Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 916 woorden
  • 22 mei 2011
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
18 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Beschrijving en persoonlijke reactie

1a: Titelbeschrijving
Tim Krabbé, Het gouden ei. Amsterdam, 2000 (18e druk).

1b: Korte motivatie van je boekkeuze
Ik moest een boek gaan kiezen maar ik wist nog eigenlijk niet welke. Ik hoorde veel mensen over het gouden ei praten en dat al best veel mensen het boek al gelezen hadden. Ik dacht dat dat dan wel een goed boek moet zijn. Toen ik het boek in de bibliotheek zag liggen zag ik dat het boek erg dun was, wat ook een groot pluspunt is.

2c: Korte samenvatting van de inhoud
1.+ 2.+ 3.+ 6.+ 7: Op 28 juli 1975 zijn Rex en zijn vriendin Saskia op weg naar Frankrijk om daar hun vakantie door te brengen. Ze stoppen bij een tankstation om wat te kopen en dan is Saskia plotseling verdwenen.


Raymond Lemorne, op het eerste oog een dood gewone man, maar eigenlijk een hele vreemde en gevaarlijke man. Op een dag vroeg hij zich af of hij een misdaad zou kunnen plegen. Hij bouwt een huis in Frankrijk om de misdaad voor te kunnen bereiden. Na vele pogingen lukte het eindelijk om een vrouw (Saskia) mee te nemen in zijn auto om te vermoorden.

4.+ 5.+ 6.+ 7 In de zomer op 1983, Na 8 jaar dus heeft Rex een nieuwe vrouw, Lieneke. Maar Lieneke komt er achter dat Rex toch nog graag wil weten wat er met Saskia is gebeurd. Rex adverteert veel met de vraag of iemand informatie had over de verdwijning van Saskia. De zoektocht had succes, want na enige tijd is Raymond bij het huis van Rex in Nederland. Hij geeft twee keuzes, Raymond verteld wat er gebeurt is met Saskia, maar dan moet hij hetzelfde ondergaan als haar, of Raymond vertrekt nu en weet nooit meer wat er gebeurd is. Hij kiest toch voor het 1ste. Raymond vertelt het hele verhaal, en daarna drinkt hij koffie met verdovend middel erin. Daarna word Rex wakker in een kist. Nu komt hij er achter dat hij levend begraven is, net als Saskia.


1d: Eerste persoonlijke reactie
Nadat is het boek gelezen had vond ik het einde eigenlijk helemaal niet leuk. Dat komt omdat het eigenlijk helemaal geen “happy end” is. Ik vond het eind ook wel een beetje te kort. Het leek net of dat de schrijver geen zin meer had om het boek af te maken. Achteraf vond ik het toch wel een leuk boek, omdat het je toch wel aan het denken zet. Want wat zou je doen als je in een soortgelijke situatie zou komen te zitten. Zou je je leven voor de waarheid geven, of wil je je hele leven met vragen blijven zitten. Ik vond het boek toch minder leuk dan dat ik had verwacht maar dat kwam omdat ik het verhaal erg hoog had ingeschat. Want ik hoorde dat er veel mensen het boek gelezen hadden, dus ik dacht dat het dan wel een heel goed boek zou zijn. Ik vond de lange spanningsboog wel goed in het verhaal, want dat bouwt toch wel spanning en twijfel op.


Verwerkingsopdracht

2a: Welke verwachtingen had ik en waardoor kwamen deze verwachtingen?

Ik verwachte dat het een erg leuk boek zou zijn, omdat veel mensen het boek al gelezen hadden. Ik verwachte een apart einde, omdat veel mensen het einde een beetje raar en jammer. Ik verwachte een moeilijk boek zou zijn, omdat het de eerste keer zou zijn dat in een echt literatuurboek is, i.p.v. jeugd literatuur.

2b: Welke verwachtingen zijn uitgekomen en welke niet?
Ik vond het wel een leuk, maar toch een beetje tegenvallen. Ik had het toch wel iets leuker verwacht. Ik had toch wel een beter en leuker en een iets langer einde verwacht. Ik verwachte dat het een moeilijk boek zou zijn, maar dat was helemaal niet. Ik vond het een zeer gemakkelijk boek. Het enige lastige was dat er veel flashbacks waren en dat een ander persoon het verhaal beleeft.

2c: Vind je het slot van het boek bevredigend?
Ik vind het slot niet bevredigend, omdat het een open einde is. Het verhaal is niet goed afgelopen, dat is wel jammer. Maar het is wel goed voor het verhaal.


2d: Had je dit einde verwacht?
Ik had dit einde niet verwacht, omdat het geen gelukkig einde is. Ik vond het slot erg kort. Maar het zet me wel aan het denken, omdat je gaan denken wat jij gedaan had als je in die situatie zitten.

2e: In hoeverre beantwoord het boek aan het genoemde criteria?
Ik vond het een toch nog wel goed boek, omdat het toch wel spannend was, maar ik was ook nieuwsgierig. Dat vind ik erg goed als boeken daar aan voldoen. Ik houd van boeken met misdaad en oorlog. Dat zat er ook wel een klein beetje in, maar niet heel erg. Dat vond ik wel een beetje jammer. Ik lees om te ontspannen en omdat het soms moet. Ik vond wel dat dit boek wel fijn om te lezen was, en dat het dus een ontspannende werking had.

2f: Geef een kort eindoordeel over het boek.
Als een klasgenoot zou vragen of ik het boek zou aan of afraden zou ik antwoorden: ik zou het boek kiezen als je niet erg van lezen houd. Want het boek is erg kort, en is erg gemakkelijk te begrijpen. Als je erg van lezen houd, zou ik het afraden, omdat het gouden ei dan denk ik een te simpel boek is. Als je van een gelukkig einde houd, zou ik het boek helemaal afraden, omdat het juist een slechte afloop heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"