en wielrennen. Hij heeft over deze 2 hobby’s ook boeken geschreven. Hij is zelfs een tijdje van ongeveer 5 jaar een van de beste 20 schakers geweest. Hij heeft ook gestudeerd, ook een tijd op de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft veel boeken geschreven die uiteindelijk ook prijzen hebben gewonnen en een paar daarvan zijn zelfs verfilmd. Tim schrijft niet altijd over hetzelfde onderwerp, omdat hij ook wel is schrijft over zijn hobby’s.

Boeken:
1967 - De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (roman)
1970 - Flanagan of het einde van een beest (roman)
1972 - Fischer schaak-biografie
1973 - Vijftien goede gedichten (poëzie)
1974 - Schaakkuriosa (schaakboek)
1975 - Red desert penitentiary (novelle)
1977 - Nieuwe schaakkuriosa (schaakboek)
1978 - De stad in het midden (verhalen)
1978 - De Renner (roman)
1980 - Vier wielerverhalen (verhalen)
1984 - 43 Wielerverhalen (verhalen)
1984 - Het Gouden Ei (roman)

1985 - Chess curiosities (schaakboek)
1986 - De man die de Babson task wilde maken (schaakessay)
1989 - De scherprechter van Korfoe (verhaal)
1991 - De matador en andere verhalen (verhalen)
1994 - Vertraging (roman)
1995 - De paardentekenaar (verhalen)
1996 - De verdwenen verdwijning en andere verhalen (verhalen)
1997 - De Grot (roman)
1998 - Mooi verhaal 1998 (verhalen)
2002 - Kathy's dochter (roman)
2004 - Drie Slechte Schaatsers (novelle)
2005 - Een Goede Dag voor de Ezel (roman) (Genomineerd voor de Gouden Doerian)
2007 - Marte Jacobs (roman)
2009 - Een tafel vol vlinders (Boekenweekgeschenk)

Prijzen:
1963 - PC-Onthooftprijs voor 'De debiele professor'
1970 - Eervolle vermelding van de jury van de Reina Prinsen Geerligs-prijs voor Flanagan, of het einde van het beest
1988 - Gouden Kalf voor de verfilming van Het Gouden Ei

1993 - Diepzee-prijs voor Het Gouden Ei
1995 - De Gouden Strop voor Vertraging
2001 - Gouden Kalf voor Martin Koolhoven voor de regie van De grot
2007 - Max Pam Award voor Marte Jacobs

Genre:
Dit boek valt in de probleemgenre, omdat Rex zijn vriendin kwijtraakt aan een man die niet goed is in zijn hoofd. Als je vriendin ontvoerd is wordt dat nogal een probleem. Aan het eind van het verhaal is Rex erachter gekomen hoe zijn vriendin is omgekomen, levend begraven. Maar hij is daarom ook levend begraven en dat is ook een probleem, je kan alleen maar sterven.

Thema:
Moord.

Proces:
Met het boek ben ik ongeveer 5 uur bezig geweest om het te lezen, en met het verslag ongeveer 2 uur. Met de verwerkingsopdracht ongeveer een half uur.

Samenvatting:
Het begint met dat Rex en Saskia op weg zijn naar hun vakantieadres. Als ze een snelle stop maken om wat te drinken te halen en om te plassen gaat het mis: Rex is aan het wachten bij zijn auto en Saskia komt maar niet terug van het Tankstation. Hij werd ongerust naar een half uur en ging maar eens kijken. Hij kon Saskia maar niet vinden en besloot de politie in te schakelen, hij weet helemaal niks. Saskia is spoorloos verdwenen. Het verhaal word daar afgebroken en gaat zo verder. Na een aantal jaar heeft Rex een meisje ontmoet, ze heet Lieneke. Hij was helemaal weg van haar. Ze gingen samen op vakantie. Later die vakantie krijgt Rex een nachtmerrie, over een gouden ei waar hij inzit en zo door het heelal zweeft en helemaal niks kan.
Die droom heeft Saskia ook gehad, ze was er nog steeds bang van. Daar word het verhaal weer onderbroken en gaat zo verder. Een Jongen van 16 jaar had vroeger al rare ideeën, hij sprong zomaar van een hoog balkon af. Later had hij ook rare ideeën, hij was scheikunde leraar dus kon hij aan alle soorten giftige stoffen komen. Hij had een stof gemaakt die zeer giftig was en iemand mee kon verlammen. Op een dag lukte het, een meisje die bij het Total station stond heeft hij mee in zijn auto gekregen. Hij heeft haar verlamd en uiteindelijk levend begraven. Omdat Rex veel met de krant had te maken werd er vaak gevraagd naar Saskia. Uiteindelijk is hij zelf gaan zoeken en heeft hij de man gevonden die beweerde er alles van te weten. Rex moest mee in zijn auto om te weten wat er was gebeurt. Hij kon kiezen, afgezet worden of het te weten krijgen maar dan zou hetzelfde bij hem gebeuren.


Hij heeft voor het laatste gekozen en is uiteindelijk levend begraven.

Tijd:
Het verhaal is in een lange tijd verteld, iets van 5 jaar. En omdat Rex verteld tegen zijn nieuwe vriendin: 5 jaar terug met Saskia.

Het verhaal word niet chronologisch verteld, het begint met de verdwijning van Saskia en het verhaal gaat verder met dat hij een nieuwe vriendin heeft.
De schrijver heeft deze manier waarschijnlijk gebruikt om het een beetje onduidelijk te maken, zodat het verhaal spannender word en veel tegelijkertijd komt te weten.
Het verhaal is in het heden gespeeld, omdat ze Total tankstations hadden en auto’s enz.
Dat is nog niet zo oud. Ook word er verteld dat Rex francs( munteenheid) had, dat is van zo’n 10 jaar geleden.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich op verschillende plekken af, het had ook wel op andere plekken kunnen gebeuren ( het tankstation). Ze had ook ontvoerd kunnen worden bij een winkel enz. Het had dan wel wat moeilijker geweest voor de moordenaar om het te doen maar het had wel gekund.

De plaatsen werden goed beschreven in het verhaal, ik kon me het tankstation met de snelweg, de rotsen bij het strand en het vakantiehuisje van de moordenaar goed voorstellen.

Personages:
Rex is de hoofdpersoon van dit verhaal omdat het hele verhaal om hem gaat. Zijn vriendin word ontvoerd en uiteindelijk vermoord, hij ontmoet een nieuwe vriendin en hij word uiteindelijk ook vermoord.

Zijn uiterlijk word niet heel goed beschreven in het boek, het enige dat ik nog weet ik dat het niet een hele sterke man is. Hij is wel zelfverzekerd en weet goed hoe hij moet omgaan met situaties. Hij is ook een rustige man en een open man, hij verteld veel over zijn verleden tegen anderen.

Rex maakt een enorme verandering in dit boek door, hij verliest zijn vriendin en hij krijgt weer een nieuwe. Uiteindelijk ontmoet hij de man die Saskia om het leven heeft gebracht en uiteindelijk word hijzelf ook om het leven gebracht. Op blz. 16 merkt hij dat ze al een tijdje weg is en niet meer terugkomt. Vanaf blz. 29 gaat het over zijn nieuwe vriendin waar hij mee op vakantie is. En op blz. 92 zit hij opgesloten in een kist, hij kan dus alleen maar sterven.

De hoofdpersoon spreekt mij het meeste aan, maar hij doet mij niet aan iemand denken.

Vertelsituatie:
De schrijver vertelde het verhaal, dat kun je merken omdat het op deze manier wordt verteld:
“Ze zeiden niks” ( Pagina 9 ) en Rex dekte ze toe met een grote kiezelsteen. ( Pagina 12 ). Dat zijn 2 van de vele voorbeelden. Het is dus een alwetende verteller.

Titel:
Ik denk dat de schrijver deze titel heeft gekozen omdat Saskia ooit heeft gedroomd over, Het gouden ei, daarin zat ze opgesloten en zweefde ze door het heelal.
Dat is haar grootste angst geweest, en uiteindelijk is die angst ook echt gebeurd.
Ze is levend begraven in een kist, dat is Rex te weten gekomen omdat het hem ook is overkomen.

Waardering:
Ik kan me de gebeurtenissen wel voor me zien, omdat alles zo duidelijk was verteld en dit niet iets is wat nooit gebeurd.
Ik heb zelf nog nooit een ontvoering meegemaakt, verder is het enige dat ik heb meegemaakt uit het verhaal een reis naar Frankrijk.

Ik zou niks willen herschrijven uit het verhaal omdat ik niet kan schrijven.
Me verwachting is iets anders dan het uiteindelijk was, het verhaal was best wel moeilijk te begrijpen omdat het per hoofdstuk weer over iets anders ging. Verder heb ik nog nooit een boek van deze schrijver gelezen.
De indeling van het boek is ook goed, maar het is ongelofelijk slecht uitgewerkt, daarmee ben ik het een beetje eens, het kan wel wat beter. Ik ben het niet helemaal eens met de schrijver van deze ‘’recensie’’ maar op sommige punten heeft hij wel gelijk: Het idee van het gouden ei is, zoals ik zal zei, erg interessant, maar het wordt op het einde afgeraffeld.

Ik zou niet weten aan wie ik boek zou aanraden, misschien aan mensen die geen boek kunnen kiezen voor hun boekverslag. Of aan mensen die van ingewikkelde boeken houden.

Verwerkingsopdracht:
Opdracht 10:
Ik heb met het meeste plezier gewerkt aan het hoofdstuk met de moordenaar, hoofdstuk 3. Ik vond dat hoofdstuk het leukste om te schrijven omdat je dan lekker kan fantaseren. Je kan zelf bedenken wat voor stoffen die had, welke manier hij Saskia heeft ontvoerd en bijvoorbeeld wat hij allemaal had gedaan in zijn jonge leven. Je kan het precies maken zoals jij het wilt, maar dat kan uiteraard ook met de andere hoofdstukken, maar dit hoofdstuk in het bijzonder omdat je wilt weten wat de moordenaar allemaal onder zijn schild heeft. Dat vind ik leuk om te vertellen en daarom heb ik voor dit hoofdstuk gekozen.

REACTIES

S.

S.

Hahaha, je hebt je recensie van bol.com gejat!! hahahahahaha

12 jaar geleden

S.

S.

Oh, ik zie nu pas dat je de bron hebt vermeld :P

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"